3 Δεκ 2009

Έληξε χωρίς πολιτικά αποτελέσματα η Σύνοδος του ΟΑΣΕ

Έληξαν χθες οι εργασίες της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, επιβεβαιώνοντας πλήρως τα εσωτερικά σημειώματα των αρμοδίων διευθύνσεων και εκπροσώπων της χώρας στον Οργανισμό, που ανέφεραν εκ των προτέρων πως δεν θα υπάρξει τελικό πολιτικό κείμενο απόφασης. Η έλλειψη πολιτικού κειμένου είναι εμφανές πως δεν βαρύνει την Ελληνική προεδρία αλλά τη διαμάχη που ξέσπασε στους κόλπους το ΝΑΤΟ και της ΕΕ σχετικά με το πόσο, πότε κι αν πρέπει να συζητηθούν οι ρωσικές προτάσεις που αφορούν στην πρόταση του ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ για ένα νέο Οργανισμό Ασφάλειας στην Ευρώπη, που θα λαμβάνει υπόψιν του τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν από την κατάρρευση του σοβιετικού μπλοκ αλλά και την επεξεργασία ενός καταστατικού εργασίας του ΟΑΣΕ, σαν συνέχιση της διαδικασίας της Κέρκυρας.

Η Αθήνα, το μοναδικό ζήτημα που επιθυμούσε να περάσει στα τελικά κείμενα της συνόδου αφορούσαν τη συνέχιση της διαδικασίας της Κέρκυρας, με τη χρήση των διμερών επαφών και ενός εκτεταμένου διαλόγου, στα ζητήματα του οργανισμού, πράγμα που κατάφερε. Αντιμέτωποι με τη ρωσική πρόταση βρέθηκαν οι ΗΠΑ μαζί με ένα μπλοκ χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για διαφορετικούς λόγους στη φάση αυτή η κάθε χώρα. Για παράδειγμα οι ΗΠΑ, δεν θέλουν να επέλθουν σοβαρές μεταβολές στη λειτουργία του ΟΑΣΕ, καθώς σχεδιάζουν τον αντί-πυραυλικό σύστημα και δεν επιθυμούν καθυστερήσεις και διάλογο με τη Μόσχα επί του θέματος. Αυτός είναι πιθανότατα και ο λόγος που δεν εμφανίστηκε στην Αθήνα η Χίλαρι Κλίντον που αύριο μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, μαζί με τους ομολόγους της Γερμανίας, Καναδά, Βρετανίας, Ολλανδίας που είναι από εκείνους που δεν τίμησαν την Αθήνα με την παρουσία τους.

Επίσης δεν υπήρξε δεσμευτική απόφαση των ΥΠΕΞ του ΟΑΣΕ, στην πρόταση του Καζαχστάν (που αναλαμβάνει την προεδρία του οργανισμού την 1η Ιανουαρίου), να συνέλθει του χρόνου στην Αστάνα, Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των χωρών- μελών. Η σχετική πρόταση υποβλήθηκε από το Καζαχστάν και ενισχύθηκε από τη Γαλλία και τη Ρωσία αλλά και πάλι βρήκε απέναντί της ένα τείχος άρνησης καθώς οι ΗΠΑ –κυρίως- έδειξαν ότι δεν θέλουν να δεσμευθούν σε σχέδια με αφετηρία τον ΟΑΣΕ.

Σημαντικό στοιχείο των συνεδριάσεων υπήρξε η στάση της Γαλλίας η οποία στρεφόμενη κατά 180ο στις θέσεις της εγκατέλειψε την άποψη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που στήριζε ως το προηγούμενο Σάββατο και στήριξε το ρωσικό αίτημα για νέο Οργανισμό Ευρωπαϊκής Ασφάλειας βρίσκοντας … ενδιαφέρουσες τις ιδέες του Μεντβέντεφ! Αν και παραμένει άγνωστο τι μεσολάβησε σε πολιτικό ή οικονομικό επίπεδο ανταλλαγμάτων είναι φανερό πως η στροφή αυτή έχει σχέση με την επίσκεψη του ρώσου πρωθυπουργού Πούτιν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Παρίσι και τις μακρές συνομιλίες του με τον Γάλλο Πρόεδρο, Σαρκοζί.

Πρέπει να σημειωθεί ότι υπέρ των ρωσικών προτάσεων στάθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Α. Νταβούτογλου αναφέροντας πως η Διαδικασία της Κέρκυρας προσφέρει την πλατφόρμα για να συζητηθεί η πρόταση Μεντβέντεφ για τη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας συλλογικά

Τέλος αξίζει να υπογραμμιστεί ότι πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της συνόδου περισσότερες από 200 διμερείς συναντήσεις, που αποτελούν και το ουσιαστικότερο κέρδος της Συνόδου και της λειτουργιάς του οργανισμού, πολλές από αυτές ανάμεσα σε χώρες που έχουν ανάμεσα του δημόσια και διαπιστωμένα προβλήματα στις διμερείς τους σχέσεις.