3 Δεκ 2009

Κρυφή διπλωματία: Επιχείρηση πειθούς για τα Σκόπια με ψευδή στοιχεία!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Η κυβέρνηση τρομαγμένη καθώς σε καθημερινή βάση διαρρέουν πληροφορίες για κινήσεις της στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με τα Σκόπια, πέραν του ΟΗΕ και των διεργασιών για το όνομα, επιχειρεί να μετριάσει την αξία των κινήσεών της εκ των υστέρων και να καλύψει τα γεγονότα που έχουν πραγματοποιηθεί, φθάνοντας μέχρις του να ψεύδεται! Πρόκειται για προσπάθεια απόκρυψης της πραγματικότητας και δημιουργία προπετάσματος καπνού προκειμένου ν αποκρυβεί η συνεχιζόμενη «επιχείρηση προσωπικής εξωτερικής πολιτικής» που ασκεί ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, κρυφά τόσο από το λαό, τη Βουλή αλλά και τους στενούς συνεργάτες του!

Μετά την αποκάλυψη μας, ότι συμφώνησε σε «τριμερή με Βρετανία και Τουρκία» προκειμένου να συζητηθούν θέματα «εγγυήσεων και ασφάλειας» στην Κύπρο σε περίπτωση επίλυσης των λοιπών ζητημάτων και την επιχείρηση διάψευσης του γεγονότος, χθες τόσο ο Αχμ. Νταβούτογλου όσο και το βρετανικό foreign office, υποστήριξαν πως δεν είναι αντίθετη η Τουρκία με προσπάθεια αντίστοιχης άλλης , προ του Μπούργκενστοκ αλλά σε άτυπο επίπεδο. Ό,τι ακριβώς είχαμε αναφέρει. Το foreign office επίσης ανακοίνωσε ότι «ως σήμερα καμιά από τις εγγυήτριες δυνάμεις δεν δήλωσε ότι απεκδύεται των δικαιωμάτων της για μονομερή επέμβαση ή στο δικαίωμα των εγγυήσεων».

Χθες όμως η κυβέρνηση μέσω των κ.κ. Δρούτσα και Πεταλωτή επεχείρησε να πείσει ότι οι μοναδικές συνομιλίες της κυβέρνησης με την πΓΔΜ σχετικά με το όνομα πραγματοποιούνται μόνον στα πλαίσια του ΟΗΕ. Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ από την πλευρά του, γνωρίζει πως αυτό δεν αληθεύει και πως πρόκειται για νέο κυβερνητικό τέχνασμα με σκοπό να επιτρέψει στον κ. Παπανδρέου να ασκήσει και στο ζήτημα αυτό «προσωπική πολιτική»!

Μυστική διπλωματία

Σύμφωνα λοιπόν με ασφαλείς πληροφορίες μας, με προσωπική εντολή του κ. Παπανδρέου πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες στις Βρυξέλλες προ δυο εβδομάδων (17/18 Νοεμβρίου), ανάμεσα σε προσωπική έμπιστη απεσταλμένη του και προσωπικό απεσταλμένο του Πρωθυπουργού της πΓΔΜ κ. Γκρούεφσκι, τον αντιπρόσωπό του στις συνομιλίες Μάρτιν Προτογέρ!

Στις συνομιλίες αυτές τέθηκαν μια σειρά θεμάτων τα οποία η απεσταλμένη του Έλληνα πρωθυπουργού τόνισε ότι θα μεταφέρει στην Αθήνα ενώ σύμφωνα με έγγραφα του πρωθυπουργικού γραφείου στα Σκόπια, κρίθηκε πως «η απεσταλμένη του κ. Παπανδρέου φάνηκε ότι μιλά αντ’ αυτού, αλλά δεν έδειξε διάθεση να δεσμευθεί στα όσα συζητήθηκαν καθώς τόνισε πως πρέπει να τα μεταφέρει για συζήτηση στον Γ. Παπανδρέου!».

Οι διαψεύσεις Δημ. Δρούτσα

Η μόνη διαδικασία που διαπραγματεύεται το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι η διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή στηρίζουμε, σ’ αυτό το πλαίσιο κάνουμε τις προσπάθειες δήλωσε το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΝΕΤ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι απ’ ευθείας επαφές με τα Σκόπια, όχι μόνον δεν βλάπτουν αλλά μπορούν να βοηθήσουν τη διαδικασία. Εμείς, συνέχισε ο κ. Δρούτσας, πιστεύουμε ότι όταν έχεις καθαρές θέσεις, και εμείς έχουμε ξεκάθαρες θέσεις στο θέμα των Σκοπίων, πρέπει με αυτοπεποίθηση να δείχνεις εσύ την κατεύθυνση των πραγμάτων με πρωτοβουλίες, και αυτό κάνουμε.
Στο ερώτημα αν έχει διαφοροποιηθεί η θέση των Σκοπίων, ο κ. Δρούτσας είπε ότι αυτό θα το δούμε στο πλαίσιο της διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ, όπου διεξάγεται η διαπραγμάτευση.
Από την πρώτη στιγμή, η θέση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει ξεκάθαρη: Έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη των Σκοπίων δεν νοούνται χωρίς προηγούμενη επίλυση του προβλήματος της ονομασίας.
Για το ενδεχόμενο επίσκεψής του στα Σκόπια, ο κ. Δρούτσας είπε ότι, είναι στο τραπέζι, το εξετάζουμε και θα το δούμε στην πορεία.

Απάντηση σε Γ. Κουμουτσάκο

Για τις χτεσινές αναφορές του κ. Κουμουτσάκου για προσπάθεια διολίσθησης προς τη διμεροποίηση (sic) του θέματος της "ονομασίας", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, τόνισε ότι "η μόνιμη μέθοδος διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια είναι ο ΟΗΕ" και υπογράμμισε ότι δεν υφίσταται καμία διολίσθηση.
Σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενο ταξίδι του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δ. Δρούτσα, στην ΠΓΔΜ, εντός μηνός, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι "ένα ταξίδι που μπορεί να γίνει στα Σκόπια δεν έχει καμία σχέση με την διαπραγματευτική διαδικασία μέσω του ΟΗΕ για την ονομασία".
Πρόσθεσε δε ότι "εάν υπάρξει τέτοιο ταξίδι, θα ανακοινωθεί και η ατζέντα". "Το να υπάρχει μια κινητικότητα και μια επιθετική και δυναμική διπλωματία, είναι προς όφελος της χώρας μας", υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες επαφές που είχαν ο πρωθυπουργός και ο κ. Δρούτσας, "μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα", με αξιωματούχους της ΠΓΔΜ

Τελικά οι κύριοι Δρούτσας και Πεταλωτής θα καταλάβουν πως δεν είναι δυνατόν να αποκρύπτουν συστηματικά τις πραγματικές κινήσεις του πρωθυπουργού στις συζητήσεις του με τρίτες χώρες και ειδικά με αυτές που η Ελλάδα έχει προβλήματα; ‘Η απλώς επιθυμούν να συνεχίσουμε εμείς να ψάχνουμε την πραγματικότητα και να τους διαψεύδουμε, σε κάθε βήμα, που γίνεται στη βάση της «κρυφής διπλωματίας» που επισήμως Πρωθυπουργός και ΠΑΣΟΚ έχουν αποκηρύξει…