3 Δεκ 2009

Έλληνο- Ρωσική συνάντηση σε καλό κλίμα

Στη διάρκεια συνάντησης του με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ο ρώσος υπεξ Σεργκέϊ Λαβρόφ, εκτίμησε τις έλληνο- ρωσικές σχέσεις σαν εξαιρετικές και επανέλαβε ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται για την προαγωγή των έργων φυσικού αερίου και πετρελαίου. Μετά από τις συνομιλίες τους, έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή, που υπογράφεται αυτή η συμφωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, τον κ. Lavrov. Επιβεβαιώνεται η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών και οι άριστες διμερείς μας σχέσεις.
Είχαμε την ευκαιρία να εμβαθύνουμε στις προτάσεις μας και τις πρωτοβουλίες μας για την περαιτέρω καλλιέργεια και ανάπτυξη των σχέσεών μας, από το χώρο της ενέργειας μέχρι το χώρο του πολιτισμού, από το χώρο της περιφερειακής συνεργασίας μέχρι το χώρο της ασφάλειας και τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Επίσης, εκφράσαμε την κοινή μας βούληση να συνεχίσουμε το μεγάλο έργο της προσπάθειας, του στόχου μας για τη διασύνδεση Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη στον τομέα της ενέργειας. Και βεβαίως, θέλω να τονίσω ότι οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι εδώ και πολλά χρόνια πολύ καλές και, άρα δεν θα έλεγα «νέα σελίδα», αλλά μια ακόμη, καλύτερη σελίδα, είμαι σίγουρος, με τις νέες πρωτοβουλίες που θα πάρουμε.
Θα έχουμε συνεχή διαβούλευση και συνεργασία και χαίρομαι ιδιαιτέρως που είχαμε μια τόσο ζεστή, εγκάρδια και εποικοδομητική συνεργασία με τον κ. Lavrov. Του εύχομαι καλή επιστροφή.
S. LAVROV: Συμμερίζομαι πλήρως τις θέσεις και τις εκτιμήσεις του Πρωθυπουργού, κ. Παπανδρέου, για το στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, σχεδόν σε όλους τους τομείς που μπορούμε να φανταστούμε, και ακριβώς αυτό επισφραγίζεται σήμερα με την υπογραφή του κοινού σχεδίου δράσης, για το 2010 - 2012. Σήμερα, δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στην εμπορική και οικονομική συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μας. Βέβαια, η βάση αυτής της συνεργασίας είναι η ενέργεια, αλλά καταλαβαίνουμε και οι δύο ότι πρέπει να δίνουμε σημασία και στα θέματα της συνεργασίας στον τομέα των υψηλών τεχνολογιών και στον τομέα των αμοιβαίων επενδύσεων.
Επεξεργαστήκαμε μια συμφωνία για τα πολιτιστικά θέματα και τα θέματα της επιστήμης, για τη συνεργασία μας σε αυτούς τους τομείς, και υποστηρίξαμε την πρωτοβουλία της «Κοινωνίας των Πολιτών» των δύο χωρών, για τη συνέχιση του Φόρουμ της «Κοινωνίας των Πολιτών», το Ελληνορωσικό Φόρουμ. Επίσης, εκφράσαμε την ευγνωμοσύνη μας προς την ελληνική πλευρά για την προσοχή και έμφαση που δίνει στην εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας, για εκείνους που θέλουν να τη μάθουν στην Ελλάδα.
Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας για τα διμερή και τα περιφερειακά ζητήματα, στα περισσότερα από αυτά έχουμε τις ίδιες θέσεις και θα συνεχίσουμε τη συνεργασία εδώ.
Επίσης, προσκάλεσα τον κ. Παπανδρέου εκ μέρους της ηγεσίας της Ρωσίας, να επισκεφθεί τη χώρα μας στις αρχές του 2010 και, από ό,τι καταλαβαίνω, αυτή την πρόσκληση τη δέχτηκε.