17 Αυγ 2009

Οι τούρκοι θαλασσοπόροι και τα φοβικά σύνδρομα κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης!

Βαθειά σιωπή έχει σημάνει σε ΥΠΕΞ και σε ΥΠΕΘΑ σχετικά με την πρόσκρουση της τουρκικής κορβέτας «Μποντρούμ» στο Καστελλόριζο, εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων, την περασμένη εβδομάδα. Η κορβέτα, με κύριο σκοπό την ανθυποβρυχιακή δράση, προσκρούοντας σε ύφαλο, πλήρως χαρτογραφημένο και ευδιάκριτο με τα μάτια, έχασε από τα ύφαλά της (αποκολλήθηκε) τον ανθυποβρυχιακό της θόλο που συγκεντρώνει τους μηχανισμούς εντοπισμού των υποβρυχίων. Στο σημείο έχουν σταλεί ελαφρές μονάδες του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ αναμένεται σήμερα να ληφθεί απόφαση αν θα πραγματοποιηθεί ανέλκυση του θαλάμου.
Πρόκειται για σοβαρότατη υπόθεση παραβίασης εθνικών χωρικών υδάτων (λιγότερο από1μίλι, από τις ακτές του Καστελλόριζου), που αποδεικνύεται έμπρακτα και απόλυτα και απαιτεί μεγάλη δημοσιότητα στα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, προκειμένου να καταγραφεί έντονα η Τουρκική πολιτική προκλήσεων (πέραν της ασχετοσύνης της στις θάλασσες).

Από την πλευρά τους οι υπουργοί Ντ. Μπακογιάννη και Ευαγγ. Μεϊμαράκης, με την σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και την σιωπηρή συναίνεση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ (λέγε με… Γιώργο!) επιχειρούν να υποβαθμίσουν το επεισόδιο και να οχυρωθούν πίσω από φοβικά σύνδρομα, που θέλουν την Τουρκία τρομαγμένη από τη γκάφα της να αντιδρά βίαια! Με τον τρόπο αυτό , δηλαδή να βρισκόμαστε σε κατάσταση αυτολογοκρισίας σε ό,τι αφορά την Τουρκία, οδηγούμαστε στο μέγιστο της «Φιλλανδοποίησης», ό,τι ακριβώς μας ζητούν οι ΗΠΟΑ και ορισμένες ακόμη από τις Νατοϊκές χώρες προκειμένου να αναβαθμίσουν τη γείτονα.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες μας από τις Βρυξέλλες, το ΝΑΤΟ έχει ήδη δώσει κατεύθυνση για «χαμηλούς τόνους» υποστηρίζοντας ότι «το θέμα έχει καταγραφεί». Αλλά αυτό στην ουσία δεν σημαίνει απολύτως τίποτε, την ίδια ώρα που η Τουρκία περνά στα διεθνή ΜΜΕ την εικόνα μιας χώρας που προσπαθεί να επιλύσει τα μειονοτικά της ζητήματα (Χάλκη, Πατριαρχείο, Κουρδικό).


Στα παραπάνω ας προσθέσουμε ο ερώτημα: Γιατί άραγε το ΥΠΕΘΑ, δεν συγκαλεί μια μεγάλη συνέντευξη τύπου προκειμένου να μας δείξει, σε όλους, τα κομμάτια και μηχανήματα που άφησαν πίσω τους οι … τούρκοι θαλασσοπόροι;

Σχόλια για ΥΠΕΞ- 31

Έ, λοιπόν σύμφωνα με την «Ε» η Ντόρα Μπακογιάννη αποφάσισε να αναβάλλει όλα τα ταξίδια της στην Κεντρική Ασία, και ειδικότερα στο Αφγανιστάν, μαζί με άλλα ως τις 14 Σεπτεμβρίου. Ορισμένοι θέλουν τον ανασχηματισμό στις 25 Αυγούστου, περίπου ημέρα Τρίτη και ακούνε πως η κόρη του Κ. Μητσοτάκη θέλει να απομακρυνθεί η ίδια από το ΥΠΕΞ εξ’ ου και αποφάσισε να μείνει να παρακολουθήσει τις εδώ εξελίξεις (αφήστε που τις προσεχείς ημέρες φαίνεται να καταφθάνει και ο καλός της φίλος και της οικογένειας κ. Χριστοφοράκος). Όμως τίποτε δεν είναι βέβαιο, εκτός του ότι ο Κ. Καραμανλής έχει ακούσει (μετά προσοχής, μου λένε) το αίτημά της και υποσχέθηκε να το μελετήσει. Αλλά είναι πολύ πιθανόν να εισακουστεί, καθώς μαθαίνω στην Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός θα κάνει το πρώτο βήμα για την στροφή της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας, κάτι που η Ντόρα «δεν θέλει ν’ ακούσει»!

· Το ότι τοποθέτησε με ελληνικό ταμπεραμέντο, κι εκτός προδιαγραφών ΟΑΣΕ, τον πρώην υφυπουργό και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Θ. Κοτσώνη, κουμπάρο του Κ. Σημίτη, σαν εκπρόσωπό της στην Άπω Ανατολή η Ντόρα Μπακογιάννη δεν μοιάζει περίεργο. Προφανώς κάποια εκδούλευση του χρώσταγε του ανθρώπου και του έδωσε ένα τίτλο και μερικά έξοδα ταξιδιού να κάνει βόλτες. Το γιατί ενόχλησε τον Πάνο Μπεγλίτη είναι το ζήτημα. Που εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση, προφανώς ξεχνώντας με τη σειρά του πόσα παρόμοια περιστατικά μπορούμε να θυμηθούμε από την περίοδο του Γιώργου Παπανδρέου στο ΥΠΕΞ. Πόσους φίλους του ή θεωρούμενους φίλους του είχε βολέψει εκεί σαν συμβούλους του και με τι ποσά! Γι αυτό το λόγο θα έπρεπε να είμαστε και λίγο προσεκτικότεροι…..

Θυμάστε που σας έλεγα για την υπόθεση του Προξενείου στο Κίεβο και τις διαμαρτυρίες που δημιουργήθηκαν και πήραν έκταση στον τύπο και ειδικότερα σε γνωστή ιστοσελίδα της Ουκρανίας. Κι είχαμε μείνει στο γεγονός πως ο πρέσβης κ. Дімітріу Δημητρίου επέστρεψε μερικές ημέρες αργότερα και «πήρε την υπόθεση» στα χέρια του; Λοιπόν όντως έτσι έγινε και δόθηκε μάλιστα και μια μακροσκελής συνέντευξη (απ’ όπου η σχετική φωτογραφία). Όμως φαίνεται τα πράγματα στην Ουκρανία δεν είναι πάντα εύκολα και κατ’ επέκταση… καλά. Γιατί ακούμε τώρα διαμαρτυρίες που αφορούν στο Γενικό Προξενείο Οδησσού. Κι αναφερόμαστε κατ’ αρχήν στο γεγονός πως ενώ υπάρχει συγκεντρωμένη ουρά από πολίτες της Ουκρανίας αλλά και της Μολδαβίας (γιατί εκεί τους στέλνουν για βίζα) κάποια καλόπαιδα στο Γραφείο Θεωρήσεων φροντίζουν να βγαίνουν στην πόρτα και να φωνάζουν επιλεκτικά ονόματα και να τους περνούν εκτός ουράς και σειράς για να γίνει η δουλειά τους. Ορισμένοι εξ αυτών τόνισαν σε συνεργάτη μας –που περίμενε στην ουρά- πως είναι από τουριστικά πρακτορεία και δεν γνώριζαν τι είχε μεσολαβήσει. Άλλοι γελούσαν πονηρά.. απλώς! Το ζήτημα είναι τι σημαίνουν όλα αυτά, γι αυτό και θα το ψάξουμε, αν και τώρα μειώνεται η πίεση για βίζες. Αλλά εκτός από εμάς, δεν κοιτά και κανείς άλλος κατά εκεί μεριά, πριν σκάσει καμιά καινούργια υπόθεση;

· Τελικά ακουστήκαμε; Κι αναφέρομαι στο σχόλιο μας για το ότι για πρώτη φορά τοποθετήθηκε μεσαίου βαθμού διπλωματικός σαν Γενικός Διευθυντής της Εθιμοτυπίας – κι αναφερόμαστε στον κ. Αμοιρίδη (ΣΠΑ’). Τελικά υπήρξε μεταβολή και επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης ανακοινώθηκε η πρέσβης Κατερίνα Μπούρα. Τώρα γιατί στην Εθιμοτυπία μια πρέσβης με ικανότητες και εμπειρίες, είναι μάλλον προς διερεύνηση…

Μπράβο, Μπράβο! Οι διακοπές στη Τζια (τόσο στη Χώρα – στο σπίτι της αδελφής της) όσο και στο Σπαθί (οικία της κόρης της) κάνουν καλό στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Προφανώς θεωρήθηκε αρκετή αιτιολογία ώστε να μην υπάρξουν από το ΥΠΕΞ αναφορές σχετικά με το γεγονός ότι πολεμικό σκάφος της Τουρκίας (κορβέτα ανθυποβρυχιακού πολέμου) παραβίασε τα χωρικά ύδατα και έφτασα στα 500 μέτρα από το Καστελλόριζο όπου έπεσε σε ύφαλο (ενθυμούμενος ο καπετάνιος του το ηρωικό «Μάλτα γιοκ»!) μόλις την Παρασκευή που πέρασε. Μπράβο και σε άλλα με υγεία. Στείλαμε άλλη μια φορά το μήνυμα πως «ό,τι και να μας κάνουν παραμένουμε ραγιάδες», ιδιαίτερα οι ηγεσίες μας!

· Την ώρα που συνέβαιναν όλα αυτά η πρεσβεία μας στην Άγκυρα έμοιαζε ξεκληρισμένη – και λόγω διακοπών- ενώ η Α4 αποτελεί «παιδική χαρά» καθώς άλλοι φεύγουν, άλλοι έρχονται κι άλλοι ελπίζουν πως θα έρθουν. Κι εν πάση περιπτώσει, κατανοούμε την θεωρία «που ν’ αλλάζουμε τώρα διευθυντή για δύο βδομάδες» αλλά παρ’ όλα αυτά μήπως κάποιος πρέπει να της μιλήσει και για τις κρατικές υποθέσεις και προτεραιότητες, εκτός αυτές της προσωπικότητάς της;

Κλειστό το ΥΠΕΞ στη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Δεν πήρε «χαμπάρι» τίποτε! Έτσι δεν είναι περίεργο πως ως μόνος θεσμικός εκπρόσωπος, εμφανίστηκε ο χρεωμένος από την αξιωματική αντιπολίτευση με τα εθνικά θέματα, Ανδρέας Λοβέρδος που φρόντισε να φανεί, τουλάχιστον, ότι μαθαίνουμε τι γίνεται γύρω μας ακόμη κι εν μέσω διακοπών… Άντε και να πούμε ότι η υπουργός δεχόταν τις θεραπευτικές ακτίνες του ήλιου, ο … εκπρόσωπος του υπουργείου τι έκανε; Ή μήπως αυτά τα θέματα δεν τον απασχολούν;

· Στον Ελληνισμό της Αλβανίας και στα αναπτυξιακά έργα που πραγματοποιήθηκαν με την αρωγή του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για τη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων της Αλβανίας, είναι αφιερωμένο το 12ο τεύχος του περιοδικού Global Hellenism, το οποίο εκδίδεται για 4η συνεχή χρονιά από την Εταιρία Μελέτης και Καταγραφής Απόδημου Ελληνισμού (Ε.Μ.Κ.Α.Ε) και διανέμεται πλέον σε περισσότερες από 46 χώρες όπου ζει και δραστηριοποιείται ο ελληνισμός, με την ευγενική χορηγία του …. ΥΠΕΞ! Έτσι για να καταλάβουν όλοι που πάνε τα χρήματα του προϋπολογισμού που… διαρρέει αλλά και για να γίνει αντιληπτός ο λόγος προβολής της Ντόρας Μπακογιάννη!

Επιστολή προς ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟ

Λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη επιστολή – απάντηση σε σχόλια μας στον ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟ, σχετικά με τις προαγωγές που αναφέρονταν και στον κ. Χατζόπουλο. ‘ Όπως φαίνεται στην επιστολή ο κ. Χατζόπουλος δίκαια διακηρύσσει την άποψη του ότι αδικήθηκε. Παρόλα αυτά ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ διατηρεί εις εαυτόν τη δυνατότητα να επανέλθει, μετά την επιστροφή του «δράστη» από τις διακοπές του. Στο μεταξύ διαβάστε την επιστολή, που είναι εμπεριστατωμένη και σαφής.

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΜΙΑΣ ΜΗ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ

Αδελαΐδα, 28 Iουλίου 2009

Αγαπητοί συντάκτες της ιστοσελίδος «Ο Δραγουμάνος»,

Από την ημέρα της παράλειψής μου προς προαγωγή στο βαθμό του Πληρεξουσίου Υπουργού Β’, στις 13 Ιανουαρίου 2009, μέχρι και την ημέρα της δικαίωσής μου, στις 17 Ιουλίου 2009, φρόντισα να κρατήσω την υπόθεσή μου εντός της Υπηρεσίας, χωρίς προφυγή στη Δικαιοσύνη, χωρίς «διαρροές» προς τρίτους και χωρίς αντίδραση, ακόμη και όταν το όνομά μου σπιλώθηκε με απαξιωτικά δημοσιεύματα περί «υπηρεσιακής ανεπάρκειας».

Η αναφορά του ονόματός μου στα «Σχόλια για ΥΠΕΞ-29», με την ευκαιρία της πρόσφατης προαγωγής μου, συνοδευόμενο από σύντομο δηκτικό σχόλιο («που δεν είχε προαχθεί προηγουμένως λόγω ελλιπούς απόδοσης»), με αναγκάζει να λύσω τη σιωπή μου και να παρουσιάσω την ιδική μου εκδοχή, τώρα πλέον που η υπόθεση δεν εκκρεμεί.

1. Η διαπίστωση του Ανωτάτου Υπηρεσιακού Συμβουλίου στις 13.1.2009, ότι «ο κρινόμενος υπάλληλος διαθέτει μόνο ευμενή Φύλλα Αξιολόγησης» αποτελούσε, από μόνη της, επαρκές αποδεικτικό υλικό προαγωγής, αφού ο Υπηρεσιακός Φάκελος αποτελεί τη μόνη νόμιμη πηγή άντλησης επιχειρημάτων υπέρ ή κατά προαγωγής, σε οποιοδήποτε βαθμό.

Πράγματι, ο Νόμος 3566/2007 και η Απόφαση του ΣτΕ 5274/1995 επιτάσσουν (α) τη συνεξέταση, σε κάθε προαγωγή, μόνο στοιχείων του Υπηρεσιακού Φακέλου του υπαλλήλου, σχετικά με την υπηρεσιακή εξέλιξή του, (β) από την ημερομηνία διορισμού του και όχι μόνο στη διάρκεια μιας θητείας (γ) μετά από επαρκή αιτιολόγηση, η οποία πρέπει να γίνει «με παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων εκ του Υπηρεσιακού Φακέλου του υπαλλήλου ή (δ) άλλα πραγματικά γεγονότα, φερόμενα σε γνώση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, τα οποία βαρύνουν τον υπάλληλο και δικαιολογούν την κρίση του..».

2. Η εισήγηση περί μή προαγωγής μου αιτιολογήθηκε, στις 13.1.2009, με τη φράση «..ωστόσο η διαμορφωθείσα γνώμη της ηγεσίας του Υπουργείου για την υπηρεσιακή απόδοση του κρινόμενου κατά την τρέχουσα θητεία του ως Γενικός Πρόξενος στην Αδελαΐδα είναι αρνητική».

Η αρνητική γνώμη της πολιτικής ηγεσίας θα μπορούσε ενδεχομένως, εφόσον στηριχθεί σε γεγονότα, να επισύρει ανάκληση, δυσμενή μετάθεση ή άλλου είδους θεμιτή έκφραση δυσαρέσκειας, δεν μπορεί όμως να σταθεί εμπόδιο στην προαγωγή, της οποίας οι προϋποθέσεις ρυθμίζονται αυστηρά από το Νόμο και τη Νομολογία. Η αρνητική γνώμη, ως μη πραγματικό γεγονός και ως εκτός Υπηρεσιακού Φακέλου αξιολόγηση, δεν αποτελεί νόμιμο κριτήριο (μη) προαγωγής, ούτε μπορεί, από μόνη της, να αντισταθμίσει το θετικότατο περιεχόμενο του Υπηρεσιακού Φακέλου, που καλύπτει ολόκληρη την καριέρα.

3. Αντ’ αυτών, η πολιτική ηγεσία διαμόρφωσε αρνητική άποψη για την υπηρεσιακή μου επάρκεια, χωρίς να υπάρχει επίδικο αντικείμενο, ούτε υπόλογη κατάσταση, ούτε παραβίαση Νόμου, ούτε παράβαση υπηρεσιακού καθήκοντος, ούτε προσωρινή απώλεια πολλάκις διαπιστωθέντων υπηρεσιακών προσόντων, αλλά απλή διαφορά εκτίμησης κατάστασης και γεγονότων, ομογενειακού και εθνικού συμφέροντος, με εδώ εξωϋπηρεσιακούς παράγοντες, μέσα στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες μιας παροικίας που είναι κατακερματισμένη, θρησκευτικά, πολιτιστικά και κοινωνικά, τα τελευταία 50 χρόνια. Ουδέποτε ερευνήθηκε το ποιόν των κατηγόρων μου, ουδέποτε διασταυρώθηκαν οι ισχυρισμοί τους με πραγματικά στοιχεία, ούτε μου ζητήθηκε να δώσω τη δική μου ερμηνεία, ούτε μου ζητήθηκε παύση των επίμαχων ομογενειακών πρωτοβουλιών μου (που ήταν εν γνώσει της υπηρεσιακής και της πολιτικής ηγεσίας, εγγράφως και εκ των προτέρων), ούτε αποτέλεσαν οι «πληροφορίες», έστω και ως αβάσιμες κατηγορίες, στοιχεία του Υπηρεσιακού μου Φακέλου.

Η απόφαση «στηρίχθηκε» στην αντιγραφή, υπό αρνητική εκδοχή, τεσσάρων από τις προϋποθέσεις του άρθρου περί προαγωγών, που, όμως, ευρίσκονται εκεί για να αποδειχθούν και όχι για να λειτουργήσουν ως αποδείξεις με μόνη την επίκλησή τους. Φυσικά, η απόφαση δεν περιέχει αναφορά ούτε σε πρόσωπο, ούτε σε περιστατικό, ούτε σε βλάβη συμφερόντων, ούτε προσκομίζεται οποιαδήποτε απόδειξη ή απλή στοιχειοθέτηση «αρνητικής άποψης για την υπηρεσιακή μου επάρκεια στην Αδελαΐδα». Ακόμη και στην περίπτωση που τα προαναφερθέντα θα είχαν αποδειχθεί αληθή, για την προαγωγή δεν αρκεί να ληφθεί υπόψη το θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα μίας πρωτοβουλίας ή μίας μόνο θητείας, αλλά πρέπει να συνυπολογισθεί όλη η καριέρα και να ληφθούν υπόψη μόνο στοιχεία που προκύπτουν από τον Υπηρεσιακό Φάκελο.

4. Η προαγωγή μου από το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της 17ης Ιουλίου 2009 στο βαθμό του Πληρεξουσίου Υπουργού Β’ έγινε χωρίς να έχω προσφύγει στη Δικαιοσύνη, χωρίς να έχω δημοσιοποιήσει, έστω και αμυντικά ή ως «διαρροή», την υπόθεσή μου εκτός Υπηρεσίας, χωρίς να έχω προστρέξει σε πολιτικά ή υπηρεσιακά μέσα και χωρίς, ακόμη, να γνωρίζω τί προκάλεσε την παράλειψή μου τότε και τί, εν συνεχεία, συνετέλεσε στην «αυτεπάγγελτη» προαγωγή μου.

Παραμένει ακόμη μυστήριο, γιατί η πολιτική ηγεσία δεν διαμόρφωσε θετική γνώμη για τη θητεία μου στην Αδελαΐδα, μετά από δύο ευνοϊκές κρίσεις του υπηρεσιακώς προϊσταμένου μου, μετά από δύο θερμές επιστολές ευαρέσκειας (η μία από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου), μετά από μία ποιοτική αλληλογραφία τριών ετών, μετά από 15 πρωτοβουλίες, καθώς και τις αποδοτικές επισκέψεις του κ. Πρωθυπουργού στην Αδελαΐδα, του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Θ. Κασσίμη στην Αδελαΐδα, του Πρωθυπουργού της Νότιας Αυστραλίας στην Ελλάδα και του ΓΓΥΠΘ καθηγητού κ. Α. Καραμάνου στην Αδελαΐδα. Η πολιτική ηγεσία είχε, τουλάχιστον σε τέσσερις περιπτώσεις, άμεση γνώση των δραστηριοτήτων μου, καθώς και δια ζώσης υπηρεσιακή επικοινωνία μαζί μου. Πώς και γιατί η πολιτική ηγεσία έφθασε στο σημείο να διαγράψει τα προεκτεθέντα και να διαμορφώσει αρνητική γνώμη, με βάση ανέλεγκτες γραπτές ή τηλεφωνικές καταγγελίες ατόμων, ορισμένα από τα οποία έχουν βεβαρημένο ομογενειακό παρελθόν;

Με την πικρία ότι ένας άψογος Υπηρεσιακός Φάκελος έχει παύσει πλέον να αποτελεί τη φυσική και νόμιμη άμυνα του δημοσίου υπαλλήλου, αποδέχομαι την καθυστερημένη κατά έξι μήνες προαγωγή μου (αφού, όμως, στο μεταξύ, έχω «κατρακυλίσει» άδικα ορισμένες θέσεις στην επετηρίδα), πιστεύοντας ότι αυτή αντανακλά ευδόκιμη υπηρεσία 24 ετών, με μόνο ευμενή Φύλλα Αξιολόγησης και ευαρέσκειες, που έχουν πολλάκις πιστοποιήσει υπηρεσιακά προσόντα, τα οποία δεν εκδηλώνονται ούτε απουσιάζουν επιλεκτικά, ανάλογα με τον τόπο και το χρόνο που αξιολογούνται οι υπηρεσιακές δραστηριότητές μου.

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Δημήτριος Χατζόπουλος

Γενικός Πρόξενος στην Αδελαΐδα

Τα κόλπα Ερντογκάν με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τα … μάτια της ΕΕ!

«Ως ιστορική» χαρακτήρισε την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογκάν στο Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου και στη Μονή του Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε λόγο «για μια μεγάλη ημέρα για την Ομογένεια και τα ιδρύματά της», επισημαίνοντας ότι «ο κ. Ερντογάν είναι ο πρώτος Τούρκος πρωθυπουργός ο οποίος επισκέπτεται τα ιδρύματα που έχουν υποστεί μεγάλες διώξεις». Τον κ. Ερντογκάν συνόδευε κλιμάκιο υπουργών της κυβέρνησής του. Στην ομιλία του ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι, «στην Τουρκία δεν υπάρχουν θρησκευτικές διακρίσεις». O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε: «Ήταν μια μεγάλη ημέρα για την Ομογένεια και τα ιδρύματά μας εδώ στην Πρίγκηπο. Ο κ. πρωθυπουργός είχε την καλοσύνη να ανταποκριθεί στην πρόσκληση που του έκαναν και να έρθει στα νησιά, εδώ, να ενδιαφερθεί με τα ζητήματά μας και να επισκεφθεί το Ορφανοτροφείο. Είναι οικτρά η κατάστασις στην οποία βρίσκεται το κτήριο. Κατόπιν ήρθε στον Άγιο Γεώργιο τον Κουδουνά, όπου ως γνωστόν ανεβαίνουν και πολλοί Μουσουλμάνοι. Μας ετίμησε με την παρουσία του, άκουσε με πολλή προσοχή τα αιτήματά μας, τα οποία φυσικά τα γνωρίζει καλά, αλλά τα άκουσε και από πρώτο χέρι. Μας έδωσε πολλές ελπίδες, ήμαστε αισιόδοξοι, του ήμεθα ευγνώμονες και ευχόμεθα όλα να εξελιχθούν προς το καλύτερο και η Ομογένεια να δικαιωθεί σε πολλές ελπίδες και προσδοκίες της, τις οποίες δικαίως τρέφει, διότι υπέστη πολλές αδικίες κατά τις παρελθούσες δεκαετίες».

Να σημειωθεί ότι, πριν από λίγους μήνες το Φανάρι δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ορφανοτροφείου. Το τουρκικό κράτος οφείλει, τώρα, να επιστρέψει το ξύλινο κτήριο στο Πατριαρχείο. Όμως και η Μονή του Αγίου Γεωργίου έχει χαρακτηριστεί «κατειλημμένο ακίνητο» από την διεύθυνση των Βακουφίων, μια συνηθισμένη πρακτική για την υφαρπαγή της ομογενειακής περιουσίας στη γειτονική χώρα.

Στο τουρκικό Τύπο η συνάντηση Ερντογάν – Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου χαρακτηρίζεται «ως άλλη μια προσπάθεια του Τούρκου πρωθυπουργού για τον εκδημοκρατισμό της χώρας».

Δήλωση Α. Λοβέρδου

«Η κίνηση του κ. Ερντογάν είναι ευπρόσδεκτη. Βεβαίως, ήμαστε υποχρεωμένοι να τη συσχετίσουμε και με τις υπόλοιπες τουρκικές κινήσεις μεγάλης έντασης στην Ελλάδα και την Κύπρο. Και η συσχέτιση αυτή προσδίδει στην κίνηση Ερντογάν χαρακτηριστικά τακτικού χειρισμού. ‘Μια στο καρφί και μια στο πέταλο’ η Τουρκική κυβέρνηση. Ενώ η Ελληνική κυβέρνηση κοιτά αδέξια, αμήχανη και ανήμπορη».

Από την πλευρά του, το ΥΠΕΞ παραμένει σιωπηλό …

Η πραγματικότητα

Στην ουσία η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Ο σημαντικότερος λόγος που ο Τ. Ερντογκάν επισκέφθηκε «μετά φανών και λαμπάδων» την Πρίγκηπο, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι ότι πλησιάζει η ώρα για τη συγγραφή της Έκθεσης της ΕΕ για την Τουρκία και τις υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ. Προσπαθεί λοιπόν με έξυπνο τρόπο ο τούρκος πρωθυπουργός να αποκρύψει τη δραματική πραγματικότητα στην οποία ζουν οι ελάχιστες εκατοντάδες Έλληνες της Πόλης και να δείξει δήθεν ενδιαφέρον. Το ίδιο είχε κάνει ο ίδιος και οι υπουργοί του με την Χάλκη προ μηνών, χωρίς στην ουσία να μεταβληθεί απολύτως τίποτε προκειμένου απλώς να καταγραφούν δηλώσεις στα διεθνή ΜΜΕ. Το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκία φάνηκε στην Παναγία Σουμελά του Πόντου, όπου τα πράγματα δεν είχαν οργανωθεί από το πρωθυπουργικό γραφείο!

Επίθεση στην Παναγία Σουμελά ανήμερα στην εορτή της!

Περισσότεροι από δύο χιλιάδες προσκυνητές από την Ελλάδα και την πρώην Σοβιετική Ένωση ταξίδεψαν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα. Μαζί με τους προσκυνητές ήταν και ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης αλλά και ο π. υπουργός Στ. Παπαθεμελής. Ωστόσο, οι φύλακες της Τουρκικής Εφορίας Αρχαιοτήτων δεν επέτρεψαν την είσοδό τους στο μοναστήρι, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, προκαλώντας απογοήτευση και εκνευρισμό, ενώ δεν έλειψαν και επιθέσεις παρακρατικών και αστυνομικών στους προσκυνητές.

Οι νέες Τούρκο – Ρωσικές ενεργειακές συμφωνίες και η… Κύπρος

Η Τουρκία αναμένεται σήμερα, να έχει παραχωρήσει άδεια στην ρωσική Γκαζπρόμ να διενεργήσει θαλάσσιες και περιβαλλοντικές έρευνες κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο συνεργασίας στον τομέα φυσικού αερίου, που η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα.
Σύμφωνα με τον Ίγκορ Σέτσιν, αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, η κατασκευή του αγωγού θα αρχίσει μετά τον Νοέμβριο 2010, όταν η τουρκική πλευρά εκδώσει όλες τις απαραίτητες άδειες. Η άδεια για την επίβλεψη των εργασιών του τμήματος του αγωγού που θα διασχίζει την Μαύρη Θάλασσα θα δοθεί την ίδια περίοδο. Όπως προβλέπει η συμφωνία, η ρωσική και η τουρκική κυβέρνηση θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μελετηθούν οι προοπτικές επέκτασης του υπάρχοντος αγωγού Blue Stream, με την κατασκευή νέων τμημάτων που θα διασχίζουν την Τουρκία και άλλες χώρες και η προοπτική αυτή αντανακλά στην πραγματοποίηση των συμφωνιών σχετικά με τον South Stream.
Οι δύο κυβερνήσεις προωθούν επίσης την κατασκευή υπόγειων δεξαμενών αποθήκευσης φυσικού αερίου, σταθμών παραγωγής ενέργειας, που θα λειτουργούν με φυσικό αέριο και σταθμών εξόρυξης (production of mineral resources).
Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Σεργκέι Σματκό δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο έργο South Stream να συμμετάσχουν και τουρκικές εταιρείες, ενώ η κατασκευή του θα αρχίσει το 2010 και θα ολοκληρωθεί το 2015.
Όταν ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός South Stream θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει προς την Ευρώπη ως και το 35% του συνόλου του φυσικού αερίου που η Ρωσία θα εξάγει στην Ευρώπη.
Όσον αφορά το σχέδιο του αγωγού Blue Stream-2, οι πρωθυπουργοί της Ρωσίας και της Τουρκίας υπέγραψαν σχέδιο πρωτοκόλλου στο Σότσι στις 16 Μαΐου, το οποίο επικυρώθηκε στην τελευταία τους συνάντηση. Λεπτομέρειες για το μήκος, τον αριθμό των διακλαδώσεων του αγωγού και ποιες χώρες θα διασχίζει δεν αναφέρονται στο έγγραφο.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι τα δύο αυτά σχέδιο θα παίξουν ρόλο-κλειδί στην ποιοτική αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, σημειώνοντας ότι θα παραταθεί η υπογραφείσα το 1986 διμερής συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου από την Ρωσία.
«Συμφωνήσαμε να ερευνήσουμε την δυνατότητα κατασκευής δεύτερου τμήματος του αγωγού Blue Stream, με την προοπτική επέκτασης σε τρίτες χώρες μέσω Τουρκίας.
«Οι χώρες αυτές έχουν ήδη αναφερθεί (Κύπρος, Ισραήλ, Λίβανος και Συρία
), τόνισε ο ρώσος πρωθυπουργός.

Να υπογραμμισθεί ότι η αναφορά τόσο του Βλ. Πούτιν, όσο και του Τ. Ερντογκάν, στην Κύπρο αφορούσε τα … κατεχόμενα και δεν υπήρξε περί αυτού καμιά αντίδραση!

Ελπιδοφόρα αποτελέσματα –ως τώρα- στις συνομιλίες Ερντογκάν - Κούρδων

Στη πρόσφατη συνάντηση του τούρκου πρωθυπουργού Τ. Ερντογκάν με τον ηγέτη του Κουρδικού κόμματος DTP Αχμέτ Τουρκ αναφέρεται άρθρο – ανάλυση με τίτλο Turkish PM meets Kurdish leader for rare talks, που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της περιοδικής έκδοσης JANE’S INTELLIGENCE WEEKLY (12/8).

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ερντογκάν η συνάντηση αύξησε τις ελπίδες για επίλυση της 25χρονης διαμάχης με το αποσχιστικό PKK, που έχει στοιχίσει το θάνατο σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους.

Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει προβεί σε αρκετές κινήσεις που δηλώνουν την πρόθεση της να ασχοληθεί με το Κουρδικό, μεταξύ των οποίων η ανακοίνωση τον Ιούλιο περί σχεδίων για τη βελτίωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των Κούρδων.

Σύμφωνα με το Reuters, ένα πιθανό απτό αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι η επιστροφή 11.000 Κούρδων προσφύγων που έχουν καταφύγει σε στρατόπεδο του Ιράκ από τις αρχές της δεκαετίας του 90. Κινήσεις για τη βελτίωση των δημοκρατικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων των Κούρδων όχι μόνο θα κέρδιζαν πολλούς απ’ αυτούς πολιτικά αλλά παράλληλα, θα υπονόμευαν το PKK, που θεωρεί τον εαυτό του ως τον μόνο αληθινό εκπρόσωπο των πολιτικών φιλοδοξιών των Κούρδων.

Από την άλλη, το Κουρδικό Κόμμα DTP, τα πήγε καλά στις πρόσφατες τοπικές εκλογές ζημιώνοντας το κυβερνόν AKP. O ηγέτης της αντιπολίτευσης Ντενίς Μπαϊκάλ κατηγόρησε τον Ερντογκάν ότι διαλέγεται με τους τρομοκράτες χαρακτηρίζοντας το DTP ως την ενσάρκωσή του ΡΚΚ και προειδοποίησε ότι δεν επιθυμεί να είναι μέρος ενός οδικού χάρτη «που αποφασίστηκε πίσω από κλειστές πόρτες».

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για το «όνομα»

Κινητοποιούνται τα μέλη της Ελληνικής Ακαδημαϊκής Κοινότητας στο εξωτερικό και ζητούν από τον πρόεδρο Κ. Παπούλια να βοηθήσει παρεμβαίνοντας με το κύρος του, στην προσπάθεια προβολής των Ελληνικών θέσεων για την ονομασία της πΓΔΜ. Ακολουθεί η επιστολή ενημέρωσης των ελληνικών κοινοτήτων. Στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που παρατίθενται μπορείτε να βρείτε όλα τα σχετικά κείμενα.

Αγαπητά μέλη και φίλοι της Ελληνικής Κοινότητας

Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση των Σκοπίων (Π.Γ.Δ.Μ.) έχει εξαπολύσει συστηματική και μεθοδευμένη εκστρατεία με σκοπό τη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας της Μακεδονίας, η οποία είναι μία Ελληνική επαρχία, εις βάρος της Ελλάδας. Αυτή η εκστρατεία δεν πέρασε απαρατήρητη και ευαισθητοποίησε τους πλέον αρμόδιους επί του θέματος, διεθνείς ακαδημαϊκούς ιστορικούς, αρχαιολόγους και γλωσσολόγους, οι οποίοι είναι οι πιο κατάλληλοι επιστήμονες για να καταρρίψουν την προπαγάνδα των Σκοπίων. Αυτοί οι επιστήμονες λοιπόν δραστηριοποιήθηκαν και απέστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Μπαράκ Ομπάμα ζητώντας του να επέμβει ώστε η κυβέρνηση των Σκοπίων να σταματήσει την διαστρέβλωση της ιστορίας εις βάρος της Ελλάδας.

Κατόπιν αυτού Έλληνες ακαδημαϊκοί, μέλη του Ελληνικού Ηλεκτρονικού Κέντρου (www.greece.org), αποστείλαμε επιστολή στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, υποστηρικτική της αρχικής επιστολής των διεθνών ακαδημαϊκών προς τον Πρόεδρο Ομπάμα. Η δεύτερη αυτή επιστολή ζητά από τον κ. Παπούλια να προωθήσει την αρχική επιστολή στον Ελληνικό λαό, Ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, αρχηγούς κρατών και πρεσβείες.

Προς ενημέρωσή σας επισυνάπτω τις επιστολές καθώς και την ιστοσελίδα (http://macedonia-evidence.org/) που ανάρτησαν οι διεθνείς ακαδημαϊκοί για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και σας παροτρύνω να τις διακινήσετε ευρέως.

Με εγκάρδιους χαιρετισμούς

Θωμαΐς Κακούλη

Πρόεδρος

Ελληνική Κοινότητα Ιρλανδίας

www.helleniccommunity.ie