17 Αυγ 2009

Ελπιδοφόρα αποτελέσματα –ως τώρα- στις συνομιλίες Ερντογκάν - Κούρδων

Στη πρόσφατη συνάντηση του τούρκου πρωθυπουργού Τ. Ερντογκάν με τον ηγέτη του Κουρδικού κόμματος DTP Αχμέτ Τουρκ αναφέρεται άρθρο – ανάλυση με τίτλο Turkish PM meets Kurdish leader for rare talks, που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της περιοδικής έκδοσης JANE’S INTELLIGENCE WEEKLY (12/8).

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ερντογκάν η συνάντηση αύξησε τις ελπίδες για επίλυση της 25χρονης διαμάχης με το αποσχιστικό PKK, που έχει στοιχίσει το θάνατο σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους.

Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει προβεί σε αρκετές κινήσεις που δηλώνουν την πρόθεση της να ασχοληθεί με το Κουρδικό, μεταξύ των οποίων η ανακοίνωση τον Ιούλιο περί σχεδίων για τη βελτίωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των Κούρδων.

Σύμφωνα με το Reuters, ένα πιθανό απτό αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι η επιστροφή 11.000 Κούρδων προσφύγων που έχουν καταφύγει σε στρατόπεδο του Ιράκ από τις αρχές της δεκαετίας του 90. Κινήσεις για τη βελτίωση των δημοκρατικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων των Κούρδων όχι μόνο θα κέρδιζαν πολλούς απ’ αυτούς πολιτικά αλλά παράλληλα, θα υπονόμευαν το PKK, που θεωρεί τον εαυτό του ως τον μόνο αληθινό εκπρόσωπο των πολιτικών φιλοδοξιών των Κούρδων.

Από την άλλη, το Κουρδικό Κόμμα DTP, τα πήγε καλά στις πρόσφατες τοπικές εκλογές ζημιώνοντας το κυβερνόν AKP. O ηγέτης της αντιπολίτευσης Ντενίς Μπαϊκάλ κατηγόρησε τον Ερντογκάν ότι διαλέγεται με τους τρομοκράτες χαρακτηρίζοντας το DTP ως την ενσάρκωσή του ΡΚΚ και προειδοποίησε ότι δεν επιθυμεί να είναι μέρος ενός οδικού χάρτη «που αποφασίστηκε πίσω από κλειστές πόρτες».