22 Οκτ 2009

Αφγανιστάν - ναρκωτικά και τρομοκρατία πάνε μαζί

Καταστροφικές συνέπειες διεθνώς προκαλεί το μονοπώλιο παράνομης παραγωγής οπίου του Αφγανιστάν, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ. Τα πορίσματα του ΟΗΕ ενοχοποιούν την αγορά του οπίου, αξίας 65 δις δολαρίων, για την χρηματοδότηση της διεθνούς τρομοκρατίας, την προμήθεια ναρκωτικών ουσιών σε 15 εκατομμύρια τοξικομανείς και το θάνατο 100.000 ανθρώπων ετησίως.

Βονσία:κρίση μετά την αποτυχία των συνομιλιών

Χωρίς απτά αποτελέσματα έληξαν οι κρίσιμες συνομιλίες ανάμεσα στους ηγέτες των τριών κοινοτήτων της Βοσνίας με στόχο τη συμφωνία για τις απαραίτητες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου η χώρα να είναι έτοιμη για υποψηφιότητα προς ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Οι εκπρόσωποι των εθνοτικών ομάδων απέρριψαν τις προτάσεις με αποτέλεσμα η αποτυχία των συνομιλιών να αφήνει τη Βοσνία πιο «εύθραυστη» από ποτέ Εκφράζονται μάλιστα φόβοι ότι δεκατέσσερα χρόνια μετά το τέλος του αιματηρού πολέμου ανεξαρτησίας της χώρας, ενδέχεται να ξεσπάσει νέα διένεξη μεταξύ των μερών.
Ειδικότερα στόχος της πρωτοβουλίας της ΕΕ και ΗΠΑ, ήταν να μπουν οι βάσεις προκειμένου να μπει τέλος στην παρουσία της Ύπατης Αρμοστείας στη χώρα. Η απομάκρυνση της ανώτατης διεθνούς αρχής αυτή τη στιγμή στη Βοσνία θα επέτρεπε στην χώρα να διεκδικήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως αυτοδιοικούμενο και ενιαίο κράτος.
Οι Μουσουλμάνοι της Βοσνίας και οι Κροάτες δήλωσαν ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις δεν ενίσχυαν επαρκώς τους κυβερνητικούς θεσμούς. Απεναντίας ο Σερβοβόσνιος ηγέτης, Μίλοραντ Ντόντικ έκρινε ότι το πακέτο μέτρων ήταν υπερβολικά προωθημένο και ότι απειλούσε το αίτημα της κοινότητάς του για περισσότερη αυτονομία. Μάλιστα, ο κ. Ντόντικ έχει ζητήσει επανειλημμένα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με θέμα το δικαίωμα απόσχισης της σερβοβοσνιακής κοινότητας, την ίδια στιγμή που η χώρα πασχίζει να παραμείνει ενωμένη.
Πάντως, ΕΕ και ΗΠΑ κάλεσαν τους συμμετέχοντας να επιδείξουν "περισσότερη αποφασιστικότητα και ευελιξία" ενώ οι εκπρόσωποι της διεθνούς διπλωματίας αναμένεται να επιστρέψουν στην Βοσνία της προσεχείς εβδομάδες προκειμένου να πιέσουν για περαιτέρω διαπραγματεύσεις
Επισημαίνεται ότι οι συμφωνίες του Ντέιτον, που έθεσαν τέλος στον πόλεμο της Βοσνίας, ίδρυσαν δύο οντότητες στη χώρα, την Ομοσπονδία Βοσνίας- Κροατίας και την Σερβική Δημοκρατία. Οι δύο οντότητες έχουν κοινό κοινοβούλιο, τριμελή προεδρία και συμβούλιο υπουργών αλλά η κατανομή αρμοδιοτήτων παραμείνει ασαφής και κάθε πλευρά της δίνει διαφορετική ερμηνεία.

Σουηδική ματιά στην Επίσκεψη Παπανδρέου στην Κύπρο

Στην επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στην Κύπρο αναφέρεται η σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter, με άρθρο της Ingrid Hedström που έχει τίτλο «Ο Παπανδρέου μπορεί να συμβάλλει στην κατάργηση του συρματοπλέγματος στην Κύπρο». Μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

«Τη Δευτέρα στρώθηκε το κόκκινο χαλί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας για τον Γ. Παπανδρέου. Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του νέου Έλληνα Πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκε, κατά τον παραδοσιακό τρόπο, στην Κύπρο. Όμως, ο Παπανδρέου έκανε προηγουμένως μία ανεπίσημη επίσκεψη στο συνάδελφό του Τούρκο Πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν. Μία συμβολική επίσκεψη, η οποία δείχνει γιατί πολλοί ελπίζουν ότι θα μπορέσει να καλύψει το χάσμα εμπιστοσύνης το οποίο δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο. Η Κύπρος είναι ένα από τα μικρότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά οι διαπραγματεύσεις για την απόσυρση των συρματοπλεγμάτων που διαιρούν το νησί, έχει τεράστια σημασία για το στρατηγικό νησί της Μεσογείου. Ο Carl Bildt δήλωσε το Σεπτέμβριο ότι ένα τέτοιο γεγονός «ενδεχομένως να αποτελέσει το σημαντικότερο πολιτικό γεγονός στην Ευρώπη τους υπόλοιπους μήνες».

Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν τον Σεπτέμβριο του 2008 με την εκλογή ως Προέδρου του υποστηρικτή της επανένωσης της νήσου, Αρχηγού του Κομμουνιστικού Κόμματος ΑΚΕΛ. Με την εκλογή του Τουρκοκύπριου Ταλάτ, που προηγήθηκε, οι δύο εθνότητες απέκτησαν ηγέτες στο χώρο της αριστεράς χωρίς εξαρτήσεις από εθνικιστικούς κύκλους στην Αθήνα και την Άγκυρα.

Ο δύο ηγέτες δεν έχουν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους διότι υπάρχει κίνδυνος αντικατάστασης του Talat από πολιτικούς του εθνικιστικού κόμματος UBP,το οποίο είναι υπέρ μιας διαρκούς διχοτόμησης του νησιού. Συμφωνα με πληροφορίες, στο δύσκολο πρόβλημα του τρόπου διοίκησης μιας ενωμένης Κύπρου υπάρχουν πολλές προτάσεις και κάποια θα γίνει αποδεκτή. Την Πέμπτη αρχίζουν διαπραγματεύσεις για πρώτη φορά γύρω από το δυσκολότερο πρόβλημα των περιουσιών που εγκατέλειψαν οι 200.000 Κύπριοι, όταν έφυγαν από τα σπίτια τους με τη διχοτόμηση του νησιού.

Υπάρχει βαθιά έλλειψη εμπιστοσύνης οποία πρέπει να επανοικοδομηθεί. Εδώ πολλοί ελπίζουν, μεταξύ άλλων και στην ΕΕ, ότι ο Παπανδρέου μπορεί να παίξει ένα ρόλο. Ήταν υπέρ του ειρηνευτικού σχεδίου του ΟΗΕ, το οποίο καταψήφισαν οι Ελληνοκύπριοι το 2004, ενώ ο τότε Έλληνας Πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, υποστήριζε το αντίθετο. Ως υπουργός Εξωτερικών πήρε πρωτοβουλίες το 1999 για το «λιώσιμο του πάγου» στις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας. Έχει υποσχεθεί μια πιο δραστήρια ελληνική εξωτερική πολιτική.

Συγχρόνως, πλησιάζει και ένα άλλο κρίσιμο σημείο, όπως υπενθυμίζεται στο δημοσίευμα. Τον Δεκέμβριο, η ΕΕ θα πάρει θέση για το τι θα συμβεί εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει την υποχρέωση της να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια για δρομολόγια από την Κύπρο, γεγονός το οποίο αρνείται να εφαρμόσει όσο διαρκεί η διχοτόμηση του νησιού. Η Σουηδία – ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ – έχει ξεκαθαρίσει προς τη Τουρκία ότι η υποχρέωσή της είναι ‘’άνευ όρων’’ και πρέπει να εκπληρωθεί.

Όμως, η λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας τις εβδομάδες αυτές που διαδραματίζονται σημαντικές διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, ίσως να αποβεί μοιραία. Γι’ αυτό, συνεχίζεται ένα εντατικό διπλωματικό παιχνίδι, ενώ ο χρόνος μετράει πάνω από την Κύπρο.

Bernard Kouchner με τον Κύπριο ομόλογό του, Μάρκο Κυπριανού

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο ΥΠΕΞ Bernard Kouchner δέχθηκε χθες τον Κύπριο ομόλογό του, Μάρκο Κυπριανού, σε γεύμα εργασίας. Όπως επισημαίνεται, η συνάντηση αυτή αποτελεί συνέχεια της επίσημης επίσκεψης στη Γαλλία, το Σεπτέμβριο, του Δημήτρη Χριστόφια, Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είχε καταδείξει τον εξαιρετικό χαρακτήρα των διμερών σχέσεων και την απόφαση των δύο αρχηγών κρατών να δημιουργήσουν μια «μικτή ομάδα», επιφορτισμένη με την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας. Σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο, η συνάντηση των Γ.Γ. των δύο Υπουργείων Εξωτερικών, στις 27 Οκτωβρίου, κι έδωσε την ευκαιρία να αναζητηθούν νέες δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Η συνάντηση έγινε αφορμή επίσης να συζητηθούν οι τρέχουσες διακοινοτικές διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, όπως και τα ευρωπαϊκά θέματα, κυρίως για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης. Τέλος, συζητήθηκε η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Ν. Σαρκοζί, στην Κύπρο στα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου Λάρνακας.

Εντείνουν τη διπλωματική εκστρατεία τους Τουρκία και πΓΔΜ

Στο Στρασβούργο και η πΓΔΜ εντείνουν τη διπλωματική τους εκστρατεία τους ενόψει της αξιολόγησης της ευρωπαϊκής τους πορείας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωκοινοβούλιο επισκέπτεται αυτές τις ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, αλλά και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς.

Η ένταξη στην Ε.Ε. δεν μπορεί να είναι υποχείρια διμερών προβλημάτων, δηλώνει ο Α. Μιλόσοσκι. Παραδέχεται όμως ότι στο θέμα της ονομασίας, η λύση πρέπει να ικανοποιεί όχι μόνο τα συμφέροντα της χώρας του αλλά και εκείνα της Ελλάδας. Ο κ. Μιλόσοσκι θα εντείνει τις ευρωπαϊκές επαφές του τους επόμενους μήνες, καθώς τον Μάιο του 2010 η πΓΔΜ αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ρεκόρ διπλωματικών επαφών στο Στρασβούργο κάνει ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ε. Μπαγίς. Μέσα σε μιάμιση ημέρα, συναντάται με τον Γ.Γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης και επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τους επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και όλων των πολιτικών ομάδων αλλά επισκέπτεται και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Ο κ. Μπαγίς δηλώνει με έμφαση στους συνομιλητές του ότι η Τουρκία δεν είναι το πρόβλημα αλλά η λύση του προβλήματος σε κρίσιμα θέματα, όπως η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης και η καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης. Η αξιοπιστία των υποσχέσεών του θα δοκιμαστεί σύντομα, γιατί όπως δήλωσε σήμερα το πρωί στο Στρασβούργο η προεδρεύουσα του Συμβουλίου Υπουργών, κορυφαίο θέμα στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών θα είναι η λαθρομετανάστευση. Κατά συνέπεια, και η συνεργασία με τρίτες χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνίες επανεισδοχής.