20 Ιουλ 2009

Κυπριακή απάντηση στην Άγκυρα

Σύμφωνα με το «ΚΥΠΕ», ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου, σε δηλώσεις του από τη Λεμεσό μετά το πέρας του μνημόσυνου για τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής του 1974 και σχολιάζοντας την ενέργεια της τουρκικής κυβέρνησης να θέσει σε ισχύ κυβερνητικό διάταγμα για διενέργεια ερευνών σε θαλάσσιες περιοχές εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Κύπρου και Ελλάδας, παραβιάζοντας τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της θάλασσας, ανέφερε πως «η διεθνής κοινότητα έχει παρουσιάσει ποιος είναι ο νόμος της θάλασσας, το δίκιο της θάλασσας, από το 1982 και αναμένουμε η Τουρκία να συμμορφωθεί με αυτό το γενικά παραδεκτό δίκαιο της θάλασσας».
Ανέφερε επίσης πως «οι αντιδράσεις της Τουρκίας είναι σίγουρα αδικαιολόγητες, προκλητικές και παράνομες», προσθέτοντας ότι «έχουμε πάντα την ελπίδα για λύση το συντομότερο δυνατό».
«Ελπίζω τότε η Τουρκία πραγματικά θα υιοθετήσει το διεθνές δίκαιο, γιατί οι διαφορές που έχει υποτίθεται με την Ελλάδα στο Αιγαίο, δεν προκαλούνται από το Κυπριακό ή από άλλη διαφορά. Είναι λόγω του ότι η Τουρκία δεν έχει υπογράψει και δεν έχει δηλώσει τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας», συμπλήρωσε ο κ. Ιακώβου.

Ο Νταβούτογλου τορπιλλίζει τις συνομιλίες για Κυπριακό!

Στην πρώτη σοβαρή της και ολοκληρωμένη παρέμβαση στο Κυπριακό η Άγκυρα μέσω του υπεξ κ. Νταβούτογλου, επετέθη ολοκληρωτικά στις συνομιλίες των δυο ηγετών θέτοντας ανοικτά το δίλλημα «ή δυο κράτη ή διχοτόμηση» και καταρρίπτοντας με τον τρόπο αυτό όλες τις ελπίδες κυπρίων, ΟΗΕ, ΕΕ και τρίτων μερών ότι δήθεν επιθυμούσε μια λύση βασισμένη στις αποφάσεις των δυο κοινοτήτων. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν επιθυμεί τη συνέχιση του στάτους κβο που υπάρχει στην Κύπρο.

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών αναφέρθηκε στο Κυπριακό και τη συνεχιζόμενη διαπραγματευτική διαδικασία. Δήλωσε ότι είτε η συνεχιζόμενη διαδικασία των συνομιλιών θα αλλάξει την κατάσταση στην Κύπρο ή θα αναγκαστούν να αρχίσουν να σκέφτονται άλλες εναλλακτικές λύσεις. Αξιολογώντας τις παρούσες συνομιλίες επί του Κυπριακού, ο κ.Νταβούτογλου δήλωσε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία επί του Κυπριακού είναι πολύ σαφείς. Προσπαθήσαμε να προστατέψουμε τα συμφέροντα μας και προσπαθούμε για την επίτευξη συμβιβασμού, είπε, και πρόσθεσε ότι η Τουρκία φροντίζει να τηρεί τις υποχρεώσεις της. Επισημαίνοντας ότι δεν είναι σαφές κατά πόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί λύση στη νήσο ή απλώς κάνει ελιγμούς για να πάρει όσα θέλει κατά τη διαδικασία των συνομιλιών, ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ότι «από τώρα και στο εξής η Τουρκία θα βρίσκεται σε στενή επαφή με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Υποστηρίζουμε την εξεύρεση μιάς λύσης που να βασίζεται στις παραμέτρους του Σχεδίου Ανάν, δηλαδή δύο ιδρυτικά κράτη που να βασίζονται στην πολιτική ισότητα και με τις αποτελεσματικές εγγυήσεις της Τουρκίας, είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Τόνισε ότι οι Τούρκοι της Κύπρου δεν μπορούν να συνεχίσουν να ζουν άδικα απομονωμένοι σαν να διέπραξαν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Καλέσαμε την ΕΕ να κατανοήσει τις προσπάθειες της Τουρκίας, καθώς επίσης και τη διεθνή κοινότητα ώστε να ασκήσει την επιρροή της σε σχέση με το Κυπριακό πρόβλημα και την εξεύρεση λύσης». Ερωτηθείς σχετικά με το τί θα συμβεί εάν δεν επιτευχθεί λύση στην Κύπρο, ο κ. Νταβούτογλου απάντησε ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για την εξεύρεση μιάς λύσης. Αλλά η "ΤΔΒΚ" δεν μπορεί να συνεχίσει να ζεί με τα άδικα εμπάργκο που επεβλήθηκαν εις βάρος της. Κατέληξε λέγοντας και πάλι ότι «είτε θα αλλάξουμε το παρόν στάτους κβο με αμοιβαίες συνομιλίες ή θα εγκαθιδρύσουμε από κοινού την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αλλά πράττοντας τούτο θα εξαλείψουμε τα εμπόδια στην οδό της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας ή θα αναζητήσουμε άλλες εναλλακτικές λύσεις».

Μέχρι σήμερα το πρωί για τις ανωτέρω δηλώσεις δεν υπήρξε καμιά αντίδραση από το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με την αρμόδια υπουργό να ασχολείται με τους κρήτες της διασποράς και τον αρμόδιο εκπρόσωπο να μας πληροφορεί περί των ευγενών αυτών δραστηριοτήτων της υπουργού του.

Με ουσία και θάρρος…

Με την Τουρκία είμαστε ήδη σε φάση «ακήρυκτου πολέμου» και αυτό θα κάνει καλά η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να το αποδεχθεί και να πάψει να κρύβεται πίσω από το δάκτυλό της ή αστείες αιτιολογίες ότι η γειτονική χώρα, θα μεταβάλλει στάση προκειμένου να εισέλθει στην ΕΕ. Το αμερικανικό χρίσμα από Ομπάμα και Κλίντον ότι δηλαδή «πλησιάζει να γίνει παγκόσμια δύναμη» έχει μετατρέψει την τουρκική ηγεσία σε μια ομάδα που επιχειρεί να «κλείσει» εδώ και τώρα όλα τα ζητήματα που επιθυμεί και στα οποία αναμφισβήτητα ανήκουν οι «διαφορές» που θεωρεί ότι υπάρχουν στο Αιγαίο και τη Θράκη. Οι συνεχιζόμενες – και αναπάντητες- αεροπορικές και θαλάσσιες, προκλήσεις των Τούρκων στα νησιά, οι επιδεικτικά ψευδείς ισχυρισμοί της Άγκυρας για «ελληνικές εναέριες παραβάσεις», η έγερση με συνεχείς δηλώσεις ζητημάτων κυριαρχίας Ελληνικών νησιών και θαλάσσιου χώρου, δεν αποτελούν παρά την προετοιμασία μιας τουρκικής επίθεσης, που θα εκδηλωθεί πολιτικά και διπλωματικά, μαζί με στρατιωτικές κρίσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους.

Τα παραπάνω αποτελούν όχι μόνο μέρος επίσημων ελληνικών αναλύσεων και σχεδιασμών, τομέων του κράτους που ασχολούνται με τα ζητήματα αυτά αλλά και δηλώσεων τούρκων επισήμων, που η πολιτική ηγεσία συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και της υπεξ, Ντόρας Μπακογιάννη αρνούνται να αποδεχθούν και επιμένουν με όρους του περασμένου αιώνα να αντιμετωπίζουν την Τουρκία του σήμερα.

Την ώρα που η Άγκυρα καταθέτει στη Βουλή και ψηφίζει νόμους, με τους οποίους συνεχίζει να αμφισβητεί τα Ελληνικά σύνορα και τα Ελληνικά οικονομικά συμφέροντα, η κα Μπακογιάννη «χαιρετίζει» τους κρητικούς της διασποράς, ο κ. Βαληνάκης μας δηλώνει πόσο σημαντικό είναι ότι μιλά ρώσικα, ενώ ο έτερος των υφυπουργών, ζει στον κόσμο του… Από την πλευρά του ο κ. Καραμανλής, πάντα σχεδιάζει, μόνο που όπως έδειξε και η υπόθεση Βατοπεδίου αργεί να αντιδράσει.

Στον κόσμο της ζει όμως και η αντιπολίτευση. Γιατί με τη σειρά της , ή μάλλον πρέπει να της αναγνωρίσουμε την πρωτιά από την εποχή που κυβερνούσε, τα δίνει όλα στην Τουρκία αφήνοντας μόνο κραυγές για χρήση «βέτο» στην ενταξιακή της πορεία, κάτι που η Άγκυρα πλέον δεν επιθυμεί και το χρησιμοποιεί μόνο σαν «όπλο» προκειμένου να υφαρπάξει άλλα πράγματα. Είναι σαφές πως ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά μάλλον ένας ακόμη Κ. Σημίτης.

Η οικονομική κρίση δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια για την αναζήτηση μεσοπρόθεσμα συμμαχιών, αυτές τις δαπανούμε προκειμένου να κερδίσουμε περισσότερους κοινοτικούς πόρους. Μπορούμε όμως πάντα να αναζητήσουμε ένα καινούργιο δόγμα αμυντικής κι εξωτερικής πολιτικής, πέραν της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ξεκαθαρίζοντας πως προηγούνται πάντων, τα εθνικά μας συμφέροντα. Όχι με φανφάρες και τελετές αλλά με ουσία και θάρρος.

Μπορούμε;

Σχόλια για ΥΠΕΞ- 28

Λοιπόν επιφανειακά τίποτε δεν δείχνει την κρίση που ξέσπασε στο ΥΠΕΞ, ξανά με επίκεντρο τον Πρόξενό μας στο Κίεβο Δημήτρη Μιχαλόπουλο (ΣΠΒ’), που στο παρελθόν είχε δημιουργήσει ερωτηματικά και στα Σκόπια! Η συμπεριφορά του, όπως καταγγέλλεται από ουκρανή επιθυμούσα να κάνει διακοπές στην Ελλάδα, αν επιβεβαιωθεί και οριστικοποιηθεί όπως περιγράφεται σε ουκρανικά μπλογκ αλλά και εφημερίδες, απαιτεί ουσιαστική λύση. Άραγε η υπουργός και ο Δημ. Κωνσταντίνου της Γενικής Επιθεώρησης, είναι έτοιμο για να κινηθούν; Σύμφωνα λοιπόν με το site УНІАН (http://www.unian.net/), 14ης Ιουλίου, σε ένα ρεπορτάζ υπογεγραμμένο από τους Βολοντιμίρ Χέτμαν και την Άννα Γιασένκο, η Βαλεντίνα Μάλεβ, πολίτης Ουκρανίας που είχε ταξιδέψει επανειλημμένως στην Ελλάδα για τουρισμό, χωρίς να έχει παραβιάσει καμιά διάταξη Σέγκεν, ζήτησε ξανά «βίζα» προκειμένου να ταξιδέψει στην Ελλάδα. Στη χώρα μας έκαναν ήδη διακοπές η κόρη της, ο γαμπρός της και το εγγόνι της. Διέθετε αεροπορικό εισιτήριο αλέ-ρετούρ και προπληρωμένη κράτηση σε ξενοδοχείο (βάουτσερ), από το ταξιδιωτικό γραφείο . Κι όμως, σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία η αίτησή της απορρίφθηκε με το αιτιολογικό πως «είναι ύποπτο το γεγονός πως επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα». Στην συνέχεια, κι επειδή η κυρία Μάλεβ, δεν έμεινε σιωπηλή και θεωρήθηκε πως αδικήθηκε ζήτησε να δει τον Πρόξενο, ο οποίος σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα στης συμπεριφέρθηκε απρεπώς και της επιτέθηκε λεκτικά.

Στο μεταξύ με τη βοήθεια «φίλων» του προξένου, τα ΜΜΕ ανακάλυψαν το παρελθόν στα Σκόπια όπου είχε επίσης δημιουργήσει παρόμοιο επεισόδιο – καταγεγραμμένο από το υπ. Εξωτερικών. Παρόλα αυτά όμως τον έστειλαν και πάλι σε προξενείο που δέχεται πίεση και ασκεί λειτουργίες έκδοσης «βίζας» σε μεγάλους αριθμούς.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής Προξενικών Υποθέσεων του Ουκρανικού υπ. Εξωτερικών, Σεργκέϊ Πογκορέλτζεφ, δήλωσε σε ουκρανικά ΜΜΕ ότι «αυτή η υπόθεση δεν θα παραμείνει χωρίς αντίδραση, πως το υπουργείο θα τα μελετήσει και θα αντιδράσει αναλόγως».

Στο μεταξύ, ο δικηγόρος της κας Μάλεβ, Αντρέϊ Γκίνκουλ έχει παρέμβει και κινείται με στόχο τη δικαίωση της πελάτισσάς του και τη δίωξη του προξένου μας κ. Μιχαλόπουλου.

Καθώς λοιπόν το ζήτημα πήρε το δρόμο της δημοσιότητας, ο κατά τα άλλα ελέγχων τις λειτουργίες άλλων πρεσβειών, πρέσβης μας στο Κίεβο, Χαρ. Δημητρίου, ανέλαβε να παρέμβει και να καθησυχάσει τα πνεύματα ( με οδηγίες του Κέντρου λένε ορισμένοι, με δική του παρέμβαση επιμένουν κάποιοι άλλοι) μόλις γύρισε στην Ουκρανία καθώς βρισκόταν εκτός. Έτσι, βγήκε στο ίδιο site, στις 17 Ιουλίου και απάντησε στις καταγγελίες, επιχειρώντας να διορθώσει τα πράγματα που προφανώς γινόντουσαν για διάστημα χωρίς να το γνωρίζει , ως όφειλε, αλλά στην περίπτωση της κας Μαλεβ, το ζήτημα ήρθε στην επιφάνεια

Περιμένουμε λοιπόν την άκρως ενδιαφέρουσα συνέχεια…

KOYIZ: Κυρία Μπακογιάννη είστε υπέρ των blog ναι ή όχι; Όταν ζητάτε αυτή την ελευθερία για το Ιράν, την Κίνα, κ. ά. δεν θεωρείτε πως πρέπει να ισχύει το ίδιο και στην Ελλάδα; Ή απλώς στην Ελλάδα… δεν συμφέρει;

Υπάρχει όντως προετοιμασία για την ανάκληση του πρέσβη Φώτη Ξύδα από την Άγκυρα ή πρόκειται για παιχνίδια των διαδρόμων του ΥΠΕΞ; Διερωτώμαι καθώς η μετακίνηση του πρέσβη την περίοδο αυτή θα αποτελούσε μάλλον μέρος της ευρύτερης προσπάθειας επανατοποθέτησης της πολιτικής μας έναντι στην Τουρκία. Γιατί το ότι κενώνεται η πρεσβεία μας στη Στοκχόλμη δεν έχει σημασία αλλά στη γείτονα Τουρκία έχει. Από την πλευρά της η κα Μπακογιάννη, όλα δείχνουν πως έχει αρχίσει να αμφιβάλλει για την επιμονή της να «διαπράξει» επίσκεψη στην Άγκυρα εν μέσω πιέσεων. Ίσως αφού το ξανασυζητήσει σε δυο εβδομάδες στα Χανιά με τον μπαμπά της, να καταλήξει σε πλέον σώφρονες αποφάσεις… Στο μεταξύ δεν διαβάζει ξανά (αν το έχει κάνει ήδη καμιά φορά) τις εκθέσεις της ΕΥΠ σχετικά με την Τουρκία, ειδικότερα των τελευταίων τριών ετών. Θα τις βρει κατατοπιστικές μου λένε, κάποιοι συνεργάτες της στο υπεξ…

Ας μας πει κάποιος τι τρέχει με την υπόθεση της «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ». Γιατί μαθαίνουμε πως το ΥΠΕΞ κάνει… πίσω και δεν επιμένει ιδιαίτερα για εκείνα τα εκατομμύρια ευρώ που χάθηκαν προ ετών. Αν λοιπόν αληθεύει, μήπως κάποιος μας πει «ποιος χαρίζει τα λεφτά του Ελληνικού λαού»; Γιατί το γιατί, θα μπορούσαμε να το καταλάβουμε σε μια ιστορία που μπλέκονται παπάδες και η Ντόρα Μπακογιάννη!

Σκέφτηκε κανείς από τους μεγάλους πολιτικούς μας να ερωτηθεί η τοπική Αμερικάνικη Πρεσβεία αν μετά την τόση αγάπη, συγκίνηση και πάθος με την οποία περιβάλλει την Τουρκία ο Πρόεδρος Ομπάμα και δηλώνει πως έχει όλα τα προσόντα για να αποτελέσει τον περιφερειακό χωροφύλακα, οι ΗΠΑ χρειάζονται τη … Σούδα; Γιατί, αν πάρουν από εκεί το στόλο τους (ας τον πάνε κάπου στην Τουρκία) μπορούμε να ενισχύσουμε στο χώρο τις τουριστικές μας εγκαταστάσεις και να έχουμε κέρδος. Θα μειωθούν ακόμη οι εντάσεις ανάμεσα σε ναυτάκια και ντόπιους και σε περίπτωση υπενοικίασής της εκ νέου, δεν ξέρει κανείς ποιοι θα είναι οι ενδιαφερόμενοι κι έναντι ποιού ποσού….

«Τυπικές σχέσεις» σπεύδουν να δηλώσουν πως είχαν με τον αποπεμφθέντα πρώην αρχηγό της ΕΥΠ και Πρέσβη κ. Κοραντή αρκετοί εκ των συναδέλφων του, θεωρώντας πως μπορεί να περιπέσουν σε πολιτικό ολίσθημα αν δημόσια τονίσουν τη φιλία τους. Αλλά, μην φοβείστε! Ουδείς ασχολείται με το ποιοι συνάδελφοί του ήταν ή παραμένουν φίλοι του. Οι μόνοι χαμένοι είναι εκείνοι που τον απαρνούνται. Χαμένοι, σε αξιοπρέπεια!

Για να μην ξεχνιόμαστε. Ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς και μετέπειτα δεξί χέρι της Κοντολίζα Ράϊς, διορίστηκε από τη γνωστή πολυεθνική εταιρία συμβούλων Κohen Group, που ελέγχεται από τον πρώην αμερικανό υπουργό Άμυνας, Ουίλιαμ Κόεν, της εποχής Μπιλ Κλίντον, σαν επικεφαλής του γραφείου τους στις Ινδίες. Σαν υφυπουργός Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις, μεταξύ 2005 και 2008, υπήρξε από τους κεντρικούς διαπραγματευτές της συμφωνίας πυρηνικής συνεργασίας ΗΠΑ και Ινδιών. Η εταιρία Κohen Group, ειδικεύεται ανάμεσα σε άλλα στην προώθηση σειρά αμερικανικών εταιριών του αμυντικού τομέα στις Ινδίες…

Ακατανόητη ήταν για πολλούς η μάζωξη της υπουργού στην πινακοθήκη φίλων της και υποστηρικτών της, για να πει στους δημοσιογράφους ένα «τίποτα» σχετικά με τα Έλληνο- Τουρκικά που μάλιστα χαρακτήρισε και off the record, απειλώντας να κάνει «πολύ καιρό να ξαναμιλήσει». Αλλά αν πρόκειται να επαναλάβει τη γνωστή θεωρία περί «Έλληνο – Τουρκικής φιλίας» καλύτερα να μη μιλήσει!

Αντίθετα μπορεί να μας πει αν σκοπεύει να κάνει διακοπές στη Τζιά, μαζί με τον Θόδωρο Πάγκαλο καθώς εκεί αγόρασε μαθαίνουμε έκταση κι ενώ ήδη η αδελφή της και η κόρη της απέκτησαν κατοικίες….