20 Ιουλ 2009

Κυπριακή απάντηση στην Άγκυρα

Σύμφωνα με το «ΚΥΠΕ», ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου, σε δηλώσεις του από τη Λεμεσό μετά το πέρας του μνημόσυνου για τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής του 1974 και σχολιάζοντας την ενέργεια της τουρκικής κυβέρνησης να θέσει σε ισχύ κυβερνητικό διάταγμα για διενέργεια ερευνών σε θαλάσσιες περιοχές εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Κύπρου και Ελλάδας, παραβιάζοντας τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της θάλασσας, ανέφερε πως «η διεθνής κοινότητα έχει παρουσιάσει ποιος είναι ο νόμος της θάλασσας, το δίκιο της θάλασσας, από το 1982 και αναμένουμε η Τουρκία να συμμορφωθεί με αυτό το γενικά παραδεκτό δίκαιο της θάλασσας».
Ανέφερε επίσης πως «οι αντιδράσεις της Τουρκίας είναι σίγουρα αδικαιολόγητες, προκλητικές και παράνομες», προσθέτοντας ότι «έχουμε πάντα την ελπίδα για λύση το συντομότερο δυνατό».
«Ελπίζω τότε η Τουρκία πραγματικά θα υιοθετήσει το διεθνές δίκαιο, γιατί οι διαφορές που έχει υποτίθεται με την Ελλάδα στο Αιγαίο, δεν προκαλούνται από το Κυπριακό ή από άλλη διαφορά. Είναι λόγω του ότι η Τουρκία δεν έχει υπογράψει και δεν έχει δηλώσει τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας», συμπλήρωσε ο κ. Ιακώβου.