20 Ιουλ 2009

Ο Νταβούτογλου τορπιλλίζει τις συνομιλίες για Κυπριακό!

Στην πρώτη σοβαρή της και ολοκληρωμένη παρέμβαση στο Κυπριακό η Άγκυρα μέσω του υπεξ κ. Νταβούτογλου, επετέθη ολοκληρωτικά στις συνομιλίες των δυο ηγετών θέτοντας ανοικτά το δίλλημα «ή δυο κράτη ή διχοτόμηση» και καταρρίπτοντας με τον τρόπο αυτό όλες τις ελπίδες κυπρίων, ΟΗΕ, ΕΕ και τρίτων μερών ότι δήθεν επιθυμούσε μια λύση βασισμένη στις αποφάσεις των δυο κοινοτήτων. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν επιθυμεί τη συνέχιση του στάτους κβο που υπάρχει στην Κύπρο.

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών αναφέρθηκε στο Κυπριακό και τη συνεχιζόμενη διαπραγματευτική διαδικασία. Δήλωσε ότι είτε η συνεχιζόμενη διαδικασία των συνομιλιών θα αλλάξει την κατάσταση στην Κύπρο ή θα αναγκαστούν να αρχίσουν να σκέφτονται άλλες εναλλακτικές λύσεις. Αξιολογώντας τις παρούσες συνομιλίες επί του Κυπριακού, ο κ.Νταβούτογλου δήλωσε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία επί του Κυπριακού είναι πολύ σαφείς. Προσπαθήσαμε να προστατέψουμε τα συμφέροντα μας και προσπαθούμε για την επίτευξη συμβιβασμού, είπε, και πρόσθεσε ότι η Τουρκία φροντίζει να τηρεί τις υποχρεώσεις της. Επισημαίνοντας ότι δεν είναι σαφές κατά πόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί λύση στη νήσο ή απλώς κάνει ελιγμούς για να πάρει όσα θέλει κατά τη διαδικασία των συνομιλιών, ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ότι «από τώρα και στο εξής η Τουρκία θα βρίσκεται σε στενή επαφή με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Υποστηρίζουμε την εξεύρεση μιάς λύσης που να βασίζεται στις παραμέτρους του Σχεδίου Ανάν, δηλαδή δύο ιδρυτικά κράτη που να βασίζονται στην πολιτική ισότητα και με τις αποτελεσματικές εγγυήσεις της Τουρκίας, είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Τόνισε ότι οι Τούρκοι της Κύπρου δεν μπορούν να συνεχίσουν να ζουν άδικα απομονωμένοι σαν να διέπραξαν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Καλέσαμε την ΕΕ να κατανοήσει τις προσπάθειες της Τουρκίας, καθώς επίσης και τη διεθνή κοινότητα ώστε να ασκήσει την επιρροή της σε σχέση με το Κυπριακό πρόβλημα και την εξεύρεση λύσης». Ερωτηθείς σχετικά με το τί θα συμβεί εάν δεν επιτευχθεί λύση στην Κύπρο, ο κ. Νταβούτογλου απάντησε ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για την εξεύρεση μιάς λύσης. Αλλά η "ΤΔΒΚ" δεν μπορεί να συνεχίσει να ζεί με τα άδικα εμπάργκο που επεβλήθηκαν εις βάρος της. Κατέληξε λέγοντας και πάλι ότι «είτε θα αλλάξουμε το παρόν στάτους κβο με αμοιβαίες συνομιλίες ή θα εγκαθιδρύσουμε από κοινού την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αλλά πράττοντας τούτο θα εξαλείψουμε τα εμπόδια στην οδό της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας ή θα αναζητήσουμε άλλες εναλλακτικές λύσεις».

Μέχρι σήμερα το πρωί για τις ανωτέρω δηλώσεις δεν υπήρξε καμιά αντίδραση από το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με την αρμόδια υπουργό να ασχολείται με τους κρήτες της διασποράς και τον αρμόδιο εκπρόσωπο να μας πληροφορεί περί των ευγενών αυτών δραστηριοτήτων της υπουργού του.