18 Ιαν 2010

Αμφίρροπη μάχη στο δεύτερο γύρο θα δώσουν Β.Γιανουκόβιτς και Γ. Τινόσενκο

Σκληρή προβλέπεται από τους αναλυτές η αντιπαράθεση για την προεδρία της Ουκρανίας, η οποία θα κριθεί στο δεύτερο γύρο της 7ης Φεβρουαρίου μεταξύ του προπορευόμενου πρώην πρωθυπουργού Βίκτωρ Γιανουκόβιτς και την εν ενεργεία πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο.
Σύμφωνα και με τις έξι δημοσκοπήσεις, που διεξήχθησαν μόλις έκλεισαν οι κάλπες, ο θεωρούμενος παραδοσιακά πλέον «φιλορώσος» Β.Γιανουκόβιτς έχει αισθητό προβάδισμα με ποσοστό 31,5 - 37,6 % έναντι 24,8 - 27,2 % της αντιπάλου του Γ.Τιμοσένκο, που υπήρξε σύμμαχος του απερχόμενου προέδρου και ηγέτη της «πορτοκαλί επανάστασης» Β.Γιούσενκο, από τον οποίον έχει πλέον αποστασιοποιηθεί οικοδομώντας το προφίλ πραγματίστριας, που συνεργάζεται άψογα με το Ρώσο ομόλογό της Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο απερχόμενος πρόεδρος Γιούσενκο τερμάτισε πέμπτος στην αναμέτρηση με ποσοστό 5,12 - 6% στα exit polls, ολοκληρώνοντας κατά τους σχολιαστές την πολιτική του καριέρα, ενώ εντυπωσιακά είναι και τα ποσοστά, που συγκέντρωσε ο ανερχόμενος αστέρας της ουκρανικής πολιτικής ζωής τραπεζίτης Σεργκέι Τιγκίπκο, ο οποίος αναδείχθηκε τρίτος με 11,5 - 13,5 %. Την πρώτη επτάδα των νικητών συμπληρώνουν ο νεαρότερος και των 18 συνυποψηφίων Αρσένι Γιατσενιούκ στην τέταρτη θέση με 6,6 - 8,9 %, ο ηγέτης των κομμουνιστών Πιοτρ Σιμονιένκο στην έκτη με 2,8 - 3,2 % και ο πρώην πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής σοσιαλιστής Βλαντίμιρ Λιτβίν στην έβδομη με 2 - 2,5 %.
«Χείρα συνεργασίας» προς τους συνυποψηφίους τείνουν ήδη τα επιτελεία των δύο νικητών, με την κα Τιμοσένκο να καλεί τους «δημοκρατικούς» υποψηφίους να τη στηρίξουν και τον Β.Γιανουκόβιτς να ζητά να εμποδιστούν οι «τυχοδιώκτες, που κυβέρνησαν τη χώρα» να ανακαταλάβουν την εξουσία.
Στις πρώτες του δηλώσεις ο τρίτος κατά σειρά υποψήφιος Σ.Τιγκίπκο είπε ότι δεν θα υποστηρίξει κανέναν από τους δύο προπορευόμενους αντιπάλους του.

Σχόλια για ΥΠΕΞ- 51

Ενοχλημένοι είναι αρκετοί διπλωματικοί με τη Διεύθυνση Προσωπικού. Αιτία η καθυστέρηση της κοινοποιήσεως της προκήρυξης για τις θέσεις που θα καταλάβουν έλληνες διπλωματικοί και εμπειρογνώμονες στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσεως (δηλαδή το, κατά την Συνθήκη της Λισαβόνας, Ευρωπαϊκό ΥΠΕΞ). Ενώ οι συνάδελφοι τους στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη λάβει την σχετική ενημέρωση και μέσω αυτών το έχουν πληροφορηθεί φυσικά και οι έλληνες διπλωματικοί στο εξωτερικό, η σχετική προκήρυξη δεν έχει φύγει ακόμα από το Προσωπικό. Σχετικά κυκλοφορούν πολλά δηλητηριώδη σενάρια για τους λόγους της καθυστέρησης, τα οποία έχουν κατά κύριο λόγο να κάνουν με την δεύτερη του Προσωπικού σύμβουλο Κατερίνα Γκίνη και τα «γραμμάτια» της. Να προστεθεί μάλιστα ότι «πρεσβευτικές θέσεις» η Ελλάδα θα καταλάβει μόλις 2 ή 3 μια εκ των οποίων η νέα υπηρεσία υπό την βαρόνη Άστον, έχει αποφασίσει να πάει στον πρέσβη κ. Ηλιόπουλο, που υπηρετεί σ αυτήν σαν εκπρόσωπος της στη Γενεύη και στα εκεί γραφεία του ΟΗΕ!

  • Αγωνία και σενάρια κυκλοφορούν σχετικά με τη τύχη των Γραφείων Τύπου και των υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Τύπου και Επικοινωνίας που τα στελεχώνουν. Φαίνεται ότι τελικά σταδιακά οι σχετικές αρμοδιότητες θα περάσουν στο ΥΠΕΞ, οι δε υπάλληλοι θα απορροφηθούν από άλλες περιζήτητες υπηρεσίες (κοινώς «κλωτσιά προς τα πάνω»). Ήδη όμως κάποιοι ερωτούν στο ΥΠΕΞ, γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα Γραφεία του ΕΟΤ. Δηλαδή, γιατί να μην περάσουν οι σχετικές αρμοδιότητες στα Γραφεία ΟΕΥ και στις πρεσβείες, αφού αυτά έτσι κι αλλιώς κάνουν την δουλειά εκεί που δεν υπάρχουν γραφεία του ΕΟΤ; Σχετική ιδέα υπήρχε και παλιότερα επί Ανδρέα Λοβέρδου και «κόπηκε» μετά από παρέμβαση του τότε αρμόδιου για τον τουρισμό Άκη Τσοχατζόπουλου. Τώρα όμως τι εμποδίζει την μεταρρύθμιση; Αν είναι να κάνουμε οικονομίες, ας προχωρήσουμε και λίγο παραπέρα…. Τώρα ακούω ότι η συνδικαλιστική ηγεσία των Ακολούθων Τύπου συναντήθηκε με τον κ. Δρούτσα κι αυτός τους ζήτησε «σημείωμα» για το πώς βλέπουν τη σχετική εξέλιξη. Κρυφό γιατί το κράτησαν;

Μου έγραψαν με την ευκαιρία της αναφοράς μου σε Προξενεία που δεν έχουν λόγω ύπαρξης με υπερβολικό προσωπικό, τώρα που καταργήθηκαν οι βίζες σε ορισμένες χώρες των Βαλκανίων και μου υπογραμμίζουν την υποστελέχωση άλλων που έχουν μεγάλες ανάγκες. Για παράδειγμα της Μανίλας. Μου λένε λοιπόν: «Σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού το κυνήγι της αύξησης των κρατικών εσόδων είναι πρωταρχικής σημασίας. Η Μανίλα είναι μία αρχή, ίσως από τις λίγες ακόμα, που έχει μεγάλα έσοδα (800.000 € το χρόνο) από τις βίζες, ιδιαίτερα ναυτικών. Παρ' ότι λοιπόν έχει τόσα έσοδα, δεν στελεχώνεται από υπαλλήλους οι οποίοι είναι απαραίτητοι γι’ αυτή τη δουλειά (1 διοικητικός μόνο). Ενώ λοιπόν υπάρχουν τόσα δημόσια έσοδα που με μόνο την αποστολή δύο υπαλλήλων θα μπορούσαν να διασφαλισθούν ή και να αυξηθούν, βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο αυτός ο υπάλληλος να μην μπορεί ούτε την άδειά του να πάρει το καλοκαίρι γιατί κάποιοι θέλουν υπαλλήλους να "αναπαύονται" στα Σκόπια ή στην Πονγκόριτσα ή στο Βελιγράδι».

  • Αν κάποιοι ζητούν στη Μανίλα υπαλλήλου, κάποιοι άλλοι στο Βελιγράδι διαμαρτύρονται γιατί οι μεν δυο υπάλληλοι που ασχολούνται με την παροχή βίζες σε ομάδες… κάθονται, μια είναι στην Ελλάδα, δηλώνοντας … έγκυος (είναι νόμιμο;) άλλοι κοιτούν το ταβάνι κι ένας… απολαμβάνει ολημερίς τον καφέ του σε διπλανό καφέ ! Κάποιοι ζήτησαν να τους ανατεθεί εργασία, αλλά φευ, μάλλον δεν εισακούστηκαν… Καλά να περνάτε… Γι αυτό το λόγο μάλιστα –πριν ακόμη γίνει επίσημο- για τις 5 κενούμενες θέσεις του Βελιγραδίου υπάρχουν 55 ενδιαφερόμενοι! Να κάνουν τι; Αφού ούτε καν τη γλώσσα δεν μιλάνε…

Ρωτήσανε τον υφυπεξ Σπ. Κουβέλη «Πώς θα επιτύχετε αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, ώστε να τονωθεί η ελληνική παραγωγή και κατά επέκταση η ελληνική αγορά εργασίας και η ελληνική οικονομία; Ποιος θα είναι ο ρόλος της Οικονομικής Διπλωματίας στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας;» και απάντησε «Στόχος μας είναι η προώθηση των ελληνικών οικονομικών συμφερόντων, η ενίσχυση της επενδυτικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας και η προώθηση των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών. Η σημερινή δυσμενής οικονομική συγκυρία καθιστά επιτακτική την εντατικοποίηση των δράσεων οικονομικής διπλωματίας και την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών. Προϋπόθεση για την επίτευξη αυτών των στόχων της οικονομικής συνεργασίας με βάση την πράσινη διπλωματία είναι η καλή κατανόηση της κατάστασης, των αναγκών και των ευκαιριών σε κάθε χώρα, ώστε να τεθούν σαφείς στόχοι που θα βοηθήσουν και τη λειτουργία των κατά τόπους πρεσβειών μας». Πράσινα… άλογα!

  • Πολλοί νόμισαν πως ο συνάδελφός τους στον ΥΠΕΞ, πρέσβης Δ. Πλατής, που τόσο «φανταστικές» αναμνήσεις έχει αφήσει πίσω του, από την υπηρεσία του ως Διευθυντής του Γραφείου «αλήστου μνήμης» υφυπουργού … που τον περιμένει εξεταστική, θα βρισκόταν τώρα με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε δυσχερή θέση, έπεσαν έξω! Γιατί ο κ. Πλατής υπέβαλε την παραίτησή του από τη διπλωματική υπηρεσία και πέρασε στον ιδιωτικό, και πιο καλοπληρωμένο τομέα. Προσελήφθη από τον Μυτιληναίο σαν … σύμβουλος. Τώρα αν είναι τυχαίο ότι πέρασε από το υπουργείο Μεταφορών σαν Γενικός Γραμματέας, αυτό δεν μπορώ να σας το πω, ακόμη τουλάχιστον! Όπως δεν μπορώ να σας πω αν αυτό είναι που κάμποσοι διπλωματικοί ονομάσανε «οικονομική διπλωματία» και θέλησαν την κατάργηση των ΟΕΥ!

Με μια επιστολή ύβρεων και λέξεων που δύσκολα μπορούν να δημοσιευθούν, με «περιποιήθηκε» ΟΕΥ τις σε πλήρη κατάσταση υστερίας, όπως αποφάνθηκε φίλος ψυχίατρος. Δεν πειράζει γιατί αυτό δείχνει πως ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ κάνει καλά τη δουλειά του, δεν χαϊδεύει, αλλά ενοχλεί! Αυτό όμως που είναι εξαιρετικό είναι πως δεν καταλαβαίνει ότι για οτιδήποτε έγραψα θα μπορούσε να στείλει επιστολή - διάψευση μιας και δεν θα ήταν η πρώτη φορά που η στήλη θα δημοσίευε την «άλλη άποψη». Έχασε όμως την ψυχραιμία του, ο αντιθέτως από εμάς, δειλός, συκοφάντης και ανώνυμος γραφιάς! Τώρα δεν γνωρίζω αν είναι ο ίδιος δειλός γραφιάς με άλλον που σε λιβελλογράφημα του, με κατονομάζει με το επίθετό μου (μιας και μόνο μυστικό δεν είναι) και με κατηγορεί για πολλά πιθανά και ανήκουστα. Όμως έκανε ένα λάθος. Δεν είχε ούτε αυτός (αν είναι άλλος) το θάρρος να δράσει ευθέως και να μου την κοινοποιήσει. Δεν πειράζει σε μια δυο μέρες θα μου τη δώσουν και τότε θα λογαριαστούμε… Ας μην αμφιβάλει γι αυτό! Σας υπόσχομαι… γλέντια! Μιλώ γι αυτόν που βρίζει συναδέλφους του, εμένα, απειλεί με προσφυγές αν δεν γίνουν μεταθέσεις όπως ορέγεται ο ίδιος, κλπ… Λίγο υπομονή λοιπόν…