18 Ιαν 2010

Αμφίρροπη μάχη στο δεύτερο γύρο θα δώσουν Β.Γιανουκόβιτς και Γ. Τινόσενκο

Σκληρή προβλέπεται από τους αναλυτές η αντιπαράθεση για την προεδρία της Ουκρανίας, η οποία θα κριθεί στο δεύτερο γύρο της 7ης Φεβρουαρίου μεταξύ του προπορευόμενου πρώην πρωθυπουργού Βίκτωρ Γιανουκόβιτς και την εν ενεργεία πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο.
Σύμφωνα και με τις έξι δημοσκοπήσεις, που διεξήχθησαν μόλις έκλεισαν οι κάλπες, ο θεωρούμενος παραδοσιακά πλέον «φιλορώσος» Β.Γιανουκόβιτς έχει αισθητό προβάδισμα με ποσοστό 31,5 - 37,6 % έναντι 24,8 - 27,2 % της αντιπάλου του Γ.Τιμοσένκο, που υπήρξε σύμμαχος του απερχόμενου προέδρου και ηγέτη της «πορτοκαλί επανάστασης» Β.Γιούσενκο, από τον οποίον έχει πλέον αποστασιοποιηθεί οικοδομώντας το προφίλ πραγματίστριας, που συνεργάζεται άψογα με το Ρώσο ομόλογό της Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο απερχόμενος πρόεδρος Γιούσενκο τερμάτισε πέμπτος στην αναμέτρηση με ποσοστό 5,12 - 6% στα exit polls, ολοκληρώνοντας κατά τους σχολιαστές την πολιτική του καριέρα, ενώ εντυπωσιακά είναι και τα ποσοστά, που συγκέντρωσε ο ανερχόμενος αστέρας της ουκρανικής πολιτικής ζωής τραπεζίτης Σεργκέι Τιγκίπκο, ο οποίος αναδείχθηκε τρίτος με 11,5 - 13,5 %. Την πρώτη επτάδα των νικητών συμπληρώνουν ο νεαρότερος και των 18 συνυποψηφίων Αρσένι Γιατσενιούκ στην τέταρτη θέση με 6,6 - 8,9 %, ο ηγέτης των κομμουνιστών Πιοτρ Σιμονιένκο στην έκτη με 2,8 - 3,2 % και ο πρώην πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής σοσιαλιστής Βλαντίμιρ Λιτβίν στην έβδομη με 2 - 2,5 %.
«Χείρα συνεργασίας» προς τους συνυποψηφίους τείνουν ήδη τα επιτελεία των δύο νικητών, με την κα Τιμοσένκο να καλεί τους «δημοκρατικούς» υποψηφίους να τη στηρίξουν και τον Β.Γιανουκόβιτς να ζητά να εμποδιστούν οι «τυχοδιώκτες, που κυβέρνησαν τη χώρα» να ανακαταλάβουν την εξουσία.
Στις πρώτες του δηλώσεις ο τρίτος κατά σειρά υποψήφιος Σ.Τιγκίπκο είπε ότι δεν θα υποστηρίξει κανέναν από τους δύο προπορευόμενους αντιπάλους του.