14 Δεκ 2009

Σχόλια για ΥΠΕΞ- 47

Οι υπηρεσιακοί πρέσβεις και λοιποί διπλωματικοί, έχουν τυπικά από 1ης Δεκεμβρίου 2009 το δικαίωμα να συμμετέχουν στις καλυπτόμενες από έλληνες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης. Το γεγονός ότι τις σχετικές λίστες διανομής έχει αναλάβει η γνωστής αντικειμενικότητας Κατερίνα Γκίνη στο Προσωπικό είναι άλλωστε μια επιπλέον εγγύηση. Για την ευκαιρία αυτή ας ευχαριστούν τον τότε μόνιμο αντιπρόσωπο κ. Κασκαρέλη, ο οποίος επιτυχώς «σαμποτάρισε» την προσπάθεια του τότε ΥΦΥΠΕΞ Γιάννη Βαληνάκη να στελεχωθεί η υπηρεσία με έξω-υπηρεσιακούς (καθηγητές φίλους του). Ωστόσο στις Βρυξέλλες η Επιτροπή αποφάσισε πως κατά προτεραιότητα θα προσληφθούν στην υπηρεσία ήδη υπηρετούντες εκεί υπάλληλοι ενώ, θα δοθεί και μια μικρή ποσόστωση σε κάθε χώρα να αποστείλει δικούς της διπλωματικούς. Όμως μάθαμε υπήρξε ερώτημα – ανεπίσημο φυσικά- να θα μπορούσαν να σταλούν και «εκ προσωπικοτήτων»…

·

· Ενδιαφέρον έχει προκληθεί επίσης και για σημαντικό πόστο σε μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Εκεί απορούν διότι ο υπό συνταξιοδότηση πρέσβης όχι μόνο δεν έχει ανακοινώσει τον διάδοχό του, αλλά ούτε κάνει καν κουβέντα για μετακίνησή του. Ρωτώντας μάθαμε ότι κινεί στην Ελλάδα γη και ουρανό για παράταση (τόσο από την αφυπηρέτηση όσο και από την μετακίνησή του), ενώ ο καλόπιστος διάδοχος και κάτοχος διαπρεπούς πολιτικού ονόματος μακρόν ύπνον κοιμάται.

·

·

Στις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας τώρα. Λίγοι διπλωματικοί φάνηκαν να στεναχωρήθηκαν με την αποτυχία της κας Μπακογιάννη. Δείγμα ίσως της κακής της πολιτείας στο ΥΠΕΞ και της παραχωρήσεως της εξουσίας στην γνωστή «κλίκα» η οποία τελικά ούτε αυτή την στήριξε στο τέλος. Όσο για τον Αντώνη Σαμαρά έχει φυσικά τους δικούς του φίλους στο ΥΠΕΞ. Και φυσικά και συγγενείς, όπως ο ξάδελφος του πρέσβης στη Βιέννη κ. Ζωγράφος.

·

· Αλήθεια είναι πως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, δεν μπορεί ακόμη να χωνέψει το γεγονός πως ο πρέσβης Κων. Μπίκας. Αποδέχθηκε τη θέση του αρχηγού της ΕΥΠ, λόγω της στενής φιλικής σχέσης που είχε με τον υπουργό προστασίας του Πολίτη (;). Μιχ. Χρυσοχοίδη; Γιατί μου λένε θεώρησε απρεπές να αποχωρεί κάποιος από την Προεδρία και να πηγαίνει στην… ΕΥΠ. Αν όμως δεν πρόλαβε αυτό μήπως θα ήταν καλό να κοιτάξει να προλάβει άλλα, μιας και το γραφείο του φέρεται να κάνει ρεπορτάζ στις διεθνείς σχέσεις της χώρας και μάλιστα με άποψη;

·

·

Θέμα λεγομένου "Γραφείου ΕΟΤ" Σαγκάης είναι επίκαιρο όχι μόνο για τα χρέη
που έχει, όπως και πολλά άλλα Γραφεία ΕΟΤ, και τις καταγγελίες για μη
πληρωμές λογαριασμών ,ενοικίων, και εξόδων διακόσμησης αλλά κυρίως για
παράτυπη λειτουργία του. Χώροι γραφείων νοικιάστηκαν, τον Ιούνιο 2008, χωρίς ποτέ να γίνουν εγκαίνια, χωρίς να έχει ποτέ γίνει επίσημη ανακοίνωση, χωρίς παρουσία του να έχει καταγραφεί σε κανένα επίσημο ελληνικό έγγραφο, χωρίς ποτέ να συμμετέχει σε επίσημες προσκλήσεις Δήμου Σαγκάης για Τουρισμό. Μόνον ΕΟΤ και ορισμένοι λίγοι κινέζοι γνωρίζουν ύπαρξη του. Το μεγαλύτερο διάστημα είχε λουκέτο στην εξώπορτα. Ωστόσο ο επικεφαλής του ΕΟΤ στην Κίνα κ. Κορκίδης έχει διορίσει μια κινέζα ως διευθύντρια, που πληρώνεται κανονικά και εκδίδει «βεβαιώσεις» για απόκτηση βίζας. Τυχαία μου λένε η συντριπτική πλειοψηφία αυτών απευθύνεται στο ίδιο ταξιδιωτικό γραφείο… Φυσικά στεγάζεται σε υπερπολυτελές κτίριο στο κέντρο Σαγκάης. Πληρώνονται μισθοί και ενοίκια δεν προσφέρονται όμως υπηρεσίες.

·

· Λοιπόν έλαβα την ανακοίνωση της Ένωσης Εμπειρογνομώνων για τη συνάντηση με τον ανυπεξ Δ. Δρούτσα., που υπογράφει ο πρόεδρός της Π. Μπενιάδης. Αφού λέει πολύ όμορφα πράγματα για τη νέα κυβέρνηση και πως ζήτησε την αναβάθμιση των εμπειρογνωμόνων (μην ξεχνάμε το πατερναλιστικό ύφος) καταλήγει ως εξής:

«Τέλος, αναπτύξαμε με έμφαση ορισμένα από τα αιτήματα του κλάδου μας

(διευθυντικό δικαίωμα, θέσεις εξωτερικού, παγία στη σύνταξη, εξαίρεση

κλάδου από διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ). Επί του τελευταίου

ζητήματος παραδώσαμε και σχετική επιστολή. Ο κύριος Υπουργός

υποσχέθηκε ότι αφού εξετάσει τα ανωτέρω, θα επανέλθει, σύντομα, σε

επόμενη συνάντηση».

Αυτό είναι λοιπόν το ζουμί, μην χάσουν και οι εμπεριογνόμωνες την ευκαιρία να βολέψουν τα

παιδιά τους…

·

·

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο υπόλοιπος κόσμος να "κράζει" την Ελλάδα για την οικονομική της κατάσταση και να ζητά πολιτικές περιορισμού τν κρατικών δαπανών αλλά ο πρωθυπουργός μετέφερε στις Βρυξέλλες 57 δημοσιογράφους με τα χρήματα των φορολογουμένων που δηλώνει συνεχώς ότι σέβεται και προστατεύει! Μάλιστα τόση εντύπωση έκανε που μέλη της ακολουθίας του, δεν παρέλειπαν να επαναλαμβάνουν ότι "ό,τι συνέβη είναι υπερβολικό" αλλά επί της ουσίας οι ίδιοι ενέκριναν αυτή την κατάσταση! Ένα από ερωτήματα που δημιουργήθηκαν είναι γιατί έκριναν σκόπιμο να πληρώσουν για τη μεταφορά, περισσοτέρων του ενός δημοσιογράφων από το ίδιο μέσον ή για δημοσιογράφους που εργάζονται σε ΜΜΕ με ισχυρή εκπροσώπηση στις Βρυξέλλες μέσω των ανταποκριτών τους... Κάθε απάντηση, δεκτή...!

  • Μάθαμε στις Βρυξέλλες, πως γίνονται εργασίες στον "Αστέρα" προκειμένου να μεταφερθεί εκεί ή να δημιουργηθεί και εκεί, γραφείο για τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργό, Χ. Παμπούκη. Και μάθαμε ακόμη ότι ορισμένοι πρέσβεις που εργάζονται στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι και προσπαθούν να σαμποτάρουν ή να καθυστερήσουν την προσπάθεια. Μάλιστα ακούστηκαν να λένε πως "αυτό σημαίνει πως θάναι μέσα στα πόδια των κρυπτογράφων και των επικοινωνιών" με προβλήματα για την ασφάλεια τους...

Λάβαμε από πρέσβη και δημοσιεύουμε το ακόλουθο κείμενο. Διατηρούμε μυστική την ταυτότητά του, παρά το γεγονός πως υπέγραψε το κείμενο καθώς δεν θα θέλαμε να γίνουμε αίτιοι.... διπλωματικών παρεξηγήσεων! Ιδού το κείμενο.

«Να προσέχουμε πολύ. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέσει σε κίνδυνο την θέση μας στην Ε.Ε. που αποτελεί τον πιο πολύτιμο κρίκο για την χώρα. Καμία πολιτική δεν επιτρέπεται να δυναμιτίσει τις κατακτήσεις μας. Ο Καραμανλής μας έβαλε και ο Ανδρέας προς τιμήν του συμμορφώθηκε. Και βέβαια δεν μπορούμε παρά να υπολογίζουμε πολύ σοβαρά τις χώρες του πυρήνα που κυρίως αυτές μας στηρίζουν. Θα αποτελεί έγκλημα καθοσιώσεως αν ακόμα και by default γκρεμίσουμε τα επιτεύγματά μας. Ας είμαστε υποψιασμένοι και εγρήγοροι. Η οικονομική πολιτική είναι για να προστατεύει την μέσο - μακροπρόθεσμη υγεία αυτής της κοινωνίας και όχι να καταχρεώνει τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Όντως η κυριαρχία μας κινδυνεύει. Όχι βέβαια από την Ε.Ε. Από πού;»

  • Είναι πιθανόν μέσα στις επόμενες ημέρες να μεταβεί στα Σκόπια ο ανυπεξ, Δημ. Δρούτσας (που ειρήσθω εν παρόδω στις Βρυξέλλες, ούτε μίλησε, ούτε λάλησε). Θα πρόκειται για επίσκεψη υπό το μανδύα του προεδρεύοντος του ΟΑΣΕ και θα έχει επαφές με τη σκοπιανή ηγεσία. Τι είδους; Θα μάθουμε. Γιατί την ώρα που συζητούμε στον ΟΗΕ και έχουν κάνει προσφυγή στη Χάγη εναντίον μας... συζητούμε και στα Σκόπια, παραμένει μυστήριο που μόνο ο Γ. Παπανδρέου μπορεί να λύσει, απλώς λέγοντάς μας τι έχει υποσχεθεί στους ευρωπαίους φίλους του. Κι αυτό γιατί στις Βρυξέλλες επιμένουν πως έχουν διαβεβαιώσεις από Αθήνα και Σκόπια για "λύση" ως τα τέλη Μαρτίου..... Για εκείνες τις άλλες συναντήσεις των Βρυξελλών δεν θα μας πουν;

Τρία μεγάλα πολυτελή αυτοκίνητα χρησιμοποιεί ο πρέσβης μας στον ΟΗΕ, Αναστ. Μητσιάλης. Το τελευταίο (ΒΜW 528i) το απέκτησε με την άδεια Γενικού Μιχ. Καμπάνη, που δεν σκέφθηκε πως με τα δύο που είχε ήδη μπορούσε να κάνει τη δουλειά του. Αλλά, δικά τους λεφτά ξόδευε; Δικά μας φυσικά γι αυτό κι ανοιχτοχέρης… Ένας τρόπος να βάλουν κάποιοι μυαλό θα ήταν να του τα ζητήσουν, κρατώντας τα από το μισθό του…

  • Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας ενημέρωσης του Ολλανδικού Βασιλικού Οίκου, η Βασίλισσα Βεατρίκη δέχθηκε την περασμένη εβδομάδα σε αποχαιρετιστήρια ακρόαση τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Ολλανδία, . Κωνσταντίνο Ιωάννη Ράλλη. Ο κ. Ράλλης επιστρέφει μετά ταύτα στην Αθήνα…

Καλώς τονε κι άργησε… Αναφέρομαι στον νέο υπεύθυνο Τομέα Εξωτερικών της ΝΔ, τον Δημ. Αβραμόπουλο, που επιστρέφει στο υπουργείο Εξωτερικών από μια άλλη θέση, για πρώτη φορά από τότε που παραιτήθηκε προκειμένου να πολιτευθεί… Δεν μπορεί να πει πως δεν ξέρει και δεν τους ξέρει. Μοναδικό ίσως πρόβλημα ότι θεωρείται ιδιαίτερα φανατικός «οπαδός» των διπλωματικών…

Η πολιτική διάσταση της ευρωπαϊκής εγκατάλειψης της Ελλάδας

Στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής γίναμε μάρτυρες, για πρώτη φορά ίσως, της εγκατάλειψης της Ελλάδας από την πλευρά των κοινοτικών μας εταίρων. Φυσικά Μέρκελ, Σαρκοζί, Μπαρόζο, Γιούνκερ, κ.ά. εκδήλωσαν τη συμπάθειά τους και την κατανόησή τους προς την Έλληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, αλλά όπως είπε η κα Μέρκελ με σαξονική καθαρότητα, "στηρίζουμε την Ελλάδα αλλά δεν σκοπεύουμε να προχωρήσουμε στην οικονομική της ενίσχυση". Η ΕΕ, έχει τα μέσα και τους τρόπου να βοηθήσει τους εταίρους της. Όχι σε ζητήματα προϋπολογισμού αλλά σίγουρα σε επίπεδο προγραμμάτων και δράσεων. Ούτε καν αυτό όμως έγινε. Μπορούν να βοηθήσουν επίσης σε διμερές επίπεδο. Γι αυτό, ούτε συζήτηση! αι το ερώτημα εί ναι γιατί.

Μια πρώτη, εύκολη, απάντηση αποτελεί το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου αντί να μπει στην αίθουσα και να ανακοινώσει μεταβολές στις πολιτικές του σχετικά με το "κοινωνικό κράτος", επέλεξε να τους μιλήσει για διαφθορά και "πράσινη ανάπτυξη". Επειδή κατάλαβαν λοιπόν ότι δεν υπάρχει σοβαρή προσπάθεια για άμεση επίλυση του προβλήματος, αποσύρθηκαν..

Υπάρχει όμως μια ακόμη σκέψη, που δεν έχει άμεση σχέση με την οικονομική κρίση που πλήττει την Αθήνα αλλά έχει άμεση σχέση με τις πολιτικές του Γ. Παπανδρέου στην Ευρώπη, όπου θέλει να εμφανίζεται μαζί με τον Γκόρντον Μπράουν σαν τα πρωτοπαλίκαρα των ΗΠΑ. Αυτό προκύπτει από τη στάση του έναντι της Τουρκίας, της Κύπρου, την συχνή επιλογή μοντέλων που δεν ανήκουν στο χώρο της Γάλλο - Γερμανικής ομάδας, με την οποία ήταν συνδεδεμένη η Ελλάδα από το 2004 ως χθες.

Η Αθήνα από την επομένη σχεδόν της ορκωμοσίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, φρόντισε σε διαφορετικές ευκαιρίες να ξεκαθαρίσει πως διαφωνεί με τις πολιτικές του Γάλλο- Γερμανικού άξονα. Πως "βλέπει" τα πράγματα διαφορετικά και θα κινηθεί διαφορετικά. Κι αυτό έχει τη σημασία του καθώς ως πρόσφατα θεωρούσαν πως ανήκουμε στο συγκεκριμένο "ευρωπαϊκό" χώρο. Ο Γ. Παπανδρέου, από την εποχή του πολέμου εναντίον της Σερβίας είχε δείξει -συχνά με έντονο τρόπο- πως βρίσκεται πλησιέστερα στις θέσεις που εκφράζει η Ουάσιγκτον παρά σ αυτές του άξονα Παρισίων - Βερολίνου.

«ΤΟ ΒΗΜΑ» ξεπέρασε τα όρια της κακοήθειας!

To BHMA” δεν ξεχνά! Το γεγονός πως συλήθηκε ο τάφος του Τάσσου Παπαδόπουλου στην Κύπρο, φαίνεται πως του έδωσε μια καλή ευκαιρία να προσβάλλει ακόμη μια φορά το νεκρό ηγέτη της Κύπρου, όπως έκανε άλλωστε πολλές φορές, από τότε που ο μακαρίτης είπε το «ΟΧΙ» στον «Σχέδιο Ανάν». Έτσι χθες στη στήλη του ο ΔΙΟΔΩΡΟΣ γράφει τα ακόλουθα:

"Εκεί στην Κύπρο που σέβονται τους ταγούς πήγαν και έκλεψαν το λείψανο το Τάσσου Παπαδόπουλου από τον τάφο του, μία ημέρα πριν από το ετήσιο μνημόσυνό του. Φοβήθηκαν μήπως αναστηθεί; Το πήραν να το ταριχεύσουν, να το βάλουν σε μαυσωλείο ισάξιο με αυτά του Λένιν και του Μάο; Έψαχναν για... θησαυρό; Θα ζητήσουν λύτρα; Ως εδώ καλά, η αθλιότητα της πράξης μένει σε κάποια όρια: αρκεί να μην τον στήσουν σύμβολο επάνω σε άλογο οι της ΕΟΚΑ Γ Δ και ορμήσουν στη Βόρεια Κύπρο να πετάξουν τους Σαρακηνούς στη θάλασσα, όπως έγινε με τον Ελ Σιντ στη Βαλένθια· αυτό φοβάμαι."

Σκέφτηκε ο ΔΙΟΔΩΡΟΣ ή μήπως δεν τον νοιάζει τι θα μπορούσαμε να πούμε, όλοι εμείς που θεωρούμε ήρωα τον Τάσσο για τη στάση του αυτή, για υψηλόβαθμα στελέχη του Οργανισμού Λαμπράκη παίζοντας με την κατάστασή τους σήμερα; Η κακοήθεια έχει όρια στην κοινωνία μας, αλλά στο ΒΗΜΑ, φαίνεται πως αυτό δεν ισχύει. Άλλωστε, δεν είναι πολύ καιρός που καθύβριζαν και περιγελούσαν το σημερινό πρωθυπουργό, που σήμερα δήθεν εκτιμούν και υπερασπίζονται.

Όμως, από την εποχή της αποστασίας του 1965, ήδη, ίδια είναι η στάση τους σε όποιον διαφωνεί με τον αρχιερέα της έντυπης διαπλοκής…

Συνέντευξη Τζίμι Κάρτερ για το κυπριακό

Ορατός είναι ο κίνδυνος διχοτόμησης στην περίπτωση που οι δύο ηγέτες στην Κύπρο δεν καταφέρουν μέχρι το Φεβρουάριο κάποιο αποτέλεσμα στις συνομιλίες και εάν τον ερχόμενο Απρίλιο υπάρξει αλλαγή στην τουρκοκυπριακή ηγεσία, εκτιμά ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και μέλος της οργάνωσης των Πρεσβυτέρων Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος την περασμένη βδομάδα ήταν στη Λευκωσία.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο "Φιλελεύθερος" ο κ. Κάρτερ προβαίνει στη δική του εκτίμηση για την πορεία των συνομιλιών, στη βάση και των όσων άκουσε από τους δύο ηγέτες Χριστόφια και Ταλάτ. Μεταξύ άλλων ο κ. Κάρτερ στη συνέντευξη του αναφέρει:
Αυτό που είναι εμφανές σε μένα, τουλάχιστον μέσα από τις συνομιλίες μας, είναι ότι ο Ταλάτ είναι πιο ενθουσιώδης ενώ ο κ. Χριστόφιας είναι πιο επιφυλακτικός. Και οι δυο μας είπαν ότι θα έχουν τρεις με τέσσερις συναντήσεις εντός του Δεκεμβρίου και από το νέο χρόνο, όπως γνωρίζετε, θα επικεντρωθούν περισσότερο στην προσπάθεια με τριήμερες συναντήσεις στις οικίες τους. Εναπόκειται στους δύο να αποφασίσουν ποια θέματα θα πρέπει να επιλυθούν πριν τον Απρίλιο και ποια θα πρέπει να αναβληθούν για μετά τις "εκλογές".
Επίσης δεν νομίζω να υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία ότι ο κ. Ταλάτ είναι βαθιά δεσμευμένος για την ενότητα της νήσου. Όπως γνωρίζετε τον ερχόμενο Απρίλιο θα αντιμετωπίσει "εκλογές", το αποτέλεσμα των οποίων είναι αβέβαιο. Ο πρώτος του βασικός αντίπαλος ( Ντερβίς Έρογλου) έχει εναντιωθεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες και έχει δηλώσει ότι είναι εναντίον της ομοσπονδίας ή της αρχές της.
Και οι δυο ηγέτες - Χριστόφιας και Ταλάτ - μας ανέφεραν πως υπολογίζουν ότι θα ολοκληρώσουν αυτή τη φάση των συνομιλιών τους μέσα Φεβρουαρίου. Κάποια θέματα θα τα αναβάλουν για αργότερα, όπως για παράδειγμα το πώς ακριβώς θα λειτουργεί ο μηχανισμός διακυβέρνησης. Ή το ποια θα είναι η ακριβής διαδικασία για τον καθορισμό των περιουσιών που θα επιστραφούν, αφού μπορεί να υπάρχουν μέχρι και δέκα διαφορετικές κατηγορίες. Αυτές οι λεπτομέρειες μπορεί να διαπραγματευτούν μετά τον Απρίλη. Όμως η βασική αρχή για την επιστροφή περιουσιών πιστεύουν ότι μπορεί να επιλυθεί μέχρι μέσα Φεβρουαρίου.
Οι δυο ηγέτες μας είπαν ξεκάθαρα πως δεν θέλουν ξένο διαμεσολαβητή. Νομίζω ότι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν είναι από τις ΗΠΑ ή την ΕΕ ή τον ΟΗΕ να παίξουν ρόλο μεσολαβητή. Αυτή είναι μια κυπριακή διαδικασία και λύση. Πρώτα οι δύο Κύπριοι ηγέτες και μετά ο κυπριακός λαός που θα ψηφίσει. Η παλαιότερη εμπλοκή των ΗΠΑ, της ΕΕ ή του ΟΗΕ είναι πολύ μικρότερη. Όμως και εσείς τα μέσα ενημέρωσης έχετε ρόλο να παίξετε. Αυτό που αντιλήφθηκα είναι πως η πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης ανήκουν σε άτομα τα οποία δεν θέλουν να δουν μια επανενωμένη Κύπρο.
Ο Ταλάτ ελπίζει να δει τον τουρκικό στρατό να φεύγει και να πάει πίσω στις συμφωνίες του 1960, σύμφωνα με τις οποίες θα υπάρχουν γύρω στους 630 Τούρκοι στρατιώτες και 950 Έλληνες στρατιώτες. Αυτή θα είναι και η μόνη δύναμη ασφάλειας για ολόκληρο το νησί. Και αυτό είναι κάτι που μας το είπε ένας Τούρκος ηγέτης, ο Ταλάτ.
Κάτι που με ανησυχεί όμως είναι πως εάν χαθεί αυτή η ευκαιρία, νομίζω ότι στη διάρκεια της ζωής μου η Κύπρος θα διχοτομηθεί. Και δεν νομίζω ότι τα σημερινά δεδομένα και ευκαιρίες θα υπάρξουν ξανά. Πιστεύω ότι τα πράγματα θα χειροτερεύσουν στο μέλλον γιατί ο κόσμος θα χάσει την ελπίδα του. Τώρα υπάρχει μεγάλη ελπίδα για επανένωση.
Τριάντα χρόνια μετά από την πρώτη μου επαφή με το κυπριακό πρόβλημα, αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπω να υπάρχει μεγάλη ελπίδα. Όπως μπορεί να γνωρίζετε, είχα εκλεγεί το 1976 πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, δυο χρόνια μετά τα γεγονότα του 1974, και ένας από τους πρώτους μου στόχους ήταν να στείλω τον υπουργό μου των Εξωτερικών δυο φορές στο νησί προσπαθώντας να φέρω τις δυο πλευρές κοντά. Δυστυχώς, τότε, όλοι μας, Αμερικάνοι και Κύπριοι, γνωρίζαμε ότι το βασικό εμπόδιο ήταν οι ηγέτες στην Ελλάδα και την Τουρκία οι οποίοι έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στο τι γινόταν στην Κύπρο. Έτσι τότε οι Κύπριοι δεν είχαν την ευκαιρία να αποφασίσουν για τον εαυτό τους.
Αργότερα, το 2004, η πρόταση ενορχηστρώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και εκεί ήταν και πάλι οι απ' έξω που επηρέασαν. Δεν ασκώ κριτική σε κανένα. Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου που οι Κύπριοι πολίτες έχουν την ευθύνη και την ευκαιρία για να καθορίσουν το δικό τους μέλλον.

Συμπλοκές στην Κωνσταντινούπολη με Κούρδους

Συμπλοκές ξέσπασαν σήμερα σε συνοικία της Κωνσταντινούπολης, ανάμεσα σε τούρκους εθνικιστές και κούρδους διαδηλωτές, που πετούσαν εμπρηστικούς μηχανισμούς και πέτρες, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον ενός ανθρώπου από σφαίρες, σύμφωνα με δημοσιογράφο του γαλλικού πρακτορείου.
Οι σημερινές συμπλοκές σημειώθηκαν στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης μεταξύ περίπου 100 ανθρώπων, έπειτα από διαδήλωση που πραγματοποίησαν Κούρδοι διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης να απαγορεύσει τη λειτουργία του Κόμματος για μια Δημοκρατική Κοινωνία (DTP), του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος που εκπροσωπεί την κουρδική μειονότητα της χώρας. Tο DTP κατηγορείται για δεσμούς με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Ομάδα νεαρών Κούρδων εκτόξευσε εμπρηστικούς μηχανισμούς και πέτρες κατά κατοικιών, αυτοκινήτων και καταστημάτων. Αυτοί συνεπλάκησαν με ομάδα τούρκων εθνικιστών και κατοίκων της συνοικίας, οι οποίοι ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια και ξύλα και ορισμένοι με όπλα. Από τους πυροβολισμούς, τραυματίστηκε ένα άτομο. Η αστυνομία για την αντιμετώπιση των ταραχών έρριξε δακρυγόνα για να διαλύσει τη διαδήλωση.
Στο Ντιγιάρμπακιρ επίσης, τη μεγαλύτερη πόλη στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζει η πλειοψηφία των περίπου 12 εκατομμυρίων Κούρδων της Τουρκίας, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, εναντίον της οποίας πετούσαν πέτρες. Οι δυνάμεις της τάξης απάντησαν χρησιμοποιώντας αντλίες νερού και δακρυγόνα. Επίσης στην κοντινή πόλη Γιουκσέκοβα, διαδηλωτές είχαν στήσει οδοφράγματα και η χωροφυλακή έσπευσε να βοηθήσει την αστυνομία της πόλης, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Τουλάχιστον 15 άτομα συνελήφθησαν στη διάρκεια των δύο αυτών διαδηλώσεων.