23 Φεβ 2010

Αύριο στην Αθήνα ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος αναζητώντας στήριξη

Όπως από χθες βράδυ αποκάλυψε ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ, έρχεται στην Αθήνα αύριο Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μ. Αμπάς για διήμερη επίσκεψη εργασίας. Ο κ. Αμπάς θα αφιχθεί στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες όπου θα έχει σήμερα συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους. Χθες, συναντήθηκε, στο Παρίσι, με τον Γάλλο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και τον Γάλλο υπεξ, Μπ. Κουσνέρ και συζήτησε μαζί τους το Παλαιστινιακό, για το οποίο η Γαλλία επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι στηρίζει τις προσπάθειες για δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους.
Στην Αθήνα αναμένεται να συναντηθεί τόσο με τον Πρόεδρο, Κ. Παπούλια, όσο και με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ενώ ενδέχεται να συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της ΝΔ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντ. Σαμαρά, τον ανυπεξ, Δημ. Δρούτσα και τους επικεφαλής των κομμάτων της αριστεράς.
να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Αμπάς διατηρεί «καλή σχέση» με τον Γ. Παπανδρέου εδώ και χρόνια, από την εποχή που ο Έλληνας πρωθυπουργός, ως υπουργός Εξωτερικών περιόδευσε χώρες της Μέσης Ανατολής, προπαγανδίζοντας υπέρ του Μ. Αμπάς και σε βάρος του τότε Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, καθώς ο σημερινός πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, ήταν ο αποδεκτός από τις ΗΠΑ.

Ο κ. Αμπάς, που πλέον (μετά τις εκλογές, ελέγχει το ήμισυ της Παλαιστινιακής «επικράτειας») αντιμετωπίζει έντονα εσωτερικά προβλήματα λόγω της ισχυρής παρουσίας της Χαμάς στη Γάζα, αναζητά μια νέα διεθνή φόρμουλα επίλυσης του παλαιστινιακού, στη βάση της αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους, επιχειρεί στην ευρωπαϊκή αυτή περιοδεία του να βρει στην ΕΕ ένα ισχυρό πόλο στήριξης.

Προετοιμασία Σκοπίων – Αθήνας ενόψει Μ. Νίμιτς

Συνάντηση της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της ΠΓΔΜ πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στα Σκόπια, ενόψει της επίσκεψης του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στα Σκόπια, στις 23 και 24 Φεβρουαρίου. Στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης, Αμπντουλακίμ Αντέμι, (προέρχεται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα, DUI, του Αλί Αχμέτι) και ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στη διαπραγματευτική διαδικασία και πρέσβης της χώρας στις ΗΠΑ, Ζόραν Γιόλεφσκι.
Ο κ. Μιλόσοσκι, ανέφερε ότι η συνάντηση είχε διαβουλευτικό χαρακτήρα και πρόσθεσε:
«Συμφωνήσαμε, στις συναντήσεις που θα έχουμε με τον κ. Νίμιτς, να επιδείξουμε εποικοδομητική και δραστήρια διάθεση, με στόχο να συμβάλλουμε, το προσεχές διάστημα, στην εξεύρεση λύσης ή τουλάχιστον στην επίτευξη προόδου για το διμερές θέμα που επέβαλε η Ελλάδα και το οποίο σχετίζεται με το συνταγματικό όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».Ο κ. Μιλόσοσκι ανέφερε ακόμη ότι αναμένει από την Ελλάδα να επιδείξει ανάλογη εποικοδομητική διάθεση για την υπέρβαση της εκκρεμότητας της ονομασίας.
Σε ερώτηση αν αναμένεται ο κ. Νίμιτς να κομίσει νέα πρόταση για το ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Μιλόσοσκι ανέφερε ότι κάτι τέτοιο εναπόκειται στον ίδιο τον κ. Μιλόσοσκι και πρόσθεσε ότι η ΠΓΔΜ θα καλωσορίσει και θα εξετάσει σοβαρά οποιεσδήποτε ιδέες και πρωτοβουλίες οι οποίες κινούνται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης στο θέμα του ονόματος.
Ο κ. Νίμιτς, μετά την επίσκεψή του στα Σκόπια, θα μεταβεί στην Αθήνα για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση, στις 26 Φεβρουαρίου.
Ο κ. Νίμιτς επισκέφθηκε τελευταία φορά τις πρωτεύουσες των δύο χωρών, τον Ιούλιο του 2009.Η τελευταία γραπτή πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ κατατέθηκε τον Οκτώβριο του 2008 και σε αυτήν, μεταξύ άλλων, προτεινόταν το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για διεθνή χρήση.

Δηλώσεις Δ. Δρούτσα

Ο ανυπεξ Δ. Δρούτσας μετά το πέρας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥΕΣ) στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε στο ίδιο θέμα (απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις) και είπε χαρακτηριστικά:

"Ήταν δική μας πρτοβουλία να καλέσουμε τον κ. Nimetz να επισκεφθεί την περιοχή. Αυτό εντάσσεται μέσα στο γενικό σκεπτικό και την προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης ότι εμείς θέλουμε τη λύση αυτού του θέματος. Εάν λοιπόν δεν ξεκινήσεις πάλι την αρμόδια διαδικασία, που είναι η διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Έθνη, δεν θα μπορέσεις να καταλήξεις πουθενά. Για εμάς ήταν αυτονόητο αυτό, να καλέσουμε τον κ. Nimetz. Και τονίζω ότι πρόκειται για την πρώτη επίσημη επαφή του κ. Nimetz με τη νέα ελληνική Κυβέρνηση. Άρα αυτό και μόνο προσδιορίζει το πλαίσιο των επαφών αυτών. Να είναι, αν θέλετε, μία πρώτη επίσημη συνάντηση γνωριμίας. Να μπορέσουμε ως νέα ελληνική Κυβέρνηση να μεταφέρουμε στον κ. Nimetz από πρώτο χέρι τη δική μας προσέγγιση, τις δικές μας απόψεις. Kαι βεβαίως να ακούσουμε από τον κ. Nimetz πώς βλέπει κι εκείνος τα πράγματα, πού βρισκόμαστε, μετά ιδιαίτερα την επίσκεψή του στα Σκόπια, η οποία θα προηγηθεί της έλευσής του στην Αθήνα.

Η ελληνική θέση είναι ξεκάθαρη και γνωστή και ισχύει από την πρώτη στιγμή. Χωρίς προηγούμενη επίλυση του θέματος της ονομασίας, δεν τίθεται θέμα έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αυτό είναι ξεκάθαρο, είναι και γνωστό προς όλους. Αυτό καταγράφηκε άλλωστε και στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο. Τώρα, σε ό,τι αφορά στα παράθυρα ευκαιρίας ή όπως θέλει κανείς να το αποκαλέσει, να τονίσω για άλλη μία φορά ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάθε πρόθεση να προωθήσει το θέμα και να καταλήξουμε σε λύση. Η δική μας η πρόταση είναι κρυστάλλινη, ξεκάθαρη και γνωστή, αυτό που αποκαλούμε την εθνική κόκκινη γραμμή. Αυτό είναι στο τραπέζι από τη δική μας την πλευρά ως πρόταση. Ευελπιστούμε και η σκοπιανή πλευρά και ιδιαιτέρως ο κ. Gruevski να καταλάβει ότι δεν έχει νόημα να κωλυσιεργεί ή να κάνει οποιεσδήποτε άλλες κινήσεις, οι οποίες αποσπούν την προσοχή από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης υπό τον ΟΗΕ. Εάν αυτό το καταλάβει ο κ. Gruevski, εάν πραγματικά θέλει να δει το μέλλον της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύντομα, τότε πρέπει να λογικέψει τις δικές του τις απόψεις και να έρθει με τον εποικοδομητικό τρόπο, τον οποίο εμείς ζητάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ, και να δούμε εάν μπορούμε να καταλήξουμε σε λύση. Εάν τώρα οι ξένοι αξιωματούχοι, στους οποίους αναφέρεστε, έχουν την εντύπωση ότι ο κ. Gruevski αλλάζει την προσέγγισή του και γίνεται πιο διαλλακτικός, μακάρι.

Καμία συζήτηση δεν έχει γίνει πότε κι αν φέρει η Ισπανικη Προεδρία, το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής. Τα Συμπεράσματα του Δεκεμβρίου λένε μέσα στην επόμενη Προεδρία να γίνει αυτή η προσπάθεια και θα επανέλθει το θέμα μέσα στην Ισπανική Προεδρία. Αλλά, όπως σας είπα, δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση επ’ αυτού. Και όπως είπαμε η ελληνική θέση είναι καθαρή και γνωστή. Χωρίς προηγούμενη επίλυση του θέματος της ονομασίας, δεν τίθεται θέμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αυτό είναι γνωστό σε όλους και πιστεύω ότι έχει γίνει και κατανοητό και σεβαστό. Ευχαριστώ πολύ".

Σύνοδος ΟΑΣΕ στο Βουκουρέστι

ΑύριοΤετάρτη, διοργανώνεται στο Βουκουρέστι από την διπλωματική αντιπροσωπεία του Καζακστάν μια συνάντηση εκπροσώπων των εθνικών αντιπροσωπειών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη υπό τον γενικό τίτλο «Οργάνωση του ΟΑΣΕ για το 2010» και στόχο την σηματοδότηση της ανάληψης της προεδρίας του Οργανισμού από το Καζακστάν.
Όπως αναφέρεται οι στόχοι της Καζακστανικής προεδρίας συνοψίζονται στο τετράστιχο Εμπιστοσύνη, Παράδοση, Διαφάνεια Ανοχή (Trust, Tradition, Transparency, Tolerance) ενώ αναμένεται μέσα από τις εισηγήσεις των εθνικών αντιπροσωπειών να επεκταθεί ο προβληματισμός για την εξέλιξη της ασφάλειας και της συνεργασίας των ευρωπαϊκών λαών.

Δυτικά Βαλκάνια: για Ελληνο- Αυστριακή πρωτοβουλία μιλά η Κροατία!

Καταχώρηση του κροατικού πρακτορείου ειδήσεων ΗΙΝΑ αναφέρει ότι ο Κροάτης Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης Gordan Jandrokovic συναντήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη με τον Έλληνα ΑΝΥΠΕΞ Δημήτρη Δρούτσα. Οι δύο αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι οι δύο χώρες έχουν εξαιρετικές διμερείς σχέσεις χωρίς ανοικτά ζητήματα. Ο Jandrokovic ευχαρίστησε τον Δρούτσα για την ελληνική υποστήριξη στην ένταξη της Κροατίας στο ΝΑΤΟ καθώς και στην πορεία ένταξής της στην ΕΕ.
Ο Jandrokovic ενημέρωσε τον Δρούτσα για την τρέχουσα φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κροατίας με την ΕΕ, ενώ οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη ΝΑ Ευρώπη, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στην ενσωμάτωση των χωρών της περιοχής στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Οι συνομιλίες εστιάστηκαν επίσης στην έλληνο-αυστριακή πρωτοβουλία για το άνοιγμα των προοπτικών ένταξης στην ΕΕ όλων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης. (σ.σ. όποιος κατάλαβε, κατάλαβε).

Ενισχύεται η FRONTEX

Η νέα Επίτροπος, αρμόδια για θέματα Εσωτερικής Ασφάλειας Cecilia Malmstrom, θα ξεκινήσει τη θητεία της στις 24 Φεβρουαρίου με μία πρόταση για Κανονισμό που θα παρουσιάσει η Επιτροπή και στόχο έχει να ενισχύσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Frontex. Δηλαδή ο οργανισμός που ιδρύθηκε το 2004 και έχει ως έδρα τη Βαρσοβία, να μπορεί να προμηθεύεται τον δικό του εξοπλισμό, χωρίς να εξαρτάται από τα κράτη –μέλη και να διαχειρίζεται το προσωπικό του, με βάση τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη διεθνή αρχή της «μη –απέλασης». Αυτό δήλωσε η νέα Επίτροπος στην ακρόασή της ενώπιον των Ευρωβουλευτών υποστηρίζοντας ότι η ιδέα είναι να επιτραπεί στην Frontex να έχει τους δικούς της πόρους «ανθρώπινους και υλικούς» (ελικόπτερα, σκάφη) ώστε να γίνει η λειτουργία της πιο αποτελεσματική.
Ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., η Γαλλία και η Ιταλία έχουν ασκήσει πίεση στην Επιτροπή για να προχωρήσει στην ενίσχυση του οργανισμού. Στις αρχές Ιανουαρίου, μετά το νέο δυστύχημα με τον πνιγμό 9 λαθρομεταναστών κοντά στην Ελλάδα, ο Γάλλος Υπουργός, αρμόδιος για μετανάστευση Eric Besson δήλωσε ότι «θα επενέβαινε στην Επιτροπή ώστε οι αποφάσεις των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων σχετικά με την ενίσχυση της Frontex να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν».

Συνεχίζονται οι τουρκικές παραβάσεις και παραβιάσεις!

Όπως καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου, στη στήλη περί παραβιάσεων του εναερίου χώρου, στις 18/2/2010 τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίσθηκαν δύο φορές, ΝΔ της Χίου, από ελληνικά Μ-2000, που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Τανάγρας.
Την ίδια ημέρα τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίσθηκαν μία φορά, ΒΔ των Ψαρών, από ελληνικά Μ-2000, που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Τανάγρας.
Την ίδια ημέρα τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίσθηκαν μία φορά, ΒΔ της Λέσβου, από ελληνικά F-16, που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Λήμνου.
Στις 19/2/2010, τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίσθηκαν μία φορά, νότια της Λέσβου.

Αντί Αναν-νικός ο Αντ. Σαμαράς στην Κύπρο!

Σύμφωνα με το KΥΠΕ (Κυπριακό Πρακτορείο), κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος δεν μπορεί παρά να είναι βιώσιμη και λειτουργική και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έφθασε στην Κύπρο, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας.
Στις πρώτες του δηλώσεις επί κυπριακού εδάφους, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν επόμενο ότι θα γινόταν στην Κύπρο. «Είναι πολύ βαθιά η συγκίνησή μας που επισκεπτόμαστε τη μεγαλόνησο τη μαρτυρική, το χρυσοπράσινο φύλο που αναζητάει λύση και που η λύση δεν μπορεί παρά να είναι βιώσιμη, λειτουργική, μια λύση σύμφωνη και με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», είπε.
Ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη για την υποδοχή, προσθέτοντας ότι «θα έχουμε επαφές με όλους τους συναδέλφους μου με όλα τα κόμματα και βεβαίως πρώτα απ’ όλα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Χαρακτήρισε τις επαφές που θα έχει «χρήσιμες», προσθέτοντας πως αυτές «αποσκοπούν στο να μπορέσουμε να είμαστε όλοι ενωμένοι σε ένα κοινό αγώνα, ένα κοινό μέτωπο προκειμένου να βρεθεί αυτή η βιώσιμη λύση».

Σκέψεις και προβληματισμούς για το Κυπριακό αντάλλαξαν ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, και ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν.Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής είχαν έναν πολύ γόνιμο διάλογο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνοδεύεται στην Κύπρο από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, Τομεάρχη Εξωτερικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος και τον Σταύρο Παπασταύρου, Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων.

Συμπόσιο για το Κυπριακό

Το Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με αφορμή τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, διοργάνωσε στις 18-19 Φεβρουαρίου 2010 συμπόσιο με θέμα «Η Κυπριακή Δημοκρατία σε σταυροδρόμι: Παρελθόν, παρόν και μέλλον».

Όπως πληροφορεί το «ΚΥΠΕ» κατά τη διάρκεια του συμποσίου οι πρώην Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης και Γιώργος Βασιλείου, όπως και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, μοιράστηκαν με το ακροατήριο τις θέσεις τους για την πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και το Κυπριακό.
Στο χαιρετισμό του, ο Γλαύκος Κληρίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, λέγοντας πως είναι μακρύς ο δρόμος για λύση του προβλήματος. Παράλληλα, σημείωσε πως θα πρέπει να αναλογιστούμε τι θα γίνει αν η παρούσα διαδικασία για επίλυση του προβλήματος αποτύχει.
«Αυτό που ελπίζω είναι να μελετήσουμε ποιο θα είναι το μέλλον της Κύπρου, αν οι παρούσες συνομιλίες αποτύχουν. Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε τι θα γίνει αν δεν επιτευχθεί λύση μετά από τις συγκεκριμένες συνομιλίες», τόνισε. Ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως έχει λεχθεί ότι έχουμε πέσει στην απαισιοδοξία, και δεν αντιλαμβανόμαστε το βάθος της απαισιοδοξίας. «Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε ότι δεν πρέπει να πάμε πιο κάτω με την απαισιοδοξία», υπέδειξε. Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε και στο θέμα της πολιτικής ισότητας, λέγοντας πως η έννοια δεν έγινε ποτέ αποδεκτή στην Κύπρο. Από τη μια, όπως είπε, οι Ελληνοκύπριοι δεν αποδέχτηκαν τον όρο καθώς αποτελούσαν το 82% του πληθυσμού.
Η ιδέα της πολιτικής ισότητας, όπως παρουσιάζεται στα ψηφίσματα των Η.Ε., δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα αλλά ικανοποιητική συμμετοχή και των δύο κοινοτήτων στα όργανα του ομοσπονδιακού κράτους. Η πολιτική ισότητα, όπως ερμηνεύεται από τα Η.Ε., σημαίνει ότι οι πλειοψηφία των αποφάσεων πρέπει να έχει ένα αριθμό ψήφων από την τ/κ κοινότητα. «Αυτό είναι κάτι που οι Ε/κ βρίσκουν πολύ δύσκολο να κατανοήσουν και να αποδεχτούν», σημείωσε.
Από την άλλη, ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως ούτε και η τουρκική πλευρά είχε αποδεχτεί την πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα, καθώς ο τέως Τ/κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επέμενε στην αριθμητική ισότητα των δύο κοινοτήτων. «Ο τότε εκπρόσωπος της τ/κ πλευράς επέμενε σε δύο κυριαρχίες, δύο χωριστά κράτη και την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο», υπενθύμισε ο κ. Κληρίδης.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Βασιλείου στο χαιρετισμό του είπε πως είμαστε υπόχρεοι απέναντι στην πατρίδα να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος και να ακολουθήσουμε τις σωστές πολιτικές στο μέλλον.
Ο κ. Βασιλείου είπε πως οι εξελίξεις στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια της ιστορίας της, δεν ήταν αυτές που θα επιθυμούσαμε. «Οι πραγματικότητες δεν είναι αυτές που θα επιθυμούσαμε», σημείωσε και αναφέρθηκε στη δήλωση ξένου πολιτικού στη Βουλή στις αρχές της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας: «Αυτό που είναι σημαντικό για μια χώρα δεν είναι να κερδίσει την ανεξαρτησία της αλλά να τη διατηρήσει και να την κάνει να πετύχει». «Αυτά τα σοφά λόγια είναι εκεί για όλους εμάς, για να σκεφτόμαστε και να μας βοηθούν να διαμορφώνουμε το μέλλον μας», σημείωσε ο κ. Βασιλείου. Παράλληλα, τόνισε πως παρά τα προβλήματα, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επιτύχει πολλά, το σπουδαιότερο των οποίων αποτελεί η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η οποία παρέχει το πλαίσιο για λύση του κυπριακού προβλήματος.
«Ο βασικός όρος για να γίνει η Κύπρος αποδεκτή στην ΕΕ ήταν η αποδοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας των πρωτοβουλιών των Η.Ε. για λύση, και η υποστήριξη της λύσης δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας», είπε και σημείωσε πως ο λόγος που η Ένωση μας δέχθηκε είναι γιατί πείστηκε ότι «υποστηρίζουμε τις προσπάθειες των Η.Ε., και ότι ο κ. Ντενκτάς επέμενε να μην τις στηρίζει». Η Ε.Ε., συνέχισε, «αποδέχθηκε τη θέση μας ότι δεν μπορούσαμε να γίνουμε για δεύτερη φορά θύματα, την πρώτη από την εισβολή και τη δεύτερη από την άρνηση να έχουμε μια δίκαιη λύση στις διαπραγματεύσεις».
Ο Βάσος Λυσσαρίδης αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του στη δημιουργία του κυπριακού προβλήματος και στην πορεία του από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας αρχικά ότι οι συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου δημιούργησαν ένα καθεστώς μη λειτουργικό, στη βάση φυλετικών κριτηρίων και ξένων εγγυήσεων.
Το αδιέξοδο ήταν αναπόφευκτο και η Τουρκία προετοιμαζόταν να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να πετύχει το στόχο της διαίρεσης, σημείωσε, προσθέτοντας πως θα ήταν αφελές να λεχθεί ότι τα 13 σημεία που πρότεινε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος για συζήτηση οδήγησαν στα γεγονότα του 1963-64. «Από πότε οι προτάσεις οδηγούν σε κρίση», διερωτήθηκε ο κ. Λυσσαρίδης.
Επίσης, αναφέρθηκε στην εισβολή, τονίζοντας πως η Τουρκία είχε σχέδιο εθνικής κάθαρσης και διαμοιρασμού της Κύπρου ώστε να αναδειχθεί η υπερδύναμη της περιοχής. Ο κ. Λυσσαρίδης είπε πως το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής, κατοχής και εθνικής κάθαρσης και τα εμπλεκόμενα μέρη είναι η Κύπρος και η Τουρκία και όχι οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι μαζί με τους Ελληνοκύπριους είναι τα θύματα του τουρκικού επεκτατισμού.
Σε σχέση με το Σχέδιο Ανάν, ο κ. Λυσσαρίδης είπε πως είναι ένα πράγμα η εποπτεία του Γ.Γ. του ΟΗΕ και άλλο πράγμα η μεσολάβηση, ενώ όπως ανέφερε το Σχέδιο αυτό ήταν αντίθετο με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, είχε στοιχεία φυλετικών διακρίσεων και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και προνοούσε ξένους εγγυητές.
Σχετικά με την παρούσα διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων, ο κ. Λυσσαρίδης είπε πως στην πραγματικότητα η Τουρκία ελέγχει τους Τ/κ ηγέτες. Επίσης αναφέρθηκε στην πρόταση του Προέδρου Χριστόφια για εκ περιτροπής προεδρία και την παραμονή εποίκων στην Κύπρο, και είπε πως οι προτάσεις αυτές οδήγησαν την ΕΔΕΚ εκτός κυβερνητικού σχήματος. «Αυτές οι προτάσεις όχι μόνο δεν προκάλεσαν την οποιαδήποτε θετική ανταπόκριση της άλλης πλευράς, αλλά γίναμε μάρτυρες των τελευταίων τουρκικών προτάσεων, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από όλα τα κόμματα και τον ίδιο τον Πρόεδρο ως απαράδεκτες ακόμη και για διαπραγμάτευση», είπε και πρόσθεσε: «Είναι οδυνηρό γιατί μέχρι τώρα έχουμε αποτύχει να εκμεταλλευτούμε σωστά με τη συμμετοχή μας στην Ε.Ε. την αίτηση της Τουρκίας για ένταξη στην Ένωση».
Ο κ. Λυσσαρίδης είπε ακόμη πως η λύση θα πρέπει να διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, της οικονομίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, και να ελευθερώνει τη χώρα από τις ξένες εγγυήσεις και την παρουσία ξένων στρατευμάτων.