9 Ιουν 2009

Σχόλια για ΥΠΕΞ- 21

Επίσκεψη της ΥΠΕΞ στην Κέρκυρα, την περασμένη εβδομάδα, κρίθηκε αναγκαία προκειμένου με άλλα τριάντα άτομα της υπηρεσιακής ιεραρχίας και του γραφείου της, - να σας διαβεβαιώσω από προσωπικούς μου σμπίρους στο νησί, πως όλοι ανεξαιρέτως αισθάνονταν υπέροχα γιατί … έλειπαν από την Αθήνα εν μέσω κρίσης- να κρίνουν τις προετοιμασίες της Συνόδου των υπ. Εξωτερικών του ΟΑΣΕ σε δυο εβδομάδες. Τα προβλήματα είναι αρκούντως μεγάλα και έγιναν μεγαλύτερα, στα ζητήματα ασφαλείας από την εμμονή της υπουργού να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο στους χώρους του ξενοδοχείου Corfu Imperial, της οικογένειας Δασκαλαντωνάκη. Εκεί όμως όπως φαίνεται, η ιδιοκτησία αρνήθηκε να υπενοικιάσει ολόκληρη τη μονάδα, όπως απαιτούν οι κανόνες ασφαλείας, καθώς είχε ήδη κρατήσεις που δεν μπορούσε να ακυρώσει με γραφεία τουρισμού. Έτσι, προκειμένου να γίνει εκεί η Διάσκεψη, υπενοικιάστηκε το μισό και o OSCE τρέχει και δεν φτάνει…

· Κι εκεί που η Διάσκεψη ήταν του ΟΑΣΕ, προέκυψε και η Σύνοδος ΝΑΤΟ – Ρωσίας που έκανε τα πράγματα ακόμη δυσκολότερα. Γιατί αρχικά είπαν να γίνει μέσα σε λίγες ώρες αλλά μετά το σκέφθηκαν, είπαν να δουν και λίγο από τις ομορφιές του νησιού και ουσιαστικά προστέθηκαν ακόμη δυο ημέρες. Αυτό συνεπάγεται τεράστιες αλλαγές σε ζητήματα, τροφοδοσίας και ασφάλειας, ειδικά της τελευταίας καθώς μεταφέρονται για το πενθήμερο πλέον, στην Κέρκυρα άνω των 500 επιπλέον αστυνομικών για να ενισχύσουν τα τοπικά μέτρα ασφαλείας. Ακούμε μάλιστα πως την εναέρια ασφάλεια των υψηλών επισκεπτών δεν θα έχει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αλλά… το ΝΑΤΟ. Άραγε προς τι η επίδειξη αυτής της εμπιστοσύνης και που αλλού συνέβη προηγουμένως παρόμοια ενέργεια; Βέβαια, όλα τα παραπάνω είναι … «ψιλά» αν λάβει κανείς υπόψη του τους τόνους σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει τους δημόσιους χώρους του νησιού (Κερκυραίου η σχετική γελοιογραφία). Πρόκειται για «υποδοχή» των υψηλών επισκεπτών, τουριστική διαφήμιση ή κάτι άλλο, το μόνο βέβαιο είναι πως γι αυτό δεν φταίνε οι υπηρεσίες του ΥΠΕΞ.


Με την ευκαιρία να συγχαρούμε και δημοσίως τον Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου της υπουργού, Δημήτρη Ζαφειριάδη , για την απόκτηση του πρώτου του τέκνου. Νάναι καλά οικογενειακώς. Ήταν η καλύτερη στιγμή του, μέσα στη βαβούρα που συνόδευσε την «ηγέτιδα» το τελευταίο διάστημα… που σχεδιάζει, λέει, νάναι και η νονά!


· Η ιστοσελίδα του Αζερμπαϊτζάν www.vesti.az αναδημοσίευσε στη ρωσική γλώσσα ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για τις ετήσιες υποτροφίες, που αφορούν σε ξένους φοιτητές στη Διπλωματική Ακαδημία. Η ιστοσελίδα δίνει έμφαση στους «ευνοϊκούς» όρους για τη διαμονή των σπουδαστών στην Ελλάδα και για τις δυνατότητες εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Ιδιαίτερα ευτυχείς θα πρέπει να αισθάνονται τώρα στην διπλωματική ακαδημία, που ανέλαβε ένας έμπειρος διπλωμάτης, αν και όχι ιδιαίτερα αγαπητός στην «ηγέτιδα».


Καλό είναι να έχουμε ισχυρή παρουσία στρατιωτικών ακολούθων στις Πρεσβείες, αλλά μήπως λίγο το παράκανε ο Βαγγ. Μεϊμαράκης; Γιατί ακούω πως ενισχύει με στελέχη τα Γραφεία Στρατιωτικών Ακολούθων σε ορισμένες χώρες, με προσωπικό που εκφεύγει του ισχύοντος οργανισμού και αυτό συνήθως επιβαρύνει στον Προϋπολογισμό του κράτους και ενισχύει τον προϋπολογισμό του … φίλου αξιωματικού! Μήπως λίγη προσοχή δεν βλάπτει;


· Πολλοί εκ των ΟΕΥ, για μακρύ χρονικό διάστημα προσπάθησαν να αντιδράσουν στην κατάργησή τους και στο περίεργο Οργανόγραμμα που στήθηκε στο ΥΠΕΞ. Όμως ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ διαπίστωσε πως ορισμένοι επιχειρούν να διορθώσουν ή να ξεχάσουν τα τρέχοντα μέσω… pilates! Ναι με το σύστημα γυμναστικής pilates, που αρχικά προοριζόταν για τους τραυματίες και παραπληγικούς πολέμου! Τώρα –μετά τις γνωστές εξελίξεις στον κλάδο- διαπιστώνω, πως το χρησιμοποιούν και μερικοί… ΟΕΥ!


Με εκτενή απάντηση ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ (και υποτίθεται από προχθές στη σύνταξη) Αριστ. Αγαθοκλής, στην ΕΛΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ απαντά σε όσα του καταμαρτύρησε η εφημερίδα για την υπόθεση Ουρουγουάης. Για όλα έχει ο κ. Αγαθοκλής απάντηση και φυσικά δικαιώνει τον εαυτό του. Καθόλου περίεργο ή παράξενο. Αλλά κάτι λέει σε ένα σημείο για τα όσα έχει κάνει και την προσφορά του. Δεν θα είχε αντιρρήσεις ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ αν αναφέρεται στα πρεσβευτικά του καθήκοντα. Αλλά σαν Γενικός έκανε «θαύματα»! Κι αναφέρομαι στην από την πλευρά του αποδοχή σειράς πραγμάτων, τοποθετήσεων, ακόμη και πολιτικών, προκειμένου απλώς να μειώσει τις τριβές. Τώρα που αναχωρεί μένει ν’ απαντηθεί ακόμη ένα ουσιαστικό ερώτημα, που συνδέεται έμμεσα, αν θέλετε, με την υπόθεση Ουρουγουάης. Είναι γνωστό πως του ζητήθηκε να παρατείνει την παρουσία του στο υπουργείο, σαν «πρέσβης εκ προσωπικοτήτων». Θα το δεχτεί;


· Νέος Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών ανέλαβε ο Αλέξανδρος Τσιατσιάμης, στη θέση του Θ. Σκυλακάκη. Η ορκωμοσία του πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαΐου 2009. Ο κ. Τσιατσιάμης είναι οικονομολόγος. Επιπλέον, αν ενθυμούμεθα καλά δηλώσεις του για το «Μακεδονικό» είναι και οπαδός της άποψης Κ. Μητσοτάκη. Μαζί του ορκίστηκε σαν Ειδικός Γραμματέας Αξιοποίησης Διεθνών Προγραμμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών ο Αλέξης Γαληνός. Πρόκειται για νέο με λαμπρές σπουδές και υποτροφία Ιδρύματος Κόκκαλη (ξέρετε, από αυτές που ενέκρινε η μόλις εκλεγείσα ευρωβουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ, Νίκη Τζαβέλλα! Όλο δηλαδή και καλύτερα…!


Μέσα σε όλες αυτές τις αστραπές και βροντές της «υπόθεσης Ουρουγουάη», αυτός που μας έλειψε ήταν ο Γ. Κουμουτσάκος. Ο τυχερός … έφυγε νωρίς και γλύτωσε. Αφήστε τώρα που σαν εκλεγμένος ευρωβουλευτής μπορεί να μιλάει και να λέει όλα εκείνα που πρέπει, χωρίς φόβο και πάθος… Είναι μια από τις καλύτερες επιλογές του Καραμανλή στο ευρώ-ψηφοδέλτιο, καθώς θα ασχοληθεί με την ουσιαστική πολιτική και όχι όπως άλλοι, που ήδη υπόσχονται να μετατραπούν σε… λομπίστες!


  • Ταγμένος σε ρόλο Ηρακλή Πουαρό, ο πρέσβης κ. Κωνσταντίνου πέρασε ένα τριήμερο στην γειτονική Αλβανία, εκεί στο Αργυρόκαστρο, προσπαθώντας να βρει άκρη στο τι είχε συμβεί στη διάρκεια της θητείας του πρώην Γενικού Προξένου κ. Μαντέλου και όχι φυσικά στου νέου κ. Ριζόπουλου. Όμως στην πραγματικότητα ήταν ο καθ’ ύλην αρμόδιος να χειριστεί το ζήτημα της Ουρουγουάης όπως έχει κάνει με δεκάδες άλλα παρόμοια θέματα. Όμως, η κριτική που του γίνεται από ορισμένους κύκλους, ότι δηλαδή «δεν ελέγχεται» τον άφησε εκτός παιδιάς και η όλη υπόθεση κινήθηκε εμφανώς ανορθόδοξα. Το τι βρήκε θα σας το πώς αργότερα, αλλά έφυγε με περισσότερες σελίδες από όσες πήγε...

Όχι θα καθόταν να σκάσει! Για την ΥΠΕΞ, κα Μπακογιάννη ο λόγος, που φροντίζει τις ημέρες που «καίνε» από σήμερα ως μεθαύριο να βρεθεί σε ψυχρά κλίματα όπως αυτά της Σουηδίας και Νορβηγίας, προκειμένου ν’ αποφύγει με την παρουσία της να συνεχίσει να προκαλεί το δημόσιο (και το κομματικό της) συναίσθημα… Έτσι, αμέσως μετά το Υπουργικό Συμβούλιο… αναχωρεί.