2 Δεκ 2009

Κυπριακό: η Ελλάδα συνδιαλέγεται για θέματα ασφάλειας και "παρέμβασης'

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Η επιμονή στελεχών του ΥΠΕΞ, να διαψεύδουν τις πληροφορίες μας για συμφωνία Γ. Παπανδρέου για τριμερή Ελλάδας- Βρετανίας – Τουρκίας δεν αποτελεί παρά επιβεβαίωση της αρχικής μας δημοσίευσης ότι οι κινήσεις αυτές έχουν οριστικοποιηθεί από τον Πρωθυπουργό και γίνονται εν αγνοία του Υπουργείου Εξωτερικών (και πιθανώς και του ανυπεξ, Δημ. Δρούτσα). Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ επιμένει στην ορθότητα της πληροφορίας του και μάλιστα θα συνεχίσει να πληροφορεί τους αναγνώστες του σχετικά με το τι ακριβώς πρόκειται να συζητηθεί στη διάρκεια των συνομιλιών, αλλά και με ποια διαδικασία. Έτσι, στο υπουργείο Εξωτερικών καλόν είναι να προσανατολίζονται στο γεγονός πως η πρώτη φάση των σχετικών συνομιλιών περιλαμβάνει το πρόβλημα του δικαιώματος της «μονομερούς επέμβασης» της Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας. Η Αθήνα δεν έχει ακόμη αποφασίσει, προφανώς, αν επιθυμεί τη διατήρηση αυτού του δικαιώματος αλλά ίσως να μην έχει άλλη διέξοδο από το να την αποδεχθεί καθώς η Τουρκία επιμένει στη διατήρηση αυτού του δικαιώματος της, που θεωρεί έναν από τους «ούκ άνευ» όρους. Η Λευκωσία πάντως από την πλευρά της διαφωνεί με αυτή τη συζήτηση καθώς δίνει εκ νέου στην Τουρκία δικαίωμα παρέμβασης ενώ δεν είναι ιδιαίτερα χαρούμενη και με το ελληνικό δικαίωμα μονομερούς παρέμβασης, καθώς παραπέμπει στην επώδυνη επέμβαση της Χούντας! Μια «μεσοβέζικη» λύση στην κατεύθυνση αυτή θα αποτελούσε η καταγραφή του «δικαιώματος μονομερούς επέμβασης» για μεν την Τουρκία στα γεωγραφικά όρια των κατεχομένων σήμερα και το ίδιο να ισχύσει για την Ελλάδα στο νότο, ενώ το Λονδίνο εκ πρώτης όψεως δεν επιθυμεί να διατηρήσει το σχετικό δικαίωμα, που η Λευκωσία φαίνεται να ζητά να μεταβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή ¨Ένωση. Τη λύση αυτή φαίνεται δεν έχει απορρίψει ευθέως η Λευκωσία, που θεωρεί πως οι επιμέρους λύσεις που θα συμφωνηθούν θα αποτελέσουν εσωτερικό δίκαιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, και με τη σειρά του αποδεκτό από το σύνολο των χωρών- μελών της ΕΕ.

Συνεντήσεις Γ. Παπανδρέου - Δημ. Δρούτσα με Α. Μιλόσοσκι

Σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ των Σκοπίων (που δεν διαψεύσθηκαν) ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, και ο ΑΝΥΠΕΞ, Δ. Δρούτσας, σε σημερινές, χωριστές συναντήσεις στην Αθήνα με τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, Α. Μιλόσοσκι, επανέλαβαν τις ελληνικές θέσεις σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της ΠΓΔΜ.
Όπως ενημέρωσε ο κ. Μιλόσοσκι μετά το πέρας των συναντήσεων, σύμφωνα με αυτά που του μεταφέρθηκαν από τους κ.κ. Παπανδρέου και Δρούτσα, οι θέσεις της Ελλάδας σχετικά με την επιδίωξη της ΠΓΔΜ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ παραμένουν ως είχαν. Ο κ. Μιλόσοσκι πρόσθεσε ότι ενόψει της συνόδου της ΕΕ, όπου πρέπει να ληφθεί απόφαση για την ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αναμένει από την Ελλάδα να σκεφθεί για τα βήματά της και να επιδείξει πραγματισμό όσον αφορά στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ.
«Η παρεμπόδιση δεν θα είναι ωφέλιμη για καμμία εκ των πλευρών, όπως και για τη διαδικασία που διεξάγεται στον ΟΗΕ», εκτίμησε, σύμφωνα με τον τ/σ, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ. Σχετικά με το ενδεχόμενο ο καθορισμός της ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων να μην βρεθεί στην ατζέντα της Συνόδου της ΕΕ ο κ. Μιλόσοσκι εκτίμησε ότι αυτό θα πλήξει την αξιοπιστία της Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εισηγήθηκε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μετέδωσε το “MIA”. «Όσον αφορά στην αξιοπιστία της ΕΕ και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι συστάσεις και οι Εκθέσεις τους αποτελούν μέρος των συζητήσεων στο Συμβούλιο της ΕΕ, ειδάλλως η ατζέντα του Συμβουλίου δεν θα είχε κανένα νόημα. Θεωρώ ότι και η σουηδική Προεδρία, και οι χώρες-μέλη της ΕΕ, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να ενδιαφερθούν στο έπακρον ώστε αυτό που συνέστησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποτελέσει μέρος της συζήτησης και των πολιτικών αποφάσεων που πρόκειται να υιοθετήσει το Συμβούλιο της Ένωσης», δήλωσε ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.
Ο κ. Μιλόσοσκι, στις συναντήσεις με τους κ.κ. Παπανδρέου και Δρούτσα, στο περιθώριο της 17ης Υπουργικής διάσκεψης του ΟΑΣΕ στην Αθήνα, υπέβαλε δύο πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων. Η πρώτη αφορά στην αναβάθμιση του επιπέδου των διπλωματικών σχέσεων, δηλαδή το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια να αναβαθμιστεί σε Πρεσβεία, ενώ η δεύτερη στην υπογραφή συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης, στην οποία προέτρεψαν Έλληνες επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει στην ΠΓΔΜ, με στόχο να διευκολυνθεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα, αλλά και να ενισχυθεί επιπρόσθετα η οικονομική συνεργασία.
Η ελληνική πλευρά, υποσχέθηκε ότι οι προτάσεις αυτές θα εξετασθούν επισταμένως. Κατά τον κ. Μιλόσοσκι, για την υλοποίησή τους δεν είναι απαραίτητο να περιμένουν τη λύση στη διένεξη για το όνομα. Έτσι, τόνισε ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, θα δοθεί μια ακόμη θετική ώθηση στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, ενώ όσον αφορά στην επίλυση του βασικού ζητήματος, αυτού της ονομασίας, θα πραγματοποιηθεί ένα βήμα προς τα εμπρός.

Αντίδραση της ΝΔ

«Η σημερινή διμερής συνάντηση του κ. Πρωθυπουργού και ΥΠΕΞ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Π.Γ.Δ.Μ. κ. Μιλοσόσκι, έρχεται αμέσως μετά τις συναντήσεις “Γκρουέφσκι-Παπανδρέου” στις Βρυξέλλες και πρόσφατα στις Πρέσπες.

Είναι πλέον, ορατή και έντονη η τάση διολίσθησης προς “διμεροποίηση” του ζητήματος της ονομασίας.

Αντίθετα, τα τελευταία χρόνια, όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις εργάστηκαν με συνέπεια ώστε το ζήτημα να διατηρήσει τον Περιφερειακό και Διεθνή χαρακτήρα του, όπως άλλωστε τονίζεται στην απόφαση 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Εγείρονται, λοιπόν, εύλογα και κρίσιμα ερωτήματα:

· Τι σημαίνει η διολίσθηση αυτή ενόψει των κρίσιμων συζητήσεων για την ενταξιακή πορεία της Π.Γ.Δ.Μ., στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο;

· Ποιο είναι το σχετικό, με το ζήτημα της ονομασίας, περιεχόμενο των επαναλαμβανόμενων αυτών διμερών συζητήσεων;

· Ποιες είναι οι εξελίξεις στην υπό τον ΟΗΕ διαπραγμάτευση;

Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει έγκαιρα, έγκυρα και υπεύθυνα τα πολιτικά κόμματα, τη Βουλή των Ελλήνων και την κοινή γνώμη.

Τονίζουμε ότι ειδικά στην Εξωτερική Πολιτική ο βαθμός της απαραίτητης εθνικής συναίνεσης συναρτάται και με το βαθμό και την ποιότητα της ενημέρωσης».

(Αύριο ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ θα φέρει στο φως νέα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στοιχεία για τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια προκειμένου να βοηθήσει στην «εθνική συναίνεση» που επικαλείται ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, και που ο ίδιος δεν έκανε όσο διατηρούσε τη θέση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ).

Νυκτερινή συνάντηση Παπανδρέου – Μπιλντ

Νυκτερινή συνάντηση πραγματοποίησαν χθες βράδι,οι Γ. Παπανδρέου και ο σουηδός προεδρεύων της ΕΕ, υπεξ, Κάρλ Μπιλντ, μετα το δείπνο που παρέθεσε ο έλληνας πρωθυπουργός στους υψηλούς καλεσμένους του, που μετέχουν στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Αθήνα.

Θέμα των συζητήσεών τους υπήρξαν κυρίως οι Ευρώ – Τουρκικές σχέσεις υπό το πρίσμα της αναμενόμενης την ερχόμενη εβδομάδα Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών (10/11.12) καθώς ήδη εκφράζονται ανησυχίες από πλευράς της Σουηδίας και ορισμένων ακόμη φιλοτουρκικών ευρωπαϊκών δυνάμεων για τη στάση της Λευκωσίας αλλά και το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, καθώς όπως είναι ήδη γνωστό ο σουηδός υπεξ βρέθηκε στα Σκόπια την περασμένη εβδομάδα και όλα δείχνουν ότι επεχείρησε να ασκήσει πιέσεις για να καμφθεί η αδιαλλαξία των Σκοπίων.

Η 17η Σύνοδος του ΟΑΣΕ στην Αθήνα: πλεύση πάνω σε κύματα!

Οι ΥΠΕΞ του ΟΑΣΕ ξεκίνησαν χθες στην Αθήνα, διαβουλεύσεις για τη μελλοντική δομή ασφαλείας της Ευρώπης. Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων του συμβουλίου υπουργών του ΟΑΣΕ βρίσκεται η δημοσιευθείσα το Σαββατοκύριακο πρόταση του Ρώσου προέδρου κ. Μεντβέντεφ, για μια ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας. Ωστόσο δεν αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις από τη συνάντηση καθώς ήδη χθες διαφάνηκαν οι ισχυρές αντιθέσεις χωρών- μελών του ΝΑΤΟ (Ολλανδία, Βρετανία, Γερμανία, κλπ) ενώ απολύτως θετική φάνηκε να είναι η Γαλλία. Εϊναι χαρακτηριστικό ότι η Ρωσία συνδέει, αν και όχι άμεσα, την αποδοχή του Σχεδίου για την Ασφάλεια στην Ευρώπη που έχει καταθέσει, με την πιθανή δική συμμετοχή στον πόλεμο του Αφγανιστάν, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Συμμαχία, που δυσκολεύεται να βρει νέες δυνάμεις που πρόθυμα θα μεταβούν για να πολεμήσουν εκεί.

Το θέμα θα απασχολήσει την Παρασκευή πιθανόν και το ΝΑΤΟ καθώς η Ρωσική πρόταση περιλαμβάνει, ασαφώς μεν αλλά ουσιαστικά δε, και το πάγωμα της διαδικασίας ένταξης νέων χωρών στο ΝΑΤΟ. Η αναφορά δεν γίνεται για την Ουκρανία και Γεωργία αλλά, για πρώτη φορά με τόση σαφήνεια προκειμένου για τις χώρες της Βαλκανικής και ιδιαιτέρως, σε πρώτη φάση, για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Ο ρώσος υπεξ που συναντήθηκε χθες με τους αμερικανό και γάλλο ομόλογό του επιχειρώντας να δώσουν μια νέα ώθηση στη «διαδικασία Μινσκ», στον ειρηνευτικό διάλογο Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν για το Καραμπάχ (που διεκόπη βιαίως προχθές εδώ στην Αθήνα) συναντάται σήμερα για τα διμερή κυρίως με τον Πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ, Γ. Παπανδρέου. Στη συνέχεια ο ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ αναμένεται σε συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας με τους ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες...

Στη σύνοδο αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις και να υπάρξουν περίπου 20 διακηρύξεις ή δεσμευτικές αποφάσεις οι οποίες αναφέρονται σε ζητήματα, στρατιωτικό-πολιτικά, οικονομικά, αναπτυξιακά, περιβάλλοντος και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από την πλευρά της, η ΕΕ προωθεί αποφάσεις που σχετίζονται κυρίως με την ελευθερία του τύπου, την ενεργειακή ασφάλεια και δραστηριότητες της αστυνομίας των χωρών – μελών.

Ο κ. Παπανδρέου
Ο έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κάλεσε τα μέλη του ΟΑΣΕ να εργαστούν «όχι μόνο με λόγια, αλλά και με πράξεις» για την ασφάλεια στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή. Η ασταθής κατάσταση στο Αφγανιστάν αποτελεί – είπε – πρόκληση για τον ΟΑΣΕ... ενώ αναφέρθηκε σε σειρά ακόμη θεμάτων τα οποία «κάλυψε» στη διάρκεια της άσκησης της προεδρίας της η Ελλάδα.

Σερβική ικανοποίηση… για πορεία προς ΕΕ και κατάργηση βίζας!

Την ικανοποίηση τους για την άρση του καθεστώτος έκδοσης θεωρήσεων εξέφρασαν ευρωπαίοι ανώτατοι αξιωματούχοι, οι οποίοι αναφερόμενοι στην περίπτωση της Σερβίας δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν σύντομα εξελίξεις που θα επιταχύνουν τη προσέγγιση της χώρας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα, κατά την συνάντηση του με τον πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς στις Βρυξέλλες, αφού υπογράμμισε ότι «η ΕΕ δεν θα είναι ολοκληρωμένη χωρίς τη Σερβία» είπε ότι ελπίζει πως μέχρι το τέλος του 2009 θα «ξεπαγώσει» η Ενδιάμεση Εμπορική Συμφωνία «γεγονός που θα επιτρέψει στη Σερβία να καταθέσει επίσημα αίτηση υποψηφιότητας για ένταξη στην ΕΕ».

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Όλι Ρεν, στην διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο Τάντιτς και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Μπαρό, σημείωσε ότι «σύντομα θα υπάρξουν ακόμα καλύτερα νέα» αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπορν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Novosti, ισχυρίστηκε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το Βελιγράδι θα καταθέσει αίτηση υποψηφιότητας,

Για το όνομα της πΓΔΜ

Στη θέση της Σερβίας αναφορικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, αναφέρθηκε χθες, ο «σύντροφος στη Σοσιαλιστική Διεθνή», πρόεδρος Τάντιτς στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι «εδώ και δέκα χρόνια, η Σερβία έχει αναγνωρίσει τη Μακεδονία με τη συνταγματική της ονομασία και αυτή η θέση δεν πρόκειται να αλλάξει». Διευκρίνισε επίσης ότι πρόκειται για ξεκάθαρη θέση, που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης.

Κατάργηση της βίζας

Την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για του πολίτες της Σερβίας, της ΠΓΔΜ και του Μαυροβουνίου που επιθυμούν να ταξιδέψουν στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισε χθες το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των χωρών της ΕΕ,.

Οι πολίτες των τριών χωρών που διαθέτουν βιομετρικά διαβατήρια, θα μπορούν από τις 19 Δεκεμβρίου να ταξιδεύουν χωρίς βίζα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας. Η απόφαση ισχύει επίσης και για τα ταξίδια προς τη Νορβηγία, την Ελβετία και την Ισλανδία, καθώς επίσης και για την Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, τα νεότερα μέλη της ΕΕ, που δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στη ζώνη του Σένγκεν.

Χαιρετίζοντας την απόφαση των «27», ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για τους πολίτες της Σερβίας, διότι ύστερα από 20 χρόνια απομόνωσης έχουν ξανά τη δυνατότητα να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Ευρώπη και θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδεύονται και να αναπτύσσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες. Μία γενιά που μεγάλωσε μέσα στην απομόνωση γνωρίζοντας μόνο τις πόλεις της Σερβίας, δεν είχε ουσιαστικά κίνητρο να συμμετάσχει στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες καμιά φορά είναι επώδυνες και δύσκολες, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια καλύτερη ζωή για όλους τους πολίτες». Ο κ Τάντιτς, σχολιάζοντας το γεγονός ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου δεν περιλαμβάνει τους κατοίκους του Κοσόβου, παρατήρησε ότι η Σερβία θεωρεί όλους τους κατοίκους του Κοσόβου ως πολίτες της, και επομένως το Βελιγράδι θα υποστηρίξει μια λύση, που θα περιλαμβάνει όλους τους πολίτες του Κοσόβου, εφόσον εξαλειφθούν ορισμένα «τεχνικά προβλήματα».

Σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας στις Βρυξέλλες

Στο Συμβούλιο των Μόνιμων Αντιπροσώπων (COREPER) της 27ης Νοεμβρίου συζητήθηκαν οι εκθέσεις προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υποψήφιες και δυνάμει υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες, στο πλαίσιο προετοιμασίας των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων (ΣΓΥΕΣ) που θα πραγματοποιηθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου. Παρότι το θέμα της διεύρυνσης δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει 10-11 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, δεν αποκλείεται να συζητηθεί τελικά, με δεδομένο ότι η Κύπρος επιδιώκει να διαπιστωθεί η ανεπάρκεια της Τουρκίας στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων που ανέλαβε κατά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ειδικά σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας.
Σε επιστολή που απηύθυνε στους 26 ομολόγους του, ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας ζητάει να ληφθούν από το Συμβούλιο συγκεκριμένα μέτρα απέναντι στην Άγκυρα, τα οποία δεν διευκρινίζονται στην εν λόγω επιστολή. Ωστόσο, σύμφωνα με κυπριακές πηγές, η Λευκωσία ζητάει να υπάρξουν σαφείς επιπτώσεις στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, μέσω για παράδειγμα του «παγώματος» επιπλέον διαπραγματευτικών κεφαλαίων, εκτός των οκτώ που ήδη μπλοκάρει η Κύπρος από τον Δεκέμβριο του 2006.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο ΣΓΥΕΣ της ερχόμενης Δευτέρας (7.12) ωστόσο η Σουηδική Προεδρία δεν έχει μέχρι στιγμής εκδηλώσει την πρόθεση να θέσει το θέμα προς συζήτηση στη σύνοδο.

Άρχισε θες στη Χάγη η συζήτηση της σερβικής προσφυγής

Άρχισε χθες η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης, στη Χάγη, για τη νομιμότητα ή μη της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Η ακροαματική διαδικασία -που αναμένεται να τερματιστεί στις 11 Δεκεμβρίου- θα είναι «η πιο σημαντική μάχη του δικονομικού και διπλωματικού αγώνα μας» υποστήριξε ο σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Βουκ Γέρεμιτς, σε δηλώσεις του στον τ/σ Β92, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για ευνοϊκή απόφαση του Δικαστηρίου. Κατά τη διαδικασία, στην οποία θα συμμετάσχουν 28 χώρες μέλη του ΟΗΕ, θα εκτεθούν πρώτα οι θέσεις της σερβικής αντιπροσωπείας, υπό τον πρέσβη της Σερβίας στη Γαλλία, Ντούσαν Μπατάκοβιτς, και κατόπιν της αντιπροσωπείας του Κοσόβου. Δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα για την έκδοση της απόφασης του ΔΔ Χάγης, η οποία ενδέχεται να ανακοινωθεί ύστερα από αρκετούς μήνες, όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα πρακτική του Δικαστηρίου.