2 Δεκ 2009

Η 17η Σύνοδος του ΟΑΣΕ στην Αθήνα: πλεύση πάνω σε κύματα!

Οι ΥΠΕΞ του ΟΑΣΕ ξεκίνησαν χθες στην Αθήνα, διαβουλεύσεις για τη μελλοντική δομή ασφαλείας της Ευρώπης. Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων του συμβουλίου υπουργών του ΟΑΣΕ βρίσκεται η δημοσιευθείσα το Σαββατοκύριακο πρόταση του Ρώσου προέδρου κ. Μεντβέντεφ, για μια ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας. Ωστόσο δεν αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις από τη συνάντηση καθώς ήδη χθες διαφάνηκαν οι ισχυρές αντιθέσεις χωρών- μελών του ΝΑΤΟ (Ολλανδία, Βρετανία, Γερμανία, κλπ) ενώ απολύτως θετική φάνηκε να είναι η Γαλλία. Εϊναι χαρακτηριστικό ότι η Ρωσία συνδέει, αν και όχι άμεσα, την αποδοχή του Σχεδίου για την Ασφάλεια στην Ευρώπη που έχει καταθέσει, με την πιθανή δική συμμετοχή στον πόλεμο του Αφγανιστάν, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Συμμαχία, που δυσκολεύεται να βρει νέες δυνάμεις που πρόθυμα θα μεταβούν για να πολεμήσουν εκεί.

Το θέμα θα απασχολήσει την Παρασκευή πιθανόν και το ΝΑΤΟ καθώς η Ρωσική πρόταση περιλαμβάνει, ασαφώς μεν αλλά ουσιαστικά δε, και το πάγωμα της διαδικασίας ένταξης νέων χωρών στο ΝΑΤΟ. Η αναφορά δεν γίνεται για την Ουκρανία και Γεωργία αλλά, για πρώτη φορά με τόση σαφήνεια προκειμένου για τις χώρες της Βαλκανικής και ιδιαιτέρως, σε πρώτη φάση, για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Ο ρώσος υπεξ που συναντήθηκε χθες με τους αμερικανό και γάλλο ομόλογό του επιχειρώντας να δώσουν μια νέα ώθηση στη «διαδικασία Μινσκ», στον ειρηνευτικό διάλογο Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν για το Καραμπάχ (που διεκόπη βιαίως προχθές εδώ στην Αθήνα) συναντάται σήμερα για τα διμερή κυρίως με τον Πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ, Γ. Παπανδρέου. Στη συνέχεια ο ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ αναμένεται σε συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας με τους ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες...

Στη σύνοδο αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις και να υπάρξουν περίπου 20 διακηρύξεις ή δεσμευτικές αποφάσεις οι οποίες αναφέρονται σε ζητήματα, στρατιωτικό-πολιτικά, οικονομικά, αναπτυξιακά, περιβάλλοντος και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από την πλευρά της, η ΕΕ προωθεί αποφάσεις που σχετίζονται κυρίως με την ελευθερία του τύπου, την ενεργειακή ασφάλεια και δραστηριότητες της αστυνομίας των χωρών – μελών.

Ο κ. Παπανδρέου
Ο έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κάλεσε τα μέλη του ΟΑΣΕ να εργαστούν «όχι μόνο με λόγια, αλλά και με πράξεις» για την ασφάλεια στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή. Η ασταθής κατάσταση στο Αφγανιστάν αποτελεί – είπε – πρόκληση για τον ΟΑΣΕ... ενώ αναφέρθηκε σε σειρά ακόμη θεμάτων τα οποία «κάλυψε» στη διάρκεια της άσκησης της προεδρίας της η Ελλάδα.