2 Δεκ 2009

Σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας στις Βρυξέλλες

Στο Συμβούλιο των Μόνιμων Αντιπροσώπων (COREPER) της 27ης Νοεμβρίου συζητήθηκαν οι εκθέσεις προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υποψήφιες και δυνάμει υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες, στο πλαίσιο προετοιμασίας των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων (ΣΓΥΕΣ) που θα πραγματοποιηθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου. Παρότι το θέμα της διεύρυνσης δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει 10-11 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, δεν αποκλείεται να συζητηθεί τελικά, με δεδομένο ότι η Κύπρος επιδιώκει να διαπιστωθεί η ανεπάρκεια της Τουρκίας στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων που ανέλαβε κατά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ειδικά σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας.
Σε επιστολή που απηύθυνε στους 26 ομολόγους του, ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας ζητάει να ληφθούν από το Συμβούλιο συγκεκριμένα μέτρα απέναντι στην Άγκυρα, τα οποία δεν διευκρινίζονται στην εν λόγω επιστολή. Ωστόσο, σύμφωνα με κυπριακές πηγές, η Λευκωσία ζητάει να υπάρξουν σαφείς επιπτώσεις στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, μέσω για παράδειγμα του «παγώματος» επιπλέον διαπραγματευτικών κεφαλαίων, εκτός των οκτώ που ήδη μπλοκάρει η Κύπρος από τον Δεκέμβριο του 2006.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο ΣΓΥΕΣ της ερχόμενης Δευτέρας (7.12) ωστόσο η Σουηδική Προεδρία δεν έχει μέχρι στιγμής εκδηλώσει την πρόθεση να θέσει το θέμα προς συζήτηση στη σύνοδο.