29 Ιαν 2010

Αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Νέα βουλγαρική άποψη

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ και την ιστοσελίδα της εφημερίδας ΚΛΑΣΑ, στο πλαίσιο συνάντησης των Υπουργών Ενέργειας των χωρών που συμμετέχουν στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Μαύρης Θάλασσας, που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, ο Βούλγαρος Υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού Τράιτσο Τράικοφ τόνισε ότι η Βουλγαρία θα καταβάλει τις εισφορές για το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, όταν το υπουργείο Οικονομικών δώσει την σχετική εξουσιοδότηση. Επίσης, επισήμανε ότι μετά την εκπόνηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν. Η ιστοσελίδα της εφ. ΚΛΑΣΑ αναφέρει ότι, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας Trans Balkan Pipeline, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αναμένεται να παρουσιασθεί στη βουλγαρική κυβέρνηση εντός δύο μηνών. Ο κ. Τράικοφ σημείωσε ότι η Βουλγαρία θα εκπληρώσει όλες τις διεθνείς της δεσμεύσεις, τονίζοντας ότι «η χώρα μας οφείλει εισφορές πάνω από 5 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Trans Balkan Pipeline. Οι άλλοι δύο εταίροι στο σχέδιο, η Ρωσία και η Ελλάδα, θα καταβάλουν την δική μας εισφορά, προκειμένου να εξασφαλισθεί η συνέχιση της εφαρμογής του σχεδίου. Σε μετέπειτα φάση, θα επιστρέψουμε τα χρηματικά ποσά με τον ανάλογο τόκο».
Αναφερόμενος στην πιθανότητα συγχώνευσης του σχεδίου του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη με τον ανταγωνιστικό αγωγό Σαμψούντα-Τζεϊχάν, ο Βούλγαρος υπουργός σχολίασε ότι αυτό μπορεί να συζητηθεί μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.
Ο κ. Τράικοφ αναφέρθηκε, επίσης, σε στοιχεία που παρουσίασε η τουρκική πλευρά στο φόρουμ, σύμφωνα με τα οποία η κυκλοφορία των πετρελαιοφόρων στα στενά του Βοσπόρου τα τελευταία δέκα χρόνια έχει διπλασιασθεί – από 60 εκατ. τόνους πετρελαίου ετησίως, έχει φτάσει στα 120 εκατ. τόνους - ενώ αναμένεται να φτάσει στους 200 εκατ. τόνους μέχρι το 2020.

GUARDIAN: αναχρονισμός η τουρκική κατοχή της Κύπρου

«Είναι σίγουρα αναχρονισμός για μια χώρα που έχει εκσυγχρονιστεί και έχει ανοίξει τόσο πολύ προς τον έξω κόσμο τα τελευταία 30 χρόνια, να συνεχίσει να διατηρεί τουλάχιστον 21,000 στρατιώτες στην Κύπρο (αν και οι Ελληνοκύπριοι υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι 43.000)», αναφέρει, μεταξύ των άλλων, σε σχόλιο που καταχωρίζει στο blog του ο ανταποκριτής της GUARDIAN στις Βρυξέλλες Tony Barber.
Υπό τον τίτλο “Turkish Cypriot election looms over Cyprus settlement talks”, ο Barber εκκινεί από την επικείμενη άφιξη στη Λευκωσία του ΓΓΟΗΕ Ban ki Moon, σημειώνοντας ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια εν δυνάμει αποφασιστική στιγμή στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο ΓΓΟΗΕ δεν έχει βέβαια την εξουσία για να επιβάλει λύση ή «να τραβήξει αυτιά», μπορεί όμως να καταστήσει σαφές στις δύο πλευρές ότι τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα επάνω τους και ότι, μια μεγάλη συμφωνία, εξαρτάται από το αποτέλεσμα των συνομιλιών τους.
Στο σχόλιο γίνεται αναφορά στο γνωστό σενάριο του μετριοπαθούς Talat και του σκληροπυρηνικού Eroglou και στη σημασία που αποδίδεται για το μέλλον των συνομιλιών στο ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του δεύτερου στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου. Ο δημοσιογράφος παρατηρεί ότι υπάρχει μια τάση να είναι κανείς κυνικός σε ότι αφορά τις συνομιλίες για το Κυπριακό και υποστηρίζει ότι πρέπει να αντιστέκεται κανείς σ αυτό τον πειρασμό. Παραθέτει την εμπειρία της προσωπικής επαφής του με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Talat, για να διαβεβαιώσει ότι και οι δύο επιθυμούν ειλικρινά μια λύση - αν και διαπραγματεύονται υπό έντονες πολιτικές πιέσεις από τις αντίστοιχες κοινότητές τους. Για τον παράγοντα «χρόνο», ο ανταποκριτής της Guardian σχολιάζει ότι, καμιά φορά, αισθάνεται κανείς ότι ο χρόνος σταμάτησε με την Τουρκική εισβολή και τη διαίρεση του νησιού το 1974 και επισημαίνει ότι, οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν σοβαρό κίνητρο για να επιθυμούν τη λύση, καθώς είναι πλέον μέλη της ΕΕ εδώ και 6 χρόνια και μάλιστα χωρίς να καταβάλουν πολιτικό τίμημα γι αυτό.
Καταληκτικά, ο Barber συνυπογράφει εκτίμηση του περιέχεται σε σχόλιο του Didem Akyel του International Crisis Group και σύμφωνα με την οποία, «ενδεχόμενη αποτυχία και αυτού του γύρου, θα ανοίξει σίγουρα το δρόμο για τη διχοτόμηση, με μεγάλες απώλειες για τους Κύπριους και όσους άλλους επηρεάζονται από τη διαμάχη.» Και, σίγουρα, θα ήταν μεγάλο πλήγμα για τις φθίνουσες ελπίδες ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ καθώς και για τη δυνατότητα στενότερης συνεργασίας ΕΕ - ΝΑΤΟ, προσθέτει ο δημοσιογράφος.
«Μήπως μερικές χώρες της ΕΕ θα χαιρέτιζαν στα κρυφά μια τέτοια προοπτική;», διερωτάται στην κατακλείδα του σχολίου του ο δημοσιογράφος της GUARDIAN.