2 Νοε 2009

Σχόλια για ΥΠΕΞ- 40

Σε ποινή κάθειρξης 10 ετών και έξι μηνών καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ο άλλοτε γενικός διευθυντής του ελληνικού προξενείου στο Κίεβο, για τις τουριστικές βίζες που εκδόθηκαν με πλαστές βεβαιώσεις προσκλήσεων σε Ουκρανούς πολίτες.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν δύο ακόμη άτομα για την ίδια υπόθεση. Πρόκειται για τον κλητήρα του προξενείου και μία τουριστική πράκτορα, στους οποίους επιβλήθηκαν -αντιστοίχως- ποινές φυλάκισης πέντε και τριών ετών.
Οι ποινές είναι μειωμένες σε σχέση με το πρωτόδικο δικαστήριο, καθώς, ο πρώην διευθυντής του προξενείου, ο οποίος εκτελούσε και χρέη γενικού πρόξενου, είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 21 ετών και ο κλητήρας σε κάθειρξη 19 ετών.
Το δικαστήριο αθώωσε τους κατηγορουμένους κατά περίπτωση για τις κατηγορίες της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της δωροδοκίας, μετατρέποντας και κάποια από τα κακουργήματα σε πλημμελήματα.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν εντοπίστηκε αστυνομικός στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος φέρεται ότι επικύρωσε με σφραγίδα του αστυνομικού τμήματος Τούμπας έντυπες προσκλήσεις εισόδου στην Ελλάδα, χωρίς σε καμία να αναγράφονται τα ονοματεπώνυμα των Ελλήνων πολιτών που έκαναν την πρόσκληση ή των αλλοδαπών που προσκαλούνταν στη χώρα.
Οι συγκεκριμένες «λευκές» προσκλήσεις, προωθήθηκαν το 2002 σε ελληνικό τουριστικό γραφείο και διαβιβάστηκαν στο αρμόδιο τμήμα του προξενείου της Ελλάδας στο Κίεβο. Στη συνέχεια, οι δυο υπάλληλοι του προξενείου του Κιέβου, σε συνεργασία με άλλα άτομα, χρησιμοποίησαν τις «λευκές» προσκλήσεις αναπαράγοντας περισσότερα από 2.500 αντίγραφα. Σε αυτά συμπλήρωναν τυχαία ονόματα Ελλήνων πολιτών, που εμφανίζονταν να προσκαλούν Ουκρανούς πολίτες στην Ελλάδα.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία και σε βάρος του αστυνομικού, για τον οποίο η υπόθεση διαχωρίστηκε.

·

· Μια πολύ καλή παρουσία ήταν σε εκπομπή της ΝΕΤ, για τις διπλωματικές προσπάθειες πριν το β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα, ο επίτιμος πρέσβης Αννίβας Βελλιάδης, που υπενθύμισε ορισμένες από τις όχι τόσο γνωστές πτυχές της διπλωματικής ιστορίας εκείνης της ταραγμένης περιόδου…

·

·

Μας υπέδειξαν μια εξαιρετικά χρήσιμη υπόθεση βασισμένη στις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για μείωση των εξόδων του Δημοσίου μέσω της μείωσης των κρατικών αυτοκινήτων. Γράφει λοιπόν, συνεργάτης της στήλης, που ανακάλυψε open.government επιστολή στον κ. Ράγκουση από τη Στοκχόλμη : «Συμφωνώ με τον Έλληνα της Στοκχόλμης στην Σουηδία που τυγχάνει και γνωστός μου, για την υπερβολή της Ελληνικής Πρεσβείας να έχει 3 ΤΡΙΑ υπηρεσιακά αυτοκίνητα με όλο το μεγάλο κόστος που σημαίνει αυτό για την Ελλαδίτσα μας, άλλες μεγαλύτερες χώρες έχουν μόνον 1 ΕΝΑ καλό αυτοκίνητο, πολυτελείας.

Εμείς γιατί να έχουμε 3 δεν το καταλαβαίνω και εμείς οι Έλληνες πολίτες εδώ πάνω να τα βλέπουμε να κυκλοφορούν για τα ψώνια των κυριών δεξιά κι αριστερά ΑΣΚΟΠΑ ΕΞΟΔΑ και πολύ μεγάλα έξοδα δεδομένων και των κλιματολογικών συνθηκών της χώρας. ΕΝΑΙ ΚΡΙΜΑ Η ΣΠΑΤΑΛΗ ΑΥΤΗ. Ελπίζω να κάνετε κάτι και να μας ενημερώσετε κιόλας έτσι για να ξέρουμε ότι έπιασε τόπο η γνώμη μας».

Ποιος υπεύθυνος στο ΥΠΕΞ, θα ασχοληθεί με τις ανάλογες περιπτώσεις;

·

· Ερήμωσε η οδός Κανάρη από την παρουσία τους και ο πεζόδρομος της Βαλαωρίτου κλαίει με μαύρο δάκρυ που θα αργήσει να ξανανιώσει τα Prada στιλέτο στα πλακάκια του. Ρωτούν και στο καφέ Alfieri, που σύχναζαν 2 κυρίες, κατά την διάρκεια όλης της ημέρας σχεδόν και που …χάθηκαν. Αναφέρονται στην ξανθιά, αιθέρια ύπαρξη, κάτοικος Κολωνακίου κάτοχος Porche, και ζωντοχήρα που πήρε απόσπαση μαζί με κολλητή της φιλενάδα, ώστε να υπηρετήσουν σε προθάλαμο Υπουργού τον οποίο έχει και σύζυγο η δεύτερη…

·

·

Πολύ υποβαθμισμένη η ελληνική δημοσιογραφική αποστολή στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της δεν γνώριζε τίποτε για τις εξελίξεις, ισορροπίες και γεγονότα της ΕΕ με αποτέλεσμα να μηρυκάζει απλώς τις κυβερνητικές ανακοινώσεις… Λυπηρό για τον πρωθυπουργό και υπεξ Γ. Παπανδρέου, που με τον τρόπο αυτό δεν μπορεί να προβάλλει τον ίδιο και τις θέσεις του πέραν των συνόρων… κι εάν! Αντιθέτως ο Δημ. Δρούτσας, έδειξε να καταλαβαίνει ακριβώς το αντίθετο και δεν έχασε. Αντί να μιλήσει σε ελληνικά μέσα, προτίμησε το πρακτορείο Reuters που τον έκανε διεθνώς γνωστό… σαν υπέρμαχο της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ.

·

· Μεταφέρω απλό ερώτημα εργαζομένου στο ΥΠΕΞ. Ποιοι ακριβώς έχουν δικαίωμα άσκησης στο γυμναστήριο του υπουργείου (που όπως ενθυμείστε δημιουργήθηκε επί των ημερών του σημερινού πρωθυπουργού) πλην των εργαζομένων σε αυτό και των διαπιστευμένων δημοσιογράφων; Γιατί τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται προσέλευση κι άλλων, για παράδειγμα «πρώην εργαζομένων στο ΥΠΕΞ»….

·

·

Ξεκίνησαν οι διπλωματικοί τόσο από την Βασιλίσσης Σοφίας όσο και από την ΜΕΑ Βρυξελλών, με εξαιρετικά υψηλούς στόχους την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την «ελληνική παρουσία» στη Σύνοδο εξαιτίας του γεγονότος ότι θα ήταν η «πρώτη» του κ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες αλλά και γιατί θεωρούσαν πως γνωρίζοντας σε βάθος τα «κλιματικά» θα δημιουργούσε θετικές εντυπώσεις. Το τέλος της Συνόδου, απέδωσε πενιχρά αποτελέσματα, που καλούνται τώρα να διαχειρισθούν οι ίδιοι, χωρίς ακόμη να έχουν και ολοκληρωμένη εικόνα του τι ακριβώς επιχειρεί η νέα ηγεσία του ΥΠΕΞ, που έχει «κλειστεί» σε ομάδα διπλωματών της θεωρούμενης εμπιστοσύνης τους…

·

· Άλλαξε κάτι στις προοπτικές της Συνόδου του ΟΑΣΕ στην Αθήνα, 1 και 2 Δεκεμβρίου; Απ’ ό,τι μαθαίνω, μόνο σε ότι αφορά την ουσιαστική άνοδο των δεικτών σακχάρου και χοληστερίνης του υπευθύνου της οργάνωσης που ακόμη αναμένει την οικονομική στήριξη του εγχειρήματος και περνά αρκετό χρόνο συνομιλώντας με τις οικονομικές υπηρεσίες…

·

·

Φαίνεται πως η παραίτηση του πρώην εμπειρογνώμονα στο υπεξ, Νίκου Κοτζιά, στενού συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου, από την προεδρία του ιδρύματος ΙΣΤΑΜΕ, αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου στις σχέσεις των δύο ανδρών. Το περιβάλλον του πρωθυπουργού αποδίδει την παραίτηση σε κίνηση δημόσιας αποδοκιμασίας του πρωθυπουργού από τον άλλοτε στενό συνεργάτη του, λόγω της μη αξιοποίησής του σε κυβερνητικό πόστο. Όπως δεν είναι γνωστό ο κ. Κοτζιας, ήταν από εκείνους, όχι ο μόνος, που ενημέρωσε τον πρωθυπουργό προεκλογικά για τις Έλληνο - Ρωσικές ενεργειακές συμφωνίες, μετά την αποστολή συνεργάτη του στη Μόσχα. Ωστόσο μια πηγή του ΙΣΤΑΜΕ έλεγε πως δεν αποκλείεται τελικώς ο κ. Κοτζιας να αξιοποιηθεί με την απόδοση σ αυτόν του τίτλου του πρέσβη εκ προσωπικοτήτων…

  • Αύριο... περισσότερα!

To ... 2014 !

Το 1984 ή Χίλια Εννιακόσια Ογδόντα Τέσσερα είναι η τελευταία μυθιστορηματική εργασία του Τζορτζ Όργουελ και θεωρείται βιβλίο-σταθμός του 20ού αιώνα στην πολιτική σκέψη. Τριάντα χρόνια αργότερα, το 2014, τοποθετεί ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, το δικό του πολιτικό στόχο, δηλαδή την ένταξη του συνόλου των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχο που κάνει δημοσίως γνωστό εδώ αλλά και την εσπερία! Αν αποτελούσε ένα απλό ορόσημο εργασίας, δηλαδή μια περίοδο που θα δημιουργούσε συνθήκες ώστε οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να προσαρμοσθούν ταχύτερα, θα μπορούσε να μοιάζει με πραγματικό. Δυστυχώς όμως για την Ελληνική Εξωτερική πολιτική της οποίας ηγείται, αποτελεί λάθος στόχο, σε λάθος περίοδο και με λάθος εργαλεία…

Η πρώτη αντίρρηση έχει να κάνει με το γεγονός πως ο ίδιος δεν διαθέτει μια «γενική αποδοχή» των παικτών των χωρών στις οποίες αναφέρεται, ακόμη κι αν αυτή είναι η "αίσθηση" στην Ουάσιγκτον. Για παράδειγμα στην Αλβανία, υποστήριξε τους Σοσιαλιστές που παρέμειναν εκτός κυβέρνησης, ενώ παράλληλα προκειμένου να αξιοποιήσουν τις αντιπολιτευτικές τους δυνατότητες έχουν εκκινήσει μια σφοδρή εκστρατεία καταγγελίας της Έλληνο – Αλβανικής συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα! Ταυτοχρόνως συνεργάζονται με τους τσάμηδες, όπως και η κυβέρνηση του Σ. Μπερίσα.

Για την πΓΔΜ, δεν διαφαίνεται εξεύρεσης λύσης κοινά αποδεκτής, σύντομα, εκτός αν μεταβληθεί η Ελληνική στάση.

Το Κόσοβο ακόμη διατρέχει την βρεφική ηλικία του, η Αθήνα τυπικά δεν το έχει αναγνωρίσει και μόλις πρόσφατα αναγνώρισε τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα. Ταυτοχρόνως οι εντάσεις ανάμεσα στο σερβικό βορρά και του αλβανικό υπόλοιπο της περιοχής δεν έχουν τελειώσει.

Η Σερβία έχει εμπλακεί, σε μια διαμάχη σχετικά με το μέλλον της επαρχίας της στο Κόσοβο και την τύχη των περισσότερων από 200.000 σέρβων κατοίκων του. Ταυτοχρόνως όμως έχει εμπλακεί, έμμεσα και χωρίς να το επιδιώκει, στις σοβαρές εντάσεις που γεννώνται στη Βοσνία, από το γεγονός πως η διεθνής κοινή γνώμη, διασπασμένη ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, επιχειρεί να επιβάλλει λύσεις που οι κάτοικοί της απορρίπτουν.

Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα σε πολιτικό επίπεδο ενώ κανείς δεν θέλει να συζητήσει για την «μαύρη τρύπα» των Δυτικών Βαλκανίων όταν η συζήτηση αναφέρεται στις οικονομίες τους και τα πραγματικά μεγέθη τους, Η Αλβανία, η πΓΔΜ, και το Κόσοβο, ζουν χάρη στα ποσά που μεταγγίζουν διεθνείς οργανισμοί και φιλικές τους χώρες. Η καλύτερη εξ όλων οικονομία, η Σερβική, δανείζεται σε ανατολή και δύση επιχειρώντας να μην χρεοκοπήσει. Και την ώρα αυτής της ανάγκης, μόνο η Ρωσία και δευτερευόντως η Τουρκία υπόσχονται δάνεια και επενδύσεις. Γι αυτό και για πρώτη φορά Τούρκος Πρόεδρος επισκέφθηκε πρόσφατα το Βελιγράδι. Η Αθήνα των μεγάλων σχεδιασμών είναι απλώς … άφαντη!

Κι όσα αναφέρθηκαν αποτελούν τα εμφανή σημεία προβληματισμού γιατί υπεισέρχονται και πολλά άλλα, που έχουν σχέση με τις αμυντικές τους δυνατότητες και προτεραιότητες, τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες και την κοινωνική και οικονομική τους σταθερότητα.

Μετά απ όλα αυτά, που σίγουρα γνωρίζει ο κ. Παπανδρέου, μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι είναι δυνατή η ταυτόχρονη ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, το 2014; Αν το λέει γιατί το πιστεύει εθελοτυφλεί. Αν το λέει ελπίζοντας να περάσει «μπροστά» στη Βαλκανική, την ώρα που η Τουρκία κάνει ουσιαστικές κινήσεις για να κερδίσει τον γεωγραφικό αυτό χώρο όπου διαθέτει τέσσερεις καλούς «συμμάχους» (Βοσνία, πΓΔΜ και Κόσοβο και Αλβανία), τότε δεν έχει πληροφορηθεί επακριβώς τις δυνατότητες της χώρας, την παρούσα στιγμή…

Γ.Δ.

Μπ. Μπορίσοφ: την απόφαση για τον αγωγό θα πάρω μαζί με τον Γ. Παπανδρέου!

Με ομιλία του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μποίκο Μπορίσοφ, ,πραγματοποιήθηκαν στη Σόφια, οι εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης των ειδησεογραφικών πρακτορείων των χωρών ΝΑ Ευρώπης και Μαύρης Θάλασσας. Ο κ. Μπορίσοφ, στο ξεκίνημα της ομιλίας του, αναφέρθηκε στα θέματα που συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της δεύτερης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στη συνέχεια ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Παπανδρέου, όπου μεταξύ

των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή των Βαλκανίων.
Σύμφωνα με τον κ. Μπορίσοφ, οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νικόλα Γκρούεφσκι, που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις σε Αθήνα και Σόφια, έγιναν αφορμή στην πρώτη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδος και Βουλγαρίας να τεθεί το θέμα Βαλκανικής συνδιάσκεψης που να καταδικάζει τη χρήση ‘’γλώσσας μίσους’’. «Στην περιοχή θα επικρατήσουν οριστικά η ασφάλεια, η σταθερότητα, η ειρήνη και η ευημερία μόνο με την ένταξη όλων των χωρών της ευρύτερης περιοχής των Βαλκάνιων στην ΕΕ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι στη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου συζήτησαν το θέμα της επίσπευσης των διαδικασιών για τη δημιουργία νέων συνοριακών διόδων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, ως κράτη – μέλη της ΕΕ.
Επίσης, τέθηκε το θέμα της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. «Δώσαμε έμφαση στις περιβαλλοντολογικές προεκτάσεις του σχεδίου, που έχουν κρίσιμη σημασία, ειδικά σε μια περιοχή παρθένας και πανέμορφης φύσης. Κάθε περαιτέρω συζήτηση για τον αγωγό θα πρέπει να γίνεται μόνο όταν έχουμε όχι εκατό, αλλά χίλια τοις εκατό εγγύηση για το περιβάλλον», είπε ο κ. Μπορίσοφ.

Σε ερώτηση για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη ο κ. Μπορίσοφ είπε ότι την οριστική μας απόφαση θα την πάρουμε από κοινού ( με τον κ. Παπανδρέου) και χαρακτήρισε ως βασική προϋπόθεση για την περαιτέρω πορεία του σχεδίου, το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Αμερικάνικο σχέδιο προωθεί η Ελλάδα στα Δυτικά Βαλκάνια

Υπό τον τίτλο «Η Ουάσιγκτον μέσω της Αθήνας ωθεί το Βελιγράδι στην Ευρώπη», άρθρο της Lidija Valtner, επισημαίνει ότι, σύμφωνα με ανώνυμες διεθνείς πηγές της εφημερίδας, καθώς και πηγές της σερβικής κυβέρνησης, η Ουάσιγκτον, σε συντονισμό με την Αθήνα, προσπαθεί να ενσωματώσει την περιοχή των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ το 2014. Οι ΗΠΑ προτίθενται να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό την ‘βαλκανική υπόθεση’, προκειμένου να εξασφαλισθεί συνεχής ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και να αναλάβει κύριο ρόλο η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον καταλληλότερο σύμμαχο για την υλοποίηση αυτής της ατζέντας η Ουάσιγκτον τον βρίσκει στην Αθήνα, η πολιτική ελίτ της οποίας έχει παραδοσιακά στενές σχέσεις τοσο με τις ΗΠΑ όσο και με τις βαλκανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της ‘ορθόδοξης’ Σερβίας. Επιθυμητή ημερομηνία για την εκπλήρωση αυτού του στόχου, για τον οποίο είχαν προηγηθεί εικασίες από εγχώριους και διεθνείς πολιτικούς παράγοντες, είναι η 28 Ιουνίου 2014, η οποία συμπίπτει με τη σερβική εθνική εορτή Βίντοβνταν (σσ η μέρα της μάχης του Κοσσυφοπεδίου το 1389).
Το σχέδιο της Ουάσιγκτον γνώρισε την πλήρη του έκφραση με την πρόσφατη ανακοίνωση του Οδικού Χάρτη από την Ελλάδα , η οποία προωθεί την ένταξη της Σερβίας και άλλων χωρών της Βαλκανικής στην ΕΕ ενόψει της 100η επετείου από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τις προθέσεις της Αθήνας εξήγγειλε επισήμως ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Δημήτρης Δρούτσας, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα εργάζεται για έναν νέο ‘οδικό χάρτη’ για την περιοχή, παρόμοιο με την ‘Ατζέντα της Θεσσαλονίκης’, του 2003 στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας, Βουκ Γέρεμιτς, ήταν ο πρώτος ξένος πολιτικός που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα και έγινε δεκτός από τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος, με την ευκαιρία αυτή αναφέρθηκε στο σχέδιο για τα δυτικά Βαλκάνια στην ΕΕ το 2014.
Η Αλεξάνδρα Γιοξίμοβιτς, μέλος του Φόρουμ Διεθνών Σχέσεων και βοηθός πρώην ΥΠΕΞ Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας και μετέπειτα Σερβίας και Μαυροβουνίου, δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από το εν λόγω σχέδιο της Ελλάδας, επεσήμανε ωστόσο ότι σίγουρα η Ουάσιγκτον θα χαιρέτιζε και θα υποστήριζε μια τέτοια ατζέντα, καθώς οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η επίλυση του προβλήματος των Δυτικών Βαλκανίων έγκειται στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της περιοχής στην ΕΕ. Η κα Γιοξίμοβιτς προειδοποίησε, πάντως, ότι πρόκειται για μια αισιόδοξη ιδέα, δύσκολα εφικτή, προσθέτοντας επίσης ότι «παρόλα αυτά, πίσω από οποιαδήποτε τέτοια ανακοίνωση, υπάρχει σαφής πολιτική απόφαση».
«Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αυτής της περιοχής θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των εντάσεων και στην αντιμετώπιση ενδεχομένων κρίσεων σε μεγάλης σημασίας για την Αμερική νευραλγικών σημείων, όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο», τόνισε η κα Γιοξίμοβιτς. «Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι, τυπικά, μια τέτοια πρωτοβουλία μπορεί να ληφθεί μόνο εντός της ΕΕ και όχι από τις ΗΠΑ. Είναι γεγονός επίσης ότι μια τέτοια ιδέα μπορεί να ληφθεί από μικρή χώρα μέλος της ΕΕ, όχι από τις ισχυρότερες, διότι αντιθέτως θα μπορούσε να προκύψει πρόβλημα ισορροπίας και ανταγωνισμών μεταξύ των ισχυρών μελών της Ένωσης. Η Ελλάδα, επομένως, τέλεια αρμόζει στο προφίλ της χώρας που θα μπορούσε να λάβει αυτή την πρωτοβουλία», επεσήμανε η κα Γιοξίμοβιτς.
Σε ό,τι αφορά στις δυσκολίες αυτής της πρωτοβουλίας, η συνομιλήτρια της ε/φ υπογράμμισε ότι στην ΕΕ υπάρχουν αυτή τη στιγμή χώρες που αντιτίθενται στην περαιτέρω διεύρυνση, ακόμη και χωρών όπως η Ισλανδία και η Κροατίας, οι οποίες προχώρησαν με μεγάλα βήματα προς την ΕΕ.
«Η πρωτοβουλία αυτή σημαίνει ότι μια ομάδα χωρών (σσ της δυτικής βαλκανικής) θα εμφανιστεί ταυτόχρονα στο κατώφλι της ΕΕ, εξέλιξη για την οποία απαιτείται συναίνεση όλων των μελών», τόνισε η κα Γιοξίμοβιτς, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη αυτή δε θα τύχαινε του ενθουσιασμού της Κροατίας.
Το άρθρο, τέλος, υπενθυμίζει ότι ήδη το 2007, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης για την ευρωπαϊκή ένταξη, Μπόζινταρ Τζιέλιτς, είχε εξαγγείλει ότι η Σερβία θα καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ στις 28 Ιουνίου 2014, τονίζοντας σχετικά ότι η εξέλιξη αυτή θα σήμαινε συμβολικά το τέλος του 20ου αιώνα, ο οποίος είχε ξεκινήσει με την δολοφονική επίθεση του Γκαβρίλο Πρίντσιπ στις 28 Ιουνίου 1914 στο Σαράγεβο, με την οποία ξεκίνησε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Σε μια έκθεση από το 2005 της Διεθνούς Επιτροπής για τα Βαλκάνια συμπεριλήφθηκε το συμπέρασμα ότι «στο Σαράγεβο το καλοκαίρι του 2014, η Ευρώπη θα πρέπει να δείξει ότι επιτέλους ξεκίνησε ένας νέος ευρωπαϊκός αιώνας», καταλήγει το άρθρο.

πΓΔΜ: Ο λαός ψηφίζει για το όνομα της χώρας

Σε δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέβσκι, μετά τη συνάντησή του με τον έλληνα ομόλογό του Γ. Παπανδρέου στις Βρυξέλες, δήλωσε ότι "οι πολίτες της "Μακεδονίας" θα αποφασίσουν σε δημοψήφισμα για ενδεχόμενη αλλαγή της ονομασίας της χώρας, χάριν επίτευξης συμβιβαστικής λύσης στη διαμάχη με την Ελλάδα για την ονομασία’. Επισημαίνεται ότι ο κ. Γκρουέβσκι, με τις ανωτέρω δηλώσεις του, επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών και της αντιπολίτευσης ότι θα αγνοήσει τις διπλωματικές παραινέσεις από τη Δύση να αποκλείσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος από τη διαδικασία επίλυσης της διαμάχης για την ονομασία, η οποία αποτελεί απαράκαμπτο όρο για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Σκοπίων.
«Είμαι βαθιά πεισμένος ότι ένα τόσο σημαντικό ζήτημα στην ιστορία ενός λαού δεν δύναται να επιλυθεί, δίχως να ζητηθεί η άποψη όλων των πολιτών. Το όνομα του κράτους έχει κληρονομηθεί και αυτό ήταν συστατικό μέρος του ερωτήματος του δημοψηφίσματος που διεξήχθη στις 8 Σεπτεμβρίου 1991. Για το όνομα αυτής της χώρας δεν μπορούν να αποφασίσουν μόνοι τους μία ομάδα πολιτικοί. Αυτοί απλώς μπορούν να διατυπώσουν την άποψή τους» τόνισε ο κ. Γκρουέβσκι.