2 Νοε 2009

Μπ. Μπορίσοφ: την απόφαση για τον αγωγό θα πάρω μαζί με τον Γ. Παπανδρέου!

Με ομιλία του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μποίκο Μπορίσοφ, ,πραγματοποιήθηκαν στη Σόφια, οι εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης των ειδησεογραφικών πρακτορείων των χωρών ΝΑ Ευρώπης και Μαύρης Θάλασσας. Ο κ. Μπορίσοφ, στο ξεκίνημα της ομιλίας του, αναφέρθηκε στα θέματα που συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της δεύτερης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στη συνέχεια ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Παπανδρέου, όπου μεταξύ

των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή των Βαλκανίων.
Σύμφωνα με τον κ. Μπορίσοφ, οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νικόλα Γκρούεφσκι, που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις σε Αθήνα και Σόφια, έγιναν αφορμή στην πρώτη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδος και Βουλγαρίας να τεθεί το θέμα Βαλκανικής συνδιάσκεψης που να καταδικάζει τη χρήση ‘’γλώσσας μίσους’’. «Στην περιοχή θα επικρατήσουν οριστικά η ασφάλεια, η σταθερότητα, η ειρήνη και η ευημερία μόνο με την ένταξη όλων των χωρών της ευρύτερης περιοχής των Βαλκάνιων στην ΕΕ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι στη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου συζήτησαν το θέμα της επίσπευσης των διαδικασιών για τη δημιουργία νέων συνοριακών διόδων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, ως κράτη – μέλη της ΕΕ.
Επίσης, τέθηκε το θέμα της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. «Δώσαμε έμφαση στις περιβαλλοντολογικές προεκτάσεις του σχεδίου, που έχουν κρίσιμη σημασία, ειδικά σε μια περιοχή παρθένας και πανέμορφης φύσης. Κάθε περαιτέρω συζήτηση για τον αγωγό θα πρέπει να γίνεται μόνο όταν έχουμε όχι εκατό, αλλά χίλια τοις εκατό εγγύηση για το περιβάλλον», είπε ο κ. Μπορίσοφ.

Σε ερώτηση για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη ο κ. Μπορίσοφ είπε ότι την οριστική μας απόφαση θα την πάρουμε από κοινού ( με τον κ. Παπανδρέου) και χαρακτήρισε ως βασική προϋπόθεση για την περαιτέρω πορεία του σχεδίου, το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος.