2 Νοε 2009

Αμερικάνικο σχέδιο προωθεί η Ελλάδα στα Δυτικά Βαλκάνια

Υπό τον τίτλο «Η Ουάσιγκτον μέσω της Αθήνας ωθεί το Βελιγράδι στην Ευρώπη», άρθρο της Lidija Valtner, επισημαίνει ότι, σύμφωνα με ανώνυμες διεθνείς πηγές της εφημερίδας, καθώς και πηγές της σερβικής κυβέρνησης, η Ουάσιγκτον, σε συντονισμό με την Αθήνα, προσπαθεί να ενσωματώσει την περιοχή των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ το 2014. Οι ΗΠΑ προτίθενται να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό την ‘βαλκανική υπόθεση’, προκειμένου να εξασφαλισθεί συνεχής ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και να αναλάβει κύριο ρόλο η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον καταλληλότερο σύμμαχο για την υλοποίηση αυτής της ατζέντας η Ουάσιγκτον τον βρίσκει στην Αθήνα, η πολιτική ελίτ της οποίας έχει παραδοσιακά στενές σχέσεις τοσο με τις ΗΠΑ όσο και με τις βαλκανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της ‘ορθόδοξης’ Σερβίας. Επιθυμητή ημερομηνία για την εκπλήρωση αυτού του στόχου, για τον οποίο είχαν προηγηθεί εικασίες από εγχώριους και διεθνείς πολιτικούς παράγοντες, είναι η 28 Ιουνίου 2014, η οποία συμπίπτει με τη σερβική εθνική εορτή Βίντοβνταν (σσ η μέρα της μάχης του Κοσσυφοπεδίου το 1389).
Το σχέδιο της Ουάσιγκτον γνώρισε την πλήρη του έκφραση με την πρόσφατη ανακοίνωση του Οδικού Χάρτη από την Ελλάδα , η οποία προωθεί την ένταξη της Σερβίας και άλλων χωρών της Βαλκανικής στην ΕΕ ενόψει της 100η επετείου από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τις προθέσεις της Αθήνας εξήγγειλε επισήμως ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Δημήτρης Δρούτσας, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα εργάζεται για έναν νέο ‘οδικό χάρτη’ για την περιοχή, παρόμοιο με την ‘Ατζέντα της Θεσσαλονίκης’, του 2003 στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας, Βουκ Γέρεμιτς, ήταν ο πρώτος ξένος πολιτικός που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα και έγινε δεκτός από τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος, με την ευκαιρία αυτή αναφέρθηκε στο σχέδιο για τα δυτικά Βαλκάνια στην ΕΕ το 2014.
Η Αλεξάνδρα Γιοξίμοβιτς, μέλος του Φόρουμ Διεθνών Σχέσεων και βοηθός πρώην ΥΠΕΞ Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας και μετέπειτα Σερβίας και Μαυροβουνίου, δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από το εν λόγω σχέδιο της Ελλάδας, επεσήμανε ωστόσο ότι σίγουρα η Ουάσιγκτον θα χαιρέτιζε και θα υποστήριζε μια τέτοια ατζέντα, καθώς οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η επίλυση του προβλήματος των Δυτικών Βαλκανίων έγκειται στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της περιοχής στην ΕΕ. Η κα Γιοξίμοβιτς προειδοποίησε, πάντως, ότι πρόκειται για μια αισιόδοξη ιδέα, δύσκολα εφικτή, προσθέτοντας επίσης ότι «παρόλα αυτά, πίσω από οποιαδήποτε τέτοια ανακοίνωση, υπάρχει σαφής πολιτική απόφαση».
«Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αυτής της περιοχής θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των εντάσεων και στην αντιμετώπιση ενδεχομένων κρίσεων σε μεγάλης σημασίας για την Αμερική νευραλγικών σημείων, όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο», τόνισε η κα Γιοξίμοβιτς. «Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι, τυπικά, μια τέτοια πρωτοβουλία μπορεί να ληφθεί μόνο εντός της ΕΕ και όχι από τις ΗΠΑ. Είναι γεγονός επίσης ότι μια τέτοια ιδέα μπορεί να ληφθεί από μικρή χώρα μέλος της ΕΕ, όχι από τις ισχυρότερες, διότι αντιθέτως θα μπορούσε να προκύψει πρόβλημα ισορροπίας και ανταγωνισμών μεταξύ των ισχυρών μελών της Ένωσης. Η Ελλάδα, επομένως, τέλεια αρμόζει στο προφίλ της χώρας που θα μπορούσε να λάβει αυτή την πρωτοβουλία», επεσήμανε η κα Γιοξίμοβιτς.
Σε ό,τι αφορά στις δυσκολίες αυτής της πρωτοβουλίας, η συνομιλήτρια της ε/φ υπογράμμισε ότι στην ΕΕ υπάρχουν αυτή τη στιγμή χώρες που αντιτίθενται στην περαιτέρω διεύρυνση, ακόμη και χωρών όπως η Ισλανδία και η Κροατίας, οι οποίες προχώρησαν με μεγάλα βήματα προς την ΕΕ.
«Η πρωτοβουλία αυτή σημαίνει ότι μια ομάδα χωρών (σσ της δυτικής βαλκανικής) θα εμφανιστεί ταυτόχρονα στο κατώφλι της ΕΕ, εξέλιξη για την οποία απαιτείται συναίνεση όλων των μελών», τόνισε η κα Γιοξίμοβιτς, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη αυτή δε θα τύχαινε του ενθουσιασμού της Κροατίας.
Το άρθρο, τέλος, υπενθυμίζει ότι ήδη το 2007, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης για την ευρωπαϊκή ένταξη, Μπόζινταρ Τζιέλιτς, είχε εξαγγείλει ότι η Σερβία θα καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ στις 28 Ιουνίου 2014, τονίζοντας σχετικά ότι η εξέλιξη αυτή θα σήμαινε συμβολικά το τέλος του 20ου αιώνα, ο οποίος είχε ξεκινήσει με την δολοφονική επίθεση του Γκαβρίλο Πρίντσιπ στις 28 Ιουνίου 1914 στο Σαράγεβο, με την οποία ξεκίνησε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Σε μια έκθεση από το 2005 της Διεθνούς Επιτροπής για τα Βαλκάνια συμπεριλήφθηκε το συμπέρασμα ότι «στο Σαράγεβο το καλοκαίρι του 2014, η Ευρώπη θα πρέπει να δείξει ότι επιτέλους ξεκίνησε ένας νέος ευρωπαϊκός αιώνας», καταλήγει το άρθρο.