4 Φεβ 2010

Ένταση με ΕΕ προκαλεί η άρνηση Ομπάμα να μεταβεί στη Μαδρίτη

Σύμφωνα με τις δηλώσεις αξιωματούχων του Σταίητ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού οίκου, η άρνηση του αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα να μεταβεί στη Μαδρίτη, προκειμένου να συμμετάσχει στον καθιερωμένο εξαμηνιαίο γύρο διαπραγματεύσεων ΕΕ – ΗΠΑ, αποφασίστηκε γιατί ο Λευκός Οίκος δεν μπορεί να κατανοήσει ποιος αντιπροσωπεύει την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την 1η Ιανουαρίου, οπότε τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας. Σύμφωνα με την θέση των ΗΠΑ ως σήμερα οι συναντήσεις στην Ευρώπη, πραγματοποιούντο στις Βρυξέλλες και μετείχαν ο εκάστοτε Ευρωπαίος «Πρόεδρος» σύμφωνα με τις εξάμηνες προεδρίες, ο πρόεδρος της Επιτροπής και ο κ. Σολάνα σαν εκφραστής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής,. Σήμερα, λένε οι αμερικάνοι, εξακολουθεί να υπάρχει Πρόεδρος της Επιτροπής, Πρόεδρος από την εξάμηνη προεδρία αλλά και εκλεγμένος Πρόεδρος της Ευρώπης. Για τους αμερικάνους λοιπόν είναι σαφές πως η εικόνα αυτή δεν εξυπηρετεί τις συζητήσεις και ζητούν η Ευρώπη να ξεκαθαρίσει τα της εκπροσώπησής της. Μια συζήτηση που υπάρχει και στους κόλπους της ΕΕ.

Όμως η άρνηση του κ. Ομπάμα να μεταβεί στην Ισπανία, έχει κι άλλες κρυφές αιτιάσεις. Για παράδειγμα ο σοσιαλιστής Ισπανός πρωθυπουργός κ. Θαπατέρο, αρνείται τη συμμετοχή των Ισπανικών δυνάμεων πλέον στο Ιράκ, στο Κόσοβο, ενώ εξακολουθεί να διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με πολιτικούς που η Ουάσιγκτον μισεί θανάσιμα ακόμη και το άκουσμα του ονόματός τους, όπως ο Κάστρο, ο Τσάβες, ο Λούλα, κ. ά. Κι αυτό δεν είναι άσχετο με την άρνηση του αμερικανού προέδρου να μεταβεί στη Μαδρίτη. Ερωτηματικό όμως γεννάται από τη συμπεριφορά πλέον του κ. Θαπατέρο που δήλωσε πως θα συμμετάσχει στην «Ημέρα Προσευχής» μαζί με άλλες 3.500 προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, σε μια τελετή που οργανώνεται από ένα χριστιανικό φονταμενταλιστικό αμερικανικό ίδρυμα. Ερωτηματικά που προέρχονται τόσο από το ίδιο το Σοσιαλιστικό κόμμα της Ισπανίας όσο και από ευρωπαϊκούς κύκλους που θεωρούν πως δεν πρέπει να μεταβεί στην Ουάσιγκτον μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη μη επίσκεψη Ομπάμα στη Μαδρίτη., ιδιαίτερα μάλιστα όταν δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση των δύο ανδρών.

Στις Βρυξέλλες, πολλοί αναρωτούνται αν πρέπει η στάση αυτή του Αμερικανού προέδρου να ερμηνευθεί σε «ευθεία επίθεση στη νέα Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική» μια επίθεση που συμπίπτει χρονικά με τη μαζική επίθεση κερδοσκοπικών founds και του εθνικού τύπου των ΗΠΑ, σε βάρος του ευρώ. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για μια καλοσχεδιασμένη καμπάνια με σκοπό να «επιστρέψει η Ευρώπη, κάτω από τα Αμερικάνικα φτερά» και να μην επιδιώξει την αυτονόμησή της. Άλλοι ωστόσο θεωρούν πως πρόκειται για έλλειψη πολιτικής από την πλευρά των ΗΠΑ, που βρέθηκαν ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν τη νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα και αναζητούν μέσα από σπασμωδικές κινήσεις να καταδείξουν την πρωτοκαθεδρία τους, χωρίς κανείς να τους την έχει αμφισβητήσει, τουλάχιστον ακόμη.

Το βέβαιο είναι πως αυτές οι τριβές δεν μπορούν παρά να προκαλούν ρήγματα στις ευρώ-ατλαντικές σχέσεις, που κανείς δεν επιθυμεί όταν κοιτάξει στον ορίζοντα και δει τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δυο πλευρές του ωκεανού. Γι αυτό και θα πρέπει να τα επιλύσουν το ταχύτερο δυνατόν…

Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ

Επιστολή και συνομιλία Γκρούεβσκι με Παπανδρέου

Συμφώνα με το “MIA”, το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων της Κυβέρνησης της ΠΓΔΜ εξέδωσε ανακοινωθέν, δια του οποίου ενημερώνει για την πραγματοποίηση τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, καθώς και για την αποστολή επιστολής προς τον κ. Παπανδρέου εκ μέρους του κ. Γκρούεβσκι. Το σχετικό ανακοινωθέν έχει ως εξής:
«
Ο Πρωθυπουργός Γκρούεβσκι πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα ομόλογό του Παπανδρέου
Σκόπια, 3 Φεβρουαρίου 2010
Σήμερα ο Πρωθυπουργός της Κυβέρνησης της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”, κ. Νίκολα Γκρούεβσκι, πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα ομόλογό του, κ. Γιώργο Παπανδρέου, στο πλαίσιο της οποίας έγινε λόγος για περισσότερα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Οι δύο Πρωθυπουργοί αντάλλαξαν απόψεις, μεταξύ των οποίων και για την οικονομική κατάσταση σε αμφότερες τις χώρες, καθώς και για άλλα ζητήματα διμερούς και περιφερειακού χαρακτήρα.
Η τηλεφωνική συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία του “Μακεδόνα” Πρωθυπουργού, προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των σχέσεων και της ώθησης της διαδικασίας εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης για το όνομα.
Η τηλεφωνική συνομιλία ακολούθησε της χθεσινής επιστολής που απηύθυνε ο “Μακεδόνας” Πρωθυπουργός προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, δια της οποίας τον προσκαλεί σε κοινή συνάντηση, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” ή σε κάποιο άλλο μέρος που θα προσδιοριζόταν με κοινή συμφωνία, ενώ θα είναι προς όφελος της προόδου των διμερών σχέσεων και των προσπαθειών για την επίλυση του μοναδικού ανοικτού ζητήματος μεταξύ των δύο χωρών».

Από την πλευρά της Αθήνας δεν υπήρξε μέχρι χθες βράδυ επίσημη αντίδραση αλλά ούτε και ανακοίνωση σχετική με την αποστολή της επιστολής και την τηλεφωνική συνομιλία.

Λύση στο άμεσο μέλλον;

Στο μεταξύ, στη χθεσινή επίσκεψη του Φιλανδού ΥΠΕΞ, Αλεξάνταρ Στουμπ, στα Σκόπια και στις δηλώσεις που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Αντόνιο Μιλοσόσκι ότι ‘είναι η έσχατη στιγμή να επιλυθεί η διαμάχη με τη Ελλάδα για την ονομασία’. «Το Δεκέμβριο δεν κατορθώσαμε να καθορίσουμε την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ, ελπίζω ότι αυτό θα λυθεί το Μάρτιο ή τον Απρίλιο», δήλωσε ο κ .Στουμπ.
Ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, Α. Μιλοσόσκι, από την πλευρά του, τόνισε ότι είναι καιρός η Ελλάδα, πέραν της ρητορικής της, να δείξει έμπρακτα την ειλικρινή της βούληση για την επίτευξη λύσης για την ονομασία, ενώ επιβεβαίωσε ότι είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, η επίσκεψη του οποίου στην Αθήνα και στα Σκόπια αναμένεται πιθανώς στα τέλη του Φεβρουαρίου.

Οι γλωσσικές διαφορές δημιουργούν προβλήματα στις δικοινοτικές σχέσεις στην πΓΔΜ

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου ΜΙΑ, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην πΓΔΜ, κ. Ρίκερ, μετά τη χθεσινή του συνάντηση με το δήμαρχο του Γκόστιβαρ, Ρούφι Οσμάνι, δήλωσε ότι η εκμάθηση γλωσσών είναι ανεκτίμητης αξίας, ότι η εκπαίδευση δεν θα πρέπει να πολιτικοποιείται και ότι η πΓΔΜ θα πρέπει να επικεντρωθεί στο μέλλον των νέων ανθρώπων. Ο κ. Ρίκερ, ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις όσον αφορά στη διδασκαλία της σλαβαμακεδονικής γλώσσας στους αλβανικής καταγωγής μαθητές της πρώτης δημοτικού, υπογράμμισε ότι ο ίδιος μιλά τη σλαβομακεδονική ενώ πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι το προσωπικό της Πρεσβείας καθώς και οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας στη χώρα αλλά και οι πολίτες της χώρας θα πρέπει να ομιλούν τη ‘μακεδονική’ γλώσσα. Θα ήταν ευνοϊκό εάν γνώριζαν καλά και άλλες γλώσσες». Ο Αμερικανός Πρέσβης στην πΓΔΜ ανέφερε επίσης ότι έγινε μια εκτός πλαισίου ερμηνεία της σύστασης για διδασκαλία της σλαβομακεδονικής γλώσσας καθώς μοναδικός στόχος της σύστασης ήταν να μάθουν οι νέοι τη σλαβομακεδονική γλώσσα ώστε να ενσωματωθούν ευκολότερα στην κοινωνία. Ο κ. Ρίκερ δήλωσε ότι δεν γνώριζε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ θα επέδιδε ρηματική διακοίνωση στην Πρεσβεία των ΗΠΑ και στις αποστολές του ΟΑΣΕ, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ στην πΓΔΜ εξαιτίας του γεγονότος ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσαν χρησιμοποιήθηκε ο όρος «κρατική».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Γκόστιβαρ, κ. Οσμάνι, υποστήριξε τη θέση ότι του δημοτικού δεν είναι θεμελιωμένη νομικά και ζήτησε από την κυβέρνηση της πΓΔΜ να μην εφαρμόσει την απόφαση μέχρι να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Ο κ. Οσμάνι υποστήριξε ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί μόνο όταν στις περιοχές όπου πλειοψηφεί ο αλβανικός πληθυσμός αρχίσουν οι Σλαβομακεδόνες μαθητές να διδάσκονται την αλβανική γλώσσα.
Ο Υπουργός Παιδείας της πΓΔΜ, κ. Τοντόροφ, δήλωσε ότι δεν θα αναιρέσει την απόφασή του και ότι θα πείσει τις δημοτικές Αρχές να την εφαρμόσουν χωρίς να λάβει ακραία μέτρα.
Για το ζήτημα της αποχής από τα μαθήματα της σλαβαμακεδονικής γλώσσας από τους αλβανικής καταγωγής μαθητές έκανε σήμερα δηλώσεις και ο Εκπρόσωπος της Ε.Ε. στην πΓΔΜ, κ. Φουερέ, μετά την παρουσίαση του ψηφιακού συστήματος TETRA. Συγκεκριμένα, ο κ. Φουερέ δήλωσε τα εξής: «Θεωρούμε ότι η σύσταση του Ύπατου Αρμοστή για τις Εθνικές Μειονότητες του ΟΑΣΕ είναι πολύ ευαίσθητη, λόγω του ότι θα επιτρέψει την καλύτερη γνώση της ‘μακεδονικής’ γλώσσας εκ μέρους της αλβανικής κοινότητας. Θα πρέπει, όμως, αυτό να συνοδεύεται από προσπάθειες για την αναβάθμιση της γνώσης της αλβανικής γλώσσας εκ μέρους της ‘μακεδονικής’ κοινότητας». Ο κ. Φουερέ πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για την επίτευξη αυτού και ότι στόχος είναι να υπογραμμιστεί η σημασία της γνώσης των γλωσσών και η δυνατότητα να ομιλούνται οι γλώσσες των εθνοτικών κοινοτήτων στη χώρα. «Εννοείται», είπε ο κ. Φουερέ, «ότι η εφαρμογή αυτής της σύστασης προϋποθέτει κατάλληλη προετοιμασία του εδάφους, με κατάλληλο εντατικό διάλογο με τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς ώστε να γίνουν κατανοητά τα πλεονεκτήματά της».

Jane’s Report για ονομασία πΓΔΜ

Στις προοπτικές επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας μεταξύ Αθήνας-Σκοπίων αναφέρεται ανάλυση του Jane’s Report με τίτλο “Macedonia’s EU bid is stalled by name game”, με αφορμή τη δήλωση του Προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόβ (19/01/10) ότι θα πιέσει για λύση του προβλήματος με την Ελλάδα, αλλά χωρίς να θυσιάσει την «αξιοπρέπεια και την ταυτότητα» της χώρας, μετά την απόφαση καθυστέρησης έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών από την ΕΕ (7/12/09).

Η καθυστέρηση έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών δεν αποτελεί έκπληξη, μετά το βέτο της Ελλάδας (Απρίλιος 08) για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, λόγω του ζητήματος της ονομασίας που ταλανίζει την δυτική προοπτική της χώρας για 18 χρόνια, αναφέρεται στο άρθρο. Η Αθήνα δεν αποδέχεται τη συνταγματική ονομασία της ΠΓΔΜ, με το αιτιολογικό εδαφικών διεκδικήσεων στην περιφέρεια της Μακεδονίας, επέμεινε στην είσοδο της ΠΓΔΜ στον ΟΗΕ με προσωρινή ονομασία, ενώ ζητά από τα Σκόπια τη χρήση μιας ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για διάκριση της από την ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας.

Το μπλοκάρισμα έναρξης των ευρωπαϊκών ενταξιακών συνομιλιών έγινε πιο «εκλεπτυσμένα» από ότι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, καθώς η ευρωπαίοι υπουργοί κατάφεραν να πείσουν την Ελλάδα να «επιστρέψει στο ζήτημα στην επόμενη προεδρία», φόρμουλα που κρίνεται ως θετικό βήμα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων από τους ευρωπαίους διπλωμάτες, ενώ μεταφράστηκε ως άσκηση αμοιβαίας πίεσης στα εμπλεκόμενα μέλη από τον ευρωπαίο ειδικό απεσταλμένο Ερβάν Φουερέ, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ωστόσο, η απόφαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου έγινε δεκτή με θυμό στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ. Ο Πρόεδρος Ιβανόβ είχε δηλώσει στις 10 Δεκεμβρίου «Δε μπορούμε να διαγράψουμε εαυτούς ως έθνος. Είμαστε ‘Μακεδόνες’, θέλουμε να ενταχθούμε στην ΕΕ ως ‘Μακεδόνες’, ενώ σε λόγο του τον Ιανουάριο είχε αναφέρει «Ελπίζω η γειτονική χώρα να γνωρίζει ότι τα θέματα ταυτότητας είναι αδιαπραγμάτευτα παγκοσμίως. Η ταυτότητα είναι μία αίσθηση με την οποία κάποιος γεννιέται και δεν μπορεί να αφαιρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με μία πράξη ή με ένα κομμάτι χαρτί».

Για χαμένη ευκαιρία για τη χώρα έκανε λόγο η αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δε διαθέτει στρατηγική επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μπράνκο Τσερβένκοβσκι δήλωσε πως το κόμμα του (SDSM) τάσσεται υπέρ της προστασίας της εθνικής ταυτότητας, υποστηρίζοντας ότι η γλώσσα και το έθνος πρέπει να χαρακτηρίζονται με τον όρο μακεδονικός-ή, ενώ διαπραγματεύσιμο είναι μόνο το όνομα του κράτους.

Εξάλλου, η ελληνική σοσιαλιστική κυβέρνηση αποδεικνύεται το ίδιο αδιάλλακτη με την προηγούμενη συντηρητική, αναφέρεται στην ανάλυση. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Γ. Παπαδάκη Δ/ντος Συμβούλου του Balkan Youth Foundation, η Ελλάδα θα μπορούσε προσωρινά να αναθεωρήσει ή να αμβλύνει τη στάση της υπό το βάρος των καταστροφικών δημοσιονομικών προβλημάτων της, που ίσως μειώσουν τις διαπραγματευτικές της ικανότητες στην ΕΕ. Με άλλα λόγια, τα ευρωπαϊκά κράτη ίσως προσφέρουν υποστήριξη στην Ελλάδα για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση με αντάλλαγμα την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών ΕΕ- ΠΓΔΜ, χωρίς προηγούμενη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ προσπαθεί να παρουσιάσει τη στάση της Ελλάδας ως ακραία για να συγκεντρώσει τη συμπάθεια της διεθνούς κοινότητας, στρατηγική που ίσως υπερεκτιμά την ανάμειξη της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια. Εξάλλου, οι ευρωπαίοι διπλωμάτες παραμένουν επιφυλακτικά αισιόδοξοι, ενώ ο Σουηδός Πρωθυπουργός Κάρλ Μπίλντ δήλωσε ότι υπάρχει νέα ώθηση στις διπλωματικές σχέσεις Αθήνας-Σκοπίων, εκφράζοντας την άποψη ότι οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών επιθυμούν λύση.

Η πρόβλεψη του Jane’s Report είναι ότι η Ελλάδα -εν μέσω οικονομικής κρίσης- θα προσπαθήσει να υποβαθμίσει τη σημασία του ζητήματος της ονομασίας, το οποίο ίσως παραμείνει στην αφάνεια το επόμενο εξάμηνο τουλάχιστον ή ωσότου πιθανή ένταξη άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων επαναφέρει το ζήτημα στην επικαιρότητα.

Επιστρέφει αμερικανός πρέσβης στη Συρία;

Η Συρία έλαβε αίτηση των Ηνωμένων Πολιτειών να δεχθεί τα διαπιστευτήρια αμερικανού πρεσβευτή στη Δαμασκό, δήλωσε σήμερα ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ αλ Μουάλεμ. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες διόρισαν ένα πρεσβευτή. Αυτό αποτελεί κυριαρχικό θέμα των Αμερικανών και είναι δικαίωμα της Συρίας να μελετήσει τον διορισμό", είπε ο αλ Μουάλεμ στους δημοσιογράφους, επιβεβαιώνοντας παράλληλα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η Ουάσινγκτον προτίθεται να τοποθετήσει στη Δαμασκό τον διπλωμάτη Ρόμπερτ Φορντ.

Σύμφωνα με συριακές πηγές, η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης αποτελεί επιτυχία της μεσολαβητικής προσπάθειας που είχε αναλάβει η Τουρκία και που έπεισε την αμερικανική διοίκηση πως το συριακό αίτημα για «ύπαρξη αμερικανού πρέσβη» είναι εκ των «ουκ άνευ» προκειμένου να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ και η ουσιαστική απομάκρυνση της Δαμασκού από τις πολιτικές εξελίξεις στο Λίβανο.

Ο τελευταίος αμερικανός πρέσβης έχει απομακρυνθεί από το Λίβανο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, όταν οι ΗΠΑ έδειξαν τη Συρία σαν μια από τις χώρες που υποθάλπουν την τρομοκρατία και την κατέταξαν στον «άξονα του κακού».