4 Φεβ 2010

Jane’s Report για ονομασία πΓΔΜ

Στις προοπτικές επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας μεταξύ Αθήνας-Σκοπίων αναφέρεται ανάλυση του Jane’s Report με τίτλο “Macedonia’s EU bid is stalled by name game”, με αφορμή τη δήλωση του Προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόβ (19/01/10) ότι θα πιέσει για λύση του προβλήματος με την Ελλάδα, αλλά χωρίς να θυσιάσει την «αξιοπρέπεια και την ταυτότητα» της χώρας, μετά την απόφαση καθυστέρησης έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών από την ΕΕ (7/12/09).

Η καθυστέρηση έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών δεν αποτελεί έκπληξη, μετά το βέτο της Ελλάδας (Απρίλιος 08) για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, λόγω του ζητήματος της ονομασίας που ταλανίζει την δυτική προοπτική της χώρας για 18 χρόνια, αναφέρεται στο άρθρο. Η Αθήνα δεν αποδέχεται τη συνταγματική ονομασία της ΠΓΔΜ, με το αιτιολογικό εδαφικών διεκδικήσεων στην περιφέρεια της Μακεδονίας, επέμεινε στην είσοδο της ΠΓΔΜ στον ΟΗΕ με προσωρινή ονομασία, ενώ ζητά από τα Σκόπια τη χρήση μιας ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για διάκριση της από την ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας.

Το μπλοκάρισμα έναρξης των ευρωπαϊκών ενταξιακών συνομιλιών έγινε πιο «εκλεπτυσμένα» από ότι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, καθώς η ευρωπαίοι υπουργοί κατάφεραν να πείσουν την Ελλάδα να «επιστρέψει στο ζήτημα στην επόμενη προεδρία», φόρμουλα που κρίνεται ως θετικό βήμα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων από τους ευρωπαίους διπλωμάτες, ενώ μεταφράστηκε ως άσκηση αμοιβαίας πίεσης στα εμπλεκόμενα μέλη από τον ευρωπαίο ειδικό απεσταλμένο Ερβάν Φουερέ, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ωστόσο, η απόφαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου έγινε δεκτή με θυμό στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ. Ο Πρόεδρος Ιβανόβ είχε δηλώσει στις 10 Δεκεμβρίου «Δε μπορούμε να διαγράψουμε εαυτούς ως έθνος. Είμαστε ‘Μακεδόνες’, θέλουμε να ενταχθούμε στην ΕΕ ως ‘Μακεδόνες’, ενώ σε λόγο του τον Ιανουάριο είχε αναφέρει «Ελπίζω η γειτονική χώρα να γνωρίζει ότι τα θέματα ταυτότητας είναι αδιαπραγμάτευτα παγκοσμίως. Η ταυτότητα είναι μία αίσθηση με την οποία κάποιος γεννιέται και δεν μπορεί να αφαιρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με μία πράξη ή με ένα κομμάτι χαρτί».

Για χαμένη ευκαιρία για τη χώρα έκανε λόγο η αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δε διαθέτει στρατηγική επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μπράνκο Τσερβένκοβσκι δήλωσε πως το κόμμα του (SDSM) τάσσεται υπέρ της προστασίας της εθνικής ταυτότητας, υποστηρίζοντας ότι η γλώσσα και το έθνος πρέπει να χαρακτηρίζονται με τον όρο μακεδονικός-ή, ενώ διαπραγματεύσιμο είναι μόνο το όνομα του κράτους.

Εξάλλου, η ελληνική σοσιαλιστική κυβέρνηση αποδεικνύεται το ίδιο αδιάλλακτη με την προηγούμενη συντηρητική, αναφέρεται στην ανάλυση. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Γ. Παπαδάκη Δ/ντος Συμβούλου του Balkan Youth Foundation, η Ελλάδα θα μπορούσε προσωρινά να αναθεωρήσει ή να αμβλύνει τη στάση της υπό το βάρος των καταστροφικών δημοσιονομικών προβλημάτων της, που ίσως μειώσουν τις διαπραγματευτικές της ικανότητες στην ΕΕ. Με άλλα λόγια, τα ευρωπαϊκά κράτη ίσως προσφέρουν υποστήριξη στην Ελλάδα για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση με αντάλλαγμα την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών ΕΕ- ΠΓΔΜ, χωρίς προηγούμενη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ προσπαθεί να παρουσιάσει τη στάση της Ελλάδας ως ακραία για να συγκεντρώσει τη συμπάθεια της διεθνούς κοινότητας, στρατηγική που ίσως υπερεκτιμά την ανάμειξη της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια. Εξάλλου, οι ευρωπαίοι διπλωμάτες παραμένουν επιφυλακτικά αισιόδοξοι, ενώ ο Σουηδός Πρωθυπουργός Κάρλ Μπίλντ δήλωσε ότι υπάρχει νέα ώθηση στις διπλωματικές σχέσεις Αθήνας-Σκοπίων, εκφράζοντας την άποψη ότι οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών επιθυμούν λύση.

Η πρόβλεψη του Jane’s Report είναι ότι η Ελλάδα -εν μέσω οικονομικής κρίσης- θα προσπαθήσει να υποβαθμίσει τη σημασία του ζητήματος της ονομασίας, το οποίο ίσως παραμείνει στην αφάνεια το επόμενο εξάμηνο τουλάχιστον ή ωσότου πιθανή ένταξη άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων επαναφέρει το ζήτημα στην επικαιρότητα.