4 Φεβ 2010

Επιστρέφει αμερικανός πρέσβης στη Συρία;

Η Συρία έλαβε αίτηση των Ηνωμένων Πολιτειών να δεχθεί τα διαπιστευτήρια αμερικανού πρεσβευτή στη Δαμασκό, δήλωσε σήμερα ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ αλ Μουάλεμ. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες διόρισαν ένα πρεσβευτή. Αυτό αποτελεί κυριαρχικό θέμα των Αμερικανών και είναι δικαίωμα της Συρίας να μελετήσει τον διορισμό", είπε ο αλ Μουάλεμ στους δημοσιογράφους, επιβεβαιώνοντας παράλληλα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η Ουάσινγκτον προτίθεται να τοποθετήσει στη Δαμασκό τον διπλωμάτη Ρόμπερτ Φορντ.

Σύμφωνα με συριακές πηγές, η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης αποτελεί επιτυχία της μεσολαβητικής προσπάθειας που είχε αναλάβει η Τουρκία και που έπεισε την αμερικανική διοίκηση πως το συριακό αίτημα για «ύπαρξη αμερικανού πρέσβη» είναι εκ των «ουκ άνευ» προκειμένου να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ και η ουσιαστική απομάκρυνση της Δαμασκού από τις πολιτικές εξελίξεις στο Λίβανο.

Ο τελευταίος αμερικανός πρέσβης έχει απομακρυνθεί από το Λίβανο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, όταν οι ΗΠΑ έδειξαν τη Συρία σαν μια από τις χώρες που υποθάλπουν την τρομοκρατία και την κατέταξαν στον «άξονα του κακού».