4 Φεβ 2010

Επιστολή και συνομιλία Γκρούεβσκι με Παπανδρέου

Συμφώνα με το “MIA”, το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων της Κυβέρνησης της ΠΓΔΜ εξέδωσε ανακοινωθέν, δια του οποίου ενημερώνει για την πραγματοποίηση τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, καθώς και για την αποστολή επιστολής προς τον κ. Παπανδρέου εκ μέρους του κ. Γκρούεβσκι. Το σχετικό ανακοινωθέν έχει ως εξής:
«
Ο Πρωθυπουργός Γκρούεβσκι πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα ομόλογό του Παπανδρέου
Σκόπια, 3 Φεβρουαρίου 2010
Σήμερα ο Πρωθυπουργός της Κυβέρνησης της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”, κ. Νίκολα Γκρούεβσκι, πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα ομόλογό του, κ. Γιώργο Παπανδρέου, στο πλαίσιο της οποίας έγινε λόγος για περισσότερα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Οι δύο Πρωθυπουργοί αντάλλαξαν απόψεις, μεταξύ των οποίων και για την οικονομική κατάσταση σε αμφότερες τις χώρες, καθώς και για άλλα ζητήματα διμερούς και περιφερειακού χαρακτήρα.
Η τηλεφωνική συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία του “Μακεδόνα” Πρωθυπουργού, προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των σχέσεων και της ώθησης της διαδικασίας εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης για το όνομα.
Η τηλεφωνική συνομιλία ακολούθησε της χθεσινής επιστολής που απηύθυνε ο “Μακεδόνας” Πρωθυπουργός προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, δια της οποίας τον προσκαλεί σε κοινή συνάντηση, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” ή σε κάποιο άλλο μέρος που θα προσδιοριζόταν με κοινή συμφωνία, ενώ θα είναι προς όφελος της προόδου των διμερών σχέσεων και των προσπαθειών για την επίλυση του μοναδικού ανοικτού ζητήματος μεταξύ των δύο χωρών».

Από την πλευρά της Αθήνας δεν υπήρξε μέχρι χθες βράδυ επίσημη αντίδραση αλλά ούτε και ανακοίνωση σχετική με την αποστολή της επιστολής και την τηλεφωνική συνομιλία.

Λύση στο άμεσο μέλλον;

Στο μεταξύ, στη χθεσινή επίσκεψη του Φιλανδού ΥΠΕΞ, Αλεξάνταρ Στουμπ, στα Σκόπια και στις δηλώσεις που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Αντόνιο Μιλοσόσκι ότι ‘είναι η έσχατη στιγμή να επιλυθεί η διαμάχη με τη Ελλάδα για την ονομασία’. «Το Δεκέμβριο δεν κατορθώσαμε να καθορίσουμε την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ, ελπίζω ότι αυτό θα λυθεί το Μάρτιο ή τον Απρίλιο», δήλωσε ο κ .Στουμπ.
Ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, Α. Μιλοσόσκι, από την πλευρά του, τόνισε ότι είναι καιρός η Ελλάδα, πέραν της ρητορικής της, να δείξει έμπρακτα την ειλικρινή της βούληση για την επίτευξη λύσης για την ονομασία, ενώ επιβεβαίωσε ότι είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, η επίσκεψη του οποίου στην Αθήνα και στα Σκόπια αναμένεται πιθανώς στα τέλη του Φεβρουαρίου.