1 Ιουν 2009

Σχόλια για ΥΠΕΞ- 19

Καλό μήνα, με εκλογές, συνάντηση Κορυφής Βρυξελλών εγκαίνια Μουσείου Ακροπόλεως και συνάντηση ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα!

Σκληρή επίθεση, με βαρείς χαρακτηρισμούς [λαμβανομένης υπ όψιν της ευγένειάς του] πραγματοποίησε χθες από τη σελίδα Α34 του ΒΗΜΑΤΟΣ, ο σερ Βασίλης Μαρκεζίνης, αναφερόμενος στην ασκούμενη εξωτερική πολιτική από το ΥΠΕΞ και την επικεφαλής του. Ο κ. Μαρκεζίνης ζητά μια ενεργότερη εξωτερική πολιτική μα αμφισβήτηση των «δεδομένων» που χαρακτηρίζουν την ως σήμερα πορεία της και πιο κοντά στις πραγματικότητες που γεννήθηκαν τα τελευταία χρόνια αλλά και στην μετά την εκλογή Ομπάμα, εποχή. Όπως τονίζει ο κ. Μαρκεζίνης « Το δίλημμα είναι απλό: Μπορούμε ως χώρα να δείχνουμε απόλυτη πίστη στις ΗΠΑ; Ή μήπως μια λεπτή, επιδέξια αλλαγή θα μπορούσε να μας αποφέρει σημαντικά οφέλη;». Για το ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟ το κείμενο αυτό θα έπρεπε να αποτελέσει σοβαρή βάση σκέψεων και αναλύσεων ανάμεσα στα λίγα, σοβαρά σκεπτόμενα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών και να αναδεχθεί ενδεχομένως είτε μια νέα πρόταση στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική της χώρας είτε μια αιτιολογημένη απάντηση στις ανησυχίες και τα αδιέξοδα που ο σερ Μαρκεζίνης υπογραμμίζει. Αλλά φυσικά, που τέτοιες σκέψεις όταν στο σύνολο της η πολιτική ηγεσία ασχολείται με… κουκιά!

  • Οι πρεσβείες και τα προξενικά Γραφεία της Ελλάδας ανά τον κόσμο ωρύονται για καθυστερήσεις πληρωμών και για μείωση κονδυλίων που δεν επαρκούν προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους. Κι όμως αυτό το «πτωχό» υπουργείο Εξωτερικών διέθεσε μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώπουλα, προκειμένου να αυτοδιαφημιστεί στο ειδικό ένθετο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ και του βρετανικού Economist, με θέμα «Πλούτος σε ανακατανομή» Τι παρουσίασε σε ένα δισέλιδο, παρακαλώ, το ΥΠΕΞ; Μα, την… Προεδρία του ΟΑΣΕ! Γνωρίζουμε – όπως όλος ο κόσμος- πως με τον τρόπο αυτό ξεπληρώνονται «χρέη» πολιτικών στα ΜΜΕ και αναμένουμε πότε ο Άλεξ Παπαχελάς θα το ανταποδώσει με μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης από την κα Μπακογιάννη. Φαντάζομαι είναι θέμα χρόνου…

Από το νέο ΔΣ της Ένωσης Εμπειρογνωμόνων, κυκλοφόρησε η ακόλουθη εγκύκλιος που παραθέτουμε αυτούσια:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ευχαρίστως σας πληροφορούμε ότι, μετά από τις αρχαιρεσίες του Συλλόγου μας την 8η Μαΐου 2009, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας συγκροτήθηκε σε Σώμα με την ακόλουθη σύνθεση:

Πρόεδρος: Παναγιώτης Μπενιάδης

Αντιπρόεδρος: Βασίλης Τσέλιος

Γεν. Γραμματέας: Βικτωρία Σολομωνίδου

Ειδικός Γραμματέας: Γιάννης Μπράχος

Ταμίας: Γιάννης Μπέγκος

· Τα μέλη του Δ.Σ. που υπηρετούν στο εξωτερικό δεσμεύτηκαν προσωπικά ότι δεν θα κάνουν χρήση πόρων της ΄Ενωσης για τις μετακινήσεις τους προκειμένου να συμμετάσχουν σε συνεδριάσεις του Σώματος.

· Κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 21ης Μαΐου 2009, συζητήθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τα μέλη της ΄Ενωσής μας και, με την ευκαιρία της διαδικασίας παράδοσης/παραλαβής από τα μέλη του προηγούμενου Δ.Σ., ζητήθηκε ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν ήδη γίνει, ώστε να επιτευχθεί συνέχεια στη δράση μας.

· Τα μέλη του προηγούμενου Δ.Σ. μας ενημέρωσαν σχετικά και δήλωσαν πρόθυμα να συνδράμουν σε ό,τι χρειαστεί στο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε η μορφή που μπορεί να πάρει η συνεργασία αυτή.

· Για το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών και τη συγκρότηση του Δ.Σ. σε Σώμα ενημερώθηκαν η Πολιτική / Υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου, οι λοιπές αρχές και οι σύλλογοι εργαζομένων στο ΥΠΕΞ (βλ. συνημμένο).

· Το Δ.Σ. θα ζητήσει άμεσα συναντήσεις με την Πολιτική και Υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου και θα σας ενημερώσει σχετικά.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για το Δ.Σ.

Βικτωρία Σολομωνίδου

  • Το ταξίδι «συμφιλίωσης» του Θ. Κασσίμη στην Αλβανία (εκτός από τα εγκαίνια που έκανε) δεν πήγε καλά, με αποτέλεσμα τόσο ο ηγέτης του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλε, όσο και ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Βασ. Μπολάνο, συναντήθηκαν την περασμένη Πέμπτη με την υπεξ, Ντ. Μπακογιάννη που προσπάθησε να τους πείσει να βρουν μια διαφορετική λύση από τη συνεργασία με τον Έντι Ράμα και τους σοσιαλιστές του, καθώς η Αθήνα ημιεπίσημα στηρίζει Σάλι Μπερίσα. Έλα όμως που οι… τσάμηδες χάλασαν τη συνεργασία με Μπερίσα καθώς δεν ήταν δυνατόν ελληνικές οργανώσεις να συνεργαστούν πολιτικά, μέσα στον ίδιο συνασπισμό, μαζί τους την ώρα που διεκδικούν εδάφη και περιουσίες στην Ελλάδα… Γύρισαν πίσω για συνεννοήσεις και μάλλον θα επιστρέψουν μέσα στον Ιούνιο για τις τελικές αποφάσεις…

Λάβαμε επιστολή από την Ταϋλάνδη όπου γίνεται αναφορά σε σχόλιο μας για «ίππευση ελεφάντων». Παρατίθεται ως έχει:

κύριε Δ/ντα, επιτρέψτε μου να εκφράσω την έκπληξη μου για την πλημμελή ενημέρωση σας όσον αφορά στους ελέφαντες. Θα παρακαλούσα να επανορθώσετε, πληροφορώντας τον έγκριτο συντάκτη σας αφ' ενός μεν άτι οι ελέφαντες δεν ''ιππεύονται'' (όπως αναφέρει εσφαλμένα στο κείμενο του) και αφετέρου ότι τα συμπαθή αυτά παχύδερμα, διαθέτουν επίσης, όχι μόνο εξαιρετική μνήμη, αλλά και πολύ ...βαριά πέλματα. Ευτυχώς πάντως, παρά το απλανές βλέμμα τους, που εκφράζει την αδιαφορία τους για τα μικροπολιτικά τεκταινόμενα του ΥΠΕΞ, διαθέτουν και στοιχειώδη αίσθηση του χιούμορ.

Ν. Βαμβουνάκης - Μπανγκόκ

Μετά από αυτά κρατάμε την … αίσθηση του χιούμορ, προκειμένου να αποφύγουμε την … απειλή των βαρέων πελμάτων!

  • Επιτελούς προήγαγαν άλλους τρεις στο βαθμό του full ambassador κι έτσι γλύτωσε το γραφείο υπουργού και ο ταλαιπωρημένος, από τη μουρμούρα, Γενικός Γραμματέας κ. Αγαθοκλής τις φιλικές πιέσεις που δεχόταν εδώ και μήνες. Πρόκειται για τους πρέσβεις, κκ Γ. Γαβριηλίδη, Γ. Ζώη και Ι. Μουρίκη. Τώρα που έχει συμπληρωθεί ο αριθμός οι επόμενοι θα περιμένουν να αδειάσουν κάποιες θέσεις, λόγω συνταξιοδότησης για να πάρουν τη σειρά τους.

Συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα, παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΣΟΑΒ, υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας Ν. Ταχιάου και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ, Μεταφορών & Επικοινωνιών, Ανάπτυξης, Οικονομίας & Οικονομικών και Μακεδονίας-Θράκης. Κατά τη συνεδρίαση εγκρίθηκε η αναθεωρημένη αίτηση υλοποίησης του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου Χ, στο πλαίσιο όσων είχαν συμφωνηθεί με τη Σερβική πλευρά κατά την πρόσφατη επίσκεψη εργασίας του ΥΦΥΠΕΞ στο Βελιγράδι. Στο σημείο αυτό ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ θέλει να υπογραμμίσει πως το ΔΝΤ μόλις την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε πρόσθετη οικονομική βοήθεια προς το Βελιγράδι προκειμένου να προχωρήσει ταχύτερα ο Διάδρομος 10, αλλά όχι προς τα σύνορα με την πΓΔΜ, που ενδιαφέρει εμάς, αλλά προ της Βουλγαρία. Ελπίζουμε ο «ταξιδιώτης» κ. Βαρβιτσιώτης να ασχολήθηκε και με αυτή τη διάσταση του έργου που πληρώνει. Από την ανακοίνωση ωστόσο είδαμε και τον κ. Ταχιάο να αναπληροί για πρώτη φορά τον Θ. Σκυλακάκη (προς μεγάλη χαρά των Θεσσαλονικέων επιχειρηματιών, ή έτσι ελπίζουν)…

Ενωση για τη Μεσόγειο: διάσκεψη για το οργανόγραμμα

Την εκτίμηση ότι η Γραμματεία της Ένωσης για την Μεσόγειο, με έδρα την Βαρκελώνη, θα μπορέσει να λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο, εξέφρασε ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών Miguel Angel Moratinos μιλώντας στην Επιτροπή Ε.Ε. της Ισπανικής Βουλής. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, τόνισε ο κ. Moratinos, είναι οι αραβικές χώρες να εκλέξουν τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης για την Μεσόγειο πριν τον Αύγουστο και πρόσθεσε πως η επιθυμία της Γαλλίας και της Αιγύπτου, συμπροεδρεύουσες χώρες της Ένωσης για την Μεσόγειο, είναι να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στην λειτουργία της Γραμματείας, ένα θέμα που έχει τελματώσει από το Νοέμβριο του 2008. «Αυτή είναι η πρόθεση. Δεν ξέρω εάν οι περιστάσεις το εμποδίσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Moratinos ο οποίος ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει μια συνάντηση εκπροσώπων όλων των χωρών των δύο πλευρών της Μεσογείου, εκτός της Συρίας και του Λιβάνου, στην οποία θα συζητηθούν το οργανόγραμμα και η τελική σύνθεση του οργανισμού. Ο κ. Moratinos ανέφερε ότι προβλέπεται η δημιουργία έξι θέσεων Αναπληρωτών Γενικών Γραμματέων (ένας εκ των οποίων θα προέρχεται από το Ισραήλ) και πολλές θέσεις Γενικών Διευθυντών. Μια θέση Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα έχει απαιτήσει η Τουρκία προκειμένου να αποδεχθεί τη συμμετοχή της στον νέο Οργανισμό ενώ η θέση που δόθηκε στο Ισραήλ, κατορθώθηκε κυρίως εξαιτίας της πίεσης που άσκησε η Ισπανία και η Γερμανία.

Από πλευράς Αθήνας έγιναν ορισμένες παρασκηνιακές κινήσεις αλλά που δεν έχουν καταλήξει ακόμη, μας λένε, σε οριστικό συμπέρασμα και όλα θα φανούν στο τελικό αποτέλεσμα της διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο κύκλοι του υπεξ, τόνιζαν ότι η Αθήνα δεν σκοπεύει να εμποδίσει την δημιουργία του Οργανισμού με αντάλλαγμα μια θέση Γενικού Γραμματέα εφόσον οριστικοποιηθεί μια ανάλογη θέση στην Κύπρο.

Να παλέψουμε παθιασμένα για μια ισχυρή Ευρώπη

Κοινό άρθρο της γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ και του γάλλου προέδρου Ν. Σαρκοζί δημοσίευσε η χθεσινή, γερμανική εφημερίδα, Welt am Sonntag, με τίτλο «Να παλέψουμε παθιασμένα για μια ισχυρή Ευρώπη», στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

Περισσότερο από ποτέ είναι τώρα καιρός για δράση. Ο κόσμος βιώνει μια διεθνή χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, που εδώ και δεκαετίες δεν έχει ξαναγίνει. Χρειαζόμαστε νέους κανόνες για τις χρηματαγορές, την οικονομία και τη συμβίωση. Αν θέλουν οι Ευρωπαίοι ο θεωρηθείς εν τη γενέσει του νέος κόσμος να ανταποκρίνεται και στις αξίες τους της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης, πρέπει να δραστηριοποιηθούν με πάθος σ’ αυτή τη διαδικασία. Αυτό θέλουμε. Αυτό θα προτείνουμε στους εταίρους μας.
1. Θέλουμε μια ισχυρή Ευρώπη, που να μας προστατεύει. Ισχυρή Ευρώπη δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο αυτόματα μεγαλύτερες αρμοδιότητες της ΕΕ, όλο και περισσότερα ευρωπαϊκά νομοθετήματα ή αυξανόμενα χρηματικά μέσα. Δεν θέλουμε μια γραφειοκρατική Ευρώπη, που θα επιβάλλει μηχανικά σχολαστικές ρυθμίσεις και δεν θα αντιδρά στις αλλαγές. Θέλουμε μια ΕΕ που ακούει προσεκτικά τους ανθρώπους, ανανεώνεται συνέχεια και αναλαμβάνει ηγετικές ευθύνες. Θέλουμε μια ΕΕ, που σέβεται την πολυμορφία των κρατών-μελών της, αλλά παίρνει θέση αποφασιστικά και ενωμένη σε παγκόσμιο επίπεδο. Θέλουμε μια ΕΕ, που απαντά στα ερωτήματα της εποχής μας με θάρρος, ώστε να διασφαλίσει την ευημερία μας. Θέλουμε μια ΕΕ, που προωθεί την έρευνα και τις νέες τεχνολογίες στη βάση μιας ανανεωμένης στρατηγικής της Λισσαβόνας, που βελτιώνει τον οικονομικό συντονισμό, διατυπώνει αποτελεσματικές πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές στους τομείς της μετανάστευσης, της ενέργειας και της άμυνας, και διαμορφώνει αποτελεσματικότερα και πιο σύγχρονα την κοινή πολιτική της – ιδιαίτερα την αγροτική πολιτική της.
2. Η ΕΕ πρέπει να δώσει άμεση απάντηση στις πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης.
Συνεργαστήκαμε στενά για να δαμάσουμε την τραπεζική κρίση πέρσι το φθινόπωρο. Επεξεργαστήκαμε μια ευρωπαϊκή απάντηση στην οικονομική δυσπραγία: Στη σύνοδο κορυφής του G20 στο Λονδίνο τον Απρίλιο επιβάλαμε από κοινού επιτυχώς τη θέση μας για τη μεταρρύθμιση των διεθνών χρηματαγορών.
Το θέμα σ’ αυτή την κρίση δεν είναι η επίλυση συγκεκριμένων ζητημάτων, αλλά το θεμελιώδες ζήτημα: Ποιο οικονομικό μοντέλο θέλουμε; Η άνευ ρυθμίσεων ελεύθερη αγορά απέτυχε. Οδήγησε ακριβώς σ’ αυτή την κρίση, στην οποία ακόμα βρισκόμαστε. Θέλουμε μια οικονομία της αγοράς με συνείδηση ευθύνης, που δεσμεύεται έναντι του επιχειρηματία και του εργαζομένου, όχι του κερδοσκόπου. Μια οικονομία της αγοράς, που ποντάρει σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις, όχι στο γρήγορο κέρδος. Στη συνθήκη της Λισσαβόνας η Ένωση δεσμεύεται ρητά για μια «σε μεγάλο βαθμό ανταγωνιστική κοινωνική οικονομία της αγοράς, που στοχεύει στην πλήρη απασχόληση και στην κοινωνική πρόοδο». Θα παλέψουμε μαζί, για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η δέσμευση θα ληφθεί σοβαρά υπόψη.
3. Καλούμε την ΕΕ να λάβει τον Ιούνιο τις πρώτες αποφάσεις, για να διασφαλίσει μια γνήσια ευρωπαϊκή ρύθμιση του οικονομικού τομέα, που θα βασίζεται στον συντονισμό και τη συνεργασία των ρυθμιστών. Όσον αφορά τα Hedgefonds, τους φορολογικούς παραδείσους και τις αμοιβές διευθυντικών στελεχών και μάνατζερ του οικονομικού χώρου, θέλουμε να γίνει η Ευρώπη πρότυπο για τους άλλους. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα υπηρετεί τις επιχειρήσεις μας και θα προστατεύει τους καταθέτες μας.
4. Στην παρούσα χρηματοπιστωτική κρίση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περιοριστεί αδικαιολόγητα η ικανότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών να χορηγούν δάνεια με αιτήματα για δικά τους κεφάλαια και στάνταρντ ισολογισμών. Η στιγμή επιβάλλει επάρκεια δανείων για την οικονομία μας. Γι’ αυτό ζητάμε αλλαγή των στάνταρντ ισολογισμών, που έχουν μεγάλη σημασία για την εξυγίανση των εθνικών οικονομιών μας. Εκείνοι που είναι αρμόδιοι να θέσουν αυτά τα στάνταρντ πρέπει να αντιδράσουν σ’ αυτό.
Είμαστε αποφασισμένοι για όλα αυτά τα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά ζητήματα να υποστηρίξουμε τη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων από την ΕΕ, ιδιαίτερα κατά το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.
5. Κατά τη γερμανική και γαλλική προεδρία η ΕΕ δεσμεύτηκε αποφασιστικά για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Με το πακέτο μέτρων για το κλίμα η ΕΕ είναι η πρώτη – και μέχρι τώρα μοναδική – περιοχή του κόσμου, που καθιέρωσε μια σειρά φιλόδοξων και νομικά δεσμευτικών κανόνων, για να ανταποκριθεί στους διεθνείς, αναγκαίους στόχους, προκειμένου να αποτραπεί αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας μεγαλύτερη των δύο βαθμών. Πρέπει τώρα να πείσουμε τους φίλους και εταίρους μας να δεσμευτούν και αυτοί για να διασφαλίσουμε ότι τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη θα συναφθεί παγκόσμια συμφωνία, που θα ανταποκρίνεται στις υπάρχουσες προκλήσεις. Ο στενότερος σύμμαχός μας, τα ΗΕ, και τα υπόλοιπα βιομηχανικά κράτη θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν εξίσου έντονα με μας τους Ευρωπαίους. Μόνον έτσι θα κατορθώσουμε να συμβάλουν και οι υπό ανάπτυξη χώρες.
6. Η πράσινη ανάπτυξη είναι ευκαιρία για τον κόσμο και ευκαιρία για μελλοντικά διασφαλισμένες θέσεις εργασίας. Γι’ αυτό η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει ηγετική υπευθυνότητα. Ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι επιχειρήσεις μας ανά τον κόσμο θα παραμείνουν ανταγωνιστικές. Οι φιλόδοξες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για το κλίμα δεν πρέπει να οδηγήσουν στο να πέσει θύμα η βιομηχανία της Ευρώπης ενός αθέμιτου διεθνούς ανταγωνισμού. Η προστασία του κλίματος και η ανταγωνιστικότητα πρέπει να αποτελούν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αν οι διεθνείς εταίροι μας δεν θέλουν να συμμετάσχουν στις προσπάθειές μας, είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
7. Θέλουμε δίκαιο παγκόσμιο εμπόριο στη βάση της αμοιβαιότητας. Τασσόμαστε υπέρ της κατά το δυνατόν ταχύτερης ολοκλήρωσης των συνομιλιών της Ντόχα. Πρέπει να καθιερώσουμε στον ΠΟΕ ένα αποτελεσματικό σύστημα, που θα επιτηρεί την κρατική στήριξη και θα εμποδίζει τα τρίτα κράτη να επιδοτούν υπέρμετρα τις επιχειρήσεις, δημιουργώντας έτσι αθέμιτο ανταγωνισμό. Όσο δεν υπάρχει ένα τέτοιο σύστημα, θα πρέπει να σκεφθούμε να υιοθετήσουμε προσωρινές ευρωπαϊκές λύσεις. Η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις της. Πρέπει να υποστηρίξει την ανάτπυξη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, που παίζουν στην Α΄ Εθνική παγκοσμίως. Η πολιτική μας για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας πρέπει να στηρίξει αυτή την προσπάθεια.
8. Είναι σταθερή μας πεποίθηση ότι το παρόν επίπεδο χρέους θα αποτελέσει υπέρμετρο βάρος για τις μελλοντικές γενιές. Θα πρέπει να επιστρέψουμε στη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, μόλις ξεπεράσουμε το σκόπελο της κρίσης.
9. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον κόσμο. Προς τούτο πρέπει να έχει θεσμούς ικανούς για δράση. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε τη συνθήκη της Λισσαβόνας. Θα κάνει την Ευρώπη ισχυρότερη. Πέρσι το Δεκέμβριο τα 27 κράτη-μέλη αποφάσισαν να τεθεί από φέτος σε ισχύ η συνθήκη. Χαιρετίζουμε το θετικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της τσεχικής γερουσίας, που αποτελεί την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας στο 26ο πλέον κράτος-μέλος και καλούμε του πολιτικά υπεύθυνους να ολοκληρώσουν τη διαδικασία επικύρωσης το ταχύτερο δυνατόν. Θα εργαστούμε προς την κατεύθυνση της αποδοχής από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου των πολιτικά συμφωνηθεισών εγγυήσεων για την Ιρλανδία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι Ιρλανδοί θα αποφασίσουν υπέρ της Ευρώπης. Για να είναι ικανή προς δράση, η ΕΕ δεν μπορεί να μην έχει σύνορα. Μια απεριόριστη διεύρυνση δεν είναι δυνατή.
10. Αν θέλει να είναι ισχυρή, η Ευρώπη πρέπει να υπερασπίζεται και τις αξίες και την ταυτότητά της. Βασικό συστατικό της εξωτερικής μας πολιτικής παραμένει ο αγώνας μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της στήριξής μας στην ειρηνική ανάπτυξη όλου του κόσμου. Προς τούτο θα ενισχύσουμε την κοινή μας πολιτική ασφάλειας και άμυνας.
Θέλουμε μια ΕΕ, που θα δίνει με ηγετική δύναμη το καλό παράδειγμα σε σημαντικούς τομείς. Η Ευρώπη μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον κόσμο. Προς τούτο χρειάζεται την αποφασιστικότητα και των 27 κρατών-μελών.
Είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε στην κινητοποίηση της ΕΕ, μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας, για την επίτευξη αυτών των στόχων. Αν θέλουμε να πετύχουμε, πρέπει ο καθένας – πρωτίστως οι ίδιοι οι πολίτες – να καταθέσουν τη συμβολή τους. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντική ημερομηνία η 7η Ιουνίου. Καλούμε όλους τους Ευρωπαίους να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές. Είναι το καλύτερο μέσο για να πετύχουμε το στόχο μας για μια ισχυρότερη Ένωση σε έναν ασφαλέστερο κόσμο. Πιστεύουμε σταθερά ότι η Ευρώπη μπορεί, αν θέλει.