1 Ιουν 2009

Σχόλια για ΥΠΕΞ- 19

Καλό μήνα, με εκλογές, συνάντηση Κορυφής Βρυξελλών εγκαίνια Μουσείου Ακροπόλεως και συνάντηση ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα!

Σκληρή επίθεση, με βαρείς χαρακτηρισμούς [λαμβανομένης υπ όψιν της ευγένειάς του] πραγματοποίησε χθες από τη σελίδα Α34 του ΒΗΜΑΤΟΣ, ο σερ Βασίλης Μαρκεζίνης, αναφερόμενος στην ασκούμενη εξωτερική πολιτική από το ΥΠΕΞ και την επικεφαλής του. Ο κ. Μαρκεζίνης ζητά μια ενεργότερη εξωτερική πολιτική μα αμφισβήτηση των «δεδομένων» που χαρακτηρίζουν την ως σήμερα πορεία της και πιο κοντά στις πραγματικότητες που γεννήθηκαν τα τελευταία χρόνια αλλά και στην μετά την εκλογή Ομπάμα, εποχή. Όπως τονίζει ο κ. Μαρκεζίνης « Το δίλημμα είναι απλό: Μπορούμε ως χώρα να δείχνουμε απόλυτη πίστη στις ΗΠΑ; Ή μήπως μια λεπτή, επιδέξια αλλαγή θα μπορούσε να μας αποφέρει σημαντικά οφέλη;». Για το ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟ το κείμενο αυτό θα έπρεπε να αποτελέσει σοβαρή βάση σκέψεων και αναλύσεων ανάμεσα στα λίγα, σοβαρά σκεπτόμενα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών και να αναδεχθεί ενδεχομένως είτε μια νέα πρόταση στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική της χώρας είτε μια αιτιολογημένη απάντηση στις ανησυχίες και τα αδιέξοδα που ο σερ Μαρκεζίνης υπογραμμίζει. Αλλά φυσικά, που τέτοιες σκέψεις όταν στο σύνολο της η πολιτική ηγεσία ασχολείται με… κουκιά!

  • Οι πρεσβείες και τα προξενικά Γραφεία της Ελλάδας ανά τον κόσμο ωρύονται για καθυστερήσεις πληρωμών και για μείωση κονδυλίων που δεν επαρκούν προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους. Κι όμως αυτό το «πτωχό» υπουργείο Εξωτερικών διέθεσε μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώπουλα, προκειμένου να αυτοδιαφημιστεί στο ειδικό ένθετο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ και του βρετανικού Economist, με θέμα «Πλούτος σε ανακατανομή» Τι παρουσίασε σε ένα δισέλιδο, παρακαλώ, το ΥΠΕΞ; Μα, την… Προεδρία του ΟΑΣΕ! Γνωρίζουμε – όπως όλος ο κόσμος- πως με τον τρόπο αυτό ξεπληρώνονται «χρέη» πολιτικών στα ΜΜΕ και αναμένουμε πότε ο Άλεξ Παπαχελάς θα το ανταποδώσει με μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης από την κα Μπακογιάννη. Φαντάζομαι είναι θέμα χρόνου…

Από το νέο ΔΣ της Ένωσης Εμπειρογνωμόνων, κυκλοφόρησε η ακόλουθη εγκύκλιος που παραθέτουμε αυτούσια:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ευχαρίστως σας πληροφορούμε ότι, μετά από τις αρχαιρεσίες του Συλλόγου μας την 8η Μαΐου 2009, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας συγκροτήθηκε σε Σώμα με την ακόλουθη σύνθεση:

Πρόεδρος: Παναγιώτης Μπενιάδης

Αντιπρόεδρος: Βασίλης Τσέλιος

Γεν. Γραμματέας: Βικτωρία Σολομωνίδου

Ειδικός Γραμματέας: Γιάννης Μπράχος

Ταμίας: Γιάννης Μπέγκος

· Τα μέλη του Δ.Σ. που υπηρετούν στο εξωτερικό δεσμεύτηκαν προσωπικά ότι δεν θα κάνουν χρήση πόρων της ΄Ενωσης για τις μετακινήσεις τους προκειμένου να συμμετάσχουν σε συνεδριάσεις του Σώματος.

· Κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 21ης Μαΐου 2009, συζητήθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τα μέλη της ΄Ενωσής μας και, με την ευκαιρία της διαδικασίας παράδοσης/παραλαβής από τα μέλη του προηγούμενου Δ.Σ., ζητήθηκε ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν ήδη γίνει, ώστε να επιτευχθεί συνέχεια στη δράση μας.

· Τα μέλη του προηγούμενου Δ.Σ. μας ενημέρωσαν σχετικά και δήλωσαν πρόθυμα να συνδράμουν σε ό,τι χρειαστεί στο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε η μορφή που μπορεί να πάρει η συνεργασία αυτή.

· Για το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών και τη συγκρότηση του Δ.Σ. σε Σώμα ενημερώθηκαν η Πολιτική / Υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου, οι λοιπές αρχές και οι σύλλογοι εργαζομένων στο ΥΠΕΞ (βλ. συνημμένο).

· Το Δ.Σ. θα ζητήσει άμεσα συναντήσεις με την Πολιτική και Υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου και θα σας ενημερώσει σχετικά.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για το Δ.Σ.

Βικτωρία Σολομωνίδου

  • Το ταξίδι «συμφιλίωσης» του Θ. Κασσίμη στην Αλβανία (εκτός από τα εγκαίνια που έκανε) δεν πήγε καλά, με αποτέλεσμα τόσο ο ηγέτης του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλε, όσο και ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Βασ. Μπολάνο, συναντήθηκαν την περασμένη Πέμπτη με την υπεξ, Ντ. Μπακογιάννη που προσπάθησε να τους πείσει να βρουν μια διαφορετική λύση από τη συνεργασία με τον Έντι Ράμα και τους σοσιαλιστές του, καθώς η Αθήνα ημιεπίσημα στηρίζει Σάλι Μπερίσα. Έλα όμως που οι… τσάμηδες χάλασαν τη συνεργασία με Μπερίσα καθώς δεν ήταν δυνατόν ελληνικές οργανώσεις να συνεργαστούν πολιτικά, μέσα στον ίδιο συνασπισμό, μαζί τους την ώρα που διεκδικούν εδάφη και περιουσίες στην Ελλάδα… Γύρισαν πίσω για συνεννοήσεις και μάλλον θα επιστρέψουν μέσα στον Ιούνιο για τις τελικές αποφάσεις…

Λάβαμε επιστολή από την Ταϋλάνδη όπου γίνεται αναφορά σε σχόλιο μας για «ίππευση ελεφάντων». Παρατίθεται ως έχει:

κύριε Δ/ντα, επιτρέψτε μου να εκφράσω την έκπληξη μου για την πλημμελή ενημέρωση σας όσον αφορά στους ελέφαντες. Θα παρακαλούσα να επανορθώσετε, πληροφορώντας τον έγκριτο συντάκτη σας αφ' ενός μεν άτι οι ελέφαντες δεν ''ιππεύονται'' (όπως αναφέρει εσφαλμένα στο κείμενο του) και αφετέρου ότι τα συμπαθή αυτά παχύδερμα, διαθέτουν επίσης, όχι μόνο εξαιρετική μνήμη, αλλά και πολύ ...βαριά πέλματα. Ευτυχώς πάντως, παρά το απλανές βλέμμα τους, που εκφράζει την αδιαφορία τους για τα μικροπολιτικά τεκταινόμενα του ΥΠΕΞ, διαθέτουν και στοιχειώδη αίσθηση του χιούμορ.

Ν. Βαμβουνάκης - Μπανγκόκ

Μετά από αυτά κρατάμε την … αίσθηση του χιούμορ, προκειμένου να αποφύγουμε την … απειλή των βαρέων πελμάτων!

  • Επιτελούς προήγαγαν άλλους τρεις στο βαθμό του full ambassador κι έτσι γλύτωσε το γραφείο υπουργού και ο ταλαιπωρημένος, από τη μουρμούρα, Γενικός Γραμματέας κ. Αγαθοκλής τις φιλικές πιέσεις που δεχόταν εδώ και μήνες. Πρόκειται για τους πρέσβεις, κκ Γ. Γαβριηλίδη, Γ. Ζώη και Ι. Μουρίκη. Τώρα που έχει συμπληρωθεί ο αριθμός οι επόμενοι θα περιμένουν να αδειάσουν κάποιες θέσεις, λόγω συνταξιοδότησης για να πάρουν τη σειρά τους.

Συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα, παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΣΟΑΒ, υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας Ν. Ταχιάου και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ, Μεταφορών & Επικοινωνιών, Ανάπτυξης, Οικονομίας & Οικονομικών και Μακεδονίας-Θράκης. Κατά τη συνεδρίαση εγκρίθηκε η αναθεωρημένη αίτηση υλοποίησης του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου Χ, στο πλαίσιο όσων είχαν συμφωνηθεί με τη Σερβική πλευρά κατά την πρόσφατη επίσκεψη εργασίας του ΥΦΥΠΕΞ στο Βελιγράδι. Στο σημείο αυτό ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ θέλει να υπογραμμίσει πως το ΔΝΤ μόλις την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε πρόσθετη οικονομική βοήθεια προς το Βελιγράδι προκειμένου να προχωρήσει ταχύτερα ο Διάδρομος 10, αλλά όχι προς τα σύνορα με την πΓΔΜ, που ενδιαφέρει εμάς, αλλά προ της Βουλγαρία. Ελπίζουμε ο «ταξιδιώτης» κ. Βαρβιτσιώτης να ασχολήθηκε και με αυτή τη διάσταση του έργου που πληρώνει. Από την ανακοίνωση ωστόσο είδαμε και τον κ. Ταχιάο να αναπληροί για πρώτη φορά τον Θ. Σκυλακάκη (προς μεγάλη χαρά των Θεσσαλονικέων επιχειρηματιών, ή έτσι ελπίζουν)…