18 Αυγ 2009

Συνεργασία τώρα Βελιγραδίου - EULEX στο Κόσοβο

Μετά από δυό χρόνια σκληρής αντιπαράθεσης η κυβέρνηση του Βελιγραδίου, υπέγραψε "Σχέδιο πρωτοκόλλου επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ του σερβικού υπουργείου Εσωτερικών και της EULEX". Όπως ανακοίνωσε ο ΥΠΕΣ Ίβιτσα Ντάτσιτς, τονίζοντας ότι η συνεργασία αυτή είναι απαραίτητη για την προστασία των συνοριακών διελεύσεων, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της διακίνησης ναρκωτικών και όπλων και του λαθρεμπορίου, καθώς και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Σερβικής Αστυνομίας και της EULEX. Πρόσθεσε ότι το πρωτόκολλο αυτό θα βασίζεται στο ψήφισμα 1244 του ΣΑ ΟΗΕ και στο σχέδιο έξι σημείων, που είχε υποβάλει τον περσινό Νοέμβριο ο ΓΓ ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, για τη συνεργασία της Σερβίας με τους διεθνείς οργανισμούς στο Κόσοβο. Ο Σέρβος ΥΠΕΣ αναφέρθηκε στις αντιδράσεις της αλβανικής πλευράς, η οποία θεώρησε ότι με την κίνηση αυτή στην ουσία δεν αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Κοσόβου. «Όσον αφορά εμάς, ποτέ δεν την αναγνωρίσαμε. Μας ενδιαφέρει η συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς στο Κόσοβο, η συνεργασία με την UNMIK και την EULEX. Είναι προς όφελος της Σερβίας να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Κόσοβο, επειδή τα περισσότερα θύματα διάφορων περιστατικών, ταραχών και εθνοκαθάρσεων είναι Σέρβοι», τόνισε ο κ. Ντάτσιτς. Επανέλαβε δε ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων θα πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του έτους, με μόνο πιθανό εμπόδιο «ορισμένα προβλήματα από την αλβανική πλευρά».
Εκλογές στους σερβικούς θύλακες
Διεξήχθησαν προχθές τοπικές εκλογές στους δήμους Πρίστινα και Πετς του Κοσόβου, για την ανάδειξη εκπροσώπων της σερβικής κοινότητας, βάσει του νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που ψήφισε η σερβική κυβέρνηση τον περασμένο Απρίλιο. Τα εκλογικά κέντρα μεταφέρθηκαν στις σερβόφωνες περιοχές Γκράτσανιτσα και Γκοράζντεβατς, ενώ το ποσοστό προσέλευσης ήταν πολύ χαμηλό (από τους συνολικά 26.090 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους της Πρίστινα ψήφισαν οι 3.448 και από τους 8.310 του Πετς ψήφισαν οι 1.017). Σημειώνεται ότι πρώτο ήρθε το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) με 34%, δεύτερος ο συνασπισμός υπό τους Σοσιαλιστές (SPS), με 24% και τρίτο το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) με 10%. Οι τοπικές εκλογές διενεργήθηκαν εξαιτίας της αποπομπής από την κυβέρνηση της Πρίστινας των σέρβων εκπροσώπων στους ανωτέρω δήμους, ενώ χαρακτηρίστηκαν παράνομες από την αλβανική πλευρά.

Ελληνικοί μεγάλο - ιδεατισμοί δίνουν ευκαιρίες παραπληροφόρησης

Σε προχθεσινό ρεπορτάζ του σκοπιανού τηλεοπτικού σταθμού Kanal 5 μεταδόθηκαν τα εξής: «Το συμπέρασμα που προκύπτει από μελέτη της Euromosaic - πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την προστασία των μειονοτικών γλωσσών – η μακεδονική γλώσσα, που εντάσσεται στην οικογένεια των νοτίων σλαβικών γλωσσών, ομιλείται σε 360 χωριά του βόρειου τμήματος της Ελλάδας. Ο πληθυσμός, που σε κάποια τμήματα του ελληνικού τμήματος της Μακεδονίας αριθμεί τουλάχιστον το ήμισυ του συνολικού πληθυσμού, γνωρίζει και χρησιμοποιεί τη μακεδονική γλώσσα και έχει συνείδηση της πολιτισμικής του ιδιαιτερότητας. Οι άνθρωποι που ομιλούν αυτή τη γλώσσα, στο κεντρικό και δυτικό τμήμα της ελληνικής Μακεδονίας, αποκαλούν τη γλώσσα τους μακεδονική, ενώ στο ανατολικό τμήμα- παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι εκεί γνωρίζουν αυτό το όνομα-υποστηρίζουν ότι η γλώσσα που μιλούν είναι βουλγαρική, αναφέρεται στην εν λόγω μελέτη, σύμφωνα με τη οποία “η μακεδονική γλώσσα είναι μία εκ των μειονοτικών γλωσσών που ομιλείται στην Ελλάδα και τις χώρες-μέλη της ΕΕ”.

Οι συντάκτες της μελέτης υπενθυμίζουν την ιστορία της περιοχής και τον αγώνα επικράτησης σε αυτή, καθώς και τις πιέσεις που ασκούνται στον πληθυσμό, προκειμένου να παραιτηθεί της χρήσης αυτής της γλώσσας. Στη μελέτη τονίζεται επίσης, ότι το ελληνικό κράτος περιστασιακά επιχειρεί να δείξει, μέσω κάποιων “επιστημόνων”, ότι η γλώσσα αυτή είναι “βάρβαρη” και “πρωτόγονη”, ενώ έχουν επινοηθεί και θεωρίες δια των οποίων επιζητείται να αποδειχτεί ότι η γλώσσα αποτελεί ανάμειξη της ελληνικής και της σλαβικής γλώσσας ή ότι προέρχεται από την αρχαία ελληνική γλώσσα. Τέλος, η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ομιλεί τη μακεδονική γλώσσα, την οποία επιθυμεί να διαφυλάξει..

Καμιά ελληνική αντίδραση

Σε όλα τα παραπάνω είναι περιττό να τονίσει κανείς πως ο «μεγαλοϊδεατισμός» του ελληνικού ΥΠΕΞ αλλά και του υπ. Πολιτισμού, σε μια προσπάθεια αποφυγής αντιμετώπισης αυτού του είδους των επιθέσεων από διάφορες οργανώσεις επώνυμες ή ύποπτου χαρακτήρα, σίγουρα δεν προσφέρουν στην ουσία του ζητήματος καθώς, γίνεται σαφές πως με τον τρόπο τους οι Σκοπιανοί επιχειρούν συνεχώς να δημιουργούν «δεδομένα» που κατά διαστήματα παρουσιάζουν σαν «επιστημονικά δεδομένα».

Αλλά φυσικά, το ΥΠΕΞ ακόμη και μια εβδομάδα μετά συνεχίζει κανονικά τις διακοπές του κοιμώμενο τον "ύπνο του δικαίου"...

Οι Έλληνες δεν θα γίνουν μετά βίας συνέταιροι της ΔΕΗ Μαυροβουνίου

Με τίτλο «Οι Έλληνες δεν θέλουν να γίνουν μετά βίας συνέταιροι της ΔΕΗ Μαυροβουνίου», η χθεσινή PREGLED (ΠΡΕΓΚΛΕΝΤ) του Μαυροβουνίου, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ελληνικής κοινοπραξίας ‘Golden Energy & Public Power Corporation’ ότι δε θα προσφύγει κατά της απόφασης του Συμβουλίου Ιδιωτικοποιήσεων του Μαυροβουνίου να επιλέξει την προσφορά της ιταλικής εταιρίας A2A σε διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ Μαυροβουνίου. Αφού μνημονεύει ότι η προσφορά της ελληνικής κοινοπραξίας απερρίφθη, μολονότι προσέφερε καλύτερη τιμή από την ιταλική A2A, η ανταπόκριση επισημαίνει ότι η ‘Golden Energy & Public Power Corporation’ επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι ‘η μακροπρόθεσμη συνεργασία και έντονες επενδυτικές δραστηριότητες μπορούν να υλοποιηθούν μόνο εάν υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και εάν τηρούνται βασικές επαγγελματικές αρχές, όπως προβλέπουν τα πρότυπα της ΕΕ και του δυτικού κόσμου’.

Γίνεται φανερό μετά από το ύφος αλλά και την ουσία της ανακοίνωσης, μας τόνιζαν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, ότι η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου και ειδικότερα ο πρωθυπουργός της Μίλο Τζουκάνοιβιτς έχουν επιλέξει σαν "εταίρο" τους σε σημαντικά έργα και επενδύσεις στη χώρα, την Ιταλία καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που οι προτιμήσεις βαραίνουν υπέρ ιταλικών συμφερόντων, ασχέτως από το αποτέλεσμα των διαγωνισμών που προκηρύσσονται "για τα μάτια".

Νέος «τοπικός» αγωγός στην Τουρκία

Αυτή την εβδομάδα στην Άγκυρα θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη σχετικά με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ιγντρίρ - Ναχτσιβάν το οποίο θα διοχετεύει το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Αυτόνομη Δημοκρατία του Ναχτσιβάν μέσω Τουρκίας.

Στην σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ της Ανώνυμης Εταιρείας Αγωγών και Μεταφοράς Πετρελαίου (BOTAŞ) και των αρμοδίων της Κρατικής Πετρελαϊκής Εταιρίας του Αζερμπαϊτζάν θα συζητηθούν τεχνικά θέματα σχετικά με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου και το ξεκίνημα της κατασκευής το ταχύτερο δυνατό.

Το πρωτόκολλο σχετικά με την κατασκευή του αγωγού το οποίο θα μεταφέρει μέσω Τουρκίας μισό δισεκατομμύριο αζερικό φυσικό αέριο το χρόνο στο Ναχτσιβάν είχε υπογραφεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Τις τεχνικές εργασίες και τις εργασίες κατασκευής του αγωγού θα εκπονήσουν η BOTAŞ και η Κρατική Πετρελαϊκή Εταιρία του Αζερμπαϊτζάν.

Τα έξοδα για την κατασκευή του αγωγού Ιγντίρ - Ναχτσεβάν θα εξασφαλιστούν από την Κρατική Εταιρία Πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν.

Η Αίγυπτος συνεχίζει να δέχεται πετρελαϊκές επενδύσεις και συνεργασίες

Συμφωνίες για εξερεύνηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, που αναμένεται να φέρουν νέες επενδύσεις ύψους 2,3 δισ. δολαρίων, υπέγραψε η Αίγυπτος, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις αξιωματούχου του υπουργείου Πετρελαίου της βορειοαφρικανικής χώρας. Οι συμφωνίες υπογράφηκαν με την BP Plc, τη θυγατρική της ιταλικής Eni SpA, IEOC και την αιγυπτιακή εταιρία Tharwa για εξερευνήσεις στην Ανατολική Ερημο, το Δέλτα του Νείλου, τον Κόλπο του Σουέζ και το Βόρειο Σινά.
Παράλληλα, το αιγυπτο-ισραηλινό κονσόρτσιουμ Egyptian Mediterranean Gas (EMG) οριστικοποίησε τους όρους συμφωνίας για πώληση φυσικού αερίου στην ισραηλινή Dorad Energy, αναθεωρώντας συμφωνία στην οποία τα δύο μέρη είχαν καταλήξει, αρχικά, το 2007. Εκτιμάται ότι η αναθεωρημένη συμφωνία προβλέπει την πώληση από την EMG στην Dorad Energy 12,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, μέσα σε 17 με 22 χρόνια, αντί 2,1 με 3,3 δισ. δολαρίων.
Οι αντιδράσεις στην νέα συμφωνία, ωστόσο, πληθαίνουν στην Αίγυπτο, με τους ικριτές να υποστηρίζουν ότι οι τιμές στις οποίες πωλείται φυσικό αέριο στο Ισραήλ είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις διεθνείς τιμές. Ο Ιμπραΐμ Ζαχραν, μέλος της συντονισμένης εκστρατείας κατά της πώλησης φυσικού αερίου στο Ισραήλ, λέει ότι η δεύτερη συμφωνία προβλέπει τιμή πώλησης στα 1,75 δολάρια ανά εκατομμύριο btu, περίπου το ένα δέκατο των διεθνών τιμών που παραμένουν στα 15 δολάρια ανά εκατομμύριο btu. Κατά την άποψή του, με αυτές τις τιμές η Αίγυπτος επιδοτεί στην πράξη την αγορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ.
Άλλοι επικριτές δεν ασχολούνται με το θέμα της τιμής πώλησης, λέγοντας ότι για πολιτικούς λόγους η Αίγυπτος δεν πρέπει να πωλεί τίποτα απολύτως στο Ισραήλ.
"Είναι απολύτως απαγορευμένο να υποστηρίζουμε μια χώρα η οποία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους, και η οποία έχει κάνει κατοχή στη γη της Παλαιστίνης", λέει ο τέως Μεγάλος Μουφτής της Αιγύπτου Νασρ Φαρίντ Ουάσιλ, προσθέτοντας ότι "πρέπει να διακοπούν όλες οι οικονομικές σχέσεις με μια τέτοια χώρα".

Ο Μπερίσα και το «Το σχέδιο εθνικής ενότητας των Αλβανών»

Το σχέδιο εθνικής ενότητα των Αλβανών, πρέπει να είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες και τους βασικούς στόχους, όλων των πολιτικών της Αλβανίας και του Κοσόβου. Αυτά δήλωσε ο Αλβανός Πρωθυπουργός Σ. Μπερίσα σε τηλεοπτική συνέντευξη στα Τίρανα. «Μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να υπάρχουν συνοριακές αρχές. Δεν πρέπει η Αλβανία και το Κόσοβο να βλέπουν η μία την άλλη ως ξένες χώρες, κάτι που δεν έχει καμία σχέση με την κρατική κυριαρχία», τόνισε ο Σ. Μπερίσα. «Η ιδέα για εθνική ενότητα βασίζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και ιδανικά και είναι κάτι που απαιτεί μεγάλες προσπάθειες. Για τον λόγο αυτό εγώ και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χ. Τάτσι θα εργαζόμαστε για την κατάργηση όλων των εμποδίων, που δεν επιτρέπουν στους Αλβανούς να νιώθουν ενωμένοι ανεξάρτητα από το που ζουν» συμπλήρωσε ο Μπερίσα.

Η ιδέα για ένα ενιαίο Αλβανικό χώρο, μια οικονομική και πολιτιστική αγορά, χωρίς μεταβολή των υφισταμένων συνόρων και της διεθνούς αναγνώρισης τους, είναι παλαιότερη, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και περιλαμβάνει τα εδάφη της πρώην Γιουγκοσλαβίας με αλβανική πληθυσμιακή πλειοψηφία (νότια Σερβία, Κόσοβο, πΓΔΜ, Μαυροβούνιο). Εξάλλου υπήρξε η κατ΄εξοχή «εθνική ιδέα» για την ίδρυση και δράση του Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού (UCK).

Σε παραπλήσιο πολιτικό πλαίσιο με αυτό που διακήρυξε ο Σάλι Μπερίσα, οι Αλβανοί που ζουν στην περιοχή Τουζ του Μαυροβουνίου, ζητούν να λειτουργούν ως ανεξάρτητη κοινότητα και όχι ως οντότητα ή ως μια γειτονιά της πρωτεύουσας του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, αναφέρει σε δημοσίευμά της η αλβανική εφημερίδα "Κορριέρι". Για να πετύχουν το σκοπό τους, οι Αλβανοί του Τουζ ζητούν και την υποστήριξη της αλβανικής κυβέρνησης, αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει: "Η αλβανική κυβέρνηση θα πρέπει να αφιερώσει μεγαλύτερη προσοχή στο αλβανικό ζήτημα», δήλωσε ο πρόεδρος της κοινότητας του Τουζ, Σμάιλ Μαλίκ Τσουνμούλαϊ, προσθέτοντας ότι, οι εκεί Αλβανοί «θα διοργανώσουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την προστασία των δικαιωμάτων τους".

Η αντίδραση των Αλβανών, σημειώνει η εφημερίδα, ήρθε μετά από την κατάρτιση νομοσχεδίου από την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου για τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας. Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει να παραχωρηθεί στο Τουζ το καθεστώς "κοινότητας", αφήνοντας το Τουζ με το προηγούμενο καθεστώς, ως αστική οντότητα που υπάγεται διοικητικά στην Ποντγκόριτσα. Το Τουζ, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχει σήμερα 12.000 κατοίκους, η πλειοψηφία των οποίων είναι Αλβανοί, οι οποίοι από καιρό ζητούν το Τουζ να έχει το καθεστώς ανεξάρτητης διοικητικά κοινότητας.
Οι Αλβανοί βλέπουν στο νομοσχέδιο, σύμφωνα με την "Κορριέρι", μια κρυφή απόπειρα των Σλάβων να αποδυναμώσουν την επιρροή του αλβανικού στοιχείου στην περιοχή, διότι προβλέπει και αλλαγή των τοπωνυμίων μερικών χωριών στο Τουζ, αντικαθιστώντας τα ονόματά τους με σλαβικά ονόματα.
Σύμφωνα με τον κ.Τσουνμούλαϊ- γράφει η εφημερίδα- τώρα που επιτεύχθηκε η ανεξαρτησία του Κοσόβου, καιρός είναι η πολιτική της Αλβανίας ως χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, να στρέψει την προσοχή της και προς τους της ΠΓΔΜ και του Μαυροβουνίου.

Ο ... φίλος Μπερίσα εναντίον των Ελλήνων μειονοτικών

Με μια πρωτοφανή πρόταση επανέρχεται η αλβανική κυβέρνηση στον πόλεμο κατά των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός της χώρας ετοιμάζει νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο εκτάσεις οι οποίες δεν καλλιεργούνται από τους ιδιοκτήτες τους, θα παραχωρούνται για εκμετάλλευση σε τρίτους που επιθυμούν να τις καλλιεργήσουν. Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες θα αμοιβονται με το 1/10 της παραγωγής σύμφωνα με τις αλβανικές πηγές. Τα MME αναφέρουν πως αν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα (π.χ. 5 ή 10 χρόνια) οι ιδιοκτήτες δεν εκφράσουν ενδιαφέρον για να καλλιεργήσουν την γη τους, τότε αυτή περνά στην ιδιοκτησία εκείνων που την δουλεύουν. Είναι εμφανές ότι ο πανέξυπνος ηγέτης της Αλβανίας, σκοπεύει σε έναν σταδιακό αναδασμό ο οποίος θα αλλάξει εντελώς το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην χώρα του και θα πάρει πλουτοπαραγωγικές εκτάσεις από τα χέρια των Ελλήνων. Δεν θα είναι καθόλου δύσκολο να παραδώσει τις καλλιεργήσιμες γαίες σε Αλβανούς από τον βορρά ή το Κόσσοβο ή τα Σκόπια. Ο κίνδυνος φαντάζει τεράστιος για τα χωριά των αναγνωρισμένων μειονοτικών περιοχών όπως η Δρόπολη και ο Βούρκος που βρίσκονται γύρω από κάμπους. Δεν κινδυνεύουν να αλλάξουν μόνο οι ιδιοκτήτες της γης αλλά ακόμη περισσότερο και η πληθυσμιακή σύσταση της Βορείου Ηπείρου. Μετά τις αλλοιώσεις που επέβαλλε το κομμουνιστικό καθεστώς στον πληθυσμό της Βορείου Ηπείρου, ο Σαλί Μπερίσσα φαίνεται να θέλει να διασφαλίσει την εθνική ενότητα του κράτους του, περιθωριοποιώντας αν όχι εξαλείφοντας το ελληνικό στοιχείο. Απομένει στο ελλαδικό Υπουργείο Εξωτερικών να αντιληφθεί πως η Αλβανία δεν είναι μόνο το φιλελεύθερο κράτος που νομιμοποιεί τους γάμους των γκεη αλλά έχει και πραγματικό πρόσωπο και είναι εκείνο που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, πολίτες της."

http://epirusgate.blogspot.com/