18 Αυγ 2009

Ο Μπερίσα και το «Το σχέδιο εθνικής ενότητας των Αλβανών»

Το σχέδιο εθνικής ενότητα των Αλβανών, πρέπει να είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες και τους βασικούς στόχους, όλων των πολιτικών της Αλβανίας και του Κοσόβου. Αυτά δήλωσε ο Αλβανός Πρωθυπουργός Σ. Μπερίσα σε τηλεοπτική συνέντευξη στα Τίρανα. «Μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να υπάρχουν συνοριακές αρχές. Δεν πρέπει η Αλβανία και το Κόσοβο να βλέπουν η μία την άλλη ως ξένες χώρες, κάτι που δεν έχει καμία σχέση με την κρατική κυριαρχία», τόνισε ο Σ. Μπερίσα. «Η ιδέα για εθνική ενότητα βασίζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και ιδανικά και είναι κάτι που απαιτεί μεγάλες προσπάθειες. Για τον λόγο αυτό εγώ και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χ. Τάτσι θα εργαζόμαστε για την κατάργηση όλων των εμποδίων, που δεν επιτρέπουν στους Αλβανούς να νιώθουν ενωμένοι ανεξάρτητα από το που ζουν» συμπλήρωσε ο Μπερίσα.

Η ιδέα για ένα ενιαίο Αλβανικό χώρο, μια οικονομική και πολιτιστική αγορά, χωρίς μεταβολή των υφισταμένων συνόρων και της διεθνούς αναγνώρισης τους, είναι παλαιότερη, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και περιλαμβάνει τα εδάφη της πρώην Γιουγκοσλαβίας με αλβανική πληθυσμιακή πλειοψηφία (νότια Σερβία, Κόσοβο, πΓΔΜ, Μαυροβούνιο). Εξάλλου υπήρξε η κατ΄εξοχή «εθνική ιδέα» για την ίδρυση και δράση του Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού (UCK).

Σε παραπλήσιο πολιτικό πλαίσιο με αυτό που διακήρυξε ο Σάλι Μπερίσα, οι Αλβανοί που ζουν στην περιοχή Τουζ του Μαυροβουνίου, ζητούν να λειτουργούν ως ανεξάρτητη κοινότητα και όχι ως οντότητα ή ως μια γειτονιά της πρωτεύουσας του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, αναφέρει σε δημοσίευμά της η αλβανική εφημερίδα "Κορριέρι". Για να πετύχουν το σκοπό τους, οι Αλβανοί του Τουζ ζητούν και την υποστήριξη της αλβανικής κυβέρνησης, αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει: "Η αλβανική κυβέρνηση θα πρέπει να αφιερώσει μεγαλύτερη προσοχή στο αλβανικό ζήτημα», δήλωσε ο πρόεδρος της κοινότητας του Τουζ, Σμάιλ Μαλίκ Τσουνμούλαϊ, προσθέτοντας ότι, οι εκεί Αλβανοί «θα διοργανώσουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την προστασία των δικαιωμάτων τους".

Η αντίδραση των Αλβανών, σημειώνει η εφημερίδα, ήρθε μετά από την κατάρτιση νομοσχεδίου από την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου για τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας. Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει να παραχωρηθεί στο Τουζ το καθεστώς "κοινότητας", αφήνοντας το Τουζ με το προηγούμενο καθεστώς, ως αστική οντότητα που υπάγεται διοικητικά στην Ποντγκόριτσα. Το Τουζ, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχει σήμερα 12.000 κατοίκους, η πλειοψηφία των οποίων είναι Αλβανοί, οι οποίοι από καιρό ζητούν το Τουζ να έχει το καθεστώς ανεξάρτητης διοικητικά κοινότητας.
Οι Αλβανοί βλέπουν στο νομοσχέδιο, σύμφωνα με την "Κορριέρι", μια κρυφή απόπειρα των Σλάβων να αποδυναμώσουν την επιρροή του αλβανικού στοιχείου στην περιοχή, διότι προβλέπει και αλλαγή των τοπωνυμίων μερικών χωριών στο Τουζ, αντικαθιστώντας τα ονόματά τους με σλαβικά ονόματα.
Σύμφωνα με τον κ.Τσουνμούλαϊ- γράφει η εφημερίδα- τώρα που επιτεύχθηκε η ανεξαρτησία του Κοσόβου, καιρός είναι η πολιτική της Αλβανίας ως χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, να στρέψει την προσοχή της και προς τους της ΠΓΔΜ και του Μαυροβουνίου.