18 Αυγ 2009

Η Αίγυπτος συνεχίζει να δέχεται πετρελαϊκές επενδύσεις και συνεργασίες

Συμφωνίες για εξερεύνηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, που αναμένεται να φέρουν νέες επενδύσεις ύψους 2,3 δισ. δολαρίων, υπέγραψε η Αίγυπτος, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις αξιωματούχου του υπουργείου Πετρελαίου της βορειοαφρικανικής χώρας. Οι συμφωνίες υπογράφηκαν με την BP Plc, τη θυγατρική της ιταλικής Eni SpA, IEOC και την αιγυπτιακή εταιρία Tharwa για εξερευνήσεις στην Ανατολική Ερημο, το Δέλτα του Νείλου, τον Κόλπο του Σουέζ και το Βόρειο Σινά.
Παράλληλα, το αιγυπτο-ισραηλινό κονσόρτσιουμ Egyptian Mediterranean Gas (EMG) οριστικοποίησε τους όρους συμφωνίας για πώληση φυσικού αερίου στην ισραηλινή Dorad Energy, αναθεωρώντας συμφωνία στην οποία τα δύο μέρη είχαν καταλήξει, αρχικά, το 2007. Εκτιμάται ότι η αναθεωρημένη συμφωνία προβλέπει την πώληση από την EMG στην Dorad Energy 12,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, μέσα σε 17 με 22 χρόνια, αντί 2,1 με 3,3 δισ. δολαρίων.
Οι αντιδράσεις στην νέα συμφωνία, ωστόσο, πληθαίνουν στην Αίγυπτο, με τους ικριτές να υποστηρίζουν ότι οι τιμές στις οποίες πωλείται φυσικό αέριο στο Ισραήλ είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις διεθνείς τιμές. Ο Ιμπραΐμ Ζαχραν, μέλος της συντονισμένης εκστρατείας κατά της πώλησης φυσικού αερίου στο Ισραήλ, λέει ότι η δεύτερη συμφωνία προβλέπει τιμή πώλησης στα 1,75 δολάρια ανά εκατομμύριο btu, περίπου το ένα δέκατο των διεθνών τιμών που παραμένουν στα 15 δολάρια ανά εκατομμύριο btu. Κατά την άποψή του, με αυτές τις τιμές η Αίγυπτος επιδοτεί στην πράξη την αγορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ.
Άλλοι επικριτές δεν ασχολούνται με το θέμα της τιμής πώλησης, λέγοντας ότι για πολιτικούς λόγους η Αίγυπτος δεν πρέπει να πωλεί τίποτα απολύτως στο Ισραήλ.
"Είναι απολύτως απαγορευμένο να υποστηρίζουμε μια χώρα η οποία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους, και η οποία έχει κάνει κατοχή στη γη της Παλαιστίνης", λέει ο τέως Μεγάλος Μουφτής της Αιγύπτου Νασρ Φαρίντ Ουάσιλ, προσθέτοντας ότι "πρέπει να διακοπούν όλες οι οικονομικές σχέσεις με μια τέτοια χώρα".