18 Αυγ 2009

Ελληνικοί μεγάλο - ιδεατισμοί δίνουν ευκαιρίες παραπληροφόρησης

Σε προχθεσινό ρεπορτάζ του σκοπιανού τηλεοπτικού σταθμού Kanal 5 μεταδόθηκαν τα εξής: «Το συμπέρασμα που προκύπτει από μελέτη της Euromosaic - πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την προστασία των μειονοτικών γλωσσών – η μακεδονική γλώσσα, που εντάσσεται στην οικογένεια των νοτίων σλαβικών γλωσσών, ομιλείται σε 360 χωριά του βόρειου τμήματος της Ελλάδας. Ο πληθυσμός, που σε κάποια τμήματα του ελληνικού τμήματος της Μακεδονίας αριθμεί τουλάχιστον το ήμισυ του συνολικού πληθυσμού, γνωρίζει και χρησιμοποιεί τη μακεδονική γλώσσα και έχει συνείδηση της πολιτισμικής του ιδιαιτερότητας. Οι άνθρωποι που ομιλούν αυτή τη γλώσσα, στο κεντρικό και δυτικό τμήμα της ελληνικής Μακεδονίας, αποκαλούν τη γλώσσα τους μακεδονική, ενώ στο ανατολικό τμήμα- παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι εκεί γνωρίζουν αυτό το όνομα-υποστηρίζουν ότι η γλώσσα που μιλούν είναι βουλγαρική, αναφέρεται στην εν λόγω μελέτη, σύμφωνα με τη οποία “η μακεδονική γλώσσα είναι μία εκ των μειονοτικών γλωσσών που ομιλείται στην Ελλάδα και τις χώρες-μέλη της ΕΕ”.

Οι συντάκτες της μελέτης υπενθυμίζουν την ιστορία της περιοχής και τον αγώνα επικράτησης σε αυτή, καθώς και τις πιέσεις που ασκούνται στον πληθυσμό, προκειμένου να παραιτηθεί της χρήσης αυτής της γλώσσας. Στη μελέτη τονίζεται επίσης, ότι το ελληνικό κράτος περιστασιακά επιχειρεί να δείξει, μέσω κάποιων “επιστημόνων”, ότι η γλώσσα αυτή είναι “βάρβαρη” και “πρωτόγονη”, ενώ έχουν επινοηθεί και θεωρίες δια των οποίων επιζητείται να αποδειχτεί ότι η γλώσσα αποτελεί ανάμειξη της ελληνικής και της σλαβικής γλώσσας ή ότι προέρχεται από την αρχαία ελληνική γλώσσα. Τέλος, η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ομιλεί τη μακεδονική γλώσσα, την οποία επιθυμεί να διαφυλάξει..

Καμιά ελληνική αντίδραση

Σε όλα τα παραπάνω είναι περιττό να τονίσει κανείς πως ο «μεγαλοϊδεατισμός» του ελληνικού ΥΠΕΞ αλλά και του υπ. Πολιτισμού, σε μια προσπάθεια αποφυγής αντιμετώπισης αυτού του είδους των επιθέσεων από διάφορες οργανώσεις επώνυμες ή ύποπτου χαρακτήρα, σίγουρα δεν προσφέρουν στην ουσία του ζητήματος καθώς, γίνεται σαφές πως με τον τρόπο τους οι Σκοπιανοί επιχειρούν συνεχώς να δημιουργούν «δεδομένα» που κατά διαστήματα παρουσιάζουν σαν «επιστημονικά δεδομένα».

Αλλά φυσικά, το ΥΠΕΞ ακόμη και μια εβδομάδα μετά συνεχίζει κανονικά τις διακοπές του κοιμώμενο τον "ύπνο του δικαίου"...