15 Οκτ 2009

Κυπριακή ανησυχία για την Έκθεση Προόδου της .Ε.Ε. για την Τουρκία

Ο Υπουργός Εξωτερικών,. Μάρκος Κυπριανού κλήθηκε σήμερα από δημοσιογράφους να προβεί σε ένα πρώτο σχόλιο αναφορικά με την Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία που δόθηκε το μεσημέρι στη δημοσιότητα.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η Έκθεση, η οποία κυκλοφόρησε σήμερα, θα παρουσιαστεί επίσημα αργότερα στο Συμβούλιο. Πρόσθεσε πως «το τελικό κείμενο είναι σίγουρα βελτιωμένο από τα προσχέδια, τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είδαν το φως της δημοσιότητας. Βλέπουμε ότι καταγράφει με σαφή τρόπο τις υποχρεώσεις της Τουρκίας και το γεγονός ότι δεν έχει εκπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις».
Εξέφρασε, ωστόσο, την εκτίμηση ότι «θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μια πιο σαφής γλώσσα, αλλά το γεγονός είναι ότι παραμένουν εκεί καταγραμμένα τα γεγονότα». «Υπάρχουν όμως και σημεία, με τα οποία δεν είμαστε απόλυτα σύμφωνοι. Για παράδειγμα, η αναφορά ότι η Τουρκία στηρίζει τις διαπραγματεύσεις θεωρούμε ότι είναι μια επιφανειακή προσέγγιση, διότι δεν μελέτησαν σε βάθος τις θέσεις της τουρκικής πλευράς, η οποία μπορεί φραστικά να στηρίζει τη διαδικασία, αλλά ουσιαστικά στις τοποθετήσεις της δεν στηρίζει τον επιδιωκόμενο στόχο της ομοσπονδίας, αλλά αναφέρεται σε λύση δύο κρατών και συνομοσπονδία δύο κρατών», σημείωσε ο κ. Κυπριανού.
Επίσης, συνέχισε ο Υπουργός Εξωτερικών, «μας έχει απογοητεύσει το γεγονός ότι, με βάση ακριβώς τις διαπιστώσεις της Επιτροπής, θα ανέμενε κανείς ότι θα προέβαινε και σε εισηγήσεις για κάποια μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν το Δεκέμβριο. Θεωρούμε ότι αυτό θα ήταν ένα φυσικό επακόλουθο των θέσεων που περιγράφονται στην Έκθεση της Επιτροπής».
«Η Έκθεση είναι ένα εργαλείο, είναι η παρουσίαση κάποιων γεγονότων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η απόφαση, όμως, για την αξιολόγηση και οι τελικές σχετικές αποφάσεις λαμβάνονται από τα κράτη μέλη, λαμβάνονται στο Συμβούλιο και εκεί θα παρουσιάσουμε και τις δικές μας απόψεις. Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να έχουμε μια κοινή τοποθέτηση. Τουλάχιστον αυτή είναι η επιδίωξή μας, μια κοινή τοποθέτηση γι' αυτό το ζήτημα», σημείωσε ο κ. Υπουργός.
«Βεβαίως, θα μελετήσουμε σε βάθος την Έκθεση, υπάρχουν και άλλες πτυχές που μας ενδιαφέρουν, όχι μόνο όσα αναφέρονται στην Κύπρο. Αλλά υπάρχουν και σημεία που σχετίζονται με την Κύπρο στα οποία πιστεύουμε ότι δεν είναι ακριβής η αναφορά και εδώ θα προβούμε στα ανάλογα σχόλια», είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι παρόλο που δεν είναι ορθή η αναφορά ότι η Τουρκία στηρίζει τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, είναι θετικό το γεγονός ότι η Επιτροπή καλεί την Τουρκία αυτή τη φορά να στηρίξει έμπρακτα το αποτέλεσμα της διαδικασίας - όχι μόνο στη δημιουργία καλού κλίματος - και μάλιστα αυτό το αποτέλεσμα, δηλαδή η λύση, να συνάδει με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η μετάβαση από την υποχρέωση της Τουρκίας για δημιουργία καλού κλίματος στην υποχρέωσή της για έμπρακτη συμβολή στην επίτευξη λύσης είναι ένα από τα θετικά στοιχεία αυτής της Έκθεσης, σημείωσε ο κ. Κυπριανού.
Αναφερόμενος στις συναντήσεις που θα έχει τις επόμενες μέρες με τους ομολόγους του στην Αυστρία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «μέσα από αυτές τις επαφές θα σχολιάσουμε την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία και θα παρουσιάσουμε τις θέσεις μας, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου». «Προσβλέπουμε ότι μέσα από αυτό το διάλογο θα γίνουν κατανοητές οι θέσεις μας και θα υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατόν στήριξη προς τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου» κατέληξε.

Κρίση στην Αλβανία για τη συμφωνία θαλασσίων συνόρων με Ελλάδα

Σε σχέση με το θέμα της ελληνοαλβανικής συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας ο αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ιλίρ Μέτα προέβη νωρίτερα σήμερα στην ακόλουθη δήλωση, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του αλβανικού Υπουργείου Εξωτερικών:
Ερωτηθείς σε σχέση με την υπόθεση της συμφωνίας με την Ελλάδα για την
Σχετικά με την πολυσυζητημένη τελευταία στα ΜΜΕ υπόθεση της Συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδος για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων και της υφαλοκρηπίδας, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι πρόκειται για καθαρό καιροσκοπισμό και για κακή ενημέρωση της κοινής γνώμης.
Για να διαλυθεί κάθε υπαινιγμός, κάθε παρερμηνεία και κάθε κακοήθεια, θα ακολουθηθεί ο δρόμος της διαφάνειας για την κύρωση αυτής της Συμφωνίας από το Κοινοβούλιο της Αλβανίας και με αυτόν τον τρόπο θα ξεκαθαρίσουν πλήρως όλες οι ανησυχίες και οι ισχυρισμοί που έχουν ανακύψει, με τρόπο ώστε να δοθεί τέλος στους καιροσκοπισμούς και στις πλαστογραφήσεις που έχουν γίνει επί της αλήθειας αυτής της υπόθεσης.
Θέλω να εγγυηθώ στο σύνολο της κοινής γνώμης ότι για την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας, η οποία συνιστά διεθνή υποχρέωση της Αλβανίας που απορρέει από την προσχώρησή της στη Σύμβαση της Θάλασσας, εργάστηκαν οι καλύτεροι εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Άμυνας, του Υπουργείου Εξωτερικών και άλλων θεσμών που ακολούθησαν με αυστηρό τρόπο όλους τους κανόνες και τις διαδικασίες που προβλέπουν η αλβανική και η διεθνής νομοθεσία.
Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου λύπη για το χειρισμό αυτής της υπόθεσης από την ηγεσία της αντιπολίτευσης, που οδηγεί σε έναν επικίνδυνο δρόμο χωρίς κατάληξη, ο οποίος ενθαρρύνει τα συναισθήματα ξενοφοβίας έναντι γειτονικών χωρών, επαναφέρει το πνεύμα της αντιπαλότητας και της απομόνωσης στην περιφερειακή πολιτική ειρήνης και σταθερότητας που με συνέπεια έχει ακολουθήσει η Αλβανία στην περιοχή, ενώ την ίδια ώρα έχει ως στόχο την παραβίαση των εξαίρετων σχέσεων που υφίστανται μεταξύ της χώρας μας και της Ελλάδος.
Καλώ την αντιπολίτευση να κρίνει με ηρεμία και χωρίς συναισθηματισμούς, καθώς επίσης να ακολουθήσει τη θεσμική οδό για να εξασφαλίσει την πλήρη διαφάνεια σε σχέση με αυτήν την υπόθεση, κρατώντας αποστάσεις από εξτρεμιστικές εμπνεύσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, τέτοιες όπως είναι οι εκκλήσεις για δημόσια καύση εθνικών σημαιών γειτονικών χωρών, ή όπως είναι και η περίπτωση για την οποία γίνεται λόγος, καθώς η εποχή του εθνικισμού και του εξτρεμισμού στα Βαλκάνια έχει τελειώσει και τέτοιες περιπτώσεις είναι περιστασιακές και καθοδηγούμενες από κύκλους που επιζητούν την επιστροφή στο παρελθόν ή που για λόγους δικής τους επιβίωσης προωθούν αυτές τις οπισθοδρομικές εμπνεύσεις.
Δεν είναι και δεν μπορεί να είναι αυτή η γραμμή της δικής μας εξωτερικής πολιτικής, η οποία έχει ως κύριο στόχο την ενσωμάτωση της χώρας και όλης της περιοχής στις δομές και στους θεσμούς της ευρωατλαντικής συνεργασίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αλβανική κυβέρνηση δεσμεύεται να εκπληρώσει όλες τις διεθνείς και συνταγματικές της υποχρεώσεις, εγγυώμενη σε κάθε περίπτωση και πάνω από οτιδήποτε άλλο την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Αλβανίας.
Απευθύνεται για ακόμα μια φορά έκκληση σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και ειδικότερα στην αντιπολίτευση, να γίνουν μέρος της διαφάνειας για αυτήν την υπόθεση και να μη δημιουργούν, σκόπιμα ή χωρίς τη θέλησή τους, επικίνδυνα συναισθήματα, αλλά αντίθετα να σεβαστούν την εργασία και τη νομιμότητα των εμπειρογνωμόνων.

Εξηγήσεις για έγγραφα Ντάουνερ ζητά το ΔΗΚΟ

Η κυπριακή εφημερίδα, «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», σε δημοσίευμα με τίτλο «Εξηγήσεις για έγγραφα Ντάουνερ ζητά το ΔΗΚΟ» και υπότιτλο «Διάβημα προς το Προεδρικό με απόφαση του Εκτελεστικού», αναφέρει και τα εξής: «Για το Δημοκρατικό Κόμμα παραμένει ανοιχτό το κεφάλαιο των στοχεύσεων, όπως προκύπτει από τις διαρροές των εγγράφων σημειωμάτων των συμβούλων του Αλεξάντερ Ντάουνερ. Με απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του, που ενδιέτριψε χθες στο όλο ζήτημα, μετά την κατάθεση πολυσέλιδου εγγράφου από τον αντιπρόεδρο Νικόλα Παπαδόπουλο που ασχολείται με μια σειρά από κεφαλαιώδη ζητήματα που ενοχλούν, το ΔΗΚΟ θα αξιώσει απαντήσεις από τον Πρόεδρο Χριστόφια.
Τα ερωτήματα θα κωδικοποιηθούν εντός των λίγων προσεχών ημερών – σε 2-3 ημέρες το πολύ όπως επεσήμανε σημαίνων στέλεχος – και θα αφορούν ζωτικές πτυχές του Κυπριακού όπως το περιουσιακό, το σύστημα διακυβέρνησης, τον Λιμνίτη, αλλά και το φακέλωμα του ΔΗΚΟ. Δεν θα εξαιρεθεί ο ρόλος Ντάουνερ στην παρούσα διαδικασία, αφού, όπως επισημαίνεται στην ανάλυση Ν. Παπαδόπουλου, αυτός έρχεται σε αντίθεση με τους όρους εντολής των καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών. Η καταγραφή των ερωτημάτων θα γίνει μετά από παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ανδρέα Αγγελίδη και του Γ.Γ. Κυριάκου Κενεβέζου. Μια μερίδα ηγετικών στελεχών επιμένει σε αυτή τη διαδικασία παρά το γεγονός ότι εντοπίζεται μια διάθεση να εκφυλιστεί στην πορεία χωρίς ποτέ να φτάσουν τα ερωτήματα στον προορισμό τους.
Ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος Νίκος Κλεάνθους έριξε το γάντι μετά την ανάλυση Ν. Παπαδόπουλου, για αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα εάν όντως δεν εμπιστεύονται τον Πρόεδρο Χριστόφια. Η απάντηση που πήρε από ηγετικά στελέχη ήταν ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης από την κυβέρνηση, γιατί θέλουν το ΔΗΚΟ να παραμένει και να παρεμβαίνει διορθωτικά προς την ακολουθούμενη γραμμή. Τους προβληματισμούς Κλεάνθους συμμερίστηκε και ο βουλευτής Στέλιος Ιερωνυμίδης.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν παρενέβη υπέρ του Ν. Παπαδόπουλου, εξαίροντας τη δουλειά που έκανε. […] Ζητήματα για το σύστημα διακυβέρνησης και τον Λιμνίτη ήγειρε και ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Γ. Κολοκασίδης. Ο δηκοϊκός αντιπρόεδρος στην ανάλυση του εγείρει ερωτήματα για τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών και τους χαρακτηρισμούς που αποδίδουν σε κόμματα που τάχθηκαν εναντίον του σχεδίου Ανάν. Για τον Λιμνίτη σημειώνει πως καταβάλλεται προσπάθεια παραπλάνησης της ε/κ κοινότητας από τα Ηνωμένα Έθνη και ευθέως εγείρει θέμα παραπλάνησης και για τη διαπραγματευτική μας ομάδα. Ερωτά γιατί ο Πρόεδρος απέκρυψε από το Εθνικό Συμβούλιο την πρόταση για τη στάθμιση ψήφου 20% στο σύστημα εκλογής προέδρου και αντιπροέδρου.
Στο περιουσιακό εγείρει θέμα τάξης για τα Ηνωμένα Έθνη που χρησιμοποιούν την τουρκική ονομασία για την Καρπασία και για συμβουλές από ε/κ δικηγόρους για εκ πρώτης όψεως αποδοχή του δικαιώματος της περιουσίας. Σε ό,τι αφορά το σχέδιο Ανάν σημειώνει ότι από τις δηλώσεις Πάσκο αφήνει να νοηθεί ότι θα ασκηθεί επιδιαιτησία, ενώ επικαλείται και δήλωση Αναστασιάδη ότι λυπάται που δεν υιοθετήθηκε το σχέδιο ως βάση διαπραγματεύσεων γιατί έτσι θα τελειώναμε πιο γρήγορα...
Ο Ν. Παπαδόπουλος αξιολογεί ως πολύ ενδιαφέρον το έγγραφο, στο οποίο καταγράφεται η ανησυχία Τούρκου αξιωματούχου για την αξιοπιστία και ικανότητα Χριστόφια να πείσει την ε/κ κοινότητα για την τελική λύση. Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ σημειώνει ότι από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα συνάγεται ότι δεν μπορεί να αμφισβητείται η εγκυρότητα και η αυθεντικότητα των διαρρευσάντων εγγράφων και σημασία έχει το περιεχόμενό τους και η ανάλυσή τους».

Σουηδική προεδρία για Βοσνία

Στις πτυχές της πρόσφατης «διακριτικής» επίσκεψης που πραγματοποίησε ο σουηδός ΥΠΕΞ Καρλ Μπιλτ, το περασμένο Σάββατο στο Βελιγράδι, αναφέρεται η σημερινή BLIC (ΜΠΛΙΤΣ), σε άρθρο της με τίτλο «Όλοι υπέρ της κατάργησης του ύπατου εκπρόσωπου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Καρλ Μπιλτ, ο οποίος αφίχθη στη σερβική πρωτεύουσα με σκοπό να βρει τον ελάχιστο κοινό παρανομαστή μεταξύ των Σέρβων και των μουσουλμάνων στη Βοσνία, είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς και τον ΥΠΕΞ Βουκ Γέρεμιτς, στις οποίες επιβεβαιώθηκε η υποστήριξη στη Συμφωνία Ντέιτον.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο, ο Μπιλτ δεν υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις εγγράφως, ζήτησε ωστόσο από το Βελιγράδι να εξεταστεί η δυνατότητα κατάργησης των ψηφοφοριών σε εθνοτική βάση στη Βοσνία, λαμβάνοντας την απάντηση ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έθετε σε κίνδυνο τη θέση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, η οποία διασφαλίζεται από τη Συμφωνία Ντέιτον. Το αίτημα της κατάργησης της εθνοτικής ψηφοφορίας προέρχεται από εκπροσώπους της κεντρικής κυβέρνησης της Βοσνίας, και συγκεκριμένα από την πλευρά των Μουσουλμάνων, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να καταστεί η Ομοσπονδία λειτουργική.
Ο σουηδός ΥΠΕΞ εξήγησε στους Τάντιτς και Γέρεμιτς ότι η πλευρά των Μουσουλμάνων της Βοσνίας αποδέχεται το αίτημα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας για κατάργηση του Γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας, υπό τον όρο της κατάργησης των ψηφοφοριών σε εθνοτική βάση. Οι Μουσουλμάνοι, κατά τον Μπιλτ, ζητούν την εφαρμογή της δημοκρατικής αρχής κατά τη λήψη αποφάσεων στους κρατικούς θεσμούς και στις δημόσιες επιχειρήσεις, δηλαδή την ανάδειξη εκπροσώπων στη βάση της ποσοστιαίας εκπροσώπησης. Λαμβάνοντας υπόψη, όμως, ότι οι Μουσουλμάνοι αποτελούν την πλειονότητα, μια τέτοια ρύθμιση συνεπάγεται και την αύξηση της εξουσίας τους.
Τέλος, σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, ανακοίνωσε ότι στις 20 Οκτωβρίου θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την 65η επέτειο της απελευθέρωσης του Βελιγραδίου από το φασισμό, στις οποίες θα είναι παρών ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Και ενδεχομένως να υπάρξει μαζί του και άτυπη συνάντηση καθώς η Μόσχα εξετάζει τελευταίως σειρά προτάσεων για την ανάληψη επενδυτικής δράσης στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας..

Η Τσεχία εκβιάζει την ΕΕ για τη Λισσαβόνα!

Όλα δείχνουν ότι ο πρόεδρος της Τσεχίας.Vaclav Klaus δεν πρόκειται να υπογράψει την Συνθήκη της Λισσαβόνας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον επόμενο, πιθανό, πρωθυπουργό της Αγγλίας David Cameron να προχωρήσει σε δημοψήφισμα - όπως έχει δηλώσει ότι θα κάνει εφόσον δεν ολοκληρωθεί η επικύρωση της Συνθήκης και από τα 27 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Klaus την περασμένη Κυριακή απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι δεν πρόκειται να επικυρώσει την νέα Συνθήκη, ενώ ο πρωθυπουργός Jan Fischer παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είναι σαφώς περισσότερο «φίλο-ευρωπαϊστής» συμφώνησε με την απόφαση του προέδρου να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για νέες εξαιρέσεις υπέρ της χώρας του.
Το ζήτημα που φαίνεται ότι θέτουν οι Τσέχοι είναι να προβλεφτεί στην Συνθήκη πως οι γερμανοί της Τσεχίας που εκδιώχτηκαν από την χώρα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους ή αποζημιώσεις, παρά το γεγονός ότι εκκρεμούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πολλές τέτοιες υποθέσεις. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Jan Fischer το θέμα θα τεθεί στην ερχόμενη άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες 29 με 30 Οκτωβρίου, ενώ πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Τσεχίας δεν θα προβάλει επιπλέον απαιτήσεις και επομένως υπάρχουν περιθώρια η Συνθήκη της Λισσαβόνας να υιοθετηθεί συνολικά πριν το τέλος του 2009.
Στο μεταξύ, η τελευταία απαίτηση του «ευρώ-σκεπτικιστή» Vaclav Klaus έχει «εκνευρίσει» τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ και ειδικότερα την Γαλλία και την Γερμανία που πιέζουν για τον τερματισμό αυτής της σημαντικής εκκρεμότητας και διερευνούν την πιθανότητα λήψης αποφάσεων σε βάρος της Τσεχίας.

Συνάντηση Κλίντον - Λαβρόφ στη Μόσχα -κριτική τύπου

O ρωσικός Τύπος αναφέρεται στην χθεσινή επίσκεψη της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον στη Μόσχα, στη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών βρέθηκαν τα θέματα ασφαλείας.
-- Η εφημερίδα Κομμερσάντ σημειώνει ότι δεν υπεγράφησαν συμφωνίες μετά τις συνομιλίες. Εν τούτοις, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπογράμμισαν πως Μόσχα και Ουάσιγκτον έχουν σημειώσει πρόοδο στις διαβουλεύσεις για το θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας, της μείωσης των στρατηγικών επιθετικών όπλων και του πυρηνικού οπλοστασίου του Ιράν. Αυτό σημαίνει ότι η φάση επανέναρξης (reset) στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις συνεχίζεται.
Ο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ κατονόμασε ως πρώτο αποτέλεσμα της «επανέναρξης» την έναρξη των εργασιών της ρωσο -αμερικανικής προεδρικής επιτροπής, που δημιουργήθηκε μετά την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στη Μόσχα, τον περασμένο Ιούλιο. Ο κ. Λαβρόφ έπλεξε ακόμη μια φορά το εγκώμιο του Αμερικανού προέδρου για την απόφασή του να εγκαταλείψει τα αντιπυραυλικά σχέδια των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη.
Οι δύο υπουργοί στην κοινή συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντησή τους έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στο πυρηνικό πρόβλημα του Ιράν. Σύμφωνα με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, η Ρωσία άρχισε να συνεργάζεται ενεργά με τις ΗΠΑ σε αυτό το θέμα. Λαβρόφ και Κλίντον μίλησαν με διφορούμενες διατυπώσεις για την ανάγκη επιβολής κυρώσεων κατά του Ιράν.
-- Η ε/φ Νόβιε Ιζβέστια γράφει ότι Λαβρόφ και Κλίντον συζήτησαν τρία μείζονα ζητήματα: τις εργασίες στο πλαίσιο της κοινής ρωσο-αμερικανικής επιτροπής -επικεφαλής της οποίας είναι οι πρόεδροι των δύο χωρών- την κατάσταση όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τη νέα συμφωνία για τη μείωση των στρατηγικών όπλων. Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ συμφώνησαν να επανεξετάσουν τη συνθήκη START. Η υπάρχουσα συμφωνία εκπνέει στις 5 Δεκεμβρίου και ακόμα δεν έχει υπογραφεί η νέα. Μετά τη συνάντηση με την κα Κλίντον, ο Ρώσος υπουργός δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συντόνισαν τις εργασίες της κοινής επιτροπής και σημείωσαν πρόοδο στον σχεδιασμό της νέας συμφωνίας START, η οποία θα είναι έτοιμη εντός των χρονικών ορίων, στις αρχές του χειμώνα.
-- Η Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα αναφέρει ότι το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα συζητήθηκε στο πλαίσιο της απόφασης του Μπαράκ Ομπάμα να μην αναπτυχθεί στην Πολωνία και την Τσεχία. Οι δεσμεύσεις της αμερικανικής αντιπροσωπίας την παραμονή της συνάντησης στη Μόσχα και οι πληροφορίες ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει την κοινή με την Ρωσία ανάπτυξη αντιπυραυλικού συστήματος, προκάλεσαν έντονο ενδιαφέρον.
Λαβρόφ και Κλίντον συμφώνησαν να συνεχιστεί η από κοινού ανάλυση των κινδύνων από την πυραυλική διασπορά, στο πλαίσιο της νέας αμερικανικής αντιπυραυλικής αρχιτεκτονικής. Η κα Κλίντον σημείωσε ότι οι δύο χώρες προετοιμάζουν την δημιουργία κέντρου ανταλλαγής πληροφοριών. «Ελπίζουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για τη συνέχιση των εργασιών προκειμένου να οργανώσουμε τις προσπάθειες μαζί με ευρωπαϊκές και άλλες χώρες, που ενδιαφέρονται να αναλύσουν τους κινδύνους από τη διασπορά των πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ μετά τις συνομιλίες.

Αντιδράσεις στο Ισραήλ για τον Τουρκικό "αποκλεισμό"

Επιτροπή στο Ισραήλ, διερευνά τα αίτια του αποκλεισμού του Ισραήλ από την στρατιωτική άσκηση συμμαχικών δυνάμεων στο τουρκικό εναέριο χώρο, που πραγματοποιείται από τις 12 έως τις 23 Οκτωβρίου. ¨
Μολονότι οι ισραηλινές και οι τουρκικές αρχές προσπαθούν να μειώσουν τις διπλωματικές συνέπειες της απόφασης της Άγκυρας να ματαιώσει τη συμμετοχή του Ισραήλ στην στρατιωτική άσκηση «Αετός της Ανατολής» , οι Ισραηλινοί διπλωμάτες μιλούν ανεπισήμως για «κρίση» στις διμερείς σχέσεις. Συμπληρωματική απόδειξη παρέχει η σημερινή σύγκλιση του τουρκο-συριακού συμβουλίου στρατηγικής συνεργασίας, στο Alep της Συρίας, καθώς δείχνει ότι η Τουρκία θέλει να πάρει αποστάσεις από το Ισραήλ, προσεγγίζοντας ακόμη περισσότερο τους μουσουλμάνους γείτονές της.
Σύμφωνα με έναν Ισραηλινό διπλωμάτη, ο αποκλεισμός του Ισραήλ από την στρατιωτική άσκηση αποτελεί είναι το τελευταίο σύμπτωμα μια συνεχούς επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Οι Ισραηλινοί διπλωμάτες θεωρούν ότι μετά από μια περίοδο διαμόρφωσης προνομιακών σχέσεων, η Τουρκία του Ερντογάν θεωρεί ότι θα έχει περισσότερα οφέλη μέσα από την ανάκτηση της περιφερειακής της επιρροής, όπως συνέβαινε κατά την οθωμανική περίοδο. Η Τουρκία έχοντας για καιρό προβληματικές σχέσεις με τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ, απομονωμένη στη Μέση Ανατολή, όπως και το Ισραήλ, αποκαθιστά τώρα τις σχέσεις της με τη Βαγδάτη και την Τεχεράνη, η οποία της παράσχει, κυρίως, το φυσικό της αέριο.
Το εβραϊκό κράτος ανησυχεί από αυτή τη διπλωματική εξέλιξη, μολονότι οι στρατιωτικοί δεσμοί με την Τουρκία παραμένουν ισχυροί. Το Ισραήλ συνεχίζει να χρησιμοποιεί τον τουρκικό εναέριο χώρο για την εκπαίδευση των πιλότων του, ενώ δύο σημαντικά προγράμματα συνεργασίας βρίσκονται σε εξέλιξη: ο εκσυγχρονισμός από το Ισραήλ των αρμάτων M-60 (ο οποίος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί) και των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16.
Για χρόνια η Τουρκία στηρίζονταν στις προνομιακές σχέσεις του Ισραήλ με τις ΗΠΑ, για να προωθήσει τις υποθέσεις της στην Ουάσιγκτων. Σήμερα όμως δεν το χρειάζεται, η βούλησή της για την προσέγγιση του ισλαμικού κόσμου συναντά εκείνη της κυβέρνησης Ομπάμα.



Ενθουσιασμός στα Σκόπια για Έκθεση ΕΕ

Σε τηλεγράφημά του από τα Σκόπια, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) σημειώνει ότι ο π/θ της πΓΔΜ, Νίκολα Γρούεβσκι, χαρακτήρισε «ιστορική για τη "Μακεδονία"» τη σημερινή σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το άνοιγμα διαπραγματεύσεων ένταξης της χώρας του στην ΕΕ.
Το τηλεγράφημα περιγράφει ότι η σύσταση της Επιτροπής έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τους πολίτες των Σκοπίων και κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις δυσκολίες της ευρωπαϊκής πορείας της πΓΔΜ αποτυπώνει εν συντομία το ιστορικό διένεξης με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας.
«Έχουμε συνείδηση της σημασίας της έκθεσης (της Επιτροπής) και η "Μακεδονία" θα συνεχίσει ενεργά και με τρόπο εποικοδομητικό τη διαπραγμάτευση, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, προκειμένου να βρεθεί λύση στη διαφορά της με την Ελλάδα» πρόσθεσε ο κ. Γκρούεβσκι, όπως σημειώνει το δημοσίευμα.
Επιπλέον, σε τηλεγράφημά του από τις Βρυξέλλες υπό τον τίτλο «Η "Μακεδονία" κάνει ένα νέο βήμα προς την ΕΕ» (La Macédoine fait un nouveau pas vers l’Union européenne) το AFP επισημαίνει, σχολιάζοντας την έκθεση προόδου που ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν, ότι το ευρωπαϊκό μονοπάτι των Σκοπίων ενδέχεται να περιέχει παγίδες, καθώς την προσέγγιση "Μακεδονίας"- ΕΕ υποθηκεύει στην πραγματικότητα η Αθήνα με τη στάση της στο ζήτημα του ονόματος, το οποίο θεωρεί τμήμα της ιστορικής και εθνικής της κληρονομιάς.
Το δημοσίευμα εξετάζει, επίσης, την άποψη της Επιτροπής για την πρόοδο των δυτικών Βαλκανίων με ιδιαίτερη αναφορά στη Σερβία και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι από τις αρχές του ερχόμενου έτους οι πολίτες της "Μακεδονίας", του Μαυροβουνίου και της Σερβίας θα εξαιρούνται των θεωρήσεων προκειμένου να ταξιδέψουν εντός της ΕΕ.