15 Οκτ 2009

Σουηδική προεδρία για Βοσνία

Στις πτυχές της πρόσφατης «διακριτικής» επίσκεψης που πραγματοποίησε ο σουηδός ΥΠΕΞ Καρλ Μπιλτ, το περασμένο Σάββατο στο Βελιγράδι, αναφέρεται η σημερινή BLIC (ΜΠΛΙΤΣ), σε άρθρο της με τίτλο «Όλοι υπέρ της κατάργησης του ύπατου εκπρόσωπου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Καρλ Μπιλτ, ο οποίος αφίχθη στη σερβική πρωτεύουσα με σκοπό να βρει τον ελάχιστο κοινό παρανομαστή μεταξύ των Σέρβων και των μουσουλμάνων στη Βοσνία, είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς και τον ΥΠΕΞ Βουκ Γέρεμιτς, στις οποίες επιβεβαιώθηκε η υποστήριξη στη Συμφωνία Ντέιτον.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο, ο Μπιλτ δεν υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις εγγράφως, ζήτησε ωστόσο από το Βελιγράδι να εξεταστεί η δυνατότητα κατάργησης των ψηφοφοριών σε εθνοτική βάση στη Βοσνία, λαμβάνοντας την απάντηση ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έθετε σε κίνδυνο τη θέση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, η οποία διασφαλίζεται από τη Συμφωνία Ντέιτον. Το αίτημα της κατάργησης της εθνοτικής ψηφοφορίας προέρχεται από εκπροσώπους της κεντρικής κυβέρνησης της Βοσνίας, και συγκεκριμένα από την πλευρά των Μουσουλμάνων, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να καταστεί η Ομοσπονδία λειτουργική.
Ο σουηδός ΥΠΕΞ εξήγησε στους Τάντιτς και Γέρεμιτς ότι η πλευρά των Μουσουλμάνων της Βοσνίας αποδέχεται το αίτημα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας για κατάργηση του Γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας, υπό τον όρο της κατάργησης των ψηφοφοριών σε εθνοτική βάση. Οι Μουσουλμάνοι, κατά τον Μπιλτ, ζητούν την εφαρμογή της δημοκρατικής αρχής κατά τη λήψη αποφάσεων στους κρατικούς θεσμούς και στις δημόσιες επιχειρήσεις, δηλαδή την ανάδειξη εκπροσώπων στη βάση της ποσοστιαίας εκπροσώπησης. Λαμβάνοντας υπόψη, όμως, ότι οι Μουσουλμάνοι αποτελούν την πλειονότητα, μια τέτοια ρύθμιση συνεπάγεται και την αύξηση της εξουσίας τους.
Τέλος, σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, ανακοίνωσε ότι στις 20 Οκτωβρίου θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την 65η επέτειο της απελευθέρωσης του Βελιγραδίου από το φασισμό, στις οποίες θα είναι παρών ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Και ενδεχομένως να υπάρξει μαζί του και άτυπη συνάντηση καθώς η Μόσχα εξετάζει τελευταίως σειρά προτάσεων για την ανάληψη επενδυτικής δράσης στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας..