15 Οκτ 2009

Εξηγήσεις για έγγραφα Ντάουνερ ζητά το ΔΗΚΟ

Η κυπριακή εφημερίδα, «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», σε δημοσίευμα με τίτλο «Εξηγήσεις για έγγραφα Ντάουνερ ζητά το ΔΗΚΟ» και υπότιτλο «Διάβημα προς το Προεδρικό με απόφαση του Εκτελεστικού», αναφέρει και τα εξής: «Για το Δημοκρατικό Κόμμα παραμένει ανοιχτό το κεφάλαιο των στοχεύσεων, όπως προκύπτει από τις διαρροές των εγγράφων σημειωμάτων των συμβούλων του Αλεξάντερ Ντάουνερ. Με απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του, που ενδιέτριψε χθες στο όλο ζήτημα, μετά την κατάθεση πολυσέλιδου εγγράφου από τον αντιπρόεδρο Νικόλα Παπαδόπουλο που ασχολείται με μια σειρά από κεφαλαιώδη ζητήματα που ενοχλούν, το ΔΗΚΟ θα αξιώσει απαντήσεις από τον Πρόεδρο Χριστόφια.
Τα ερωτήματα θα κωδικοποιηθούν εντός των λίγων προσεχών ημερών – σε 2-3 ημέρες το πολύ όπως επεσήμανε σημαίνων στέλεχος – και θα αφορούν ζωτικές πτυχές του Κυπριακού όπως το περιουσιακό, το σύστημα διακυβέρνησης, τον Λιμνίτη, αλλά και το φακέλωμα του ΔΗΚΟ. Δεν θα εξαιρεθεί ο ρόλος Ντάουνερ στην παρούσα διαδικασία, αφού, όπως επισημαίνεται στην ανάλυση Ν. Παπαδόπουλου, αυτός έρχεται σε αντίθεση με τους όρους εντολής των καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών. Η καταγραφή των ερωτημάτων θα γίνει μετά από παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ανδρέα Αγγελίδη και του Γ.Γ. Κυριάκου Κενεβέζου. Μια μερίδα ηγετικών στελεχών επιμένει σε αυτή τη διαδικασία παρά το γεγονός ότι εντοπίζεται μια διάθεση να εκφυλιστεί στην πορεία χωρίς ποτέ να φτάσουν τα ερωτήματα στον προορισμό τους.
Ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος Νίκος Κλεάνθους έριξε το γάντι μετά την ανάλυση Ν. Παπαδόπουλου, για αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα εάν όντως δεν εμπιστεύονται τον Πρόεδρο Χριστόφια. Η απάντηση που πήρε από ηγετικά στελέχη ήταν ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης από την κυβέρνηση, γιατί θέλουν το ΔΗΚΟ να παραμένει και να παρεμβαίνει διορθωτικά προς την ακολουθούμενη γραμμή. Τους προβληματισμούς Κλεάνθους συμμερίστηκε και ο βουλευτής Στέλιος Ιερωνυμίδης.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν παρενέβη υπέρ του Ν. Παπαδόπουλου, εξαίροντας τη δουλειά που έκανε. […] Ζητήματα για το σύστημα διακυβέρνησης και τον Λιμνίτη ήγειρε και ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Γ. Κολοκασίδης. Ο δηκοϊκός αντιπρόεδρος στην ανάλυση του εγείρει ερωτήματα για τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών και τους χαρακτηρισμούς που αποδίδουν σε κόμματα που τάχθηκαν εναντίον του σχεδίου Ανάν. Για τον Λιμνίτη σημειώνει πως καταβάλλεται προσπάθεια παραπλάνησης της ε/κ κοινότητας από τα Ηνωμένα Έθνη και ευθέως εγείρει θέμα παραπλάνησης και για τη διαπραγματευτική μας ομάδα. Ερωτά γιατί ο Πρόεδρος απέκρυψε από το Εθνικό Συμβούλιο την πρόταση για τη στάθμιση ψήφου 20% στο σύστημα εκλογής προέδρου και αντιπροέδρου.
Στο περιουσιακό εγείρει θέμα τάξης για τα Ηνωμένα Έθνη που χρησιμοποιούν την τουρκική ονομασία για την Καρπασία και για συμβουλές από ε/κ δικηγόρους για εκ πρώτης όψεως αποδοχή του δικαιώματος της περιουσίας. Σε ό,τι αφορά το σχέδιο Ανάν σημειώνει ότι από τις δηλώσεις Πάσκο αφήνει να νοηθεί ότι θα ασκηθεί επιδιαιτησία, ενώ επικαλείται και δήλωση Αναστασιάδη ότι λυπάται που δεν υιοθετήθηκε το σχέδιο ως βάση διαπραγματεύσεων γιατί έτσι θα τελειώναμε πιο γρήγορα...
Ο Ν. Παπαδόπουλος αξιολογεί ως πολύ ενδιαφέρον το έγγραφο, στο οποίο καταγράφεται η ανησυχία Τούρκου αξιωματούχου για την αξιοπιστία και ικανότητα Χριστόφια να πείσει την ε/κ κοινότητα για την τελική λύση. Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ σημειώνει ότι από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα συνάγεται ότι δεν μπορεί να αμφισβητείται η εγκυρότητα και η αυθεντικότητα των διαρρευσάντων εγγράφων και σημασία έχει το περιεχόμενό τους και η ανάλυσή τους».