15 Οκτ 2009

Ενθουσιασμός στα Σκόπια για Έκθεση ΕΕ

Σε τηλεγράφημά του από τα Σκόπια, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) σημειώνει ότι ο π/θ της πΓΔΜ, Νίκολα Γρούεβσκι, χαρακτήρισε «ιστορική για τη "Μακεδονία"» τη σημερινή σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το άνοιγμα διαπραγματεύσεων ένταξης της χώρας του στην ΕΕ.
Το τηλεγράφημα περιγράφει ότι η σύσταση της Επιτροπής έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τους πολίτες των Σκοπίων και κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις δυσκολίες της ευρωπαϊκής πορείας της πΓΔΜ αποτυπώνει εν συντομία το ιστορικό διένεξης με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας.
«Έχουμε συνείδηση της σημασίας της έκθεσης (της Επιτροπής) και η "Μακεδονία" θα συνεχίσει ενεργά και με τρόπο εποικοδομητικό τη διαπραγμάτευση, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, προκειμένου να βρεθεί λύση στη διαφορά της με την Ελλάδα» πρόσθεσε ο κ. Γκρούεβσκι, όπως σημειώνει το δημοσίευμα.
Επιπλέον, σε τηλεγράφημά του από τις Βρυξέλλες υπό τον τίτλο «Η "Μακεδονία" κάνει ένα νέο βήμα προς την ΕΕ» (La Macédoine fait un nouveau pas vers l’Union européenne) το AFP επισημαίνει, σχολιάζοντας την έκθεση προόδου που ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν, ότι το ευρωπαϊκό μονοπάτι των Σκοπίων ενδέχεται να περιέχει παγίδες, καθώς την προσέγγιση "Μακεδονίας"- ΕΕ υποθηκεύει στην πραγματικότητα η Αθήνα με τη στάση της στο ζήτημα του ονόματος, το οποίο θεωρεί τμήμα της ιστορικής και εθνικής της κληρονομιάς.
Το δημοσίευμα εξετάζει, επίσης, την άποψη της Επιτροπής για την πρόοδο των δυτικών Βαλκανίων με ιδιαίτερη αναφορά στη Σερβία και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι από τις αρχές του ερχόμενου έτους οι πολίτες της "Μακεδονίας", του Μαυροβουνίου και της Σερβίας θα εξαιρούνται των θεωρήσεων προκειμένου να ταξιδέψουν εντός της ΕΕ.