14 Οκτ 2009

Η κατάσταση του Κυπριακού πριν την άφιξη Γ.Παπανδρέου

Με δυό κύρια άρθρα τους χθες οι κυριακές εφημερίδες ΠΟΛΙΤΗΣ και ΦΙΛΛΕΥΘΕΡΟΣ δίνουν τις πραγματικές όψεις της κυπριακής κοινωνίας και πως αντιμετωπίζουν τη κατάσταση στο νησί όπως έχει διαμορφωθεί ενώ αναφέρονται και στο τι περιμένουν από την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

Ο «ΠΟΛΙΤΗΣ», στο κύριο άρθρο της με τίτλο «Ο οδικός χάρτης», αναφέρει τα εξής: «Ξεκίνησε ήδη στην Κύπρο η δημόσια συζήτηση για το κατά πόσο θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η πρόταση εκπόνησης ενός νέου οδικού χάρτη των ενταξιακών της Τουρκίας που διατύπωσε ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ο Γιώργος Παπανδρέου φθάνει στο νησί στις 19 Οκτωβρίου και η πρότασή του θα κυριαρχεί στην ατζέντα των συνομιλιών με τον Δ. Χριστόφια. Και δεν χρειάζονται εμπεριστατωμένες γνώσεις πολιτικής και διπλωματίας για να αντιληφθεί κανείς ότι, αν Ελλάδα και Κύπρος ενστερνισθούν την κατάρτιση ενός νέου οδικού χάρτη για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, αυτό σημαίνει ουσιαστικά στην αναβολή της αξιολόγησης της Άγκυρας και τη μετάθεσή της σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο άμεσο μέλλον.

Σημειώνεται, επίσης, ότι παρασκηνιακά η κυβέρνηση Χριστόφια δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο υιοθέτησης της πρότασης του κ. Παπανδρέου, με το επιχείρημα ότι είναι λογική, ρεαλιστική και δείχνει να συνάδει με την τρέχουσα αντίληψη μεταξύ των εταίρων μας στην Κοινότητα. Ο λόγος που μελετάται σοβαρά η πρόταση του Πρωθυπουργού είναι προφανής. Η Κυπριακή Δημοκρατία επιδιώκει κοινή απόφαση των 27 εταίρων για την αξιολόγηση της Άγκυρας. Έναν συμβιβασμό, δηλαδή, κατά τα πρότυπα με τα οποία λειτουργεί η ΕΕ. Στην παρούσα συγκυρία, κανείς εταίρος στην Κοινότητα δεν επιθυμεί να μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Επομένως, μια πρόταση που δίνει στην Άγκυρα πίστωση χρόνου να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, με πρόβλεψη για κυρώσεις αν δεν το πράξει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και σε συνάρτηση πάντα με την έμπρακτη συμβολή της στην επίτευξη προόδου των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού, δίνει την ευκαιρία στους εταίρους μας να εξυπηρετήσουν τους βασικούς τους στόχους. Να μην θέσουν εκτός Ευρώπης την Τουρκία, τορπιλίζοντας τεράστια οικονομικά συμφέροντα, και ταυτόχρονα να της στείλουν μήνυμα πως θα πρέπει να επιδιώξει την επανεκλογή Ταλάτ τον ερχόμενο Απρίλιο για να μην καταρρεύσει η τρέχουσα διαδικασία λύσης στο νησί. Με προειδοποίηση ότι η κατάσταση αυτή θα αλλάξει άρδην, αν δεν συμβάλει στην εκπλήρωση και των δύο στόχων.

Οι πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο που αντιδρούν στην κατάρτιση νέου οδικού χάρτη για την Τουρκία είναι καλό να αντιληφθούν ότι στην Ε.Ε. είσαι δυνατός, αν οι προτάσεις σου εξυπηρετούν τα συμφέροντα της λέσχης που συμμετέχεις. Με δυο λόγια, η Κύπρος θα πρέπει ενόψει του Δεκεμβρίου να μετρήσει τις δυνάμεις της στους κόλπους της Κοινότητας. Και να αποφασίσει αν το μακροπρόθεσμο συμφέρον της, ως πλήρες μέλος της Ένωσης, είναι να προχωρήσει μόνη της ‘τιμωρώντας’ την Άγκυρα ή να συμπορευθεί με τις επιδιώξεις της Κοινότητας. Και πιστεύουμε ακράδαντα, όπως δείχνει να το πιστεύει και η νέα ελληνική κυβέρνηση, ότι η ευρωπαϊκή απομόνωση δεν εξυπηρετεί τους μακροπρόθεσμους στόχους της Λευκωσίας».

Ο «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», στο κύριο άρθρο της με τίτλο «Εξαγγελίες από τον Οκτώβριο», αναφέρει τα εξής: « Κομβικό σημείο για τη διαμόρφωση κοινής στάσης Αθηνών και Λευκωσίας για την αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας θα αποτελέσει η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου την ερχόμενη Δευτέρα στην Κύπρο. Οι δύο κυβερνήσεις έχουν εν πολλοίς δώσει το στίγμα των προθέσεών τους, ωστόσο, είναι προφανές ότι αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και για λόγους τακτικής και για λόγους ουσίας. Και είναι λογικό και εκ των πραγμάτων αναμενόμενο, να καθορίζεται από τώρα ένα πλαίσιο κινήσεων, οι αποφάσεις ωστόσο θα ληφθούν κατά πάσα πιθανότητα την υστάτη.

Θεωρούμε πως λανθασμένα σπεύδουν κάποιοι να προκαταλάβουν αποφάσεις και να προαναγγείλουν ενδεχόμενη διαφοροποίηση της στάσης των δύο κυβερνήσεων. Κυρίως όταν δεν διαχειρίζονται το ζήτημα τούτο. Η Τουρκία θα κριθεί τον Δεκέμβριο, όπως έχει αποφασιστεί το 2006. Και η απόφαση που συνδυάσθηκε με το πάγωμα οκτώ ενταξιακών κεφαλαίων, δεν προέβλεπε ποσώς ότι το Δεκέμβριο του 2009, η Ένωση θα παρέπεμπε σε νέα αξιολόγηση, ανεξαρτήτως εάν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ή όχι η Τουρκία.

Ενώπιόν μας έχουμε την αξιολόγηση του Δεκεμβρίου και πουθενά δεν γίνεται αναφορά σε Ιούνιο του 2010. Δεν θα πρέπει να βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας με εξαγγελίες από τον Οκτώβριο, με τοποθετήσεις που παραπέμπουν σε διαφοροποίηση της στάσης μας. Και ποιος άραγε θα διασφαλίσει πως εάν η Τουρκία περάσει αλώβητη τον Δεκέμβριο με τη δική μας ανοχή και συναίνεση, τον Ιούνιο θα βρεθεί κράτος-μέλος, το οποίο θα μας υποστηρίξει; Θεωρούμε πως ούτε ως κίνηση τακτικής, ούτε ως πραγματική πρόθεση, δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτή η προσέγγιση. Μια προσέγγιση, η οποία ειρήσθω εν παρόδω, δεν εξυπηρετεί τους ευρύτερούς μας σχεδιασμούς.

Είναι προφανές ότι για την Κύπρο, αλλά και για την Ελλάδα, δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χαθεί η συγκυρία του Δεκεμβρίου. Εάν οι εξελίξεις επιβάλλουν αναθεώρηση τακτικής, αυτό θα πρέπει να γίνει αξιολογώντας τα δεδομένα και τις δυνατότητες, το Δεκέμβριο. Όταν σπεύδουμε να προαναγγείλουμε από τώρα ότι το Δεκέμβριο θα κάνουμε απλά τον τροχονόμο στην Άγκυρα, δεν έχεις δυνατότητα να εξασφαλίσεις κέρδη από αυτό το σταθμό. Έχεις μόνο να εγκλωβιστείς σε προσεγγίσεις που δεν θα βοηθήσουν ποσώς. Συνεπώς, να αναμένουμε τον κ. Παπανδρέου για συναποφασίσουμε το Δεκέμβριο".

».