14 Οκτ 2009

Κρίσεις για την Ελληνική Εξωτερική πολιτική

Την ελληνική εξωτερική πολιτική υπό τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στις προτεραιότητες του Έλληνα Π/Θ και ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου, αναφέρεται άρθρο γνώμης του Jens Bastian, που καταχωρίζεται στη στήλη Comment is free της ηλεκτρονικής έκδοσης της ε/φ GUARDIAN υπό τον τίτλο Bold moves for Greece.

Ξεκινώντας το άρθρο του ο Bastian, σχολιάζει την επιλογή του Γ. Παπανδρέου να αναλάβει και το χαρτοφυλάκιο της εξωτερικής πολιτικής σημειώνοντας χαρακτηριστικά

«ο Παπανδρέου επέλεξε να αναλάβει και το Υπουργείο Εξωτερικών – σαν η δουλειά του Πρωθυπουργού να μην έφτανε σε μία χώρα που χρειάζεται επειγόντως οικονομικές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις». Η εξωτερική πολιτική κατά την προεκλογική εκστρατεία εξαιρέθηκε από την «φθηνή» ρητορική των πολιτικών λόγων των κομμάτων, επισημαίνει ο αρθρογράφος, καταγράφοντας δύο πιθανές αιτίες που επεξηγούν αυτό το γεγονός. Από τη μία πλευρά η οικονομική κρίση δεν άφησε πολύ χώρο για ουσιώδεις πολιτικές συζητήσεις σχετικά με τα εξωτερικά ζητήματα. Επιπλέον, όπως αναφέρεται «τα τρία κυρίαρχα θέματα στην ατζέντα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής: οι σχέσεις με τη Τουρκία, το ζήτημα του ονόματος της γείτονος χώρας “Μακεδονίας”/FYROM (όπως είναι πολιτικά ορθό στην Ελλάδα) και η μη αναγνώριση του Κοσόβου εξακολουθούν να αποτελούν επίμαχα ζητήματα

».

Η επιλογή της Τουρκίας ως πρώτο σταθμό για την προώθηση των εξωτερικών θέσεων, έχει συμβολικό χαρακτήρα που δεν άφησε αδιάφορα ούτε τα ΜΜΕ των δύο χωρών αλλά ούτε και τις Βρυξέλλες. Η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αλλά και η συμφωνία Τουρκίας – Αρμενίας, την οποία χαιρέτισε ο Παπανδρέου ήταν στα θέματα που συζητήθηκαν, κατά την επίσκεψη του Παπανδρέου.

Ο αρθρογράφος καταλήγει με το ερώτημα εάν αυτά τα πρώτα βήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής θα μπορούσαν να αποφέρουν σύντομα αποτελέσματα.

«Οι σκεπτικιστές και κριτικοί, θεωρούν ότι ο Έλληνας Π/Θ πρέπει να είναι αφελής για να πιστεύει ότι μπορεί να διαχειριστεί δύο ζητήματα όπως η Τουρκία και το Κυπριακό, που παραμένουν για πάνω από τρεις δεκαετίες στάσιμα».

Ο Παπανδρέου, θα πρέπει να ξεπεράσει άμεσα τον σκόπελο των οικονομικών προβλημάτων αλλά παρόλα αυτά, μπορεί να κερδίσει πρόσθετο πολιτικό κύρος εάν ακολουθήσει μία αποφασιστική εξωτερική πολιτική.