9 Σεπ 2009

Απαγωγή Έλληνα δασκάλου από Ταλιμπάν!

Στα τέλη Αυγούστου απήχθη στο ΒΔ Πακιστάν μέλος της ΜΚΟ "Έλληνες Εθελοντές", δάσκαλος που συμμετείχε σε αποστολή στα χωριά των Καλάς (πιθανών απογόνων ελλήνων στρατιωτών του Μ. Αλεξάνδρου). Η επίθεση έγινε κατά της αυτοκινητοπομπής που μετέβαινε στα χωριάμε βοήθεια. Εκτελέστηκε ένας εκτων συνοδευόντων αστυνομικών, ενώ δεύτερος απήχθη μαζί με τον έλληνα δάσκαλο αλλά αφέθηκε ελεύθερος στο δρόμο μετά από μερικές ώρες. Από τη στιγμή εκείνη τα ίχνη του δασκάλου αγνοούνται.
Ενέργειες κάνει η επικεφαλής στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Πακιστάν (Charge d' Affaires) ενώ οπρέσβξς αναμένεται να επιστρέψει εντός των προσεχών 48 ωρών (βρισκόταν σε κανονική άδεια). στο μεταξύ πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση του νέου Γενικού Γραμματέα κ. Σάνδη με τον πρέσβη του Πακιστάν στην Αθήνα απότον οποίο ζητήθηκε να παράσχει η χώρα του κάθεδυνατή βοήθεια για τον εντοπισμό των απαγωγέων και την απελευθέρωση του δασκάλου.
Στο μεταξύ φόβοι εκφράστηκαν για είδηση της ΝΕΤ που έδινε την ιδιότητα του απαχθέντος σαν "επιχειρηματία" πράγμα που μπορεί να δημιουργήσει εντυπώσεις σχετικά με το ύψος των λίτρων που ενδέχεται να ζητηθούν. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ, συνήθως οποιοδήποτε αίτημα για λύτρα πραγματοποιήται μετά από 2-3 εβδομάδες, οπότε το περιμένουν σρις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Μ. Κοππά: καλεί το Ευρωκοινοβούλιο να καταδικάσει την Τουρκία

Σε ερώτηση, που κατέθεσε η ευρωβουλευτής, του ΠΑΣΟΚ, Μαριλένα Κοππά ζητά την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παρενόχληση ελικοπτέρου της FRONTEX από τουρκικό ραντάρ τη στιγμή που έκανε επιτήρηση συνόρων για παράνομη είσοδο μεταναστών στο Αιγαίο. Παράλληλα υπενθύμισε και επεσήμανε όλες τις προηγούμενες συστηματικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, από πλήρως εξοπλισμένα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που πραγματοποιούνταν πάνω από κατοικημένες περιοχές στο Αιγαίο καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού καθώς και την πρόσφατη επικίνδυνη παρενόχληση του επιβατικού αεροσκάφους της Ολυμπιακής Αεροπορίας που εκτελούσε εσωτερική πτήση και την οποία η ίδια κατήγγειλε στον Επίτροπο Όλι Ρεν .