8 Σεπ 2009

Νέα παρενόχληση από τουρκικό ραντάρ στο Αγαθονήσι

Στις 7 παρά 5' σήμερα το πρωί, τουρκικό ραντάρ παρενεβλήθει στον ασύσρματο ελικοπτέρου της EULEX, και κάλεσε το Λεττονό πιλότο του να απομακρυνθεί άμεσα καθώς πετούσε σε "τουρκικό εναέριο χώρο". Ο πιλότος παρέμεινε προσηλωμένος στο σχέδιο πτήσης του και εξετέλεσε στο ακέραιο την αποστολή του. Πρόκειται για την έκτη (6η) τουρκική παραβίαση, εντός του 2009, εναέριων κανονισμών και πρόκληση προς την Ελλάδα καθώς μας αμφισβητεί ουσιαστικά τον εναέριο χώρο υπεράνω ελληνικού έδαφους.
Η πολιτική αυτή βασίζεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να αμφισβητήσει ουσιαστικά τα υφιστάμενα σύνορα στο Αιγαίο και στην "χαμηλών τόννων" πολιτική του Ελληνικού υπουργείου εξωτερικών, υπό την Ντόρα Μπακογιάννη.

Η Ε.Ε. αθετεί τις υποσχέσεις της προς την Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αθετεί τις υποσχέσεις της προς την Τουρκία για ένταξη της χώρας στους κόλπους της, όπως αποφαίνεται η Ανεξάρτητη Επιτροπή για τηνΤουρκία σε έκθεσή της που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Η Επιτροπή, που απαρτίζεται από Ευρωπαίους πολιτικούς και ακαδημαϊκούς και της οποίας ηγείται ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας και κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ, Μάρτι Αχτισάαρι, παρά την διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποιεί, κατηγορεί ανοικτά ορισμένους ηγέτες, και ιδιαίτερα τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, ότι προσπαθούν να εκτροχιάσουν την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας.
"Οι αρνητικές δηλώσεις ορισμένων ηγετών και οι προσπάθειες να υποκατασταθεί η ένταξη με κάποιο είδος προνομιακής ή ειδικής σχέσης, θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Ε.Ε, αφού δεν εφαρμόζονται τα ίδια κριτήρια για όλες τις υποψήφιες χώρες. Η Γαλλία μάλιστα έχει ρητά και δημόσια δηλώσει ότι θα αποτρέψει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για πέντε κεφάλαια, μόνο και μόνο επειδή η ηγεσία της αντιτίθεται στην ένταξη της Τουρκίας", επισημαίνεται στην έκθεση, όπου γίνεται επίσης λόγος για φαύλο κύκλο, καθώς οι αντιρρήσεις των Ευρωπαίων πολιτικών, συνδυαζόμενες με την επιφυλακτικότητα της κοινής γνώμης για περαιτέρω διεύρυνση της Ένωσης, έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στην Τουρκία και καθυστέρηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.
Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι στην ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας παρεμβάλονται πραγματικά και σοβαρά εμπόδια, με σπουδαιότερο το Κυπριακό. Η επίλυση του ζητήματος θα ενίσχυε την τουρκική υποψηφιότητα, όμως, όπως προειδοποιεί η Επιτροπή, οι σχετικές συνομιλίες καθυστερούν επικίνδυνα.

Οι κινέζοι πιέζουν Τουρκία για τους Ουϊγούρους

H ιστοσελίδα της εφημερίδας Dongfang Zaobao (Oriental Daily) της Σαγκάης αναφέρεται στην πρόσφατη συνάντηση του Zafer Caglayan, Υπουργού Επικρατείας της Τουρκίας και ειδικού απεσταλμένου του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν στο Πεκίνο, με τον Κινέζο Πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο, στην έδρα της Κεντρικής Κινεζικής Κυβέρνησης στο Τζονγκνανχάι.
Αναπαράγοντας σχετική ειδησεογραφία του κρατικού Πρακτορείου Νέα Κίνα, το άρθρο σημειώνει ότι ο Τούρκος απεσταλμένος διεμήνυσε στην κινεζική πλευρά την προσήλωση της Άγκυρας στην «πολιτική της Ενιαίας Κίνας» και την βούλησή της να αποτρέψει κάθε μορφή δράσης σε τουρκικό έδαφος που στρέφερται ενάντια στην εδαφική ακεραιότητα της Κίνας ή υπονομεύει την κυρίαρχη κυβέρνηση του Πεκίνου. Αναφερόμεμνος δε στην πρόσφατη έκρυθμη κατάσταση στην επαρχία Χσιντζιάνγκ στα ΒΔ της Κίνας, ο Τούρκος απεσταλμένος εξέφρασε την ελπίδα της τουρκικής κυβέρνησης για ταχεία αποκατάσταση της σταθερότητας, κοινωνικής εναρμόνισης και οικονομικής ευημερίας στην περιοχή. Ο ίδιος εξέφραζε επίσης την «κατανόηση της Τουρκίας για τον χειρισμό των γεγονότων της 5ης Ιουλίου» στην επαρχία Χσιντζιάνγκ (όταν ξέσπασαν εθνοτικές συγκρούσεις μεταξύ των εθνικά Κινέζων Χαν και της τουρκογενούς μειονότητας των Ουιγούρων).
Από την πλευρά του ο Κινέζος πρωθυπουργός τόνισε στον Τούρκο συνομιλητή του ότι «τόσο η Κίνα όσο και η Τουρκία βρίσκονται αντιμέτωπες με τις δυνάμεις του εθνοτικού αποσχιστισμού, θρησκευτικού φανατισμού και της τρομοκρατίας».