19 Ιαν 2010

Συνάντηση Παπούλια – Ερντογάν με άσχημη έκπληξη για τον Πρόεδρο

Στο Αμπού Ντάμπι βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας όπου συμμετέχει στη διεθνή Διάσκεψη για το ενεργειακό μέλλον του Πλανήτη. Ο κ. Κ. Παπούλιας συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπου στην 40λεπτη άτυπη συνάντηση που είχαν, του ανέφερε ότι, «σύντομα θα λάβει την απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού στην επιστολή του». Ο κ. Ερντογάν από την πλευρά του, είπε στον κ. Παπούλια ότι, «σύντομα πρόκειται να έρθει στην Αθήνα». Κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφερόμενοι στην συνάντηση, τόνισαν ότι «ήταν μια ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων», αποκρύπτοντας το γεγονός ότι ο Πρόεδρος εθεώρησε εαυτόν βαθύτατα προσβεβλημένο καθώς έμαθε από τα χείλη του Τούρκου, κι όχι του Έλληνα πρωθυπουργού το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν έχει προσκληθεί στην Αθήνα.

Εν συνεχεία, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια της συνέντευξής του με τον Δ. Χριστόφια, ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να προσκαλέσει προσεχώς στην Αθήνα τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, με σκοπό να τον προτρέψει να συμβάλλει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Οι επαφές αυτές θα επιτρέψουν κυρίως να συζητηθούν οι προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη του ανεπίσημη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, μετά την άνοδό του στην εξουσία στις 4 Οκτωβρίου, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του.

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους η πρόσκληση Παπανδρέου στον Ερντογάν, έχει σχέση με την αναζητούμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, όπου επιθυμεί να μεταβεί παρά το γεγονός ότι στη φάση αυτή η Ελλάδα δεν έχει θέματα «κοινού ενδιαφέροντος» με την Ουάσιγκτον. Έτσι, ορισμένοι δεν αποκλείουν στη διάρκεια της συνάντησης στην Αθήνα, Παπανδρέου – Ερντογάν, να ανοίξει το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας προκειμένου να υπάρχει ανάγκη συζήτησής του με την αμερικανική ηγεσία.

Κυπριακό: μισά λόγια για την αποτυχία των συνομιλιών…

Συναντήθηκαν χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο κύπριος Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας για να διαπιστώσουν κι από κοινού ότι η διαδικασία, ως τώρα, των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της νήσου έχουν αποτύχει εξαιτίας της Τουρκικής επιμονής σε όλα τα επίπεδα των προτάσεων. ¨Όπως είπε άλλωστε ο κ. Χριστόφιας σε υψηλόβαθμο έλληνα πολιτικό «αν κάτι δεν αλλάξει δραστικά το επόμενο λίγο διάστημα, τότε όλα έχουν τελειώσει»!

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού η στάση των Τ/Κ είναι αρνητική. Είπε σχετικά:

Συμφωνήσαμε ότι οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας για θέματα διακυβέρνησης ήταν αρνητικές, θα έλεγα και οπισθοδρομικές και ότι για να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες, θα πρέπει να τηρηθεί η βάση των συνομιλιών, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί. Δηλαδή, μια διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τις αποφάσεις του Ο.Η.Ε., με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.
Συμφωνήσαμε επίσης ότι οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν, διότι πιστεύουμε πως τα προβλήματα λύνονται μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς μεγαλοστομίες και προτάσεις επικοινωνιακής λογικής, αλλά με διαρκή προσπάθεια μέχρι να φτάσουμε σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία.
Ανταλλάξαμε απόψεις και για τις προοπτικές της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, μετά τα αποτελέσματα του Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου.
Θέλω να διαβεβαιώσω τον Πρόεδρο Χριστόφια, ότι θα συνεχιστεί η πολύ στενή μας συνεργασία και ο συντονισμός μας για όλα τα θέματα, σε κάθε επίπεδο, πολιτικό και υπηρεσιακό. Γι' αυτό το σκοπό, δημιουργείται άμεσα ομάδα ειδικών νομικών, οι οποίοι θα συνδράμουν την Κυπριακή Κυβέρνηση και τη διαπραγματευτική τους ομάδα, σε ό,τι χρειαστεί.

Ο Κύπριος Πρόεδρος κ. Χριστόφιας ανάμεσα σε άλλα τόνισε:

Με τον Έλληνα Πρωθυπουργό συζητήσαμε σήμερα σε βάθος τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και θέματα που αφορούν τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Έχουμε κοινή αντίληψη για τη θετική μάχη που έχουν δώσει οι δυο Υπουργοί των Εξωτερικών στο Συμβούλιο των Υπουργών των Εξωτερικών το Δεκέμβριο σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της Τουρκίας.
Σε αυτά τα θέματα διαπιστώθηκε πλήρης σύμπτωση απόψεων ως προς την εκτίμηση γενικότερα της κατάστασης και διαπιστώθηκε ότι οι χειρισμοί μας βρίσκονται σε ορθό δρόμο. Όπως έχω ήδη αναφέρει, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό συζητήσαμε σε βάθος το Κυπριακό και έχουμε διαπιστώσει ότι ο διεθνής παράγοντας μας πιστώνει με καλή θέληση και βούληση για επίλυση του προβλήματος σύντομα.
Αυτό είναι αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών και των ενεργειών που έχουμε αναλάβει και της πολιτικής που με συνέπεια εφαρμόζουμε. Επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για λύση διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται μέσα από τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που αποτελεί τον ιστορικό συμβιβασμό της ελληνοκυπριακής Κοινότητας και ότι το κράτος της ενωμένης Ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι ένα και μόνο, με μία και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα
.

Στο μεταξύ, πολιτικοί κύκλοι στη Λευκωσία επανέλαβαν την άποψή τους ότι ο Δ. Χριστόφιας «παίζει» στη φάση αυτή το παιχνίδι της Άγκυρας, Βρετανίας και ΗΠΑ καθώς υπερτονίζει την απόφασή του να εγκαταλείψει τις συνομιλίες λόγω της ¨σκληρής στάσης» που διατηρούν οι τουρκοκύπριοι. Αυτό λένε, αποσκοπεί στη φάση αυτή να βοηθήσει τον Ταλάτ να κερδίσει μέρος της υποστήριξης της τουρκοκυπριακής γνώμης και να εμποδίσει την εκλογή του Έρογλου. Στη συνέχεια, αν καταφέρει ο Ταλάτ να επιβιώσει θα επανέλθουν αμφότεροι στο τραπέζι των συνομιλιών με στόχο την επίτευξη λύσης ως τα τέλη Ιουνίου. Σε περίπτωση εκλογής του Έρογλου, η υπόθεση σύμφωνα με όλους, συμπεριλαμβανόμενης της Άγκυρας, «έχει τελειώσει» όπως δήλωσε στις ΗΠΑ στη διάρκεια της επίσκεψής του εκεί ο Ταγίπ Ερντογάν!

Τίτλοι τέλους για την Ρουμιάνα Γιέλεβα;

Στη μέχρι σήμερα Υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας και υποψήφια Επίτροπο, στη νέα υπό σύσταση Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ρουμιάνα Γέλεβα, αποδίδουν τη μομφή ότι οι οικονομικές δραστηριότητες της ιδίας και του συζύγου της δεν είναι συμβατές με την ιδιότητα της επιτρόπου. Η άρνηση πολλών ευρωβουλευτών να επικυρώσουν τον διορισμό της 40χρονης Υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας στην Επιτροπή, με τομέα αρμοδιότητας την ανθρωπιστική βοήθεια, έχει πολλά παρεπόμενα. Εκτός από κόντρα μεταξύ Σόφιας και Βρυξελλών και μεταξύ αριστεράς και δεξιάς, προκαλεί και θεσμικό μπλοκάρισμα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού όσο κολλάει ο διορισμός της Ρουμιάνας Γέλεβα, τόσο θα καθυστερεί η συγκρότηση της νέας υπό τον Ζοζέ Μπαρόζο Επιτροπής.

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, χαρακτήρισε «ανυπόστατες» τις καταγγελίες περί αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων της υποψήφιας επιτρόπου, ενώ η ίδια κατηγορεί τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους ότι διαδίδουν ανυπόστατες φήμες.

Αυτό που κυρίως της προσάπτουν είναι ότι δεν έχει κόψει τους δεσμούς της με εταιρεία παροχής συμβουλών, ότι αποφεύγει να ενημερώσει τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. για τις οικονομικές δραστηριότητές της, όπως υποχρεούται, ενώ ο σύζυγός της φέρεται να έχει σχέσεις με τη μαφία.

Το κακό με την υποψηφιότητα της Γέλεβα είναι ότι προέρχεται από τους κόλπους μιας κυβέρνησης, που έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία στο θέμα της χρηστής διαχείρισης. Ως γνωστόν, η Βουλγαρία θεωρείται πρώτη μεταξύ των «27» στη διαφθορά, μάλιστα έχει τιμωρηθεί από την Ε.Ε. με περικοπές κονδυλίων.

Να σημειωθεί ότι και η ανεξάρτητη αρχή της Βουλγαρίας που ελέγχει το «πόθεν έσχες» των Βούλγαρων πολιτικών ανακοίνωσε ότι στην τελευταία δήλωση της Γέλεβα δεν αναφέρεται συμμετοχή σε μετοχικό κεφάλαιο επιχειρήσεων. Επιπλέον, όταν η Γέλεβα κλήθηκε ενώπιον των ευρωβουλευτών, για να αναπτύξει τους στόχους της, δεν έπεισε -όπως γράφτηκε- ότι έχει τις γνώσεις και την εμπειρία που απαιτούνται.

Κατόπιν αυτών, μεταξύ ευρωβουλευτών και βουλγαρικής κυβέρνησης αντηλλάγησαν οξύτατες δηλώσεις, κάνοντας μερίδα αναλυτών στη Σόφια να μιλά για «αντιβουλγαρική συνομωσία» και τον Γερμανό επικεφαλής των σοσιαλιστών ευρωβουλευτών, Μάρτιν Σουλτς, να αποκαλεί τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό Μπόικο Μπορισόφ «μπράβο του Βούλγαρου πρώην δικτάτορα».

Εν πάση περιπτώσει, το ευρωκοινοβούλιο θα αποφανθεί στις 26 Ιανουαρίου για την έγκριση της Επιτροπής, χωρίς όμως να μπορεί να απορρίψει μεμονωμένους υποψηφίους, αλλά μόνο τη συνολική σύνθεσή της. Μέχρι τότε, η Σόφια ελπίζει ότι θα κάμψει τις αντιρρήσεις για την υποψήφια επίτροπο.

Όλοι στην ΕΕ ξαφνικά θέλουν να διαμεσολαβήσουν με τα Σκόπια!

«Ο Σλοβένος Πρωθυπουργός, Μπόρουτ Πάχορ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην ΠΓΔΜ, πρότεινε να αναλάβει η Σλοβενία διαμεσολαβητικό ρόλο στην επίλυση της διαμάχης Αθήνας-Σκοπίων για την ονομασία, εφόσον το επιθυμούν οι δύο πλευρές», αναφέρεται τηλεγράφημα του πρακτορείου Associated Press, που καταχωρίζεται στην ιστοσελίδα του φινλανδικού κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα YLE. Ταυτοχρόνως, τηλεγράφημα του “MIA” αναφέρεται, ότι ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, στο πλαίσιο εκπομπής του αυστριακού κρατικού καναλιού ORF, δήλωσε, ότι η Αυστρία επιθυμεί να εισηγηθεί την εκ μέρους της ανάληψη διαμεσολαβητικού ρόλου στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση, πως κατά τη διάρκεια της Άνοιξης θα εξευρεθεί λύση για αυτό το πρόβλημα. Ο κ. Σπίντελεγκερ εξέφρασε επίσης την ελπίδα, ότι εντός του τρέχοντος έτους, στη συνεργασία της Ε.Ε. με την ΠΓΔΜ, «θα υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα». Ο ίδιος προανήγγειλε, ότι την ερχόμενη εβδομάδα στην Ε.Ε., παρουσία Ελλήνων επίσημων εκπροσώπων, θα ξεκινήσει η «Πρωτοβουλία για τα Δυτικά Βαλκάνια» και πρόσθεσε, ότι στόχος, περισσότερο από ότι μέχρι τώρα, είναι οι χώρες της περιοχής να συμμετάσχουν στην Ε.Ε., δηλαδή να την προσεγγίσουν. Κατά τον Αυστριακό ΥΠΕΞ, είναι απαραίτητο όλες οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. να αναγνωρίσουν την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσόβου και ότι η προσέγγιση του Κοσόβου προς την Ε.Ε. αποτελεί μέρος της σχεδιαζόμενης αυστριακής πρωτοβουλίας για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Περίεργη εξέλιξη

Πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η πολιτική ηγεσία χωρών- μελών της ΕΕ την τελευταία δεκαετία δημοσίως υποβάλλει προτάσεις για διαμεσολάβηση στο πρόβλημα της ονομασίας και των υπόλοιπων αιτίων που υφίσταται ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια. Αλλά είναι ακόμη σημαντικότερη για την Αθήνα η «επέμβαση» του Αυστριακού υπουργού εξωτερικών που επιχειρεί να ανατρέψει εντελώς τις υφιστάμενες ισορροπίες στα Βαλκάνια με τη δήλωση του σχετικά με το Κόσοβο.

Όπως είναι γνωστό ως σήμερα Η σχέση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ και το μέλλον τους σ αυτήν, δεν έχει εξαρτηθεί από τις σχέσεις τους με το Κόσοβο. Η νέα αυτή θέση της Αυστρίας, που επιχειρεί να παίξει ρόλο «πατερναλιστικό» στην περιοχή αλλάζει τα δεδομένα και μάλιστα χωρίς αντιδράσεις από την πλευρά της υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ, λαίδης ¨Αστον.

Επειδή η «Αυστριακή πρωτοβουλία» είναι σε πλήρη ρήξη με την αντίστοιχη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, θα ήταν σκόπιμο να υπάρξει κάποιας μορφής πληροφόρηση για την Ελληνική στάση.

Η Βιέννη για την ελληνική πρωτοβουλία "Δυτικών Βαλκανίων".

Τη σαφή υποστήριξη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων από την επίσημη Βιέννη, και την προώθησή της από κοινού με την Αθήνα, ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, χωρίς ωστόσο να μεταβάλλει προηγούμενες δηλώσεις του σχετικά με το Κόσοβο (βλέπε σε άλλο θέμα μας), ο οποίος αναμένεται την ερχόμενη Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, στην ελληνική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τον Ελληνα αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα.
Αναφερόμενος στην «απεμπλοκή», που σημειώθηκε στα τέλη του 2009, στη μακροχρόνια διένεξη ανάμεσα στην Κροατία και τη Σλοβενία, ο κ. Σπίντελεγκερ εξέφρασε την ελπίδα πως θα υπάρξουν ήδη μέσα στο 2010 συγκεκριμένα γεγονότα και ως προς την ΠΓΔΜ, με την οποία, όπως σημείωσε, «έχει προβλήματα η Αθήνα, καθώς η Ελλάδα, για ιστορικούς λόγους, δεν θέλει να δεχθεί την ονομασία Μακεδονία για τη χώρα αυτή». Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η χώρα του προσφέρεται να βοηθήσει στην υπόθεση αυτή ως μεσολαβητής και πιστεύει πως μπορεί να υπάρξει μία λύση αυτής της διαφοράς για την ονομασία ακόμη και μέσα στην Ανοιξη. Συγχρόνως ανακοίνωσε, πως ο ίδιος, μετά την επίσκεψή του Αθήνα, πρόκειται να μεταβεί στα Σκόπια.
Ο κ. Σπίντελεγκερ ανέφερε πως η από κοινού «πρωτοβουλία για τα Δυτικά Βαλκάνια» θα διατυπωθεί επίσημα κατά τις συνομιλίες του στην Αθήνα, ενώ έκανε λόγο για ένα μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα, μέχρι το 2020, που ο ίδιος πιστεύει να έχει γίνει η ένταξη στην Ευρωπαική Ενωση χωρών όπως η Κροατία, η ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η Αλβανία.
Αρκετά προσεκτικός ήταν ο ίδιος ως προς το Κόσοβο, όπου, όπως είπε, πρέπει να γίνουν ακόμη αρκετά πράγματα, με πρώτη προϋπόθεση μία αναγνώρισή του από όλους τους κοινοτικούς εταίρους.
Σε σχέση με την Τουρκία, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Αγκυρα θα πρέπει να κάνει ένα βήμα εμπρός στο Κυπριακό, καθώς όπως είπε, ο δρόμος της ένταξης περνάει από την Κύπρο, ενώ επισήμανε πως έχει υπάρξει πάγωμα, «και αυτό θα παραμείνει», για τα οκτώ επίκαιρα κεφάλαια διαπραγμάτευσης.
Τα σχέδια της ισπανικής προεδρίας στην ΕΕ, να δρομολογήσει ή να ανοίξει τα τέσσερα κεφάλαια, ο ίδιος τα χαρακτήρισε ως πολύ φιλόδοξα, και επανέλαβε εκ νέου την πάγια αυστριακή θέση πως, οι τουρκικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις παραμένουν, σε κάθε περίπτωση, με ανοικτή κατάληξη. Σημείωσε ακόμη, πως το δικό του κόμμα - το συγκυβερνών με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα - υποστηρίζει τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην Αυστρία για την ένταξη της Τουρκίας και πως προτιμά μία προνομιακή σχέση για την Τουρκία, από μια πλήρη ένταξή της στην ΕΕ.

Αμερικανο-τουρκική κοινοπραξία θα κατασκευάσει αυτοκινητόδρομο Κόσοβο - Αδριατική

Το Κόσοβο επέλεξε την αμερικανο-τουρκική κοινοπραξία Bechtel-Enka για την κατασκευή ενός αυτοκινητόδρομου που θα οδηγεί στην Αλβανία και θα έχει κόστος ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών Φατμίρ Λιμάι στο τηλεοπτικό δίκτυο Κόσοβο TV.
Ο αυτοκινητόδρομος θα έχει μήκος 141 χιλιομέτρων, τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας και θα οδηγεί από τα ανατολικά σύνορα του Κοσόβου με τη Σερβία προς το νότο και την Αλβανία, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, όπως δήλωσε ο Λιμάι.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Πρίστινα επιθυμεί να υπογραφεί η συμφωνία μόλις επιλυθούν ορισμένα εκκρεμή θέματα.
Η Bechtel-Enka έχει ήδη κατασκευάσει στην Αλβανία ένα τμήμα του αυτοκινητοδρόμου που ξεκινάει από το Κόσοβο και καταλήγει στην ακτή της Αδριατικής και το οποίο υπέστει σημαντικές ζημιές από κατασκευαστικά λάθη με αποτέλεσμα η κυκλοφορία του να έχει διακοπεί σε περισσότερα από δυο σημεία.