19 Ιαν 2010

Τίτλοι τέλους για την Ρουμιάνα Γιέλεβα;

Στη μέχρι σήμερα Υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας και υποψήφια Επίτροπο, στη νέα υπό σύσταση Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ρουμιάνα Γέλεβα, αποδίδουν τη μομφή ότι οι οικονομικές δραστηριότητες της ιδίας και του συζύγου της δεν είναι συμβατές με την ιδιότητα της επιτρόπου. Η άρνηση πολλών ευρωβουλευτών να επικυρώσουν τον διορισμό της 40χρονης Υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας στην Επιτροπή, με τομέα αρμοδιότητας την ανθρωπιστική βοήθεια, έχει πολλά παρεπόμενα. Εκτός από κόντρα μεταξύ Σόφιας και Βρυξελλών και μεταξύ αριστεράς και δεξιάς, προκαλεί και θεσμικό μπλοκάρισμα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού όσο κολλάει ο διορισμός της Ρουμιάνας Γέλεβα, τόσο θα καθυστερεί η συγκρότηση της νέας υπό τον Ζοζέ Μπαρόζο Επιτροπής.

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, χαρακτήρισε «ανυπόστατες» τις καταγγελίες περί αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων της υποψήφιας επιτρόπου, ενώ η ίδια κατηγορεί τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους ότι διαδίδουν ανυπόστατες φήμες.

Αυτό που κυρίως της προσάπτουν είναι ότι δεν έχει κόψει τους δεσμούς της με εταιρεία παροχής συμβουλών, ότι αποφεύγει να ενημερώσει τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. για τις οικονομικές δραστηριότητές της, όπως υποχρεούται, ενώ ο σύζυγός της φέρεται να έχει σχέσεις με τη μαφία.

Το κακό με την υποψηφιότητα της Γέλεβα είναι ότι προέρχεται από τους κόλπους μιας κυβέρνησης, που έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία στο θέμα της χρηστής διαχείρισης. Ως γνωστόν, η Βουλγαρία θεωρείται πρώτη μεταξύ των «27» στη διαφθορά, μάλιστα έχει τιμωρηθεί από την Ε.Ε. με περικοπές κονδυλίων.

Να σημειωθεί ότι και η ανεξάρτητη αρχή της Βουλγαρίας που ελέγχει το «πόθεν έσχες» των Βούλγαρων πολιτικών ανακοίνωσε ότι στην τελευταία δήλωση της Γέλεβα δεν αναφέρεται συμμετοχή σε μετοχικό κεφάλαιο επιχειρήσεων. Επιπλέον, όταν η Γέλεβα κλήθηκε ενώπιον των ευρωβουλευτών, για να αναπτύξει τους στόχους της, δεν έπεισε -όπως γράφτηκε- ότι έχει τις γνώσεις και την εμπειρία που απαιτούνται.

Κατόπιν αυτών, μεταξύ ευρωβουλευτών και βουλγαρικής κυβέρνησης αντηλλάγησαν οξύτατες δηλώσεις, κάνοντας μερίδα αναλυτών στη Σόφια να μιλά για «αντιβουλγαρική συνομωσία» και τον Γερμανό επικεφαλής των σοσιαλιστών ευρωβουλευτών, Μάρτιν Σουλτς, να αποκαλεί τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό Μπόικο Μπορισόφ «μπράβο του Βούλγαρου πρώην δικτάτορα».

Εν πάση περιπτώσει, το ευρωκοινοβούλιο θα αποφανθεί στις 26 Ιανουαρίου για την έγκριση της Επιτροπής, χωρίς όμως να μπορεί να απορρίψει μεμονωμένους υποψηφίους, αλλά μόνο τη συνολική σύνθεσή της. Μέχρι τότε, η Σόφια ελπίζει ότι θα κάμψει τις αντιρρήσεις για την υποψήφια επίτροπο.