19 Ιαν 2010

Συνάντηση Παπούλια – Ερντογάν με άσχημη έκπληξη για τον Πρόεδρο

Στο Αμπού Ντάμπι βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας όπου συμμετέχει στη διεθνή Διάσκεψη για το ενεργειακό μέλλον του Πλανήτη. Ο κ. Κ. Παπούλιας συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπου στην 40λεπτη άτυπη συνάντηση που είχαν, του ανέφερε ότι, «σύντομα θα λάβει την απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού στην επιστολή του». Ο κ. Ερντογάν από την πλευρά του, είπε στον κ. Παπούλια ότι, «σύντομα πρόκειται να έρθει στην Αθήνα». Κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφερόμενοι στην συνάντηση, τόνισαν ότι «ήταν μια ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων», αποκρύπτοντας το γεγονός ότι ο Πρόεδρος εθεώρησε εαυτόν βαθύτατα προσβεβλημένο καθώς έμαθε από τα χείλη του Τούρκου, κι όχι του Έλληνα πρωθυπουργού το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν έχει προσκληθεί στην Αθήνα.

Εν συνεχεία, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια της συνέντευξής του με τον Δ. Χριστόφια, ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να προσκαλέσει προσεχώς στην Αθήνα τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, με σκοπό να τον προτρέψει να συμβάλλει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Οι επαφές αυτές θα επιτρέψουν κυρίως να συζητηθούν οι προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη του ανεπίσημη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, μετά την άνοδό του στην εξουσία στις 4 Οκτωβρίου, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του.

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους η πρόσκληση Παπανδρέου στον Ερντογάν, έχει σχέση με την αναζητούμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, όπου επιθυμεί να μεταβεί παρά το γεγονός ότι στη φάση αυτή η Ελλάδα δεν έχει θέματα «κοινού ενδιαφέροντος» με την Ουάσιγκτον. Έτσι, ορισμένοι δεν αποκλείουν στη διάρκεια της συνάντησης στην Αθήνα, Παπανδρέου – Ερντογάν, να ανοίξει το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας προκειμένου να υπάρχει ανάγκη συζήτησής του με την αμερικανική ηγεσία.