19 Ιαν 2010

Όλοι στην ΕΕ ξαφνικά θέλουν να διαμεσολαβήσουν με τα Σκόπια!

«Ο Σλοβένος Πρωθυπουργός, Μπόρουτ Πάχορ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην ΠΓΔΜ, πρότεινε να αναλάβει η Σλοβενία διαμεσολαβητικό ρόλο στην επίλυση της διαμάχης Αθήνας-Σκοπίων για την ονομασία, εφόσον το επιθυμούν οι δύο πλευρές», αναφέρεται τηλεγράφημα του πρακτορείου Associated Press, που καταχωρίζεται στην ιστοσελίδα του φινλανδικού κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα YLE. Ταυτοχρόνως, τηλεγράφημα του “MIA” αναφέρεται, ότι ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, στο πλαίσιο εκπομπής του αυστριακού κρατικού καναλιού ORF, δήλωσε, ότι η Αυστρία επιθυμεί να εισηγηθεί την εκ μέρους της ανάληψη διαμεσολαβητικού ρόλου στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση, πως κατά τη διάρκεια της Άνοιξης θα εξευρεθεί λύση για αυτό το πρόβλημα. Ο κ. Σπίντελεγκερ εξέφρασε επίσης την ελπίδα, ότι εντός του τρέχοντος έτους, στη συνεργασία της Ε.Ε. με την ΠΓΔΜ, «θα υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα». Ο ίδιος προανήγγειλε, ότι την ερχόμενη εβδομάδα στην Ε.Ε., παρουσία Ελλήνων επίσημων εκπροσώπων, θα ξεκινήσει η «Πρωτοβουλία για τα Δυτικά Βαλκάνια» και πρόσθεσε, ότι στόχος, περισσότερο από ότι μέχρι τώρα, είναι οι χώρες της περιοχής να συμμετάσχουν στην Ε.Ε., δηλαδή να την προσεγγίσουν. Κατά τον Αυστριακό ΥΠΕΞ, είναι απαραίτητο όλες οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. να αναγνωρίσουν την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσόβου και ότι η προσέγγιση του Κοσόβου προς την Ε.Ε. αποτελεί μέρος της σχεδιαζόμενης αυστριακής πρωτοβουλίας για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Περίεργη εξέλιξη

Πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η πολιτική ηγεσία χωρών- μελών της ΕΕ την τελευταία δεκαετία δημοσίως υποβάλλει προτάσεις για διαμεσολάβηση στο πρόβλημα της ονομασίας και των υπόλοιπων αιτίων που υφίσταται ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια. Αλλά είναι ακόμη σημαντικότερη για την Αθήνα η «επέμβαση» του Αυστριακού υπουργού εξωτερικών που επιχειρεί να ανατρέψει εντελώς τις υφιστάμενες ισορροπίες στα Βαλκάνια με τη δήλωση του σχετικά με το Κόσοβο.

Όπως είναι γνωστό ως σήμερα Η σχέση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ και το μέλλον τους σ αυτήν, δεν έχει εξαρτηθεί από τις σχέσεις τους με το Κόσοβο. Η νέα αυτή θέση της Αυστρίας, που επιχειρεί να παίξει ρόλο «πατερναλιστικό» στην περιοχή αλλάζει τα δεδομένα και μάλιστα χωρίς αντιδράσεις από την πλευρά της υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ, λαίδης ¨Αστον.

Επειδή η «Αυστριακή πρωτοβουλία» είναι σε πλήρη ρήξη με την αντίστοιχη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, θα ήταν σκόπιμο να υπάρξει κάποιας μορφής πληροφόρηση για την Ελληνική στάση.