19 Ιαν 2010

Κυπριακό: μισά λόγια για την αποτυχία των συνομιλιών…

Συναντήθηκαν χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο κύπριος Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας για να διαπιστώσουν κι από κοινού ότι η διαδικασία, ως τώρα, των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της νήσου έχουν αποτύχει εξαιτίας της Τουρκικής επιμονής σε όλα τα επίπεδα των προτάσεων. ¨Όπως είπε άλλωστε ο κ. Χριστόφιας σε υψηλόβαθμο έλληνα πολιτικό «αν κάτι δεν αλλάξει δραστικά το επόμενο λίγο διάστημα, τότε όλα έχουν τελειώσει»!

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού η στάση των Τ/Κ είναι αρνητική. Είπε σχετικά:

Συμφωνήσαμε ότι οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας για θέματα διακυβέρνησης ήταν αρνητικές, θα έλεγα και οπισθοδρομικές και ότι για να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες, θα πρέπει να τηρηθεί η βάση των συνομιλιών, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί. Δηλαδή, μια διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τις αποφάσεις του Ο.Η.Ε., με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.
Συμφωνήσαμε επίσης ότι οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν, διότι πιστεύουμε πως τα προβλήματα λύνονται μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς μεγαλοστομίες και προτάσεις επικοινωνιακής λογικής, αλλά με διαρκή προσπάθεια μέχρι να φτάσουμε σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία.
Ανταλλάξαμε απόψεις και για τις προοπτικές της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, μετά τα αποτελέσματα του Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου.
Θέλω να διαβεβαιώσω τον Πρόεδρο Χριστόφια, ότι θα συνεχιστεί η πολύ στενή μας συνεργασία και ο συντονισμός μας για όλα τα θέματα, σε κάθε επίπεδο, πολιτικό και υπηρεσιακό. Γι' αυτό το σκοπό, δημιουργείται άμεσα ομάδα ειδικών νομικών, οι οποίοι θα συνδράμουν την Κυπριακή Κυβέρνηση και τη διαπραγματευτική τους ομάδα, σε ό,τι χρειαστεί.

Ο Κύπριος Πρόεδρος κ. Χριστόφιας ανάμεσα σε άλλα τόνισε:

Με τον Έλληνα Πρωθυπουργό συζητήσαμε σήμερα σε βάθος τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και θέματα που αφορούν τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Έχουμε κοινή αντίληψη για τη θετική μάχη που έχουν δώσει οι δυο Υπουργοί των Εξωτερικών στο Συμβούλιο των Υπουργών των Εξωτερικών το Δεκέμβριο σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της Τουρκίας.
Σε αυτά τα θέματα διαπιστώθηκε πλήρης σύμπτωση απόψεων ως προς την εκτίμηση γενικότερα της κατάστασης και διαπιστώθηκε ότι οι χειρισμοί μας βρίσκονται σε ορθό δρόμο. Όπως έχω ήδη αναφέρει, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό συζητήσαμε σε βάθος το Κυπριακό και έχουμε διαπιστώσει ότι ο διεθνής παράγοντας μας πιστώνει με καλή θέληση και βούληση για επίλυση του προβλήματος σύντομα.
Αυτό είναι αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών και των ενεργειών που έχουμε αναλάβει και της πολιτικής που με συνέπεια εφαρμόζουμε. Επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για λύση διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται μέσα από τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που αποτελεί τον ιστορικό συμβιβασμό της ελληνοκυπριακής Κοινότητας και ότι το κράτος της ενωμένης Ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι ένα και μόνο, με μία και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα
.

Στο μεταξύ, πολιτικοί κύκλοι στη Λευκωσία επανέλαβαν την άποψή τους ότι ο Δ. Χριστόφιας «παίζει» στη φάση αυτή το παιχνίδι της Άγκυρας, Βρετανίας και ΗΠΑ καθώς υπερτονίζει την απόφασή του να εγκαταλείψει τις συνομιλίες λόγω της ¨σκληρής στάσης» που διατηρούν οι τουρκοκύπριοι. Αυτό λένε, αποσκοπεί στη φάση αυτή να βοηθήσει τον Ταλάτ να κερδίσει μέρος της υποστήριξης της τουρκοκυπριακής γνώμης και να εμποδίσει την εκλογή του Έρογλου. Στη συνέχεια, αν καταφέρει ο Ταλάτ να επιβιώσει θα επανέλθουν αμφότεροι στο τραπέζι των συνομιλιών με στόχο την επίτευξη λύσης ως τα τέλη Ιουνίου. Σε περίπτωση εκλογής του Έρογλου, η υπόθεση σύμφωνα με όλους, συμπεριλαμβανόμενης της Άγκυρας, «έχει τελειώσει» όπως δήλωσε στις ΗΠΑ στη διάρκεια της επίσκεψής του εκεί ο Ταγίπ Ερντογάν!