16 Νοε 2009

Πέθανε ο πνευματικός ηγέτης των Σέρβων κι ένας φίλος της Ελλάδας

Η σερβική κυβέρνηση κήρυξε σήμερα τρεις ημέρες εθνικού πένθους από αύριο, Δευτέρα, μετά το θάνατο του Πατριάρχη Παύλου (Γκόϊκο Στοίσεβιτς), που υπήρξε ο πνευματικός ηγέτης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της χώρας για περίπου 20 χρόνια. Η Ορθόδοξη Εκκλησία επιβεβαίωσε σήμερα το μεσημέρι το θάνατο του μακαριστού Παύλου, 95 ετών, στο Νοσοκομείο της Στρατιωτικής Ακαδημίας, του Βελιγραδίου.

Η υγεία του Πατριάρχη είχε επιδεινωθεί εδώ και αρκετά χρόνια και ο μακαριστός δεν είχε κάνει τα τελευταία δυο χρόνια, δημόσιες εμφανίσεις καθώς είχε εισαχθεί στην κλινική στις 13 Νοεμβρίου του 2007.. Ο σερβικός τύπος είχε αναφερθεί πέρυσι στο αίτημά του να απαλλαγεί των καθηκόντων του, το οποίο ωστόσο δεν είχε γίνει δεκτό. Ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος που τον αντικαθιστούσε στα καθήκοντα του εδώ και μερικά χρόνια, έκανε τη δημόσια δήλωση για το θάνατό του.

Ο μακαριστός Παύλος υπήρξε ο πνευματικός ηγέτης των ορθόδοξων Σέρβων κατά τη διάρκεια της ταραχώδους και αιματηρής περιόδου που οδήγησε στη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίαςκαι ένας εκ των σημαντικότερων υποστηρικτών των Σέρβων στο Κόσοβο

"Ο όρκος μας είναι να κάνουμε να κλάψει κανένα παιδί και να μην λυπήσουμε καμία ηλικιωμένη γυναίκα επειδή ανήκει σε άλλη θρησκεία ή σε άλλη εθνότητα" δήλωνε στις αρχές της δεκαετίας του '90, όπως μετέδωσε χθες η κρατική τηλεόραση RTS.

O Σέρβος πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Beta, δήλωσε ότι πρόκειται για μια "αναντικατάστατη απώλεια για όλο το σερβικό έθνος" και ότι αυτός ο θάνατος αποτελεί γι' αυτόν "προσωπική απώλεια".

Να υπογραμμιστεί ότι ο μακαριστός Πατριάρχης είχε σπουδάσει επί δυο χρόνια ιερατική στην Αθήνα (1955-57).

Η κηδεία του αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 18 Νοεμβρίου, την προσεχή Τετάρτη.

Σχόλια για ΥΠΕΞ- 43

Στα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας μετατέθηκε η δυτικό-βαλκανική περιοδεία του ανυπεξ, Δημ. Δρούτσα που αναμένεται στο Βελιγράδι στις 18 Νοεμβρίου (αν δεν προκύψει νέα μεταβολή, λόγω του θανάτου του Πατριάρχη της Σερβίας Παύλου) και αμέσως μετά στο Σεράγεβο και Ποντγκόριτσα (19.11) ενώ στις 20 θα επισκεφθεί τα Τίρανα. Η μεταβολή κρίθηκε αναγκαία τόσο λόγω πραγματικών δυσχερειών (για παράδειγμα η Βοσνιακή ηγεσία αύριο, που είχε ζητηθεί ραντεβού, θα βρίσκεται στην Πορτογαλία για τον ποδοσφαιρικό αγώνα Πορτογαλίας – Βοσνίας) όσο και λόγω καθυστερήσεων που αποδίδονται στο γραφείο του. Προηγουμένως, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για το ΣΓΥΕΣ ενώ την Τρίτη 17 Νοεμβρίου (ημέρα της Επετείου) θα βρεθεί για πρώτη φορά μαζί κι από κοντά με τον Κάρολο Παπούλια που θα του ψιθυρίσει ορισμένες δικές του απόψεις σχετικά με … «κόκκινες γραμμές»! Η απουσία του από Κόσοβο και πΓΔΜ, αποτελεί και μήνυμα πως εκεί η Αθήνα εξακολουθεί να έχει τις δικές της απόψεις σχετικά με το μέλλον των σχέσεων μας…

·

· Όπως πληροφορούμεθα με το ΦΕΚ 468211, αποσπάστηκε με τον βαθμό ειδικής συμβούλου στο Διπλωματικό Γραφείο του Πρωθυπουργού, η κα Κουρλού απόφοιτος νοσηλευτικής σχολής, που μέχρι τώρα εκτελούσε χρέη γραμματέως στον προσωπάρχη του ΥΠΕΞ και κύρια δουλειά της, ήταν να απαντά στα τηλέφωνα. Όπως ακούγεται, το ρουσφέτι έγινε από τον πρέσβη κ. Παρασκευόπουλο, για χάρη του πρέσβη Θ. Πασά, που υπηρετεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας, μιας που η εν λόγω κυρία τυγχάνει σύζυγός του.

·

·

Να μην ξεχνάμε! «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό» . Ο «τσάρος» του ΥΠΕξ όπως αποκαλούσαν ορισμένοι τον πρέσβη Δημοσθ. Κωνσταντίνου επικεφαλής της Επιθεώρησης απεχώρησε εκουσίως μου λένε μόλις κατάλαβε πως κάτι δεν του ταίριαζε στο κλίμα και τοποθετήθηκαν στη θέση του, φυσικά δυο άλλοι συνταξιούχοι πρέσβεις (αυτό εννοούσε η ΕΔΥ όταν έλεγε χρηστή διοίκηση»;) οι Αντ. Νικολαΐδης και Ι. Καμπόλης, που ως πρόσφατα ήταν επικεφαλής της Ε’ Γενικής Διεύθυνσης Πολιτιστικών, Θρησκευτικών και Προξενικών Υποθέσεων και έχει ακούσει διάφορες ιστορίες που τώρα θα πρέπει να ερευνήσει… Τον κ. Κωνσταντίνου βλέπω να αναλαμβάνει τη διερεύνηση υποθέσεων που σχετίζονται με την απώλεια ψήφων στο στρατόπεδο της Ντόρας Μπακογιάννη!

·

· Φυσικά η απεργία της ΕΣΗΕΑ είναι για όσους ακολουθούν τις αποφάσεις της. Έλα όμως κάποιοι που θέλουν να είναι καλά παιδιά, έσπασαν την απεργία της 11ης Νοεμβρίου και κάλυψαν τις κινήσεις του ανυπεξ Δημ. Δρούτσα… Αναφερόμαστε σε δημοσιογράφο της ΝΕΤ που παρότι στήριζε εκ βαθέων Ντόρα, τώρα ψάχνει για … αποκούμπι! Και να φανταστείτε πως η απεργία είχε κηρυχτεί στη ΝΕΤ για να διασωθούν οι συμβασιούχοι! Μιας κι αναφερθήκαμε στους δημοσιογράφους θα είχε ενδιαφέρον να συνταχθεί ένας «οδικός χάρτης» προκειμένου να ξέρουν όσοι από τους συντάκτες καθύβριζαν ή επέκριναν επί διετία τον Δημ. Δρούτσα, τι πρέπει και πότε να κάνουν και να λένε για να … συγχωρεθούν. Αν και αρχικά πιστεύω πως θα πρεπε να ξεκόψουν από τον…. Πάνο Μπεγλίτη!

·

·

O επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Σερβία, πρέσβης Δημήτρης Κυπραίος, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα POLITIKA (ΠΟΛΙΤΙΚΑ) που δημοσιεύθηκε με τίτλο «Είναι καιρός για αποφασιστικά βήματα», στην οποία επεσήμανε ότι οι προτεραιότητες του ΟΑΣΕ στη Σερβία, έγκεινται στην ενίσχυση της δημοκρατίας και των θεσμών, του κράτους δικαίου, των υπηρεσιών ασφαλείας και των ΜΜΕ. Αλήθεια, για ποια δημοκρατία αμφιβάλλει ο κ. πρέσβης; Γιατί ως τώρα δεν έχει εγερθεί παρόμοιο ζήτημα, ιδιαίτερα μάλιστα από την Ελληνική κυβέρνηση…

·

· Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο υφυπεξ, Σπ. Κουβέλης κι έμαθε ότι οι Εμπορικοί Ακόλουθοι παίζουν σπουδαίο ρόλο και κρίνονται απαραίτητοι, από τους εκπροσώπους του ΣΕΒΕ. Ο ίδιος είπε πως δεν γνωρίζει τι συμβαίνει με αυτή την κατηγορία απασχολουμένων στο υπουργείο αλλά θα το κοιτάξει… Δηλαδή;

·

·

Αληθεύει πως εκεί μακριά στη Σαγκάη, η κυβέρνηση κι ειδικότερα οι του Τουρισμού, πληρώνουν άνθρωπο και άλλα έξοδα χωρίς τελικά ο ΕΟΤ να έχει γραφείο; Ακούμε πως τους κάνουν εξώσεις, κόβουν το ηλεκτρικό και στέλνουν λογαριασμούς για πληρωμή στις άλλες εκεί εγκατεστημένες ελληνικές αρχές; Άντζελα, τ’ ακούς; Κι όλα αυτά εν όψει και της Παγκόσμιας Έκθεσης…

·

· Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολούθησαν τις ομιλίες των πρέσβεων των ΗΠΑ και Ρωσίας σε ημερίδα που πραγματοποίησε το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής του Γιάννου Παπαντωνίου , ο νυν και ο πρώην πρέσβεις της Βρετανίας. Μάλιστα ο πρώην κρατούσε επακριβώς το τι ελέχθη …στενογραφικά! Το ίδιο έκανε και στην ομιλία του ανυπεξ, Δημ. Δρούτσα του οποίου η παρουσία ερμηνεύθηκε σαν «λιώσιμο των πάγων» ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου και του Γιάννου Παπαντωνίου…

·

·

Στις ίδιες ομιλίες, παρούσα και η πρώην κα Κωνσταντοπούλου, Φωτεινή Τομαή, που προφανώς συγκεντρώνει… αρχειακό υλικό για το ΒΗΜΑ! Αλλά και δικηγόρος γνωστός για τις επαφές του με τα εξοπλιστικά και τον πάλαι ποτέ «μακεδονάρχη» Άκη Τσοχατζόπουλο!

·

· Κι ενώ έρχεται ο νέος Προϋπολογισμός για συζήτηση στη Βουλή, κανείς, μα κανείς, δεν τολμά να βάλει χέρι στην φοβερή αυτή υπόθεση των «πρέσβεων εκ προσωπικοτήτων» που μάζωξε η Ντόρα Μπακογιάννη και τους πληρώνει το δημόσιο για να περιφέρονται δεξιά κι αριστερά ενώ έχει τόσους ικανούς ανάμεσα στους εν ενεργεία… Το θυμηθήκαμε αυτό μιας και ο Ι. Ζαχαράκης, με περιβολή περιπάτου εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής προκειμένου να εκδώσει εισιτήρια παράστασης, την ώρα που ένα όροφο πιο κάτω μιλούσε ο ανυπεξ. Την ίδια ώρα η άλλη φίλη της που έγινε πρέσβης, βρίσκεται στο… μηχανισμό συγκέντρωσης ψήφων για την Ντόρα, με έξοδα επίσης του δημοσίου… Να τους χαίρεστε κύριοι…

·

·

Ανάμεσα στα τόσα που συμβαίνουν και δεν τα παίρνουμε είδηση την τελευταία εβδομάδα μας είπαν πως με ειδικό απεσταλμένο η Ουκρανία ζήτησε βοήθεια από την Ελλάδα όχι αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης αλλά σε … εμβόλια γρίπης Η1Ν1. Το αίτημα μεταβιβάστηκε στην αρμόδια υπουργό Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που ψάχνει να δει τι μπορεί να κάνει, καθώς και οι δικές μας ποσότητες δεν είναι μεγάλες και οι εταιρίες καθυστερούν τις παραδόσεις λόγω του ότι δεν προλαμβάνουν τις μαζικές παραγγελίες. Αλλά η Ουκρανία αντιμετωπίζει περίπου … ανθρωπιστική καταστροφή!

·

· Ψάχναμε στο λεξικό να βρούμε την έννοια της έκφρασης «μυστική διπλωματία» και δεν βρήκαμε κάποια νέα απόδοσή ης. Συνεχίζει να σημαίνει ότι γίνονται προσπάθειες συζήτησης για κάποια θέματα κρυφά απ[ό το κοινό, από τον Ελληνικό λαό, στην περίπτωση μας. Είναι δηλαδή, το αντίθετο της πολυδιαφημιζόμενης διαφάνειας με την οποία μας κατέκλυσε η νέα κυβέρνηση. Για παράδειγμα πάνω από 20 μέρες τώρα και δεν γνωρίζουμε όχι αν και πότε θα απαντήσουμε στον Ταγίπ Ερντογάν αλλά ούτε τι λέει η δική του επιστολή…! Προφανώς κουμπάρος δεν είναι, αλλά φίλος είναι!

  • Στο site της Ντόρας Μπακογίάννη που καλεί τον κόσμο να τη στηρίξει αναρτήθηκε "Πλαίσιο Αρχών" που αποτελεί και την πολιτική της διακύρηξη. Εκεί αναφέρει ανάμεσα στ' άλλα : "Την καταπολέμηση της διαφθοράς και της αδιαφάνειας, με ανάκτηση του ηθικού μας πλεονεκτήματος". Προτείνουμε να απαντήσει σ' αυτό η... ΕΔΥ! Κι αυτό γιάτι ξέρει κάτι περισσότερο...

Η συνέντευξη Β. Κασκαρέλη στους Washington Times

Ο έλληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Βασίλης Κασκαρέλης, έδωσε μια εκτεταμένη συνέντευξη στους Washington Times, περί παντός επιστητού, περίπου μιας κι έχει τη δυνατότητα αυτή έχοντας υπηρετήσει (ίσως είναι ο μόνος) τόσο στον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Στη συνέντευξη του εξηγεί για ποιους λόγους οι ευρωπαίοι δεν στηρίζουν υπερβολικά τον πόλεμο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, και μετά τις τελευταίες αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ μάλλον θα κληθεί να δώσει ακόμη περισσότερες απαντήσεις στους υπέρ-ατλαντικούς συμμάχους μας. Στη συνέχεια δίνουμε τα σημεία που ο πρέσβης ανέφερε στη συνέντευξή του.

· ΟΙ Ευρωπαίοι δεν έχουν τις αναγκαίες στρατιωτικές υποδομές προκειμένου να συμβάλλουν στον πόλεμο του Αφγανιστάν σαν ίσοι εταίροι με τις ΗΠΑ. Δεν έχουν αυτές τις δυνατότητες γιατί τα τελευταία 50 χρόνια οι ΗΠΑ τους προσέφεραν μια «ομπρέλα» στα ζητήματα άμυνας, σταθερότητας και ασφάλειας. Έτσι έχουμε το φαινόμενο ισχυρές οικονομίες όπως αυτές της Γερμανίας, της Γαλλίας και οι Σκανδιναβικές να μεταφέρουν όλα τα κονδύλια που διαθέτουν σε κοινωνικές υπηρεσίες, υγεία, συντάξεων, κ.ά.

· Τόνισε πως θεωρεί πως το σύστημα αυτό γεννήθηκε από τα ερείπια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και πως η χώρα μας «δεν θα υπήρχε σήμερα» χωρίς την αμερικάνικη βοήθεια σαν ανεξάρτητη και δημοκρατική χώρα.

· Υπογράμμισε πως είναι αδύνατο να πει μια ευρωπαϊκή χώρα, χωρίς να προκαλέσει… επανάσταση, στους πολίτες της πως θα περικόψει κατά 20% τις κοινωνικές δαπάνες για να ενισχύσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

· Κατηγόρησε την κυβέρνηση του Τζ,. Μπους, ότι δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα στον πόλεμο του Ιράκ και του Αφγανιστάν, χωρίς τη βοήθεια άλλων και κατηγόρησε την αμερικανική απόφαση να δώσει συμβόλαια ανασυγκρότησης του Ιράκ, μόνο σε αμερικάνικες εταιρίες. Μάλιστα σαν παράδειγμα ανέφερε πως ο ίδιος θέλησε να βοηθήσει παραδίδοντας σε αμερικανό αξιωματούχο τα σχέδια του συστήματος … της Βαγδάτης που είχε γίνει από Ελληνική εταιρία αλλά ο αξιωματούχος το αρνήθηκε.

· Υποστήριξε πως οι τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ με Ρωσία, την περίοδο Μπους, δεν βοήθησαν στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και ότι υποστηρίζει ανεπιφύλακτα την απόφαση του προέδρου Ομπάμα να μην εγκαταστήσει το αντιπυραυλικό σύστημα στην Πολωνία και την Τσεχία. Δεν πιστεύω, είπε, πως μπορείς να κάνεις δουλειές στον Καύκασο και την κεντρική Ασία χωρίς τους Ρώσους που είναι ήδη εκεί…

· Επικροτεί την άποψη της κυβέρνησης Ομπάμα να ζητήσει τη γνώμη τρίτων χωρών σε σημαντικά ζητήματα πολιτικής κι ανέφερε την ετοιμότητα της Ελλάδας να βοηθήσει στο Μεσανατολικό, πέραν της παραδοσιακής εμπλοκής της στο Κυπριακό, την Τουρκία και τα Βαλκάνια.

· Επισήμανε, τέλος, ότι είναι αισιόδοξος για το ξεπέρασμα των διαφορών των δυο βραχιόνων της Χριστιανικής Εκκλησίας, που προήλθε από το σχίσμα του 1054.

ΟΑΣΕ: Συνομιλίες Γενεύης για την Γεωργία - Οσετία

Διεξήχθη στη Γενεύη, την περασμένη Πέμπτη (12.11) ο όγδοος γύρος των «Συνομιλιών της Γενεύης» για θέματα ασφάλειας και σταθερότητας καθώς και ανθρωπιστικά θέματα με επίκεντρο την κρίση στη Γεωργία και την προσπάθεια να συγκροτηθούν μόνιμοι μηχανισμοί παρακολούθησης των εξελίξεων και αποτροπής νέας κρίσης.

Οι τρεις συμπρόεδροι των «Συνομιλιών της Γενεύης» Pierre Morel, Ειδικός Εκπρόσωπος της Ε.Ε, Johan Verbeke, Ειδικός Εκπρόσωπος του Γ.Γ. ΟΗΕ και ο Πρέσβης Χαρ. Χριστόπουλος, Ειδικός Απεσταλμένος της ελληνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ ενημέρωσαν τον τύπο για τα αποτελέσματα των συζητήσεων. Η Έκθεση της Ανεξάρτητης Διεθνούς Διερευνητικής Αποστολής για τη Διαμάχη στη Γεωργία υπό την ελβετίδα πρέσβειρα Heidi Tagliavini, θεωρήθηκε ότι περιέχει χρήσιμες υποδείξεις για την οικοδόμηση ενός σταθερότερου μέλλοντος στην περιοχή.

Κατά τον Πρέσβυ Χριστόπουλο εκ μέρους του ΟΑΣΕ, το σημαντικό στοιχείο του 8ου γύρου των Συνομιλιών της Γενεύης ήταν ότι οι συμμετέχοντες άρχισαν να συζητούν τις προβλέψεις μιας μελλοντικής συμφωνίας για την μη χρήση βίας και άλλες διευθετήσεις διεθνούς ασφάλειας. Επεσήμανε επίσης ως θετικές τις συναντήσεις που έχουν γίνει στο πλαίσιο των Μηχανισμών Πρόληψης Επεισοδίων για τη Γεωργία και Οσετία.

Εμμονή Χριστόφια στη… σιωπή!

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφιας ξεκαθάρισε από τη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Δήμου Καλαμαριάς, του Δικτύου Πάφου και αδελφοποιημένων πόλεων της Ελλάδος, πως, «αν η Άγκυρα δεν υλοποιήσει μέχρι το Δεκέμβριο τις υποχρεώσεις της, δεν θα μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα την πορεία της προς την Ευρώπη». Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι, «η Τουρκία πρέπει να εργαστεί για τη λύση του Κυπριακού, αφού έτσι θα δώσει νέα ώθηση και προοπτική στις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες». Ο Κύπριος πρόεδρος ακόμη μια φορά, παρά το γεγονός ότι δέχεται μαζικές καταγγελίες από στελέχη της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης ότι έχει ξεπεράσει τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, σχετικά ε τις συνομιλίες με τους Τούρκο-κύπριους, συνεχίζει να ενημερώνει επιλεκτικά τους συνομιλητές του και να μην ξεδιπλώνει το συνολικό όγκο των συμφωνηθέντων με τον Ταλάτ επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό στην Τουρκία και τη Βρετανία να επιμένουν ότι «είναι δυνατή η λύση», στη βάση σχεδίου παρόμοιου ή ομοιάζοντος με αυτό του Κόφι Ανάν.

Σκόπια : μια ΜΚΟ για ενοποίηση της αντιπολίτευσης στα «εθνικά θέματα»

Την περασμένη Τετάρτη στις 11 Νοεμβρίου, παρουσιάστηκε σε ξενοδοχείο των Σκοπίων, το Ινστιτούτο Demos, μια ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης, όπως χαρακτήρισε το Ινστιτούτο ο επικεφαλής του, Γκόργκι Σπάσοβ. Το Ινστιτούτο Demos είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους, που προέρχονται από τα μέλη της οργάνωσης, από δωρητές και από την υλοποίηση δράσεων στους τομείς στους οποίους επικεντρώνεται το Ινστιτούτο.

Ιδρυτές του Ινστιτούτου Demos είναι ο Γκόργκι Σπάσοβ, καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της πΓΔΜ, ο Νάνο Ρούζιν, πρώην πρέσβης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα της πΓΔΜ στις εκλογές του Μαρτίου 2008 με την υποστήριξη του LDP και καθηγητής του Πανεπιστημίου FON των Σκοπίων, ο Ρίζβαν Σουλεϊμάνι, καθηγητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Τετόβου και πρώην Υφυπουργός Άμυνας της πΓΔΜ, ο. Σάσκο Νάσεβ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύριλλος και Μεθόδιος των Σκοπίων και ο Νικόλα Πόποβσκι, πρώην Υπουργός Οικονομικών και πρώην Πρόεδρος της Βουλής της πΓΔΜ.

Πρόεδρος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Demos είναι η Ράντμιλα Σεκερίνσκα, πρώην επικεφαλής και νυν βουλευτής του SDSM και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης της πΓΔΜ. Τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλευτικού Συμβουλίου του Demos είναι τα εξής: Σλάγκιανα Τάσεβα, καθηγήτρια Πανεπιστημίου και Διευθύντρια της ΜΚΟ «Διαφάνεια – Μηδέν Διαφθορά», Μαργκαρίτα Νικόλοβσκα – Τσάτσα, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα Σκόπια και πρώην δικαστής του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, Μέρσαλ Μπιλάλι, καθηγητής Πανεπιστημίου και πρώην βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, Γιόβαν Μανασίεβσκι, Πρόεδρος του LDP, βουλευτής και πρώην Υπουργός Άμυνας της πΓΔΜ, Ντιμίτριε Μπουγιάροβσκι, συνθέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύριλλος και Μεθόδιος των Σκοπίων, Ντόνα Κόλαρ, καθηγήτρια στο New York University των Σκοπίων, Τζόρνταν Σάβεβσκι, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύριλλος και Μεθόδιος των Σκοπίων, Ρίστο Γκουστέροβ, επιχειρηματίας, Ίλια Φιλίποβσκι, επιχειρηματίας, Κίρε Ναούμοβ, οικονομικός αναλυτής, Πρέντραγκ Τρπέβσκι, πρώην Υπουργός Οικονομικών της πΓΔΜ, Γιάνα ΜάνεβαΚούποβσκα, ζωγράφος κ.α.

Στόχος του Demos είναι η καλλιέργεια του πολιτικού διαλόγου στην πΓΔΜ αναφορικά με σημαντικά ζητήματα που αφορούν το μέλλον της χώρας, η προαγωγή και η ανάπτυξη κουλτούρας ανεκτικότητας και η επίλυση προβλημάτων μέσω της αμοιβαίας κατανόησης και της επίτευξης συναίνεσης, η δημιουργία γεφυρών για διεθνοτική, διαπολιτισμική και δια-θρησκευτική συνεργασία, η οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και η αποδοχή των ευρωατλαντικών αξιών από τους πολίτες της πΓΔΜ και η επισήμανση των βέλτιστων πρακτικών αναφορικά με την οικοδόμηση μιας οικονομικά ευημερούσας και κοινωνικά δίκαιης κοινωνίας με πολύ-εθνοτική, πολυπολιτισμική και πολύ-θρησκευτική σύνθεση.

Όπως ανέφερε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου, το Demos θα εκπληρώσει τους προγραμματικούς του στόχους, μέσω της διοργάνωσης συζητήσεων και συνεδρίων, μέσω της πραγματοποίησης έρευνας και ανάλυσης, μέσω της διοργάνωσης εκστρατειών για την αφύπνιση της δημοκρατικής συνείδησης και μέσω εξειδικευμένων εκδόσεων.

Θέμα της πρώτης δημόσιας συζήτησης του Demos, η οποία έλαβε χώρα ταυτόχρονα με την παρουσίαση του Ινστιτούτου, ήταν «Η θέση της αντιπολίτευσης για το ζήτημα του ονόματος, η Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων». Το Ινστιτούτο, με τη διοργάνωση αυτής της δημόσιας συζήτησης θέλησε να καταδείξει τον τρόπο με τον οποίο η αντιπολίτευση, σε περιστάσεις όπου η πΓΔΜ θα πρέπει να λάβει σημαντικές πολιτικές αποφάσεις για το μέλλον της, μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση πολιτικής ενότητας στη χώρα. Τη συζήτηση άνοιξε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου, κ. Σπάσοβ, ο οποίος αναφέρθηκε στην ταυτότητα, τους στόχους και τα μέλη του Ινστιτούτου Demos, ενώ συντονιστής της συζήτησης ήταν ο κ. Ρούζιν.

Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα, στο πάνελ της δημόσιας συζήτησης αναμένονταν να συμμετέχουν ο. Γιόβαν Μανασίεβσκι, ο Στόγιαν Άντοβ, επικεφαλής του LP, ο Μέρσαλ Μπιλάλι, ο Τίτο Πέτκοβσκι, καθηγητής Πανεπιστημίου και επικεφαλής του NSDP, ο Ίμερ Σελμάνι, επικεφαλής του κόμματος Νέα Δημοκρατία, ο Ντεν Ντόντσεβ, μέλος του κόμματος Ενωμένοι για τη «Μακεδονία», ο Γκιόργκι Οροβτσάνετς, βουλευτής και Πρόεδρος του κόμματος Νέα Εναλλακτική και ο Λιούμπτσο Γκεοργκίεβσκι, πρώην Πρωθυπουργός της πΓΔΜ και επίτιμος Πρόεδρος του κόμματος VMRO-Λαϊκό. Τελικά, στο πάνελ δεν συμμετείχε ούτε κ. Ντόντσεβ γιατί, σύμφωνα με δηλώσεις του, το ζήτημα έλαβε πολιτικές διαστάσεις, ούτε κ. Οροβτσάνετς ο οποίος εκτίμησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διεύρυνση της αντιπολίτευσης χωρίς τη συμμετοχή των μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, του SDSM, του DPA και του Ενωμένοι για τη «Μακεδονία», αλλά ούτε και ο κ. Άντοβ. Στο δημόσιο διάλογο δεν συμμετείχε επίσης κανένας εκπρόσωπος του DPA, ενώ αντί του κ. Σελμάνι στη δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο συμμετείχε τελικά ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σουλεϊμάν Ρουσίτι. Τέλος, αν και στο αρχικό πρόγραμμα δεν είχε συμπεριληφθεί το όνομα του κ. Πόποβσκι, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της πΓΔΜ (επί SDSM) συμμετείχε τελικά στη δημόσια συζήτηση του Ινστιτούτου.

Το λόγο στη δημόσια συζήτηση πήρε πρώτα η κα Σεκερίνσκα, η οποία τόνισε ότι αυτή η περίοδος είναι εξαιρετικά σημαντική για την πΓΔΜ και ότι αναφορικά με το ζήτημα του ονόματος, επικρατεί η ίδια ακριβώς κατάσταση που επικρατούσε και πριν από ένα μήνα, οπότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ με την Ε.Ε. Η κα Σεκερίνσκα προέβλεψε ότι τον Δεκέμβριο θα υπάρξει και δεύτερο ελληνικό βέτο, το οποίο δεν θα είναι επίσημο αλλά πρακτικό βέτο. Με άλλα λόγια, η κα Σεκερίνσκα ανέφερε ότι τον Δεκέμβριο η πΓΔΜ δεν θα λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, είτε γιατί το ζήτημα δεν θα συζητηθεί καθόλου στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, είτε γιατί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα συνδεθεί με την επίλυση του ζητήματος του ονόματος είτε γιατί θα συνδεθεί με τις σχέσεις καλής γειτονίας. Η κα Σεκερίνσκα τόνισε ότι η δήλωση του Πρωθυπουργού της πΓΔΜ, κ. Γκρούεβσκι, ότι εάν η Ελλάδα θέσει βέτο τον Δεκέμβριο, σημαίνει ότι δεν επιθυμεί να επιλύσει το ζήτημα του ονόματος, είναι πολύ επικίνδυνη. Σύμφωνα με την κα Σεκερίνσκα, ο κ. Γκρούεβσκι με αυτή τη δήλωση προετοιμάζει την κοινή γνώμη της πΓΔΜ για τη νέα παρεμπόδιση της Ελλάδας εις βάρος της πΓΔΜ. Η βουλευτής του SDSM ανέφερε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κ. Παπανδρέου, δήλωσε «δυνατά και καθαρά» μετά τη συνάντησή του με την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, κα Κλίντον, ότι η πΓΔΜ δεν θα λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας. Η πρώην Πρόεδρος του SDSM τόνισε επίσης ότι η θέση της Ελλάδας, ανεξάρτητα από την κυβερνητική αλλαγή, παρέμεινε η ίδια και έχει δύο κύριες συνιστώσες: την ίδια κόκκινη γραμμή, δηλαδή σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων, και την ίδια θέση, ότι δηλαδή πΓΔΜ δεν θα λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος. Η κα Σεκερίνσκα, προβαίνοντας σε σύγκριση μεταξύ των διενέξεων Κροατίας – Σλοβενίας και Ελλάδας – πΓΔΜ, ανέφερε ότι η διαφορά μεταξύ της πΓΔΜ και της Κροατίας είναι ότι η Κροατία ανέπτυξε σημαντική επιθετική διπλωματία και έντονη συζήτηση στο Κοινοβούλιο και ότι κατέληξε σε πολιτική συναίνεση. Αντίθετα, στην πΓΔΜ δεν υπάρχει κοινοβουλευτικός διάλογος ούτε συζήτηση στους επίσημους θεσμούς της πΓΔΜ για το ζήτημα του ονόματος, κάτι το οποίο αποδυναμώνει τη θέση της χώρας.

Ο κ. Μανασίεβσκι ανέφερε ότι δεν αναμένει πως η πΓΔΜ τον Δεκέμβριο θα λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα κλείσει τελείως την πόρτα στη χώρα και θα δώσει ένα μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος. Ο επικεφαλής του LDP τόνισε επίσης ότι στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος η πΓΔΜ είναι η αδύναμη πλευρά. Ο κ. Μανασίεβσκι τόνισε ότι θα πρέπει όλοι οι πολιτικοί παράγοντες να γνωρίζουν τι συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος, ώστε να καθοριστεί η κόκκινη γραμμή της πΓΔΜ.

Ο κ. Ρουσίτι ανέφερε στην εισήγησή του ότι κανένα πολιτικό κόμμα δεν έχει την αποκλειστικότητα αναφορικά με το όνομα και ότι η πΓΔΜ δεν θα πρέπει να αναμένει έναν από μηχανής Θεό.

Ο κ. Γκεοργκίεβσκι δήλωσε ότι τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας είναι το αλβανικό πρόβλημα και η διένεξη για το ζήτημα του ονόματος. Ο πρώην Πρωθυπουργός της πΓΔΜ τόνισε αρκετές φορές στην εισήγησή του ότι η πΓΔΜ θα πρέπει να επιλύσει το ζήτημα του ονόματος, τώρα, μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου και κάλεσε την κυβέρνηση της πΓΔΜ να δηλώσει ποιά είναι η εναλλακτική λύση της χώρας. Ο κ. Γκεοργκίεβσκι σημείωσε ότι αν θέλει η πΓΔΜ να συνεχίσει την ευρώ-ατλαντική της πορεία, τότε η λύση είναι μια, ο συμβιβασμός αναφορικά με το ζήτημα του ονόματος. Τέλος, ο κ. Γκεοργκίεβσκι ανέφερε ότι η τελευταία πρόταση του κ. Νίμιτς εμπεριέχει στοιχεία με τα οποία η πΓΔΜ μπορεί να συμφωνήσει και κάποια με τα οποία δεν μπορεί να συμφωνήσει, ενώ ζήτησε να διαχωριστούν τα τεχνικά από τα ουσιαστικά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Πέτκοβσκι δήλωσε ότι δεν επιτυγχάνεται συμβιβασμός σε μια ημέρα και ότι είναι ανάγκη να υπάρξει συναίνεση, γιατί μόνο όταν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων μπορεί κανείς να μιλήσει για συμβιβασμό. Ο επικεφαλής του NSDP ανέφερε οτι η Ελλάδα έχει μια ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή, αντίθετα με την πΓΔΜ, η οποία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, έχει «κόκκινη, πορτοκαλί (...) γραμμή». Ο κ. Πέτκοβσκι τόνισε ότι η χώρα του θα πρέπει να υιοθετήσει μια πιο ενεργή στάση και να πάψει απλά να απορρίπτει τις προτάσεις της Ελλάδας και του κ. Νίμιτς. Ο επικεφαλής του NSDP τόνισε ότι η πΓΔΜ έχει συμφέρον να προβεί σε συμβιβασμό ώστε να μπορεί αγωνιστεί εκ των έσω για τα συμφέροντά της και να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Ελλάδα, ισότιμα.

Ο κ. Μπιλάλι ανέφερε ότι η ευρώ-ατλαντική ένταξη αποτελεί σημαντικό πυλώνα τον οποίο κάποιος προσπαθεί να γκρεμίσει. Τέλος, ο κ. Πόποβσκι αναγνώρισε ότι υπάρχουν μόνο τρεις εναλλακτικές λύσεις για την πΓΔΜ. Συγκεκριμένα, ο κ. Πόποβσκι δήλωσε: «Μία εναλλακτική λύση είναι να αλλάξουμε το όνομα, η δεύτερη παγίδα είναι το δημοψήφισμα το οποίο είναι αδύνατο να διεξαχθεί και η τρίτη επιλογή είναι να μην αλλάξουμε το όνομα και να ξεκαθαρίσουμε ότι ως κράτος θα συνεχίσουμε με την επιλογή ότι δεν θα προσπαθήσουμε να έρθουμε εγγύτερα στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, αλλά ότι θα αναζητήσουμε κάποια άλλη εναλλακτική».

Σημειώνεται ότι η παρουσίαση του Ινστιτούτου έτυχε ευρύτατης κάλυψης από το σύνολο των ΜΜΕ της πΓΔΜ. Στην πρώτη δημόσια συζήτηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Κροατία και την Ουγγαρία καθώς και η Γερμανίδα Πρέσβης στην πΓΔΜ. Σημειώνεται επίσης ότι στους παραβρισκόμενους στην παρουσίαση του Ινστιτούτου Demos δεν μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό, ενώ η ιστοσελίδα του Ινστιτούτου βρίσκεται εκτός λειτουργίας (www.demos.mk).

Στην ίδρυση του Ινστιτούτου Demos αντέδρασε το SDSM το οποίο σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε ότι το νέο think tank είναι «ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε και υποστηρίζεται από την Κυβέρνηση και το VMRO-DPMNE προκειμένου να αποδυναμωθεί η αξιωματική αντιπολίτευση». Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής του SDSM δεν εκλήθη να παραστεί στην παρουσίαση του Demos, το οποίο αποτελείται κυρίως από στελέχη του κόμματος του κ. Τσρβένκοβσκι. Σύμφωνα με τον βουλευτή του SDSM, Βλάντο Μπούτσκοβσκι, η ίδρυση του Demos αποτελεί κίνηση με πολιτική στόχευση. «Δεν είναι τυχαίο το ότι το Demos παρουσιάζεται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της σύστασης του Διπλωματικού Συμβουλίου από το SDSM», δήλωσε ο κ. Μπούτσκοβσκι. Ο κ. Τσρβένκοβσκι, σχολιάζοντας το στόχο του Ινστιτούτου να ενοποιήσει την αντιπολίτευση της πΓΔΜ, δήλωσε ότι η ενοποίηση της αντιπολίτευσης δεν είναι δυνατή χωρίς το SDSM, το DPA και το Ενωμένοι για τη «Μακεδονία».

Ο κ. Σπάσοβ, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση Alfa TV Skopje, απέρριψε τις κατηγορίες ότι εξυπηρετεί «κρυφούς σχεδιασμούς» του VMRO-DPMNE και τόνισε πως το Demos σε καμία περίπτωση δεν θα μετεξελιχθεί σε πολιτικό κόμμα, ενώ σε παρόμοιες δηλώσεις προέβη και η κα Σεκερίνσκα. Αντίθετα, ο κ. Ρούζιν δεν αρνήθηκε την πιθανότητα μετεξέλιξης του Demos σε πολιτικό κόμμα. Τέλος, ο πρόεδρος του NSDP, Τίτο Πέτκοβσκι, υποστήριξε ότι το Demos είναι απάντηση στην απόλυτη αναγκαιότητα να ακουστεί στην πΓΔΜ μια πολιτική φωνή «που θα ανθίσταται στη δικτατορία του Ν. Γκρούεβσκι» και, ταυτοχρόνως, «θα ξεπερνάει τα όρια της ασπρόμαυρης εικόνας που έχουν επιβάλει από κοινού στην πολιτική σκηνή της χώρας το VMRO-DPMNE και το SDSM» .