16 Νοε 2009

Η συνέντευξη Β. Κασκαρέλη στους Washington Times

Ο έλληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Βασίλης Κασκαρέλης, έδωσε μια εκτεταμένη συνέντευξη στους Washington Times, περί παντός επιστητού, περίπου μιας κι έχει τη δυνατότητα αυτή έχοντας υπηρετήσει (ίσως είναι ο μόνος) τόσο στον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Στη συνέντευξη του εξηγεί για ποιους λόγους οι ευρωπαίοι δεν στηρίζουν υπερβολικά τον πόλεμο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, και μετά τις τελευταίες αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ μάλλον θα κληθεί να δώσει ακόμη περισσότερες απαντήσεις στους υπέρ-ατλαντικούς συμμάχους μας. Στη συνέχεια δίνουμε τα σημεία που ο πρέσβης ανέφερε στη συνέντευξή του.

· ΟΙ Ευρωπαίοι δεν έχουν τις αναγκαίες στρατιωτικές υποδομές προκειμένου να συμβάλλουν στον πόλεμο του Αφγανιστάν σαν ίσοι εταίροι με τις ΗΠΑ. Δεν έχουν αυτές τις δυνατότητες γιατί τα τελευταία 50 χρόνια οι ΗΠΑ τους προσέφεραν μια «ομπρέλα» στα ζητήματα άμυνας, σταθερότητας και ασφάλειας. Έτσι έχουμε το φαινόμενο ισχυρές οικονομίες όπως αυτές της Γερμανίας, της Γαλλίας και οι Σκανδιναβικές να μεταφέρουν όλα τα κονδύλια που διαθέτουν σε κοινωνικές υπηρεσίες, υγεία, συντάξεων, κ.ά.

· Τόνισε πως θεωρεί πως το σύστημα αυτό γεννήθηκε από τα ερείπια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και πως η χώρα μας «δεν θα υπήρχε σήμερα» χωρίς την αμερικάνικη βοήθεια σαν ανεξάρτητη και δημοκρατική χώρα.

· Υπογράμμισε πως είναι αδύνατο να πει μια ευρωπαϊκή χώρα, χωρίς να προκαλέσει… επανάσταση, στους πολίτες της πως θα περικόψει κατά 20% τις κοινωνικές δαπάνες για να ενισχύσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

· Κατηγόρησε την κυβέρνηση του Τζ,. Μπους, ότι δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα στον πόλεμο του Ιράκ και του Αφγανιστάν, χωρίς τη βοήθεια άλλων και κατηγόρησε την αμερικανική απόφαση να δώσει συμβόλαια ανασυγκρότησης του Ιράκ, μόνο σε αμερικάνικες εταιρίες. Μάλιστα σαν παράδειγμα ανέφερε πως ο ίδιος θέλησε να βοηθήσει παραδίδοντας σε αμερικανό αξιωματούχο τα σχέδια του συστήματος … της Βαγδάτης που είχε γίνει από Ελληνική εταιρία αλλά ο αξιωματούχος το αρνήθηκε.

· Υποστήριξε πως οι τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ με Ρωσία, την περίοδο Μπους, δεν βοήθησαν στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και ότι υποστηρίζει ανεπιφύλακτα την απόφαση του προέδρου Ομπάμα να μην εγκαταστήσει το αντιπυραυλικό σύστημα στην Πολωνία και την Τσεχία. Δεν πιστεύω, είπε, πως μπορείς να κάνεις δουλειές στον Καύκασο και την κεντρική Ασία χωρίς τους Ρώσους που είναι ήδη εκεί…

· Επικροτεί την άποψη της κυβέρνησης Ομπάμα να ζητήσει τη γνώμη τρίτων χωρών σε σημαντικά ζητήματα πολιτικής κι ανέφερε την ετοιμότητα της Ελλάδας να βοηθήσει στο Μεσανατολικό, πέραν της παραδοσιακής εμπλοκής της στο Κυπριακό, την Τουρκία και τα Βαλκάνια.

· Επισήμανε, τέλος, ότι είναι αισιόδοξος για το ξεπέρασμα των διαφορών των δυο βραχιόνων της Χριστιανικής Εκκλησίας, που προήλθε από το σχίσμα του 1054.