6 Νοε 2009

Σε διάλογο υπό την απειλή πολέμου μας σέρνει η Τουρκία

Η επίσκεψη του τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, Εγκεμέν Μπαγκίς, ως σύνηθες για τη χώρα μας φαινόμενο, δεν προκαλεί κατάπληξη, Ούτε ότι το κόστος αυτής της παρουσίας καταβάλλεται εμμέσως μεν, σαφώς δε, από το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Δεν κάνει κατάπληξη γιατί συνεχίζεται παρά την μεταβολή στην ηγεσία της χώρας. Τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και πριν η Ντόρα Μπακογιάννη είναι καλοί τους φίλοι, όπως ο ίδιος είπε αναγορεύοντας μάλιστα την κα Μπακογιάννη βεβαία νικήτρια στην εσωκομματική κούρσα διαδοχής. Ήθελε, λέει η παροιμία, η π.....α να κρυφτεί αλλά η χαρά δεν την αφήνει!

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός πως οι ακροατές του, χθες βράδυ στην ομιλία του σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, άκουσαν ένα χείμαρρο τουρκικής προπαγάνδας χωρίς να αντιδράσουν, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Αν η πειραιώτισσα δικηγόρος Αθηνά Κατσαφάδου, πρώην στέλεχος της ΠΟΛ.ΑΝ του Αντώνη Σαμαρά, δεν κατήγγειλε την Τουρκία για τη σωρεία των εγκλημάτων που έχει διαπράξει, με κίνδυνο να θεωρηθεί γραφική από τους κοσμικούς φιλότουρκους της Αθήνας, και ένα ακόμη ακροατή (που δεν συγκρατήσαμε το όνομά του) που αναφέρθηκε στην Κύπρο, όλοι οι ερωτώντες έκαναν ερωτήματα ελάχιστα σοβαρά για τη χώρα και κυρίως για να προβληθούν οι ίδιοι. Ο Γιάννης Βαληνάκης σιωπηλός υπήκοος χαμογελούσε (αυτό κατάλαβε προφανώς από τη θητεία του δίπλα στην Ντ. Μπακογιάννη στο υπεξ) , όπως κι ορισμένοι ακόμη πολιτικοί μέλη της Βουλής των Ελλήνων!

Το αμερικανικό λόμπι της Αθήνας ενθαρρυμένο από την εκλογή Γ. Παπανδρέου, άρχισε πάλι να εμφανίζεται δημοσίως. Χθες κανάκεψε την Τουρκία, αύριο κάτι άλλο, αλλά ελάχιστα ασχολείται σε βάθος με την προστασία των δικών μας θεμελιωδών δικαιωμάτων, την προστασία των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας. Εξακολουθούν να μιλούν με την Τουρκία και να υπερασπίζονται ζωηρά την ευρωπαϊκή πορεία της, ενώ την ίδια στιγμή η χώρα βρίσκεται υπό τη διπλή τουρκική απειλή στο Αιγαίο : το casus belli, που αφορά τα νερά του Αιγαίου και την έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στα νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, ταυτοχρόνως ανέχονται και τις συνεχείς, επαναλαμβανόμενες απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, τμήμα του Έθνους, και των δικαιωμάτων της σαν χώρας – μέλους του ΟΗΕ.

Ο νέο-οθωμανικός οίστρος Νταβούτογλου, ήδη προκαλεί τριβές στην Άγκυρα με σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η γειτονική Βουλγαρία την οποία η Άγκυρα εγκαλεί για δικαιώματα τούρκων κατοίκων της…, τη Σερβία όπου ο τούρκος πρόεδρος Α. Γκιούλ αποκλείστηκε τόσο από το να ομιλήσει στη Σερβική Βουλή όσο και να λειτουργήσει σαν μεσάζων στο Σάντζακ, που του ζήτησε η Σερβική κυβέρνηση, όσο και στη Βοσνία όπου το Σαράγεβο αρνήθηκε να θέσει τις στρατιωτικές δυνάμεις που θα αποστείλει στο Αφγανιστάν, υπό τουρκική διοίκηση!

Αντιθέτως η Αθήνα πασχίζει να στηρίξει την Τουρκία και «θα κάνει ότι μπορεί» όπως τόνισε και σε πρόσφατη συνέντευξη του ο ανυπεξ, Δημ. Δρούτσας. Για το λόγο αυτό μάλιστα προετοιμάζεται μέσα στο Δεκέμβριο, και πιθανότατα πριν τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών όπου κρίνεται η Τουρκία, συνάντηση Παπανδρέου – Ερντογάν στην Αθήνα! Να δείξουμε πόσο καλοί γείτονες είναι… Ξεχνώντας όσα κάνουν σε βάρος μας καθημερινά. Αλλά αυτό έχει σχέση με μια άλλη παροιμία: σφάξε με αγά μου, ν’ αγιάσω!

Ρωσικές εκτιμήσεις για Κύπρο

Η Ρωσία εκτιμά τη στάση της Κύπρου για την περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά τις συνομιλίες του με τον Κύπριο ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.
Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ, αναπτύσσουν με ταχείς ρυθμούς την οικονομική συνεργασία τους. «Σημασία έχει να αναβαθμίσουμε τις επενδυτικές δραστηριότητες, κυρίως δημιουργώντας μεικτές εταιρείες», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ και εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι συμπρόεδροι της διακυβερνητικής επιτροπής Ρωσίας-Κύπρου θα συναντηθούν σύντομα προκειμένου να προωθήσουν τη συνεργασία των δύο χωρών».
Αναφορικά με τις ανθρωπιστικές σχέσεις, ο υπουργός σημείωσε ότι η υπογραφή του προγράμματος συνεργασίας στους τομείς της επιστήμης και του πολιτισμού θα ενισχύσει την ανάπτυξή τους.
Ο κ. Λαβρόφ, αναφερόμενος στο Κυπριακό, εξέφρασε την ελπίδα ότι «στο μέλλον θα υπογραφεί πολιτική συμφωνία που θα ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των δύο λαών». «Το πιο σημαντικό είναι ότι οι δύο πλευρές συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις», σημείωσε ο Ρώσος διπλωμάτης και πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει «να τηρήσει μια θέση αρχής ούτως ώστε να μην «βλάψει» τη διαδικασία. «Κάθε πλευρά πρέπει να υποστηρίζει την πορεία των απ’ ευθείας διαπραγματεύσεων και να μην επιχειρήσει ούτε να τις παρακωλύσει ούτε να τις επιταχύνει».

BBC: απόψεις για διεύρυνση πΓΔΜ, Αλβανίας, Τουρκίας

Στην Αλβανία, την «Μακεδονία» και την Τουρκία αναφέρεται μεταξύ άλλων ρεπορτάζ με τίτλο EU enlargement: The next seven που καταχωρίζεται στην ηλεκτρονική σελίδα του BBC σχετικά με την πορεία των χωρών που αφορά η διεύρυνση της ΕΕ.
Ειδικότερα όσον αφορά την πΓΔΜ το BBC αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λόγο για «πρόοδο» στις μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία, στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και την ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπενθυμίζει επιπλέον ότι τον Ιούλιο του 2009 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη χορήγηση του δικαιώματος να κινούνται χωρίς βίζα στους πολίτες της «Μακεδονίας» στη ζώνη Schengen, εκτιμώντας ότι η χώρα πληροί τις συνοριακές προϋποθέσεις ασφάλειας, Σημειώνει επίσης ότι οι ελπίδες για ένταξη υπέστησαν πλήγμα από τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στις εκλογές τον Ιούνιο του 2008 και αναφέρεται και στη διένεξη με την Ελλάδα για την ονομασία: «Μία έντονη διαμάχη με την Ελλάδα για το όνομα της "Μακεδονίας" εξακολουθεί να εμποδίζει τις προσπάθειες της χώρας για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» σημειώνει. «Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι το όνομα "Μακεδονία" δεν μπορεί να αποτελεί μονοπώλιο μίας χώρας, και ότι αυτό υποδηλώνει εδαφικές διεκδικήσεις στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας που έχει το ίδιο όνομα». Πιθανή ημερομηνία για την ένταξή της στην ΕΕ θεωρείται το 2012.
Όσον αφορά την Τουρκία το BBC αναφέρει ότι η χώρα εκπλήρωσε την τελευταία προϋπόθεση για τις ενταξιακές συνομιλίες τον Ιούλιο του 2005 όταν επέκτεινε την τελωνειακή ένωση σε όλα τα νέα κράτη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Απέτυχε εντούτοις συμπληρώνει να επικυρώσει την τελωνειακή ένωση και τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της παραμένουν κλειστά στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη. Τον Δεκέμβριο του 2006 η ΕΕ απάντησε παγώνοντας οχτώ από τα 35 κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Το BBC αναφέρει επιπλέον ότι οι συνομιλίες έχουν σημειώσει αργή πρόοδο λόγω των ανησυχιών όσον αφορά την ελευθερία του λόγου και τη δημοκρατία στην Τουρκία, τα δικαιώματα των γυναικών και τα προβλήματα στην Κύπρο και κλείνει με την επισήμανση ότι το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών περιμένει ότι η Τουρκία θα είναι έτοιμη σε «περίπου μία δεκαετία».
Τέλος όσον αφορά την Αλβανία το BBC επισημαίνει τη μακρά διάρκεια των διαπραγματεύσεων, γεγονός που αποδίδει στην εκτίμηση από την πλευρά της ΕΕ ότι η Αλβανία κινείται πολύ αργά στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος αλλά και στις επιφυλάξεις της ΕΕ όσον αφορά τον ενεργειακό τομέα στη χώρα, ο οποίος παρουσιάζει αστάθεια.