6 Νοε 2009

BBC: απόψεις για διεύρυνση πΓΔΜ, Αλβανίας, Τουρκίας

Στην Αλβανία, την «Μακεδονία» και την Τουρκία αναφέρεται μεταξύ άλλων ρεπορτάζ με τίτλο EU enlargement: The next seven που καταχωρίζεται στην ηλεκτρονική σελίδα του BBC σχετικά με την πορεία των χωρών που αφορά η διεύρυνση της ΕΕ.
Ειδικότερα όσον αφορά την πΓΔΜ το BBC αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λόγο για «πρόοδο» στις μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία, στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και την ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπενθυμίζει επιπλέον ότι τον Ιούλιο του 2009 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη χορήγηση του δικαιώματος να κινούνται χωρίς βίζα στους πολίτες της «Μακεδονίας» στη ζώνη Schengen, εκτιμώντας ότι η χώρα πληροί τις συνοριακές προϋποθέσεις ασφάλειας, Σημειώνει επίσης ότι οι ελπίδες για ένταξη υπέστησαν πλήγμα από τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στις εκλογές τον Ιούνιο του 2008 και αναφέρεται και στη διένεξη με την Ελλάδα για την ονομασία: «Μία έντονη διαμάχη με την Ελλάδα για το όνομα της "Μακεδονίας" εξακολουθεί να εμποδίζει τις προσπάθειες της χώρας για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» σημειώνει. «Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι το όνομα "Μακεδονία" δεν μπορεί να αποτελεί μονοπώλιο μίας χώρας, και ότι αυτό υποδηλώνει εδαφικές διεκδικήσεις στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας που έχει το ίδιο όνομα». Πιθανή ημερομηνία για την ένταξή της στην ΕΕ θεωρείται το 2012.
Όσον αφορά την Τουρκία το BBC αναφέρει ότι η χώρα εκπλήρωσε την τελευταία προϋπόθεση για τις ενταξιακές συνομιλίες τον Ιούλιο του 2005 όταν επέκτεινε την τελωνειακή ένωση σε όλα τα νέα κράτη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Απέτυχε εντούτοις συμπληρώνει να επικυρώσει την τελωνειακή ένωση και τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της παραμένουν κλειστά στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη. Τον Δεκέμβριο του 2006 η ΕΕ απάντησε παγώνοντας οχτώ από τα 35 κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Το BBC αναφέρει επιπλέον ότι οι συνομιλίες έχουν σημειώσει αργή πρόοδο λόγω των ανησυχιών όσον αφορά την ελευθερία του λόγου και τη δημοκρατία στην Τουρκία, τα δικαιώματα των γυναικών και τα προβλήματα στην Κύπρο και κλείνει με την επισήμανση ότι το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών περιμένει ότι η Τουρκία θα είναι έτοιμη σε «περίπου μία δεκαετία».
Τέλος όσον αφορά την Αλβανία το BBC επισημαίνει τη μακρά διάρκεια των διαπραγματεύσεων, γεγονός που αποδίδει στην εκτίμηση από την πλευρά της ΕΕ ότι η Αλβανία κινείται πολύ αργά στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος αλλά και στις επιφυλάξεις της ΕΕ όσον αφορά τον ενεργειακό τομέα στη χώρα, ο οποίος παρουσιάζει αστάθεια.