6 Νοε 2009

Σε διάλογο υπό την απειλή πολέμου μας σέρνει η Τουρκία

Η επίσκεψη του τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, Εγκεμέν Μπαγκίς, ως σύνηθες για τη χώρα μας φαινόμενο, δεν προκαλεί κατάπληξη, Ούτε ότι το κόστος αυτής της παρουσίας καταβάλλεται εμμέσως μεν, σαφώς δε, από το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Δεν κάνει κατάπληξη γιατί συνεχίζεται παρά την μεταβολή στην ηγεσία της χώρας. Τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και πριν η Ντόρα Μπακογιάννη είναι καλοί τους φίλοι, όπως ο ίδιος είπε αναγορεύοντας μάλιστα την κα Μπακογιάννη βεβαία νικήτρια στην εσωκομματική κούρσα διαδοχής. Ήθελε, λέει η παροιμία, η π.....α να κρυφτεί αλλά η χαρά δεν την αφήνει!

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός πως οι ακροατές του, χθες βράδυ στην ομιλία του σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, άκουσαν ένα χείμαρρο τουρκικής προπαγάνδας χωρίς να αντιδράσουν, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Αν η πειραιώτισσα δικηγόρος Αθηνά Κατσαφάδου, πρώην στέλεχος της ΠΟΛ.ΑΝ του Αντώνη Σαμαρά, δεν κατήγγειλε την Τουρκία για τη σωρεία των εγκλημάτων που έχει διαπράξει, με κίνδυνο να θεωρηθεί γραφική από τους κοσμικούς φιλότουρκους της Αθήνας, και ένα ακόμη ακροατή (που δεν συγκρατήσαμε το όνομά του) που αναφέρθηκε στην Κύπρο, όλοι οι ερωτώντες έκαναν ερωτήματα ελάχιστα σοβαρά για τη χώρα και κυρίως για να προβληθούν οι ίδιοι. Ο Γιάννης Βαληνάκης σιωπηλός υπήκοος χαμογελούσε (αυτό κατάλαβε προφανώς από τη θητεία του δίπλα στην Ντ. Μπακογιάννη στο υπεξ) , όπως κι ορισμένοι ακόμη πολιτικοί μέλη της Βουλής των Ελλήνων!

Το αμερικανικό λόμπι της Αθήνας ενθαρρυμένο από την εκλογή Γ. Παπανδρέου, άρχισε πάλι να εμφανίζεται δημοσίως. Χθες κανάκεψε την Τουρκία, αύριο κάτι άλλο, αλλά ελάχιστα ασχολείται σε βάθος με την προστασία των δικών μας θεμελιωδών δικαιωμάτων, την προστασία των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας. Εξακολουθούν να μιλούν με την Τουρκία και να υπερασπίζονται ζωηρά την ευρωπαϊκή πορεία της, ενώ την ίδια στιγμή η χώρα βρίσκεται υπό τη διπλή τουρκική απειλή στο Αιγαίο : το casus belli, που αφορά τα νερά του Αιγαίου και την έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στα νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, ταυτοχρόνως ανέχονται και τις συνεχείς, επαναλαμβανόμενες απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, τμήμα του Έθνους, και των δικαιωμάτων της σαν χώρας – μέλους του ΟΗΕ.

Ο νέο-οθωμανικός οίστρος Νταβούτογλου, ήδη προκαλεί τριβές στην Άγκυρα με σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η γειτονική Βουλγαρία την οποία η Άγκυρα εγκαλεί για δικαιώματα τούρκων κατοίκων της…, τη Σερβία όπου ο τούρκος πρόεδρος Α. Γκιούλ αποκλείστηκε τόσο από το να ομιλήσει στη Σερβική Βουλή όσο και να λειτουργήσει σαν μεσάζων στο Σάντζακ, που του ζήτησε η Σερβική κυβέρνηση, όσο και στη Βοσνία όπου το Σαράγεβο αρνήθηκε να θέσει τις στρατιωτικές δυνάμεις που θα αποστείλει στο Αφγανιστάν, υπό τουρκική διοίκηση!

Αντιθέτως η Αθήνα πασχίζει να στηρίξει την Τουρκία και «θα κάνει ότι μπορεί» όπως τόνισε και σε πρόσφατη συνέντευξη του ο ανυπεξ, Δημ. Δρούτσας. Για το λόγο αυτό μάλιστα προετοιμάζεται μέσα στο Δεκέμβριο, και πιθανότατα πριν τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών όπου κρίνεται η Τουρκία, συνάντηση Παπανδρέου – Ερντογάν στην Αθήνα! Να δείξουμε πόσο καλοί γείτονες είναι… Ξεχνώντας όσα κάνουν σε βάρος μας καθημερινά. Αλλά αυτό έχει σχέση με μια άλλη παροιμία: σφάξε με αγά μου, ν’ αγιάσω!