2 Ιουλ 2009

Πέτυχε απελευθέρωση Αθανασιάδη ο Γ. Καρατζαφέρης;

Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, Γ. Καρατζαφέρης προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση:

«Τη Δευτέρα το πρωί, ζήτησα και συνάντησα στα Γραφεία του Κόμματος, τον εξοχότατο Πρέσβη του Ιράν.

Του ζήτησα την άμεση απελευθέρωση του Έλληνα δημοσιογράφου που κρατείται στις φυλακές της Τεχεράνης, με βαριές κατηγορίες που επισύρουν πολυετείς καθείρξεις.

Του ανέπτυξα μια σειρά επιχειρημάτων και του εξήγησα το κατεπείγον της υποθέσεως.

Ο κύριος Πρέσβης επιφυλάχθηκε να μιλήσει με την Κυβέρνησή του.

Σήμερα το πρωί, ο Πρέσβης του Ιράν, επικοινώνησε με τον αναπληρωτή Πρόεδρο του Κόμματος, τον πρέσβη κ. Γεωργίου και μετέφερε την απόφαση της Κυβερνήσεως του.

Ο Ιάσων Αθανασιάδης θα απελευθερωθεί τις προσεχείς ώρες.

Χαιρετίζουμε αυτήν την απόφαση της Κυβερνήσεως του Ιράν, χαιρετίζουμε ότι ένας δημοσιογράφος δεν μπορεί να διώκεται για πράξεις οι οποίες αφορούν τη λειτουργία του επαγγέλματός του.

Πιστεύω ότι ήταν μια καλή στιγμή για την Ελληνική πολιτική πρωτοβουλία. Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα υπάρξουν και άλλες τέτοιες στιγμές, συλλήψεως δημοσιογράφων. Ευχαριστώ πολύ».

Επίσημη επίσκεψη Ντ. Μπακογιάννη στο Αζερμπαϊτζάν

Η γραμματεία του ΟΑΣΕ με σημερινή της ανακοίνωση Τύπου από το Μπακού αναφέρει ότι η προεδρεύουσα του Οργανισμού, Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν να «θεμελιώσει» την πρόοδο που επιτεύχθηκε στη διαδικασία διευθέτησης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και να εμβαθύνει στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

«Μια πιο ασφαλής, περισσότερο σταθερή και δυνατή Ευρώπη είναι προς το συμφέρον όλων μας. Το Αζερμπαϊτζάν διαδραματίζει σημαντικό ρόλο με το να βοηθά στην προώθηση της κοινής μας ασφάλειας στο Νότιο Καύκασο και σε ολόκληρη την περιοχή του ΟΑΣΕ», δήλωσε η κα Μπακογιάννη μετά την συνάντησή της με τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Elmar Mammadyarov.

«Το να επιληφθούμε με τις παρατεταμένες διενέξεις της περιοχής αποτελεί μία από τις πρώτες προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ. Οι τελευταίες εξελίξεις στη διαπραγματευτική διαδικασία, η οποία διευκολύνθηκε από την συμπροεδρία της ομάδας του Minsk, και ο εντατικός διάλογος μεταξύ των Προέδρων και των υπουργών Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, μου έχουν δώσει θάρρος ότι θα επιτευχθεί ειρηνική διευθέτηση της διένεξης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να οικοδομούμε πάνω σε αυτήν τη θετική ορμή», υπογράμμισε η κα Μπακογιάννη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της η κα Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον υπουργού Εξωτερικών της χώρας, με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής του Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Bayram Safarov, καθώς και με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων του Αζερμπαϊτζάν, ενώ σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της χώρας Ilham Aliyev και τον Oktay Asadov, Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η κα Μπακογιάννη αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και του ΟΑΣΕ, συμπεριλαμβανομένου του γραφείου του Οργανισμού που υπάρχει στο Μπακού, την Αντιπροσωπεία για την ελευθερία των ΜΜΕ και το γραφείο για τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε: «Μια εύρωστη κοινωνία των πολιτών, η ελευθερία του Τύπου και η ανοιχτή πολιτική συμμετοχή αντιπροσωπεύουν δεσμεύσεις-κλειδιά που μοιράζονται τα κράτη-μέλη του ΟΑΣΕ. Από την άποψη αυτή, καλωσορίζω τη θετική απόφαση του Κοινοβουλίου του Αζερμπαϊτζάν, στα τέλη του Ιουνίου, να εξασφαλίσει ώστε οι επουσιώδεις τροποποιήσεις του νόμου να μην περιορίσουν, αλλά να διευκολύνουν τις μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τις δραστηριότητες της κοινωνίας των πολιτών. Είμαι πεπεισμένη ότι μπορούμε να εμβαθύνουμε την εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ του ΟΑΣΕ και του Αζερμπαϊτζάν για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις».

Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ, Ντόρα Μπακογιάννη, θα μεταβεί στη συνέχεια για το Ερεβάν, όπου αύριο θα έχει συνομιλίες με τις αρχές και τα πολιτικά κόμματα της Αρμενίας.